Ο Γιαννίκης χρειάζεται στήριξη και με μεταγραφές για να κάνει πρωταθλητισμό
Η ανανέωση του συμβολαίου του Αργύρη Γιαννίκη ήταν μια στρατηγική απόφαση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά για να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό η Ένωση πρέπει να γίνουν και μεταγραφές. Ο Τσάρλυ αναλύει τα δεδομένα.
Η διοίκηση της ΑΕΚ, μετά την ήττα από τον ΟΦΗ πήρε μία στρατηγική επιλογή. Αποφάσισε να ανακοινώσει την ανανέωση του συμβολαίου με τον Αργύρη Γιαννίκη. Το χρονικό σημείο ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο.
Μετά από ένα αποτέλεσμα που αφήνει οριστικά εκτός τίτλου την ΑΕΚ και έφερε τις πρώτες φωνές αμφισβήτησης για την καταλληλότητα του προπονητή, επέλεξε να αποδείξει την στήριξη της. Να το κάνει έμπρακτά με συμβόλαιο και υπογραφές και όχι με ψεύτικες δηλώσεις και διαρροές στήριξης.
Ασφαλώς και όλοι γνωρίζουμε πως στον κόσμο του ποδοσφαίρου κανένα συμβόλαιο δεν εξασφαλίζει το χρονικό διάστημα οποιουδήποτε προπονητή. Ακόμα και με το νέο συμβόλαιο θα πρέπει να καταφέρει να γίνει πολύ επιτυχημένος ο Γιαννίκης για να φθάσει μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
Τον έκανε πιο ισχυρό με το νέο συμβόλαιο
Η διοίκηση όμως, με την επιλογή της θέλησε να σταματήσει οποιαδήποτε κουβέντα αμφισβήτησης και έδειξε πως, επιτέλους, λειτουργεί με ρεαλισμό.
Βλέπετε, η ήττα από τον ΟΦΗ άφησε την ΑΕΚ εκτός διεκδίκησης τίτλου. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δημιούργησε μία νέα κατάσταση και χρειαζόταν επικοινωνιακά να βρει η ομάδα μία κεντρική ιδέα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πλάνο, ένα νέο σχέδιο, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί και να συνεχίσει να δουλεύει, χωρίς την πίεση του επόμενου αποτελέσματος.
Από την στιγμή δηλαδή που ο στόχος του να μείνει η ΑΕΚ μέσα στην μάχη της διεκδίκησης του πρωταθλήματος χάθηκε, ο Αργύρης Γιαννίκης, με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι, ήταν ένας εκτεθειμένος από το επόμενο αποτέλεσμα προπονητής.
Η διοίκηση φρόντισε να τον κάνει πιο δυνατό και εντός και εκτός των αποδυτηρίων. Μετά την ανανέωση του συμβολαίου, έγινε ο προπονητής που θα αναλάβει, να φτιάξει την ΑΕΚ που θα είναι σε θέση να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Αυτό δεν σημαίνει πως η φετινή χρονιά κάηκε, υπάρχει το κύπελλο, ο στόχος της δεύτερης θέσης και φυσικά το πιο σημαντικό η βελτίωση της ομάδας.
Η ΑΕΚ έχει ανάγκη να βρει ένα σταθερό αγωνιστικό σχέδιο που να την χαρακτηρίζει, δίχως όμως να την μειώνει. Από την ημέρα που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, μόνο μία χρονιά ο προπονητής που ξεκίνησε την σεζόν, την ολοκλήρωσε. Είναι ένα γεγονός που δεν είναι τιμητικό για την ομάδα, δείχνει την λανθασμένη νοοτροπία που επικρατεί και μόνιμα ο ένοχος αναζητείται σε λανθασμένη βάση.
Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση
Το καλοκαίρι ήρθαν τέσσερις ποδοσφαιριστές που ανέβασαν το επίπεδο του ρόστερ. Τσούμπερ, Αραούχο, Βράνιες, Άμραμπάτ. Έγινε από την διοίκηση ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και μία παραδοχή πως ο πρωταθλητισμός θέλει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και πιο υψηλά συμβόλαια. Με την ανανέωση Γιαννίκη, έγινε ακόμη ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Η διοίκηση στηρίζοντας τον προπονητή που πριν από τις γιορτές άφησε την ομάδα εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, έδειξε πως κατανοεί πως για τα αποτελέσματα δεν έχει αυτός την ευθύνη.
Δηλαδή ανακοινώνοντας την ανανέωση του συμβολαίου του Γιαννίκη, είναι σαν να αποδέχεται, πως δεν είχε το κατάλληλο ρόστερ για να χτυπήσει πρωτάθλημα. Αν δει κάποιος τις επιλογές που έχει ο Ολυμπιακός στην τελευταία τετράδα άμυνας και στο δίδυμο του άξονα και αυτές τις ΑΕΚ καταβαίνει πως υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά. Το σημαντικό είναι πως πλέον το γνωρίζει και η διοίκηση της ΑΕΚ, οπότε περιμένουμε και την πραγματική στήριξη στο πρόσωπο του Γιαννίκη.
Το παιχνίδι με τον ΟΦΗ φωτογραφίζει το πρόβλημα
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι προπονητές θέλουν ένα καλό συμβόλαιο και την ευκαιρία τους για να δουλέψουν σε μία μεγάλη ομάδα. Όμως για να πετύχουν, χρειάζονται και ρόστερ, ποδοσφαιριστές που να τους το επιτρέπουν. Με την τετράδα άμυνας που έχει η ΑΕΚ και με μοναδικό κεντρικό χαφ με τρεξίματα τον Σιμόες που έχει τα καλά χρόνια πίσω του, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί.
Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους, αρκεί να κάτσει να αναλύσει την πραγματική εικόνα που είχε το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ο Αργύρης Γιαννίκης, πιθανότητα επειδή δέχτηκε και κριτική, από τον τρόπο που αντιμετώπισε και με βοήθεια και της τύχης κέρδισε τον Παναθηναϊκό, επέλεξε να παρουσιάσει την ομάδα του με ένα πιο επιθετικό πρόσωπο.
Το πιο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ
Η ΑΕΚ στον τρόπο που πίεζε στην ένταση, που έβγαζε στο μαρκάρισμα, ήταν πιο επιθετική και πιο ψηλά από κάθε άλλο φετινό της παιχνίδι, κάτι που φαίνεται και από τα 2,73xg. Πίεσε ψηλά με ένταση και οδήγησε τον οΦΗ σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εύστοχων μεταβάσεων, μόλις 67%, όμως όταν έσπαγε η πίεση, η τελευταία τετράδα άμυνας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τα μέτρα που ήθελε να αγωνιστεί.
Αν δει κάποιος τις τρεις μεγάλες στιγμές του ΟΦΗ, δηλαδή τον τρόπο που πέτυχε τα δύο τέρματα και την ευκαιρία του Τοράλ, κατανοεί πώς χτύπησε την ΑΕΚ από την πλευρά του Χατζησαφί. Δηλαδή στην ατομική αδυναμία ενός συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, σε φάσεις που δεν μπορούσε να τις καλύψει το σύνολο.
Ας δει κάποιος στο δεύτερο γκολ την αντίδραση του αριστερού μπακ της ΑΕΚ. Αντί να βάλει γερά το πόδια του και να κοντράρει τον Καμάου, επιλέγει να πηδήξει πάνω από την μπάλα. Ενήργησε λες και η φάση εξελισσόταν πιο ψηλά από την σέντρα και όχι μέσα στην περιοχή της ομάδας του. Με χαρακτηριστική άνεση επέτρεψε στον αντίπαλο να βρει μία σημαντική ευκαιρία και τελικά να σκοράρει.
Ό,τι και να κάνει ο προπονητής, ό,τι και να ζητήσει, δεν μπορεί να γλιτώσει την ομάδα του από τέτοια λάθη. Επίσης στο επιθετικό κομμάτι, υπήρξαν πολλές φορές που η ανάπτυξη της ΑΕΚ έφερε τον δεξί μπακ μόνο του ψηλά, έχοντας πάρει ο Αμραμπάτ με την κίνησή του, πάνω του τον αντίπαλο μπακ, ποτέ όμως δεν ήρθε σωστή επιλογή. Ούτε ο Μισελέν, ούτε ο Ρότα, είναι ποδοσφαιριστές που μπορούν να στηρίξουν ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.
Η τετράδα άμυνας δεν μπορεί να στηρίξει την επιθετικότητα της ομάδας
Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετώπισε η ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΌΦΗ, ήταν πως η τελευταία τετράδα άμυνας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τα μέτρα που χρειαζόταν η πίεση ψηλά. Το γεγονός αυτό, δείχνει και πόσο δύσκολη είναι η ζωή του Γιαννίκη, αλλά και πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για να έρθουν πραγματικά καλοί παίκτες στο μεσοαμυντικό κομμάτι. Να μην συνεχίσει η Ένωση να έχει πολύ καλύτερους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές απ' ό,τι μεσοαμυντικούς.
Μόνο με συντηρητικό ποδόσφαιρο δεν κάνεις πρωταθλητισμό
Το να επιστρέψει ο Γιαννίκης, στην συντηρητική λογική με την οποία νίκησε τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, δεν είναι λύση. Για την ακρίβεια, έχει αποδειχθεί και το γνωρίζουν καλά στην ΑΕΚ πως είναι μία επιλογή με ημερομηνία λήξης. Θα σου φέρει κάποια καλά αποτελέσματα, όμως για να έχεις διάρκεια και να κάνεις πρωταθλητισμό, θα πρέπει να μπορείς να κερδίζεις, ξεκλειδώνοντας άμυνες. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που τα μέτρα από τους αθλητές καλύπτονται πολύ εύκολα, για να μπορέσεις να είσαι επιθετικός, χρειάζεσαι ποιοτική άμυνα. Ποδοσφαιριστές που δεν θα κάνουν λάθη στις μεταβιβάσεις και θα έχουν την δυνατότητα να πάνε επιθετικά και σε σωστό χρονικό σημείο πάνω στην μπάλα, ώστε να βοηθούν στην επανάκτηση της κατοχής.
Αν δεν τους έχεις, θα έχεις συμπτώματα, όπως αυτά που παρουσίασε η ΑΕΚ με τον ΟΦΗ και η στήριξη που χρειάζεται ο Γιαννίκης είναι σε αυτό το κομμάτι. Να έχει δηλαδή στα χέρια του ένα ρόστερ που θα του προσφέρει την δυνατότητα να παρουσιάσει μία επιθετική πρόταση, χωρίς η εικόνα των ποδοσφαιριστών του να τον κάνει να σκέφτεται πως για να έρθουν τα αποτελέσματα, θα πρέπει να γυρίσει την ομάδα πίσω και είναι προτιμότερο να αφήσει την μπάλα στον αντίπαλο.
Επαναλαμβάνω, η ΑΕΚ πήρε πραγματικά καλούς παίκτες το καλοκαίρι. Ειδικά στην επίθεση, η ποιότητα με τους Τσούμπερ, Αμραμπάτ. Αραούχο ανέβηκε σημαντικά. Η ΑΕΚ ασφαλώς και με αυτούς τους ποδοσφαιριστές μπορεί να πάρει παιχνίδια, αξιοποιώντας την ικανότητά τους, στον χώρο και την δυνατότητα που τους προσφέρει η ποιότητα που διαθέτουν, να είναι αποτελεσματικοί. Παίζοντας όμως μόνιμα με τόσο συντηρητικό σχέδιο, είναι αδύνατον να πλησιάσεις τους βαθμούς που χρειάζεται για να κάνεις πρωταθλητισμό.
Ο δρόμος για να κάνει πρωταθλητισμό
Στην συζήτηση που γίνεται αν έχει βελτιωθεί η όχι η ΑΕΚ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Δεδομένα δεν έχει βελτιωθεί το ποδοσφαιρικό σχέδιό της. Βελτίωση υπάρχει όσον αφορά στην συγκομιδή των βαθμών. Πέρυσι η ΑΕΚ, σε 36 αγωνιστικές μάζεψε 60 βαθμούς. Φέτος έχει πάρει 30 βαθμούς σε 15 παιχνίδια, κάτι που σημαίνει πως πηγαίνει για 72 βαθμούς. Πάνω κάτω θα είναι στο όριο των 70. Στο τέλος δηλαδή της σεζόν, θα υπάρχει μία μικρή αλλά υπαρκτή βαθμολογική βελτίωση, η οποία δεν θα προκύπτει με τα ως τώρα τουλάχιστον δεδομένα από την αλλαγή φιλοσοφία της ομάδας, αλλά από την καλύτερη αποτελεσματικότητα που προσέφεραν οι τέσσερις ποιοτικές μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι.
Χρειάζεται όμως περαιτέρω ενίσχυση, ώστε να δημιουργηθεί συνολικά ένα ρόστερ που θα έχει την δυνατότητα την επόμενη χρονιά, να ξεπεράσει τους 80 βαθμούς και με την ελπίδα να διεξαχθεί ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που θα βοηθήσει να πέσει και ο Ολυμπιακός, από τους 90 βαθμούς, ώστε να γίνει η ΑΕΚ πραγματική διεκδικήτρια τίτλου. Αυτός είναι ο δρόμος, ώστε να πραγματοποιήσει μία πρωταθληματική χρονιά η Ένωση, σήμερα, φαίνεται πως υπάρχει ακόμη απόσταση από το να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο Γιαννίκης πήρε πίστωση χρόνου με την ανανέωση των όρκων, όμως το δύσκολο είναι να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει χρονιά, σαν προπονητής της ΑΕΚ. Είναι σημαντικό και για τον σύλλογο να βρει τον προπονητή που επιτέλους θα ξεκινήσει και θα είναι αυτός που θα φθάσει μέχρι το τέλος της σεζόν.