Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε σωστά το χαρτί του Λουτσέσκου, ούτε ο Ρουμάνος το δικό του
Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που ζει με την επιλογή του καλοκαιριού, να στηρίξει έναν κορμό που έχει ήδη "πεθάνει" στο γήπεδο και την ανάγκη ενός νέου ποδοσφαιρικού σχεδίου, που θα το επικοινωνήσει στον κόσμο πριν να είναι αργά.
Την Κυριακή στην Τούμπα, στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη είδαμε για ακόμα μία φορά το σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Ειδικά στην Ελλάδα ο οπαδός ξεχνάει.
Ζει το σήμερα πολύ έντονα και αφήνει πίσω του με ευκολία τις όμορφες στιγμές, που έχει ζήσει με κάποιους αθλητές. Μετά την ήττα από τον Άρη αποδοκιμάστηκαν και έφυγαν από το γήπεδο με τη βοήθεια της αστυνομίας, αθλητές που πρόσφεραν στον σύλλογο ιστορικές χαρές.
Το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, πρωτάθλημα μετά από 35 χρόνια και την καλύτερη πενταετία από πλευράς συγκομιδής τίτλων, στην ιστορία του συλλόγου με 5 κατακτήσεις τροπαίων (4 κύπελλα και 1 πρωτάθλημα) σε 5 χρόνια.
Όμως οι φανατικού οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν άντεξαν μία ήττα από τον Άρη και δεν συγχώρεσαν τη φυσιολογική πτώση, εξαιτίας του περάσματος των χρόνων της αγωνιστικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών, που έφεραν αυτές τις επιτυχίες.
Ζεις με τις επιλογές του καλοκαιριού
Η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο τα λάθη του καλοκαιριού δεν γίνεται να μην βγουν και να μην τα πληρώσεις μέσα στη σεζόν. Όσο καλή δουλειά και να γίνει στην καθημερινότητα, όσο ικανός και να είσαι, όσο προσπάθεια και να καταβάλεις, είσαι υποχρεωμένος να ζήσεις με τις αποφάσεις που πήρες το καλοκαίρι.
Όσοι διαβάζετε την αρθρογραφία μου πολύ έγκαιρα είχα εκφράσει τις ενστάσεις και τον προβληματισμό μου, για τον τρόπο που χτίζεται ο νέος ΠΑΟΚ.
Τώρα που η ομάδα, βρίσκεται στο -10 από την 11η αγωνιστική της Super League Interwetten, είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτό πως η διοίκηση και ο Ραζβάν Λουτσέσκου το περασμένο καλοκαίρι ακολούθησαν ένα πλάνο, καταδικασμένο να αποτύχει. Δεν σεβάστηκαν αυτό που έδειχνε το γήπεδο τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Ο κορμός του νταμπλ "πέθανε" ήδη στο γήπεδο
Είναι φυσιολογικό και τίμιο μία φουρνιά ποδοσφαιριστών που έχει πετύχει, να την αφήσεις να πεθάνει στο γήπεδο. Στην Ελλάδα έχουμε μία υπερβολική οξύτητα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο.
Όταν όμως, ένας σύλλογος έχει κατακτήσει 4 τίτλους σε 3 χρόνια και έχει πάρει αήττητο πρωτάθλημα, είναι φυσικό να αφήσεις αυτήν την ομάδα να συνεχίσει, χωρίς να την πειράξεις. Αξίζουν αυτοί οι ποδοσφαιριστές να αποτύχουν στο γήπεδο και στην συνέχεια να γίνουν οι αλλαγές.
Αυτή όμως που περιγράφω ήταν η πραγματικότητα που υπήρχε το καλοκαίρι του 2019. Όταν ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το νταμπλ και τελικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αποφάσισε να φύγει από τον σύλλογο. Τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, αυτός ο κορμός δεν μπόρεσε να είναι πια ανταγωνιστικός στη μάχη του πρωταθλήματος.
Επί της ουσίας δεν μπόρεσε να βάλει δύσκολα καμία από τις δύο χρονιές στον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα του 19-20 το έχασε με 18 βαθμούς διαφορά, το πρωτάθλημα του 20-21 με 26. Με λίγα λόγια η ομάδα που ξεκίνησε να κατακτά τίτλους από το 2017 και κατέκτησε το νταμπλ τη σεζόν 2018-19, πέθανε στο γήπεδο.
Δεν σεβάστηκαν όσα έδειχνε δύο χρόνια, το γήπεδο
Αυτά τα δύο χρόνια που δούλεψε χωρίς τον Λουτσέσκου, η ομάδα αντιμετώπισε σημαντικά αγωνιστικά ζητήματα. Όποιος έβλεπε τον ΠΑΟΚ καταλάβαινε πως χρειαζόταν πιο σταθερές, πιο σοβαρές λύσεις σε συγκεκριμένες κομβικές θέσεις και συνολικά να δημιουργηθεί ένας νέος κορμός, που θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στην μάχη του πρωταθλητισμού και να φέρει νέους τίτλους στον ΠΑΟΚ.
Το καλοκαίρι ο Λουτσέσκου και η διοίκηση του συλλόγου, έκαναν ένα λάθος, που δεν γίνεται ποτέ, να μην το πληρώσεις. Δεν σεβάστηκαν, την αλήθεια που φωνάζει το γήπεδο. Λειτούργησαν με την πραγματικότητα που υπήρχε το 2019 λες και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, δεν είναι κανονικός προπονητής, αλλά ένας μάγος, που έχει το φάρμακο, να αναστήσει ποδοσφαιριστές, που η καριέρα τους, έχει πάρει την κάτω βόλτα.
Για να πετύχει ο φετινός ΠΑΟΚ ο Λουτσέσου έπρεπε να είναι μάγος, όχι κανονικός προπονητής
Για να πετύχει ο φετινός ΠΑΟΚ έπρεπε οι Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί να επιστρέψουν σε αγωνιστικά επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από τρία χρόνια. Ποδοσφαιριστές που και σε αγωνιστική πτώση βρίσκονται και τραυματισμούς βγάζουν με μεγάλη συχνότητα.
Δεν υπάρχει όμως προπονητής που μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και αυτό είναι που πλήρωσε ο ΠΑΟΚ. Επίσης πέρα από την γερασμένη βάση της ομάδας δεν κατάφεραν στον ΠΑΟΚ να φέρουν ενίσχυση, αποκτώντας αξιόλογους ποδοσφαιριστές με ταχύτητα. Βγάζω από την κουβέντα τον Ζίβκοβιτς που είναι ο μοναδικός που μπορεί να κάνει την διαφορά, σε έναν ΠΑΟΚ που κάνει πρωταθλητισμό.
Η πραγματικότητα που υπάρχει στο ρόστερ
Σήμερα υπάρχει η εξής πραγματικότητα στο ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τον γερασμένο κορμό που αναφέραμε με κάποιους ποδοσφαιριστές με ποιότητα που για την θέση που αγωνίζονται δεν είναι γρήγοροι. Ενώ οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν και έχουν ταχύτητα δεν έχουν την ανάλογη ποιότητα και προσωπικότητα για να κάνουν πρωταθλητισμό.
Μια χαρά ποδοσφαιριστές για την Ελλάδα είναι οι Κούρτιτς και Σβαρμπ, δεν κουμπώνουν όμως σαν δίδυμο και δεν μπορούν να βοηθήσουν συνολικά μία ομάδα που έχει έναν ήδη βαρύ κορμό. Ενώ οι δυνατότητες, των Σίντκλεϊ, Ροντρίγκο, Τέιλορ, Μιτρίτσα που έχουν ταχύτητα είναι περιορισμένες και δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά στον χώρο τους.
Όλα αυτά σε μία ομάδα που δεν παίρνει και το εύκολο γκολ από τους δύο σέντερ φορ του. Ο Σβιντέρσκι που μπαίνει περισσότερο μέσα στα παιχνίδια και είναι σε καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο από τον Άκπομ, έχει πετύχει μόλις 2 τέρματα.
Ενώ 2 γκολ έχει πετύχει και ο Άγγλος φορ, που είναι απογοητευτική η εικόνα του στην επιστροφή του. Θα έπρεπε να απασχολήσει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, η πολύ κακή σεζόν που έκανε πέρυσι στην Μίντλεσμπρο, πριν τον φέρουν πίσω.
Ο λόγος που κρύφτηκαν οι αδυναμίες του ΠΑΟΚ, με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό
Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό εύκολα στην Λεωφόρο και την ΑΕΚ στην Τούμπα, επειδή το αγωνιστικό στιλ των ομάδων το γεγονός πως είχαν αργό κέντρο τους βοήθησε να αλλάζουν την μπάλα. Το αγωνιστικό στυλ του Λουτσέσκου έχει μεταφορά μπάλας και έλεγχο.
Όταν ο αντίπαλος δεν μπορεί να την κλέψει όπως ο Παναθηναϊκός στην Λεωφόρο και η ΑΕΚ του Μιλόγεβιτς, ο ΠΑΟΚ θα κάνει το παιχνίδι του και θα βγάλει τις αρετές του. Ο ΠΑΣ, ο Βόλος, ο Ολυμπιακός και ο Άρης, που πίεσαν στην κατοχή του ΠΑΟΚ έκλεψαν μπάλα και έβγαλαν ορμή και άμεσο κάθετο παιχνίδι και ανέδειξαν τα πολλά αργά πόδια της ομάδας του Λουτσέσκου.
Με λίγα λόγια το περασμένο καλοκαίρι υπήρξε ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο σε λανθασμένες βάσεις, το οποίο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
Δεν έπαιξε καλά ο ΠΑΟΚ το χαρτί του Λουτσέκσου, ούτε ο Ρουμάνος το δικό του
Επίσης είναι πραγματικότητα πως ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να παίξει καλά το χαρτί του Λουτσέσκου, ούτε ο Λουτσέσκου, να παίξει σωστά το δικό του χαρτί. Η επιτυχημένη πρώτη συνεργασία τους, το γεγονός πως στην συνέχεια, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, συνέχισε τις επιτυχίες, κατακτώντας το Ασιατικό Champions League, τον είχε κάνει διακαή πόθο για τις ομάδες, που ήθελαν να κοντράρουν τον Ολυμπιακό.
Είναι ο μόνος που κατάφερε να δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μία πραγματικά καλύτερη ομάδα, σε διάρκεια από τους ερυθρόλευκους. Τις σεζόν 2017-18 και 2018-19, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, αγωνιστικά ήταν ανώτερος από τον Ολυμπιακό. Το γεγονός αυτό τον έκανε, πρώτη επιλογή το περασμένο καλοκαίρι και για τον Δημήτρη Μελισανίδη, και για τον Γιάννη Αλαφούζο.
Ο Σαββίδης για να τον επαναφέρει στον ΠΑΟΚ, έσπασε όλα τα ρεκόρ, προσφέροντας 1,6 εκ για συμβόλαιο τριών ετών. Δεν έχουν δοθεί ποτέ τόσα χρήματα στην Ελλάδα, για προπονητή. Όταν ένας σύλλογος, σπάει τα ρεκόρ για να αποκτήσει τον προπονητή, που είναι ο διακαής πόθος, όλων, αυτόματα δημιουργείται μία δυναμική.
Αυτήν την δυναμική όμως, την κάψανε με το λανθασμένο πλάνο που πήραν στον ΠΑΟΚ. Αντί να χτίσουν από κοινού κάτι φρέσκο, κάτι καινούριο, λειτούργησαν σαν να συνέχεια του 2019.
Παραδοχή λάθους και νέο ποδοσφαιρικό σχέδιο
Η σεζόν έχει πάρει μία πορεία και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η εικόνα και οι αδυναμίες του ΠΑΟΚ δείχνουν πως πιθανότερο είναι η διαφορά να ανοίξει περισσότερο παρά να κλείσει. Θα πρέπει λοιπόν εσωτερικά ο σύλλογος να πάρει αποφάσεις. Είναι υποχρεωτικό για κάθε αθλητικό οργανισμό να έχει ένα κεντρικό πλάνο και να υπάρχει σχέδιο.
Στον ΠΑΟΚ πρέπει να υπάρξει παραδοχή λάθους και να χτίσουν ένα νέο ποδοσφαιρικό σχέδιο. Να αποδεχτούν πως άργησαν να κάνουν τις αλλαγές, άργησαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τον κορμό που θα βάλει ξανά τον σύλλογο στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος και πρέπει σιγά σιγά να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Λουτσέσκου έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τον προπονητή για να χαράξουν μαζί μία κοινή φιλοσοφία. Στην συνέχεια είναι απαραίτητο ο σύλλογος να μιλήσει ανοιχτά με τον κόσμο του.
Να μιλήσει στον κόσμο του
Είναι δεδομένο πως αν γινόταν το 0-2 νωρίτερα από τον Άρη το παιχνίδι δεν θα τελείωνε ποτέ. Θα πρέπει λοιπόν να επικοινωνήσουν τη νέα πραγματικότητα.
Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους που είχε θέση στην αρχή της χρονιάς, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να φορτίσουν ώστε να μην κινδυνεύει η Τούμπα και η σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, ύστερα από κάθε γκέλα. Γιατί είναι σίγουρο πως αυτή η αργή βαριά ομάδα θα έχει και άλλες άσχημες ημέρες.
Χρειάζεται άμεσα παραδοχή πως το πλάνο που χτίστηκε η ομάδα το καλοκαίρι ήταν σε λανθασμένη βάση και επίσης ένα νέο ποδοσφαιρικό σχέδιο που θα δημιουργήσει την επόμενη ομάδα που θα κάνει ξανά πρωταθλητισμό και θα φέρει τίτλους και όλο αυτό να το περάσει επικοινωνιακά στον κόσμο του ΠΑΟΚ.