O υγιής Σουντανί είναι λίρα 100
Ο Τσάρλυ γράφει για τη μεταγραφή του Χιλάλ Σουντανί στον Ολυμπιακό και όσα θα προσφέρει ο Αλγερινός επιθετικός στους "ερυθρολεύκους" με το στυλ παιχνιδιού του, αν έχει αφήσει οριστικά πίσω τα θέματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν στη Νότιγχαμ.
Ο Ολυμπιακός έκανε ακόμα μία κίνηση στη λογική που φαίνεται πως έχει χαράξει σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο. Είναι δεδομένο πως έχει παρθεί η απόφαση να ενισχυθεί η δουλειά του Μαρτίνς με κινήσεις ακριβώς στα στοιχεία που έλειπαν. Οι ερυθρόλευκοι αυτό το καλοκαίρι αγοράζουν εμπειρία, ποιότητα, προσωπικότητα, αποτελεσματικότητα.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Από τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών, που είτε αποκτούνται, είτε βρίσκονται στην μεταγραφική λίστα, προκύπτει πως ο στόχος είναι να ρίξουν άμεσα τον ΠΑΟΚ από την κορυφή και να επιστρέψουν στους τίτλους. Πέρυσι το μότο ήταν η σκληρή δουλειά. Αυτό συνέβη. Το χτίσιμο έγινε, τώρα χρειάζεται αποτελεσματικότητα.
ΕΞΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Με τη μεταγραφή του Σουντανί, ο Ολυμπιακός γεμίζει με ποδοσφαιριστές τα άκρα της επίθεσης του. Από πέρυσι υπάρχουν οι Μασούρας, Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (από τον Οκτώβρη θα είναι σε θέση να αγωνιστεί) και αποκτήθηκαν οι Μπρούνο, Βαλμπουενά και Σουντανί. Στο ρόστερ αυτή την στιγμή, υπάρχουν 6 ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν στα δύο άκρα, σίγουρα η επόμενη σεζόν, με τα πλέι οφ θα είναι απαιτητική, η λογική όμως λέει πως κάποιος περισσεύει.
Η ΑΔΕΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Αυτό δε σημαίνει πως ο Σουντανί ήταν μία κίνηση που δεν έχει την σημασία της. Τουναντίον ο Αλγερινός βάζει στοιχεία απαραίτητα για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και σε ένα μεγάλο ποσοστό αγώνων καλείται να ανοίξει άμυνες ομάδων που παίζουν ταμπουρωμένες.
Τα νούμερα του, στα πέντε χρόνια που έπαιξε στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ και σε ένα πρωτάθλημα που μοιάζει με το δικό μας, ήταν εντυπωσιακά και θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, υπάρχει η άδεια χρονιά στην Championship.
Τον ποδοσφαιριστή τον παίρνεις όπως είναι αυτήν την εποχή. Δεν αγοράζεις την ιστορία του, ούτε το παρελθόν του, αλλά το παρόν του και ο Σουντανί προέρχεται από μία χρονιά στη Νότιγχαμ που δεν μπόρεσε να προσφέρει το παραμικρό. Οι τραυματισμοί δεν τον εγκατέλειψαν και δεν του επέτρεψαν να πάρει περισσότερες από 6 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ αγωνίστηκε μόλις 145 λεπτά συνολικά.
Πρόκειται, πάντως, για τη μοναδική άδεια χρονιά. Αν ο Ολυμπιακός τον είχε κλείσει πριν μεσολαβήσει το πέρασμα του από τη Νότιγχαμ, θα μιλούσαμε για έναν ποδοσφαιριστή, που για πρωταθλήματα δεύτερης ταχύτητας, όπως το ελληνικό, αποτελεί εγγύηση.
ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Ο Σουντανί ασφαλώς και ποτέ δεν ήταν σε θέση να κάνει τη διαφορά που απαιτεί ο ρόλος του, σε ένα από τα τοπ πρωταθλήματα. Διαθέτει όμως στοιχεία που του επέτρεψαν, σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο όπως το πρωτάθλημα της Κροατίας, να είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικός και να καταγράψει εντυπωσιακά νούμερα. Δεν υπάρχει χρονιά που τα νούμερα του δεν ήταν εντυπωσιακά, σε ασίστ και γκολ, στα χρόνια που αγωνίστηκε στην Ντινάμο.
Το 2013/14 σε συνολικά 45 παιχνίδια είχε 16 γκολ και 7 ασίστ, το 2014-15 σε 38 παιχνίδια 16 γκολ και16 ασίστ, το 2015-16 σε 37 παιχνίδια 14 γκολ και 9 ασίστ, το 2016-17 σε 41 αγώνες είχε 19 τέρματα και 9 ασίστ, το 2017-18 σε 35 παιχνίδια είχε 18 γκολ και 9 ασίστ. Στην εθνική Αλγερίας έχει αγωνιστεί σε 49 επίσημους αγώνες, έχει πετύχει 22 τέρματα και έχει μοιράσει 6 ασίστ.
ΝΟΥΜΕΡΑ ΦΟΡ
Βλέπουμε ένα βιογραφικό, που είναι γεμάτο, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, που ξεκινά από τα άκρα και έχει νούμερα φορ. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός δημιουργεί ένα ρόστερ που στο 4-2-3-1 θα πάρει γκολ και ασίστ από τους τρεις περιφερειακούς επιθετικούς του. Ο Ολυμπιακός την περασμένη χρονιά δεν το είχε στο βαθμό που θα το ήθελε και αυτό το στοιχείο θέλει να βάλει στο παιχνίδι του, αποκτώντας ποδοσφαιριστές με το βιογραφικό των Βαλμπουενά και του Σουντανί.
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
Ασφαλώς και δεν τους παίρνει στην καλύτερη κατάστασή τους αλλά, να είμαστε ειλικρινείς, δεν γινόταν ελληνική ομάδα να έχει σε καλή ηλικία Γάλλο διεθνή στα αριστερά της επίθεσης και στα δεξιά το κύριο όπλο της Εθνικής Αλγερίας. Ασφαλώς και το γεγονός πως ο Βαλμπουενά στα τέλη Σεπτέμβρη θα είναι στα 35 του και ο Σουντανί που τον Νοέμβριο θα πατήσει τα 32 προέρχεται από μία άδεια χρονιά, με προβλήματα τραυματισμούς, μας κάνει όλους να έχουμε δεύτερες σκέψεις και να είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε να πάρουμε απαντήσεις στο γήπεδο.
ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ
Αν μπορέσουν πάντως οι δύο ακραίοι που απέκτησε ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι να έρθουν κοντά στα φυσιολογικά τους επίπεδα, θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση του και θα απολαύσει ο κόσμος της ομάδας ποδόσφαιρο. Όταν έγραφα το κείμενο μου για τον Βαλμπουενά, μία από τις ενστάσεις μου ήταν πως δεν κολλά τόσο πολύ με τον Ποντέσε. Μοιάζουν πολύ σαν παίκτες και ο Βαλμπουενά θέλει από την απέναντι πλευρά κάτι τελείως διαφορετικό στον τρόπο που λειτουργεί. Ο Σουντανί υγιής και σε καλή κατάσταση, μοιάζει το ιδανικό κούμπωνα. Ο Γάλλος παίζει δημιουργικά την θέση του αριστερού εξτρέμ, αγωνίζεται με ανάποδο πόδι, θέλει να παίρνει την μπάλα εκτός περιοχής να κινείται παράλληλα και να προσπαθεί να διαβάζει τις κινήσεις των συμπαικτών του.
Μία ομάδα που θα έχει τους Φορτούνη, Βαλμπουενά, που διαθέτουν τεράστια ευχέρεια στη δημιουργία και στην αξιοποίηση των κινήσεων στην αντίπαλη περιοχή, είναι σημαντικό πέρα από τον φορ, να βρίσκουν και δεύτερο ποδοσφαιριστή να μπορεί να απειλεί στην αντίπαλη περιοχή. Ο Σουντανί έρχεται για να πάρει ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Στην πράξη παίζει στα δεξιά, περισσότερο σαν δεύτερος επιθετικός παρά σαν εξτρέμ. Δεν είναι από τους ακραίους που περιμένεις, να τους ακουμπήσεις την μπάλα και να ανοίξουν χωρίς κίνηση την αντίπαλη άμυνα, όταν βρίσκεται εκτός περιοχής, πρέπει να τον παίξεις στην ταχύτητα, βγάζει ενέργεια ένταση, καλό ξεπέταγμα που του επιτρέπει να ελευθερώνεται.
Είναι ποδοσφαιριστής έντασης και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούσε να κάνει καριέρα σε ποδόσφαιρο που η ένταση είναι πιο υψηλή από αυτήν που είναι σε θέση να βγάλει ο ίδιος, όμως για ένα επίπεδο όπως του ελληνικού και του κροατικού πρωταθλήματος μπορεί να κάνει τη διαφορά με την ταχύτητα και την ικανότητα του να λειτουργήσει με καθαρό μυαλό και ηρεμία πάνω στην κίνηση του, ενώ βρίσκεται σε κίνηση μέσα στην περιοχή.
ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΝ ΟΜΑΡ
Επαναλαμβάνω πως ο Σουντανί είναι περισσότερο δεύτερος επιθετικός, οπότε χρειάζεται στην πλευρά του έναν πολύ έναν αξιόλογο μπακ, όπως τον Ομάρ, που θα του επιτρέπει να κινείται στους χώρους που θέλει χωρίς να υπάρχει πρόβλημα να βγει η πλευρά. Στην πράξη πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, που στο 4-2-3-1 παίζει δεξιά με ανάποδο πόδι, όμως να σημειώσω εδώ πως μπορεί το καλό του να είναι το αριστερό, αλλά εκτελεί και πασάρει με μεγάλη ευχέρεια και με το δεξί.
ΑΛΓΕΡΙΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ
Σε 4-4-2 παίζει στο δίδυμο στην επίθεση, ενώ πολύ συχνά, σε παιχνίδια στην Ευρώπη, που άλλαζε η τακτική της Ντινάμο και χρειαζόταν ποδοσφαιριστές να πιέζουν ψηλά γινόταν καθαρός φορ. Ως Αλγερινός, είναι μαχητικός, πιέζει πολύ πάνω στην μπάλα και σκίζεται να μαρκάρει στον δικό του χώρο. Προσέξτε δεν είναι καλός ανασταλτικά στις καλύψεις, καθώς παίζει την θέση πολύ επιθετικά, σαν δεύτερος φορ και όχι σαν επιπλέον χαφ, αλλά όταν καλείται να πιέσει ψηλά, σκίζεται.
Επαναλαμβάνω πως αν ο Μαρινάκης έδινε το περασμένο καλοκαίρι τα 3.000.000 ευρώ και τον έφερνε στον Ολυμπιακό απευθείας από την Ντινάμο, δεν θα υπήρχε λόγος για δεύτερες σκέψεις. Ασφαλώς και μία τόσο άδεια αγωνιστική χρονιά, γεμάτη από προβλήματα τραυματισμών, φοβίζει. Ο υγιής Σουντάνι, για το ελληνικό πρωτάθλημα, φαντάζει λίρα 100.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: