Οι λόγοι που είναι ακατάλληλος ο Στραματσόνι
Ο Τσάρλυ γράφει για τους λόγους, για τους οποίους ο Αντρέα Στραματσόνι κρίνεται ακατάλληλος για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το πλάνο που (δεν) είχε, το ρίσκο με τον Μπεργκ και η σοβαρότητα που έδειξε ο Ολυμπιακός.
Περιμένουμε, στην σύσκεψη που έχει προαναγγελθεί να γραφτούν οι τίτλοι τέλους της συνεργασίας του Αντρέα Στραματσόνι με τον Παναθηναϊκό. Συνεργασία που σύμφωνα με όσα είχε δείξει ο Ιταλός τεχνικός στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του ήταν πολύ παράξενο που συνεχίστηκε και μετά το τέλος της περασμένης σεζόν, όμως κάποιες μεταγραφικές επιλογές του καλοκαιριού δημιούργησαν έναν άνεμο αισιοδοξίας. Ο χρόνος πάντα δίνει τις απαντήσεις του.
Την περασμένη σεζόν έκανε τρέλες και του έδωσαν τα κλειδιά
Αποδείχτηκε ο Ιταλός τεχνικός εντελώς ακατάλληλος για να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό. Μπορεί το σχέδιο που είχε με βάση τα δεδομένα που είχε στα χέρια του να ήταν λογικό όμως ό ίδιος δεν ήξερε πώς να το εξελίξει.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά για να δούμε, πως μία ομάδα που έπεισε στο ξεκίνημα της πως είναι ικανή, τουλάχιστον να διεκδικήσει τους στόχους που πρέπει να έχει ο σύλλογος, κατέρρευσε στις 6 Νοεμβρίου.
Ο Αντρέα Στραματσόνι τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε την ομάδα που δημιούργησε τρία καλοκαίρια και δύο και κάτι σεζόν ο Γιάννης Αναστασίου. Έκανε απίστευτες τρέλες, αλλά είχε πάντοτε έτοιμη την δικαιολογία πως ήταν για αυτόν χρονιά εκμάθησης του ρόστερ και είχε συμφωνήσει με την διοίκηση πως θα κριθεί την επόμενη χρονιά.
Παρότι το διάστημα που δούλεψε ήταν απογοητευτικό για ένα περίεργο λόγο η διοίκηση του έδωσε τα κλειδιά, του έδωσε την ομάδα εν λευκώ για να πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ στην ζωή του. Αν υπήρχε ένας μπούσουλας δουλειά πίσω του, θα υπήρχε μία εξήγηση. Για παράδειγμα η Λίβερπουλ έδωσε πολλές αρμοδιότητες στον Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός έχει στο βιογραφικό του την δουλειά στην Ντόρτμουντ, στην Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο δεν πάει καλά, έχει όμως ένα παρελθόν που επιτρέπει να υπάρχει πίστωση χρόνου και μία προσμονή πως αυτό θα αλλάξει.
20 μεταγραφές
Μην μπερδευόμαστε με τα μεγάλα ονόματα τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να επενδύσει σε κάποιον που έχει πετύχει σε πιο χαμηλό επίπεδο και να του δώσει τα κλειδιά, έχοντας όμως μία βάση ένα πάτημα από μία επιτυχημένη δική του δουλειά από το πρόσφατο παρελθόν. Ο Αντρέα Στραματσόνι είχε συνεργαστεί με Ίντερ και Ουντινέζε και οι δύο ομάδες του στην δική του θητεία είχαν την χειρότερη πορεία στην σύγχρονη ιστορία τους.
Ο Γιάννης Αλαφούζος λοιπόν έδωσε τα κλειδιά σε έναν προπονητή που δεν έχει πετύχει πουθενά. Συνολικά ο Ανδρέα Στραματσόνι έκανε στον Παναθηναϊκό 20 μεταγραφές, έφερε τους αδελφούς Βλαχοδήμους και 18 ξένους. Ο Ιταλός τεχνικός έχοντας δει την ομάδα για περίπου 6 αγωνιστικές μήνες, πήρε κάποιες αποφάσεις.
Το πλάνο
Της έβγαλε εντελώς το ελληνικό στοιχείο, προσπάθησε να φέρει ποδοσφαιριστές που θα την κάνουν πιο γρήγορη και θα συνδυάζουν ποιότητα και προσωπικότητα.
Θεωρώ πως είναι λάθος να μην υπάρχουν γηγενείς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν αντιλέγω πως η γενική φιλοσοφία πιθανότατα να ήταν σωστή, ο Παναθηναικός έπρεπε να γίνει πιο ελκυστικός. Για τον Παναθηναϊκό όμως η καθαρή μεταγραφή δεν ήταν εύκολη υπόθεση, πιο εύκολο να αποκτηθούν παίκτες ήταν σαν δανεικοί η σαν ελεύθεροι.
Γέμισε το ρόστερ με ποδοσφαιριστές με άδεια χρονιά πίσω τους
Οπότε ο Ανδρέα Στραματσόνι, έπρεπε να φέρει δανεικούς παίκτες που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έπαιζαν ελάχιστα την περσινή χρονιά και να αποκτήσει από την ελεύθερη αγορά ποδοσφαιριστές που είχαν κάποτε μεγάλο όνομα αλλά είτε έμοιαζαν σαν να είχαν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, είτε είχαν περάσει κάποιους σοβαρούς τραυματισμούς. Έφερε τους Μεστο, Λεντέσμα, Σάμπα, Ιμπάρμπο, Εμποκού, Μολέδο, Ιβανόφ πιθανότατα σε ένα επίπεδο πιο χαμηλό από το δικό τους αλλά με την τελευταία τους πριν τον Παναθηναϊκό δουλειά να είναι εντελώς άδεια.
Για να πετύχει αυτό το ενδιαφέρον project έπρεπε αυτός και το επιτελείο του να είναι σε θέση, να γυμνάσουν πολύ καλά την ομάδα, να κάνουν καλή διαχείριση στην ατομική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο.
Χαλαρή προετοιμασία και άθλια διαχείριση του ρόστερ
Ο Ιταλός τεχνικός παραδέχτηκε σε δηλώσεις πριν από το ντέρμπι στην συνδρομητική τηλεόραση κάτι που ήταν γνωστό και προσωπικά το είχα γράψει όταν συνέβαινε. Έκανε πολύ χαλαρή προετοιμασία για να μπει η ομάδα στου ομίλους. Στην συνέχεια οι προπονήσεις συνέχισαν να είναι χαλαρές και παράλληλα ποδοσφαιριστές που δεν είχαν καλή ατομική κατάσταση και τα πόδια τους δεν τους ακούγανε παίζανε συνέχεια.
Για ένα περίεργο λόγο, ο Αντρέα Στραματσόνι πίστευε πως ο Λεντέσμα είναι σε θέση να παίζει 3 παιχνίδια την εβδομάδα, πως ο Σάμπα που ζυγίζει γύρο στα 105 κιλά και είχε να παίξει ποδόσφαιρο περίπου ένα χρόνο και ήρθε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου στον Παναθηναϊκό είναι σε θέση να γίνει άμεσα βασικός.
Τουλάχιστον για τους Λεντέσμα, Σάμπα είναι πασιφανές πως ο Στραματσόνι τους χρησιμοποίησε περισσότερο από ότι άντεχε ο οργανισμός τους.
Έφτιαξε γρήγορη ομάδα χωρίς φυσική κατάσταση
Ταυτόχρονα, μία ομάδα που δομήθηκε περίεργα και με ποδοσφαιριστές που είχαν προσόντα αλλά και προβληματική σεζόν πίσω τους προσπάθησε να επιβληθεί με ποδόσφαιρο που σαν κύριο χαρακτηριστικό είχε την ταχύτητα. Βλέπω ποδόσφαιρο πολλές ώρες καθημερινά απ το Μουντιάλ του 1982 δεν θυμάμαι ποτέ γρήγορη ομάδα που δεν είχε φυσική κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι, ήταν μία εντυπωσιακή πρωτοποριακή πατέντα.
Δεν έχει εμφανιστεί πουθενά τίποτα ανάλογο. Προσπάθησε με παίκτες με προβληματικό πρόσφατο παρελθόν, με ιστορικό με τραυματισμούς να παίξει γρήγορο ποδόσφαιρο και με ένταση. Πήγε με δανεικούς και τραυματίες να αγοράσει ταχύτητα και ποιότητα. Αποδείχτηκε στην πράξη πως αυτό δεν γίνεται. Στην Λιέγη είπε κάτι που ποδοσφαιρικά είναι απίθανο αλλά δείχνει το περίεργο σκεπτικό που έχει στηθεί αυτή η ομάδα. Δήλωσε πως "θέλαμε να κερδίζουμε στο πρώτο ημίχρονο, γιατί γνωρίζαμε πως στην επανάληψη θα πέσει η απόδοση μας". Μέχρι να έρθει το ντέρμπι και μπει ταφόπλακα βλέπαμε έναν Παναθηναϊκό που να παίζει σε ένταση στο πρώτο ημίχρονο, να δείχνει καλή εικόνα και στην επανάληψη να καταρρέει και στο τέλος να φεύγει σκυφτός
Αδικαιολόγητο ρίσκο με Μπεργκ
Και ερχόμαστε στο ντέρμπι. Το παιχνίδι δεν χάθηκε στο 90λεπτό. Ο Στραματσόνι τη θέση του δεν πρέπει να την χάσει γιατί η ομάδα του έχασε με 3-0 στο Καραϊσκάκης, αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Όλα όσα έγιναν την εβδομάδα πριν το ντέρμπι αποδεικνύουν πως ο άνθρωπός είναι ακατάλληλος. Ο Παναθηναϊκός λόγω της χαμηλού επιπέδου δουλειάς σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και της αναρχίας που επικρατεί, έχει ξεμείνει από λύσεις για το παιχνίδι με την Σταντάρ και έχει ποδοσφαιριστές κομβικούς να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το ντέρμπι.
Χωρίς να υπάρχει λόγος και ενώ το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι οριακό για την συνέχεια, και ο Μπερκ το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού και το μοναδικό στοιχείο που διαθέτει ομάδα ικανό να ζηλέψει και να φοβηθεί ο αιώνιος αντίπαλος, αποφασίζει να τον ξεκινήσει σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι που διεξάγεται 69 ώρες πριν το ντέρμπι. Ο Μπερκ νοιώθει τσίμπημα στο ζέσταμα ενημερώνει το τεχνικό επιτελείο, αλλά αυτοί αμόλαγαν αετό και τον άφησαν να παίξει.
Θυμίζω για την ιστορία πως ο Μπέντο πήγε στην μακρινή Αστάνα χωρίς τα βασικά του όπλα. Το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού, παρότι είχε πολύ δύσκολο ταξίδι κατάφερε να έχει φρέσκους τους ποδοσφαιριστές που ήθελε να κάνουν την διαφορά.
Κάθε προπόνηση πριν το ντέρμπι και μία έκπληξη "Στράμα"
Τις επόμενες ημέρες είδαμε παλινωδίες. Κάθε προπόνηση και μία έκπληξη. Την Παρασκευή θα έπαιζε 3-6-1 με τον Ιμπάρμπο κορυφή το Σάββατο θα γινόταν η έκπληξη με τον Ρινάλντι. Το Σάββατο όλοι όσοι ρωτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό διαβεβαίωναν πως το σχήμα θα είναι 3-5-2 με Ρινάλντι, Ιμπάρμπο επίθεση και Μέστο, Χουχούμη στα δύο άκρα.
Νέες εκπλήξεις Στράμα έγραφαν τα σάιτ Σάββατο βράδυ. Κυριακή ο Στράμα ετοίμασε νέα έκπληξη. Τελικά το σχήμα ήταν 4-3-3 με Λεντέσμα πάνω στον Φορτούνη και Εμποκού, Ιμπάρμπο περιφερειακά του κουρασμένου Λέτο. Σχηματισμό που φέτος δεν έχει ξαναδοκιμάσει, ξανά τα σαίτ γράφουν λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το ντέρμπι για έκπληξη Στράμα.
Ο Ολυμπιακός έδειξε σοβαρότητα
Ο Ολυμπιακός αντίθετα έδειξε σοβαρότητα. Την εβδομάδα που πέρασε δεν είχε να επιφυλάξει καμία έκπληξη. Παρότι ο Μπέντο δεν έκανε προετοιμασία, ήρθε αργότερα και σε πιο δύσκολη περίοδο, έφτιαξε σταθερές. Όλοι γνώριζαν την ενδεκάδα πως θα παίξει, τι θα παίξει, αδυναμίες και πλεονεκτήματα. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν καλή διαχείριση στον αγώνα της Πέμπτης, ώστε να υπάρχουν δυνάμεις. Η διαχείριση έγινε και παρουσίασε τον Ολυμπιακό έτοιμο να κάνει τα συγκεκριμένα πράγματα που βγάζει καλά στο παιχνίδι του. Δεν είχε καμία έκπληξη.
Τρεις δημιουργοί από τον άξονα, ανάπτυξη με κάθετα μέτρα από τον ουσιαστικό Μαρτίνς από χαμηλά, απελευθέρωση Φορτούνη χωρίς να γυρνά προς τον άξονα, αλλά με κινήσεις προς τα δύο άκρα. Προσπάθεια να έφθανε η μπάλα στον Φορτούνη με όσο μεγαλύτερη συχνότητα είναι δυνατόν, στην συνέχεια τροφοδότηση πάνω στο τρέξιμο των δύο εξτρέμ, τάισμα στον Ιντέγιε και αξιοποίηση των στημένων.
Η συνταγή αυτά έχει, απλά και ωραία. Συγκεκριμένα πράγματα μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός, αυτά παρουσίασε με ΆΕΚ, ΠΑΟΚ αλλά και με Ατρόμητο, Πανιώνιο, με αυτά πήγε να παίξει και στο ντέρμπι, καμία έκπληξη Μπέντο κανένας αιφνιδιασμός.
Σαν τον κακό μαθητή, πριν τις εξετάσεις
Εκπλήξεις κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση ετοίμαζε ο Στραματσόνι, ο λόγος προφανής. Δεν υπήρχε κάτι που να είναι δουλεμένο και έτοιμο να βγάλει 90λεπτό στο Καραϊσκάκης και για αυτόν τον λόγω ο Ιταλός τεχνικός έψαχνε τελευταία στιγμή, να βρει μία πατέντα, ένα τρικ για να αιφνιδιάσει.
Σαν τον κακό μαθητή που την τελευταία σπαταλάει όλο τον χρόνο του για να κάνει σκονάκια, γιατί η προεργασία όλης της χρονιάς δεν τον βοηθά να είναι έτοιμος φρεσκάροντας τις γνώσεις του με ένα απλό διάβασμα.
Δεν είχε έτοιμο πλάνο
Το γεγονός πως δεν είχε φροντίσει, να έχει ένα έτοιμο πλάνο, το οποίο το έχει δουλέψει σε έναν αριθμό αγόνων το είχε εξελίξει και σύμφωνα με αυτό προσπάθησε να εξαντλήσει της πιθανότητες του στο ντέρμπι τον κάνουν ακατάλληλο για να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.
Καθώς όλες αυτές οι αλλαγές πλάνων τις ημέρες πριν το ντέρμπι, το γεγονός πως πήγε στο ντέρμπι με σχήμα το οποίο δεν είχε εφαρμόσει ποτέ ξανά, αποδεικνύουν πως δεν έχει δουλέψει όπως θα έπρεπε το προηγούμενο διάστημα.
Χρειάζεται υψηλού επιπέδου τεχνικό επιτελείο
Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να κάνει μία πολύ σοβαρή επιλογή προπονητή. Έχει ένα περίεργο, ρόστερ, το οποίο έχει ποδοσφαιριστές ταλαιπωρημένους, που πράγματι έχουν προσόντα. Αλλά πρέπει να βρεθεί ένα τεχνικό επιτελείο που θα τα αξιολογήσει, θα δουλέψει καλά σε καθημερινή βάση και θα δημιουργήσει συνθήκες, να μπορεί η ομάδα να βγάζει σταθερές στο παιχνίδι της, αλλά και να έχει την δυνατότητα να βγάζει το 90λεπτο χωρίς αυξομειώσεις.
Μπορεί το ρόστερ να δημιουργήθηκε με ανορθόδοξο τρόπο, να είναι λάθος και ιστορική ανορθογραφία που λείπει εντελώς το Ελληνικό στοιχείο, όμως προσόντα που έλλειπαν από τον Παναθηναϊκό έχουν μπει.
Χρειάζεται όμως ένα τεχνικό επιτελείο ικανό να γυμνάσει σωστά τους ποδοσφαιριστές, να τους φέρει σε φυσική κατάσταση που να είναι ικανή για να βγάζουν 90 λεπτά αλλά και προπονητή να ξέρει να διαχειριστεί την ομάδα και α δημιουργήσει συγκεκριμένες σταθερές που σήμερα δεν υπάρχουν.