Η πιο επιθετική Γαλλία του Ντεσάμπ, η Βραζιλία που δεν έχει δεχθεί ευκαιρία και η Πορτογαλία που θέλει βελτίωση
Η Γαλλία προσπαθεί να πετύχει κάτι που έχει να συμβεί 60 χρόνια, με την πιο επιθετική λογική που έχει παρουσιάσει ο Ντεσάμπ. Η Βραζιλία του Τίτε ακόμα δεν έχει δεχτεί μισή ευκαιρία από αντίπαλο και η Πορτογαλία του Σάντος που βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει, παρότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Γράφει ο Τσάρλυ.
Η Γαλλία προσπαθεί να πετύχει κάτι που έχει να συμβεί 60 χρόνια, με την πιο επιθετική λογική που έχει παρουσιάσει ο Ντεσάμπ.
Η Βραζιλία του Τίτε ακόμα δεν έχει δεχτεί μισή ευκαιρία από αντίπαλο και η Πορτογαλία του Σάντος, που βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει, παρότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Οι τρεις τους είναι οι μόνες ομάδες που κέρδισαν και τα δύο παιχνίδια που έχουν δώσει.
Ο Εμπαπέ ηγείται μιας ιστορικής προσπάθειας
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές έσπασαν την κατάρα που θέλει τους Ευρωπαίους κάτοχους του Μουντιάλ να αποκλείονται από την φάση των ομίλων. Σίγουρα τα βλέμματα τα μαγνητίζει ο Εμπαπέ, που στα 23 του χρόνια προσπαθεί να πετύχει κάτι που μόνο ο Πελέ το έχει καταφέρει. Σε τόσο μικρή ηλικία να κατακτήσει για δεύτερη φορά το Μουντιάλ.
Η αλήθεια είναι πως ο Πελέ, το 1962 τραυματίστηκε και έπαιξε μόλις 2 αγώνες και το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε στην ιστορία σαν η διοργάνωση του Γκαρίντσα.
Πέρα από το μέγεθος που θα αποκτήσει η καριέρα του, αν πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο, ηγείται της προσπάθειας ώστε η Εθνική Γαλλίας να μπει στα χρυσά βιβλία του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Να πετύχει κάτι που το έχουν καταφέρει μόλις δύο ομάδες, προπολεμικά η Ιταλία και το '62 η Βραζιλία, να κατακτήσει δηλαδή δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ.
Τα φώτα πέφτουν στον Εμπαπέ που ήταν υποχρεωμένος να βγει μπροστά μετά από τους πολλούς τραυματισμούς και το έκανε. Πέρα από τον Εμπάπέ, οι Γάλλοι έχουν κερδίσει ακόμη δυο ποδοσφαιριστές, τον Γκριεζμάν και τον Τεό Ερνάντες.
Η πιο επιθετική Γαλλία που έχει παρουσιάσει ο Ντεσάμπ
Οι διό τους πραγματοποιούν ένα συγκλονιστικό Μουντιάλ. Ο Γκριζμάν έχει την κατάρα να οδηγεί τους προπονητές του να του φτιάχνουν διάφορους ρόλους. Στην Εθνική Γαλλίας τα τελευταία χρόνια ο Ντεσάμπ τον χρησιμοποιούσε σαν δημιουργό. Για έναν περίεργο λόγο, στο πρόσωπο του είναι σαν να έχει βρει ένα καθαρό δεκάρι.
Σε αυτήν την διοργάνωση, η διαφορά είναι πως στην επίθεση ο Γάλλος ομοσπονδιακός έχει προσθέσει έναν παίκτη. Δεν πηγαίνει σε 4-3-1-2, αλλά αφαίρεσε έναν χαφ για να πάρει πλάτος από τον Ντεμπελέ.
Ο Ντεσάμπ, παρότι πήγε πιεσμένος στο Κατάρ, γνωρίζοντας πως όλη η χώρα ήθελε να δει στον πάγκο της Εθνικής τον Ζιντάν που σκόπιμα εδώ και ενάμιση χρόνο δεν αναλαμβάνει σύλλογο για να πάρει την δουλειά, παρουσίασετο πιο απελευθερωμένο, το πιο επιθετικό σχέδιο που έχει εμφανίσει την Γαλλία σε τελική διοργάνωση.
Ο σημαντικός ρόλο των Γκριεζμάν Τεό Ερναντέζ
Ένα απλωμένο, επιθετικό 4-2-3-1 με 4 καθαρούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές στην επιθετική 4άδα. Οι Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ντεμπελέ και Ζιρού δημιουργούν μία σπουδαία επιθετική τετράδα και όλοι τους είναι σε σπουδαία ατομική κατάσταση.
Ο Εμπαπέ μπορεί να ξεχωρίζει έχοντας πετύχει 3 γκολ και 1 ασίστ, όμως κάθε άλλο παρά μόνος του νιώθει. Ο Ζιρού πέτυχε δύο τέρματα στην πρεμιέρα, ο Ντεμπελέ μετρά 1 ασίστ αλλά και 3 key passes ανα παιχνίδι, αυτός όμως που τους συνθέτει όλους σύμφωνα με τον προπονητή του, αλλά και τον γαλλικό τύπο, είναι ο Γκριεζμάν, που έχει 4,5 key passes ανα παιχνίδι.
Ασφαλώς, μεγάλη προσφορά,έχει και ο Ραμπιό από τον άξονα με ένα γκολ και 1 ασίστ και ακόμη περισσότερο ο εντυπωσιακός Τεό Ερνάντεζ. Είναι σκληρό και άσχημο να το γράφεις για έναν ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε, όμως το αποτέλεσμα δείχνει πως έκανε καλό στους Γάλλους που χτύπησε ο Λούκας.
Ο αδερφός του οργιάζει. Παίρνει την πλευρά για πλάκα μόνος του και βοηθά τον Εμπαπέ να περιμένει ψηλά και να έχει κοντά του παίκτες για να τον βοηθούν να δημιουργεί συνεχώς συνεργασίες. Ο Ερναντέζ είναι στα αριστερά του, εσωτερικά οι Γκριεζμάν, Ζιρού και απέναντι ο Ντεμπελέ, να δίνει πλάτος.
Με το που ακουμπά η μπάλα στον Εμπαπέ, είναι πολύ δύσκολο για τον αντίπαλο να μην τον δει να συνεργάζεται και άμεσα να βρίσκεται μέσα στην περιοχή του. Ο Τεό Ερνάντεζ έχει δημιουργήσει δύο γκολ και δίνει όπως και ο Γκριεζμάν 4,5 key passes ανα παιχνίδι, μιλάμε για εντυπωσιακά νούμερα.
Στον Πακετά δόθηκε η καυτή πατάτα
Χθες όμως το 2/2 το έκαναν τόσο οι Βραζιλιάνοι όσο και οι Πορτογάλοι. Δεν έχουν παίξει τόσο επιθετικά όσο η Γαλλία δεν έχουν απλώσει τόσο πολύ το παιχνίδι τους, όμως έχουν τα δικά τους όπλα. Ο Τίτε έχει την πολύ δύσκολη αποστολή να πρέπει να βρει τον τρόπο να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ για όσο χρειαστεί.
Το κακό είναι πως σε όποιον πέσει ο κλήρος, είναι αναγκασμένος να πάρει έναν ρόλο που εκ των προτέρων γνωρίζει πως το πιο πιθανό είναι να τον καταπιεί. Καθώς θέλοντας και μη θα πέσεις θύμα της σύγκρισης. Αποφάσισε να δώσει την καυτή πατάτα στον Πακετά.
Σκληρό ακούγεται, αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα, καθώς μιλάμε και για έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά προσόντα. Ο Πακετά που από την θέση "8" δίπλα στον Κασεμίρο, είχε ένα πολύ καλό παιχνίδι στην πρεμιέρα με την Σερβία και με την Ελβετία έπρεπε να πάει πιο ψηλά και να κινηθεί κοντά στον Ρισάρλισον.
Κάτι που δεν μπόρεσε να το κάνει, υπήρχε ξεκάθαρη τρύπα πίσω από τον φορ της Βραζιλίας και ο κακόμοιρης ο Πακετά, αντί στο ημίχρονο να γυρίσει στην θέση του, εκεί που ήταν θετικός με την Ελβετία, βγήκε από το γήπεδο και δεν αποκλείω να μην τον ξαναδούμε βασικό στην διοργάνωση.
Βρήκε το γκολ που έψαξε, αλλά δεν μέτρησε
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τίτε αποφάσισε να βάλει κάποιο με επιθετικά χαρίσματα, στον ρόλο του Νείμάρ, που μπορεί να προσφέρει το απρόβλεπτό και να κινηθεί περισσότερο από τον Πακετά, περιφερειακά του Ρισάρλισον και πέρασε τον Ροντρίγκο.
Παίζοντας με τρίαδα πίσω από τον φορ, τους Βινίσιους, Ραφίνια, Ροντρίγκο, ήταν ξεκάθαρο πως ο Τίτε ήθελε να βρει τον τρόπο να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες, να χτυπήσουν οι παίκτες του και με ποδόσφαιρο χώρου.
Έχει το ιδανικό όπλο για αυτό το ποδόσφαιρο, ο Βινίσοους έκανε την δουλειά του, σκόραρε όμως αποδείχτηκε πως ο Ρισάρλισον δεν πρόλαβε να καλυφτεί ολόκληρος, όταν λειτούργησε σαν μαξιλάρι για να βγει στον χώρο ο Βινίσιους.
Η τύχη του Τίτε
Τελικά η Βραζιλία κέρδισε, από ένα πολύ όμορφο τέρμα ατομικής κλάσης του Κασεμίρο, στο οποίο δεν έχει καμία δουλειά ο προπονητής.
Αυτή είναι και η τύχη των προπονητών, που βρίσκονται σε μεγάλες ομάδες, μπορούν να κερδίσουν, από μία ατομική ενέργεια ενός αστεριού τους, ακόμη και όταν τα σχέδια τους, δεν έχουν φέρει τα επιθυμητό αποτελέσματα. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο ευλογημένος μπορεί να νιώθει ο Τίτε που μπορεί να νικήσει από ένα τόσο ποιοτικό χτύπημα, το οποίο μπορεί να του το προσφέρει ακόμα και το 6άρι του.
Η μόνη ομάδα που δεν έχει δεχτεί ευκαιρία
Για να μην αδικήσω τον Τίτε, μπορεί να μην βρήκε τον τρόπο να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ, να δείλιασε για τους δικούς του λόγους να δώσει τον ρόλο στον Άντονι, στον ποδοσφαιριστή που πίστευαν τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης πως βάση χαρακτηριστικών έπρεπε αυτόματα να πάρει το χρίσμα, όμως η Βραζιλία είναι ομάδα προπονητή.
Άλλωστε, το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι πως έχει την καλύτερη αμυντική λειτουργία στην διοργάνωση. Είναι η μόνη ομάδα που ακόμη δεν έχει δεχτεί μία καθαρή ευκαιρία στο Μουντιάλ και με αυτό το όπλο προβάρει ως φαβορί για να το κατακτήσει.
Από αόρατος, ηγέτης
Τρίτη ομάδα που δίπλωσε τις νίκες της, είναι η Πορτογαλία του Σάντος. Το καλό νέο για τους φίλους της Πορτογαλίας είναι πως επιτέλους βρήκε στην Εθνική τον ρόλο του ο Μπρούνο Φερνάντες.
Θυμίζω πως στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό, ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εθνική Πορτογαλίας, ήταν πως δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρόλο και να παίξει σύμφωνα με την δυνατότητες του ο Μπρούνο Φερνάντες, για την ακρίβεια ήταν σε όλο το τουρνουά αόρατος. Στην πρεμιέρα έδωσε δύο ασίστ, με την Ουρουγουάη πέτυχε δύο τέρματα.
Βρίσκει πιο εύκολα φάσεις με τον Λεάο στο γήπεδο
Είναι ξεκάθαρο πάντω, πως και στα δύο παιχνίδια και με την Γκάνα και με την Ουρουγουάη, η Πορτογαλία έγινε πιο παραγωγική και έφθανε πιο εύκολα σε καθαρές φάσεις, όταν μπήκε στο γήπεδο ο Λεάο. Δεν αποκλείεται όλο αυτό να είναι εις γνώση του Σάντος και να θέλει να περνά το όπλο στα δεξιά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, προκειμένου να βάζει μία έξτρα δυσκολία στην αντίπαλη άμυνα, στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.
Είναι όμως δεδομένο πως οι υπόλοιπες μεγάλες ομάδες, έχουν στην αρχική τους ενδεκάδα και αξιοποιούν περισσότερο παίκτες με τα προσόντα του Λεάο, (Ντεμπελέ, Βινίσιους, Γκνάμπρι, Στέρλινκ), που προσφέρουν επιθετικό πλάτος, ταχύτητα και την δυνατότητα στην ομάδα τους, να απλωθεί στο γήπεδο,
Θα μου πείτε πως ο Σάντος έχει τον δικό του τρόπο, να προσπαθεί να πετύχει σε αυτές τις διοργανώσεις. Η αλήθεια πάντως είναι, πως μέχρι στιγμής η Πορτογαλία δεν έχει πείσει για την άμυνα της, δέχεται φάσεις και δεν παίρνει σιγουριά από την αμυντική τετράδα.
Δεν παίρνει εκτελέσεις από τον Ρονάλντο
Καλές οι δύο νίκες, σπουδαίο πως πέρασε από το δεύτερο παιχνίδι στα νοκ άουτ, αλλά σίγουρα οι Πορτογάλοι έχουν πράγματα που χρειάζεται να βελτιώσουν. Χρειάζεται να περάσουν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι τους τον Μπερνάρντο Σίλβα, αλλά και να καταφέρουν με την δημιουργία τους, να προσφέρουν περισσότερες εκτελέσεις στον Ρονάλντο.
Ο Κριστιάνο πέτυχε γκολ με πέναλτι στην πρεμιέρα, έπαιξε ρόλο με την κίνηση του και το άλμα του, στο να έρθει το πρώτο τέρμα της Πορτογαλίας, όμως εκτελέσεις στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν έχει βρει. Σίγουρα μεγάλωσε και δεν του είναι τόσο εύκολο να ξεμαρκαριστεί, όμως δεν τον βοηθά και η ομάδα του.
Η Πορτογαλία και στα δύο παιχνίδια έγινε πιο επιθετική στο τελευταίο της κομμάτι όταν μπήκε ο Λεάο, απλώθηκε και έγινε πιο γρήγορη, με τον Λεάο όμως έχει παίξει ελάχιστα ο Ρονάλντο, που γίνεται αλλαγή στο τελευταίο δεκάλεπτο από τον Σάντος.
Πολλές φορές το να κερδίζεις και να έχεις πολλά περιθώρια βελτίωσης, μπορεί να είναι και το όπλο μιας ομάδας, αρκεί βέβαια να καταφέρει να βελτιωθεί.
Δείτε την Game Night: