X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ολυμπιακός: Έμεινε από... καύσιμα, δεν βοήθησε ο Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός έμεινε από... καύσιμα κόντρα στη Ντιναμό, δεν βοήθησε με το κοουτσάρισμά του ο Πέδρο Μαρτίνς και οι "ερυθρόλευκοι" πάνε με πίεση στο ντέρμπι της Κυριακής (17/2, 19.30) με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ντινάμο (2-2) πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως εδώ και δύο μήνες έπαιζε εύκολα παιχνίδια με κατώτερους αντιπάλους. Είναι ένα πρόβλημα, για το οποίο δεν ευθύνονται οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά το βρίσκουν μπροστά τους όταν καλούνται να συνεχίσουν μακριά στην Ευρώπη.

ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΖΗΜΙΑ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Από το τέλος των ομίλων του Europa, για δύο ολόκληρους μήνες, η ομάδα του Μαρτίνς είχε εκπαιδευτεί σε ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού. Είχε να διαχειριστεί παιχνίδια με κατώτερους, που δεν κουράζουν σημαντικά τους ποδοσφαιριστές. Δημιούργησε μία αίσθηση, πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερος απ' ότι είναι στην πραγματικότητα, η όποια αποδεδειγμένα έκανε ζημιά και επίσης έφερε και θέμα φυσικής κατάστασης, τώρα που οι απαιτήσεις των αγώνων έγιναν πιο υψηλές.

Όταν παίζεις με την Λάρισα και τον Λεβαδειακό, η επιστροφή της κατοχής γίνεται με πολύ απλό τρόπο και τα παιχνίδια αναζητούν συγκεκριμένα πράγματα, δίχως να απαιτούν συχνές μεταβάσεις από επίθεση σε άμυνα και το αντίστροφο. Μια διαρκή επιθετικότητα και ιδέες για να ανοίξεις τις αντίπαλες άμυνες, φθάνει για να πετύχεις τον στόχο σου και να παρουσιάσεις ένα καλό πρόσωπο. Δεν κρίνεσαι με βάση όλα τα θέλω που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 27 ΛΕΠΤΑ

Ο Ολυμπιακός σε μία σειρά παιχνιδιών συνδύασε τις νίκες με πολύ όμορφο ποδόσφαιρο. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν έτοιμος για να παίξει μέσα σε τέσσερις ημέρες δύο ανταγωνιστικά παιχνίδια. Ο λόγος που δεν κατάφερε να κερδίσει τη Ντιναμό, ήταν πως μπόρεσε μόνο 27 λεπτά να παίξει με τον τρόπο που κέρδισε και πέταξε έξω την Μίλαν. Ένα ποδόσφαιρο πίεσης και ρυθμού που θα του εξασφάλιζε την πρόκριση στους 16 και θα του έδινε την δυνατότητα για να έχει και μεγάλες φιλοδοξίες.

Ο Ολυμπιακός στα πρώτα 27 λεπτά είναι μία ομάδα που είναι ικανή να φθάσει ψηλά, είναι σε θέση να διεκδικήσει υψηλούς στόχους. Από το τέρμα της ισοφάρισης σε 1-1 και μετά, δεν άνηκε καν στο επίπεδο που αγωνιζόταν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η αιτία είναι πως το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, του άφησε κατάλοιπα, τα οποία αποδείχθηκε πως δεν ήταν ψυχολογικά, αλλά από άποψη δυνάμεων.

Το όπλο του Ολυμπιακού στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού ήταν η πίεση ψηλά, μία πίεση που οδήγησε σε πολλά λάθη τους παίκτες της Ντινάμο. Ψάχνοντας για ένα σημείο που γύρισε η τύχη την πλάτη στους ερυθρόλευκους, αυτό ήταν στο 27ο λεπτό, όταν και ισοφαρίστηκαν στην πρώτη επίθεση του αντιπάλου. Μέχρι τότε η εικόνα του αγώνα, έδειχνε πως το παιχνίδι πήγαινε για καθαρή επικράτηση του Ολυμπιακού.

ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ

Από εκεί και πέρα υπήρξε μία σταδιακή πτώση της απόδοσης του Ολυμπιακού. Οι Φορτούνης, Ποντένσε έδειχναν σαν να είχαν μείνει από καύσιμα και οι αλλαγές τους φώναζαν πως έπρεπε να πραγματοποιηθούν νωρίτερα από ό,τι τις έκανε ο Μαρτίνς, ενώ και ο Ντίας δεν είχε περισσότερο από μία ώρα καλού παιχνιδιού. Είναι επόμενο όταν οι τρεις παίκτες που παίζουν πίσω από τον φορ έχουν μείνει από δυνάμεις, να μην μπορείς να πιέσεις και να χάσεις μέτρα.

Αυτό συνέβη στον Ολυμπιακό και η διαφορά ήταν ορατή στην άνεση που κυκλοφορούσαν την μπάλα οι παίκτες του Κάτσκεβιτς. Το πρώτο ημίχρονο έχει τελειώσει με τους Ουκρανούς να πασάρουν με 79% ευστοχία, το παιχνίδι το ολοκλήρωσαν με 83%. Αυτή η άνεση που υπήρχε στην δημιουργία όσο πέρναγε ο χρόνος, τους έκανε επικινδύνους και άφηνε την αίσθηση πως το κακό δεν αργεί να έρθει.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Το λάθος του Μαρτίνς ήταν αρχικά πως άργησε να κάνει τις αλλαγές και όταν αποφάσισε να επέμβει, πήγε σε μία απλή αλλαγή προσώπων και δεν κοούτσαρε για να κρατήσει το αποτέλεσμα. Αν ήθελε να μην πειράξει το σχήμα του από πλευρά τακτικής, θα έπρεπε να έχει φροντίσει έγκαιρα να κρατήσει τα μέτρα αλλά και την ένταση με την οποία έπαιζε ο Ολυμπιακός.

Κάτι που σημαίνει πως πραγματικό νόημα να βγουν οι Φορτούνης, Ποντένσε, Ντίας και να μπουν τρεις παίκτες στον ίδιο χώρο θα υπήρχε, αν οι αλλαγές είχαν γίνει νωρίτερα. Να πήγαινε δηλαδή από το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στην λογική να ρίξει στο γήπεδο φρέσκα πόδια σταδιακά και έγκαιρα και με αυτόν τον τρόπο να βάλει σαν στόχο να κρατήσει τις βασικές αρχές του παιχνιδιού.

Για να είμαι ειλικρινείς, κρίνοντας από την εικόνα του Νάτχο, που μπήκε πρώτος στο 69ο λεπτό, δεν μπορώ να πω πως νιώθω βέβαιος πως αυτή η προσέγγιση θα άλλαζε την ιστορία του αγώνα, θα ήταν όμως μία λογική κίνηση. Από την στιγμή που η μόνη του επέμβαση μέχρι το 80' ήταν να βγει ο Φορτούνης και τα μέτρα είχαν χαθεί, από τον Πορτογάλο τεχνικό οι ποδοσφαιριστές χρειαζόντουσαν κοουτσάρισμα.

Δηλαδή τακτική επέμβαση από τον πάγκο, που θα τους βοηθήσει στο τελευταίο δεκάλεπτο να κρατήσουν το 2-1 παίζοντας με χαμηλά μέτρα. Ένας χαφ παραπάνω, επιλογή για καθαρό 4-3-3 ή ένας επιπλέον στόπερ, θα μπορούσε να έχει κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στην φάση της ισοφάρισης και ο Ολυμπιακός να έχει κρατήσει ένα γκολ πλεονέκτημα για να το υπερασπιστεί στο Κίεβο.

ΙΔΙΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Η Ντιναμό πέτυχε δύο γκολ είχε και την ευκαιρία με τον Τσινκάνκοφ. Για την εύκολη κατοχή που πήρε για περίπου μία ώρα αγώνα, δεν δημιούργησε και πολλές καθαρές ευκαιρίες. Εμφάνισε το πρόβλημα που είχα επισημάνει την ημέρα της κλήρωσης, την αδυναμία που έχει συνολικά σαν ομάδα να παίξει με τον σέντερ φορ της. Τον Ιανουάριο αποκτήθηκε ο Σολ, ο οποίος ήταν εκτός παιχνιδιού.

Ήρθε μόλις σε 22 απλές επαφές με την μπάλα και το γεγονός πως δεν μπορούσε η Ντιναμό να ακουμπήσει την μπάλα στον επιθετικό της ήταν και ο κύριος λόγος που δεν έβγαλε τον αριθμό των καθαρών ευκαιριών που της έδινε η εικόνα του αγώνα.

Πέτυχε δύο γκολ και είχε και την μεγάλη ευκαιρία με τον Τσινκάνκοφ, με έναν τρόπο που πάει να αναδειχτεί σε παθογένεια του Ολυμπιακού. Οι συγκεκριμένες φάσεις μοιάζουν σαν συνέχεια του αγώνα της Τούμπας. Η άμυνα των ερυθρόλευκων σε αυτά τα δύο παιχνίδια, πρόσφερε την δυνατότητα στον αντίπαλο να χτίσει τις επιθέσεις του από τα άκρα, είχε νωχελικές, στα όρια του ενοχλητικού, αντιδράσεις από τον δεξιό μπακ και αδυναμία των κεντρικών χαφ να πάρουν μέχρι τέλους την κίνηση των αντίπαλων κεντρικών μέσων.

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΑΘΕΤΟ ΚΟΨΙΜΟ

Στο πρώτο γκολ, ο Τσιμίκας βάζει με απίστευτη απάθεια το πόδι του, νομίζω ακόμα και σε προπονητικό διπλό αυτή η αντίδραση θα ήταν λόγος για να γίνει έξαλλος ο Μαρτίνς και κανένας από τους δύο χαφ δεν ακολουθεί την κίνηση του Μπουγιάλσκι. Ούτε ο πίσω στόπερ Σισέ, που έχει ορατότητα και ένα ρόλο να διαβάσει την φάση, κινείται στο κόψιμο του αντιπάλου. Ακριβώς ίδια αντιμετώπιση που υπήρχε στο γκολ του Μπίσεσβαρ στην Τούμπα. Δεν επιτρέπεται μία απλή κάθετη κίνηση του αντίπαλου κεντρικού χαφ να δημιουργεί προϋποθέσεις για τόσο καθαρή εκτέλεση. Θα πρέπει να το δει αυτό ο Μαρτίνς με το τεχνικό του επιτελείο

ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Συνολικά υπήρξαν αρκετές επιθέσεις από τα άκρα σε αυτά τα δύο παιχνίδια, που η άμυνα του Ολυμπιακού είχε ανύπαρκτη αντίδραση από τον αριστερό μπακ και μεγάλη αδυναμία να αντιμετωπίσει το κάθετο κόψιμο των αντίπαλων κεντρικών χαφ, κάτι που θα πρέπει να το δει ο Πορτογάλος τεχνικός.

Στην απόκρουση του Σα, στην ευκαιρία του Τσινκάνκοφ στο 70ό λεπτό, ή άμυνα του Ολυμπιακού δέχεται μία σέντρα από την μία πλευρά στην άλλη. Ο Τσιμίκας την αφήνει να περάσει, δίνει το δικαίωμα στον αντίπαλό του να κοντρολάρει και να βρει γωνία για να εκτελέσει, χωρίς να του δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες. Παρότι είχε πολλά διαφορετικά στάδια που θα μπορούσε να αντιδράσει, έμοιαζε σαν να μένει άπραγος.

Στο γκολ του Βέρμπιτς, η άμυνα του Ολυμπιακού δέχεται ξανά μία μεγάλη μπαλιά από την αριστερή πλευρά στον δεξιό εξτρέμ, η άμυνα μένει ακίνητη, ο Τσιμίκας δεν κάνει την παραμικρή αντίδραση, επιτρέπει στον Τσινκάνκοφ να κάνει αυτό που χρειάζεται η ομάδα του για να βρει καθαρή τελική, να σερβίρει με το κεφάλι στην κίνηση του Βέρμπιτς, κίνηση που για μία ακόμα φορά δεν αντιμετωπίζει κανείς.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ

Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που ο Μαρτίνς θα πρέπει να τα δει και να τα διορθώσει. Όλα αυτά δεν πρέπει να αναιρέσουν όσα καλά έχουν γίνει φέτος στον Ολυμπιακό. Πρέπει να γίνει αποδεχτό πως πρόκειται για μία καινούρια ομάδα, η οποία δουλεύει καλά, αλλά και οι δυνατότητες του ρόστερ αυτήν την εποχή φθάνουν και σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην Ελλάδα υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος και ο χρόνος κυλά με διαφορετικό τρόπο. Τα δύο άσχημα αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει πίεση για το παιχνίδι με την ΑΕΚ.

Φοβάμαι πως αν δεν έρθει η νίκη, η Δευτέρα θα είναι εντελώς διαφορετική για τον Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του. Προσωπικά εύχομαι να επικρατήσει η λογική και να συνεχίσει ο Ολυμπιακός να δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση. Κατά την άποψή μου έχει βρεθεί φέτος η συνταγή της επιτυχίας. Μπορεί να φαίνεται απλοποιημένο, όμως είναι και πραγματικότητα.

Αν ο Ολυμπιακός μπορούσε τα 27 λεπτά εξαιρετικής απόδοσης να τα βγάλει για μία ώρα αγώνα, θα είχε περάσει από το πρώτο παιχνίδι. Θα ήταν μία ομάδα ικανή να διεκδικήσει όλους του στόχους της. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση, αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας, η οποία θα έρθει μέσα από ενίσχυση και εξέλιξη της φετινής δουλειάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ολυμπιακός: Εγκλωβισμένος Μαρτίνς
Ολυμπιακός: Κύριος υπεύθυνος ο... Ομάρ!
Ολυμπιακός: Στο ημίχρονο τι είπαν;
Ολυμπιακός - Ντινάμο Κιέβου: Στα αποδυτήρια για δέκα λεπτά ο ενοχλημένος Μαρινάκης
Ολυμπιακός - Ντινάμο Κιέβου 2-2: Με την πλάτη στον τοίχο οι ερυθρόλευκοι στη ρεβάνς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ