ΠΑΟΚ: Η βαθμολογία των νταμπλούχων
Ο Τσάρλυ βαθμολογεί τους παίκτες που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του.
Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Διοίκηση,προπονητές και οι ποδοσφαιριστές που το πέτυχαν, θα μείνουν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Δικεφάλου. Πάμε να δούμε με αριθμούς τι έκανε ο κάθε ποδοσφαιριστής την χρονιά του νταμπλ και να αξιολογήσουμε την πορεία του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ: 9.5/10
Πρωτάθλημα: 30 συμμετοχές, 2700 λεπτά
Κύπελλο: 7 συμμετοχές, 660 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 540 λεπτά
Εuropa League: 6 συμμετοχές, 540 λεπτά
Ήταν ο φύλακας άγγελος του ΠΑΟΚ. Έκανε στο ξεκίνημα της σεζόν ένα λάθος με την Μπενφίκα στην Τούμπα και από εκεί και πέρα κατέβασε ρολά. Ο κύριος λόγος που κατάφερε ο ΠΑΟΚ να πάρει αυτό το σημαντικό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, έπαιξε με τις αποκρούσεις του κομβικό ρόλο για να περάσει ο ΠΑΟΚ με νίκες από Καραϊσκάκης, Βικελίδης, Τρίπολη, αποτελέσματα που όρισαν την τύχη του πρωταθλήματος.
Βελτίωσε την συμπεριφορά του κάτω από τα δοκάρια. Κανένας δεν αμφέβαλε για τα εντυπωσιακά του προσόντα, την φετινή χρονιά έδειξε πως έμαθε πολύ καλύτερα την θέση του.
ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΡΕΪ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ
Κύπελλο: 3 συμμετοχές
Ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017, υπέγραψε συμβόλαιο 3 ετών στην λογική πως θα λύσει το πρόβλημα κάτω από τα δοκάρια. Έπαιξε σε ένα άσχημο διάστημα συνολικά της ομάδας, δίχως να θεωρεί κανείς πως ήταν αυτός το πρόβλημα, έχασε μετά το 2-2 στην Νέα Σμύρνη την θέση του στην ενδεκάδα.
Ο Πασχαλάκης είχε έρθει στην Τούμπα με έναν χρόνο δανεισμό, καλύψει στον πάγκο το κενό του τραυματία τότε Γλύκου, πήρε την ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά. Ο Λουτσέσκου νοιώθει ασφάλεια με τον Πασχαλάκη και δεν είναι από τους προπονητές, που χρησιμοποιούν τον δεύτερο τερματοφύλακα στα κύπελλα.
Ο Ρέι πήρε μόλις 3 παιχνίδια στους ομίλους του θεσμού και δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Παρότι έχει συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσει το καλοκαίρι και ο ΠΑΟΚ να προχωρήσει στην απόκτηση Ζίβκοβιτς.
ΣΒΕΡΙΡ ΙΝΓΚΑΣΟΝ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ
Πρωτάθλημα: 1 συμμετοχή, 90 λεπτά
Κύπελλο: 5 συμμετοχές 390 λεπτά
Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έδειξε τον δρόμο που έχει επιλέξει με την απόφαση της να δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ στην Χάνσα Ροστοφ, για να αποκτήσει ένα ποδοσφαιριστή σε μία θέση, που δεν τον είχε άμεση ανάγκη για να κατακτήσει τους στόχους του, την φετινή σεζόν.
Ο Ίνγκασον ήρθε στην Θεσσαλονίκη με ένα εξαιρετικό βιογραφικό, σαν ένας από τους κορυφαίους στόπερ του Ρωσικού πρωταθλήματος και έχοντας στα 25 του χρόνια, 27 παρουσίες στην εθνική Ισλανδίας. Στον ΠΑΟΚ γνώριζαν πως δεν γινόταν να σπάσει μέσα στην σεζόν το πετυχημένο δίδυμο των Κρέσπο, Βαρέλα, οπότε δεν έχει και λογική να κριθεί που δεν τα κατάφερε. Πήρε 5 νοκ άουτ παιχνίδια στο κύπελλο και το αδιάφορο την τελευταία αγωνιστική στους Ζωσιμάδες για το πρωτάθλημα, δεν μπορεί να κριθεί.
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΒΑΡΕΛΑ: 10/10
Πρωτάθλημα: 27 συμμετοχές 2 γκολ, 3ασίστ2387 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές 1 γκολ, 1 ασίστ, 540 λεπτά
Εuropa League: 6 συμμετοχές, 465 λεπτά
Κύπελλο Ελλάδος: 5 συμμετοχές, 450 λεπτά
Είναι ο στόπερ που ψάχνουν να βρουν οι ελληνικές ομάδες και σπάνια καταφέρνουν να κάνουν την επιλογή που θα τους επιτρέψει να κοιμούνται ήσυχοι. Ο ΠΑΟΚ είχε ταλαιπωρηθεί πολύ σε αυτόν τον χώρο μέχρι να αποκτήσει τον Φερνάντο Βαρέλα το καλοκαίρι του 2016.
Είναι με διαφορά ο καλύτερος στόπερ που παίζει στο ποδόσφαιρο μας και θα αποτελέσει τεράστια απώλεια να τον χάσει το καλοκαίρι. Ένα από τα λίγα λάθη που έκανε η διοίκηση την φετινή χρονιά, ήταν πως δεν κοίταξε να λύσει νωρίς το θέμα με τον Πορτογάλο.
Από την στιγμή που δόθηκε την χρονιά που λήγει το συμβόλαιο του, ένα πολύ μεγαλύτερο συμβόλαιο για να αποκτηθεί ένας εντελώς ακατάλληλος στόπερ, ήταν φυσικό να δυσφορήσει και να αυξήσει τις απαιτήσεις του. Ο Βαρέλα, είναι ο καλύτερος στόπερ του πρωταθλήματος, έκανε δίπλα του τον Κρέσπο, να μοιάζει πολύ καλύτερος από ότι πραγματικά είναι και είναι λογικό, να θέλει να ανταμειφθεί ανάλογα για να παραμείνει. Επένδυσε πολύ ο Λουτσέσκου, στο γεγονός πως μπορούσε το αμυντικό του δίδυμο, να αντέξει την πίεση.
ΓΕΒΓΕΝ ΧΑΤΣΕΡΙΝΤΙ: 0/10
Πρωτάθλημα: 3 συμμετοχές, 185 λεπτά
Κύπελλο: 3 συμμετοχές, 225 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 3 συμμετοχές, 205 λεπτά
Εuropa League: 2 συμμετοχές, 97 λεπτά
Λέγεται πως ο Ουκρανός ήταν μία επιλογή του γιου του Σαββίδη. Του δόθηκαν χρήματα, που λίγο να τον παρακολουθούσες ήταν πολύ εύκολο να καταλάβεις πως δεν τα άξιζε. Ο Λουτσέσκου από την πρώτη στιγμή δεν εκτίμησε τις ικανότητες του. Στο ξεκίνημα του έδωσε κάποια λεπτά για να κρατήσει τις ισορροπίες, ο Χατσερίντι ήταν τόσο κακός, που γρήγορα απάλλαξε τον Ρουμάνο τεχνικό, από την ανάγκη να πρέπει να του δίνει ευκαιρίες. Με την επιλογή του να μην παραβρεθεί στην φιέστα, έδειξε πως και ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνεχίσει να βρίσκεται στον σύλλογο. Το απολυτό μηδέν.
ΧΟΣΕ ΚΡΕΣΠΟ: 9/10
Πρωτάθλημα: 30 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ, 2700 λεπτά
Κύπελλο: 8 συμμετοχές, 559 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 540 λεπτά
Europa League: 5 συμμετοχές, 450 λεπτά
Ο Κρέσπο αξίζει πολλά συγχαρητήρια γιατί είναι ο ποδοσφαιριστής που στον ΠΑΟΚ ξεπέρασε τον εαυτό του. Έδεσε με τον Βαρέλα και ο χρόνος τους έκανε να γίνονται ακόμα καλύτερη. Οι δύο τους, ήταν η ασφάλεια του ΠΑΟΚ.
Ο Λουτσέσκου είναι συντηρητικός προπονητής, νοιώθει ασφάλεια με τον Ισπανό στόπερ και δεν έπαιξε στο πρωτάθλημα ούτε λεπτό χωρίς αυτόν στο γήπεδο. Φέτος το έκανε λιγότερο από ότι την περσινή χρονιά, όταν όμως χρειαζόταν κανένα μπάλωμα στην πλευρά, ο πρώτος που του ερχόταν στο μυαλό ήταν ο Κρέσπο.
Έκανε εντυπωσιακή χρονιά, επειδή θεωρώ πως η αξία στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ είναι ο Βαρέλα, και αυτός βοηθά τον Ισπανό να δείχνει καλύτερος από ότι είναι, θα πάει έναν πόντο κάτω από το άριστα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΛΕΖΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ
Πρωτάθλημα: 1 συμμετοχή, 11 λεπτά
Κύπελλο: 3 συμμετοχές 253 λεπτά
Πέρυσι το καλοκαίρι ανανεώθηκε τιμής ένεκεν το συμβόλαιο του για ακόμα έναν χρόνο, και αποδείχτηκε πως άξιζε τον κόπο. Γιόρτασε μαζί με τους συμπαίκτες του το νταμπλ, χωρίς να έχει φυσική συμμετοχή.
Έπαιξε 11 λεπτά στην φιέστα, δύο αδιάφορα παιχνίδια στον όμιλο για το κύπελλο και 73 λεπτά στην ήττα με 2-1 από την Παναχαϊκή στην πρώτη νοκ άουτ φάση του θεσμού. Ήταν συμβολική η συμμετοχή του, δεν κρίνεται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: 6/10
Πρωτάθλημα: 8 συμμετοχές, 401 λεπτά
Κύπελλο: 4 συμμετοχές, 390 λεπτά
Κέρδισε με την παρουσία του στον Ατρόμητο το δικαίωμα να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και να δώσει το δικαίωμα για ανάσες στον Βιεϊρίνια. Ο Λουτσέσκου, είχε δουλέψει πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν ήθελε, να βγάλει τον αρχηγό και ηγέτη του ΠΑΟΚ από την αριστερή πλευρά.
Η παρουσία του Γιαννούλη όμως έδωσε το δικαίωμα στον Λουτσέσκου να κάνει καλύτερη διαχείριση και να δώσει ανάσες. Του επέτρεψε στην ρεβάνς με τον Πανιώνιο να ανεβάσει στην παράταση, στα εξτρέμ τον Βιεϊρινια και να μην χριστεί στον τελικό με την ΆΕΚ να χαλάσει την ισορροπία της ομάδας για να καλύψει τον τραυματισμό του αρχηγού. Ήταν λίγο μαγκωμένος, την επόμενη χρονιά η λογική λέει πως θα αποκτηθεί ακόμα ένας αριστερός μπακ και θα δώσει μαζί του μάχη για να καθιερωθεί στην βασική ενδεκάδα. Νταμπλ πήρε η ομάδα, περιορισμένη η παρουσία του, παίρνει λίγο πάνω από την βάση.
ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ: 10/10
Πρωτάθλημα: 26 συμμετοχές, 5 γκολ, 4 ασίστ, 2114 λεπτά
Κύπελλο: 3 συμμετοχές, 1 γκολ, 270 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 4 συμμετοχές, 335 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 229 λεπτά
Ο απόλυτος ηγέτης, ο Βιείρίνια είχε ονειρευτεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ. Γύρισε με σκοπό να το πετύχει και έκανε ότι περνά από το χέρι του για να το γίνει το όνειρο του πραγματικότητα. Τελείωσε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος χωρίς γκολ με μόλις 1 ασίστ στην εντός έδρας νίκη με την Ξάνθη.
Μόλις έφυγε ο Πρίγιοβιτς κατάλαβε πως έχει την υποχρέωση να βγει μπροστά και το έκανε με τον πιο εμφατικό τρόπο. 5 τέρματα το ένα πιο καθοριστικό και πιο όμορφο από το άλλο, που έβαλαν το στίγμα τους σε αυτήν την ξέφρενη πορεία της ομάδας.
Το απευθείας φάουλ στην Τρίπολη, οι εντυπωσιακές εκτελέσεις εκτός περιοχής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στο Αγρίνιο, όρισαν την τύχη του πρωταθλήματος. Ο τραυματισμός του ήταν μία από τις πιο άσχημες στιγμές της σεζόν. Του βάζουμε άριστα και του ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα στα γήπεδα.
ΑΛΙΝ ΤΟΣΚΑ: 3/10
Πρωτάθλημα: 7 συμμετοχές, 1 ασίστ, 402 λεπτά
Κύπελλο: 5 συμμετοχές,360 λεπτά
Europa League: 5 συμμετοχές, 404 λεπτά
Αποκτήθηκε στα τέλη Αυγούστου με δανεισμό ενός έτους, για να προσφέρει κάλυψη στον Βιεϊρίνια. Ήταν βασικός στα 5 παιχνίδια του Europa League, δίχως να κερδίσει με τις εμφανίσεις του, δικαίωμα για να πάρει χρόνο στο πρωτάθλημα.
Ο Λουτσέσκου έχασε εντελώς την εμπιστοσύνη του, μετά την εμφάνιση του, στην ταπεινωτική ήττα από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ, την τελευταία αγωνιστική των ομίλων και ζήτησε τον Ιανουάριο την επιστροφή του Γιαννούλη. Στο πρωτάθλημα έπαιξε τρία παιχνίδια βασικός στον πρώτο γύρο, ενώ το 2019 πήρε χρόνο σαν στόπερ, στο αδιάφορο παιχνίδι την τελευταία αγωνιστική με τον ΠΑΣ. Κάτω από την βάση.
ΛΕΟ ΜΑΤΟΣ: 8,5/10
Πρωτάθλημα: 27 συμμετοχές, 3 γκολ, 2 ασίστ, 2398 λεπτά
Κύπελλο: 7 συμμετοχές 3 γκολ 540 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές 2 ασίστ 526 λεπτά
Εuropa League: 5 συμμετοχές, 450 λεπτά
Είναι η σταθερά στην δεξιά πλευρά. Πολύ σημαντική η κίνηση που έκανε ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2016 φέρνοντας τον Βραζιλιάνο. Από τις μεταγραφές που τις κάνεις και ξεχνάς την θέση, για τα υπόλοιπα 3 χρόνια.
Τα χρόνια όμως περνάνε ο Μάτος πάτησε τα 33 και η πλευρά θέλει τρεξίματα και αντοχές. Ασφαλώς και είχε καλή και γεμάτη χρονιά, η αλήθεια όμως είναι πως είχε λιγότερη επιθετικότητα από τα δύο προηγούμενα χρόνια και ήταν πιο περιορισμένος στα ανεβάσματα του, κάτι που φαίνεται και από τους αριθμούς.
Το 2016-17 στο πρωτάθλημα είχε 6γκολ 2 ασίστ, πέρυσι 4 γκολ 6 ασίστ, φέτος 3 τέρματα και 2 ασίστ. Η λογική λέει πως το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ποδοσφαιριστή για να δώσει περισσότερες ανάσες στον Μάτος και να μοιραστούν τον χρόνο. Είναι πολλά τα 3914 λεπτά που έπαιξε σε όλες τις διοργανώσεις, για έναν ποδοσφαιριστή στα 33 του χρόνια, που καλείτε να πάρει όλη την πλευρά. Φυσικά και τα πήγε για ακόμα ένα χρόνο πολύ καλά.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ
Πρωτάθλημα: 1 συμμετοχή, 12 λεπτά
Κύπελλο Ελλάδος: 3 συμμετοχές, 135 λεπτά
Από την νέα φουρνιά, τον ανέβασε ο Λουτσέσκου στην πρώτη ομάδα, έπαιξε 12 λεπτά στο πρωτάθλημα στην εντός έδρας νίκη με 3-0 επί του Πανιωνίου και είχε 3 συμμετοχές στο κύπελλο. 23 λεπτά στην νίκη με 6-0 επι του Αήττητου Σπάτων, 22 λεπτά στην ρεβάνς που κέρδισε ο ΠΑΟΚ με 5-0 την Παναχαϊκή και ένα ολόκληρο 90λεπτό στην ήττα με 2-1 από τον Πανιώνιο στο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου. Δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε τρόπος να αξιολογηθεί.
ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ: 8,5/10
Πρωτάθλημα: 20 συμμετοχές, 5 γκολ, 1 ασίστ, 1604 λεπτά
Κύπελλο: 2 συμμετοχές, 145 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 1 ασίστ, 534 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 1 ασίστ, 348 λεπτά
Ο Βραζιλιάνος είχε μία πολύ γεμάτη χρονιά, πέτυχε στο δεύτερο γύρο δύο κρίσιμα γκολ στο ΟΑΚΑ, στο σημαντικό 1-1 με την ΑΕΚ και στην νίκη με 2-0 επί του Παναθηναϊκού. Ήταν συνολικά ο καλύτερος δημιουργός του πρωταθλήματος από χαμηλά και είχε την ατυχία στο Αγρίνιο να φάει την σφαίρα και να αποχωρήσει με χιαστούς.
Η διοίκηση του ΠΑΟΚ είχε μεριμνήσει και το Ιανουάριο, είχε αποκτήσει τον Ολιβέιρα, που μπορούσε να πάρει τον ρόλο του. Η απουσία του δεν κόστισε, η παρουσία του όμως ήταν ευεργετική, έδινε σωστή κατεύθυνση στην δημιουργία και μία έξτρα απειλή από τον άξονα, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στην επίθεση.Έκανε πολύ καλή χρονιά ο Μαουρίσιο, με την ευχή να επιστρέψει όσο γίνεται σε καλύτερη κατάσταση αξιολογείτε όσο ο Μάτος.
ΠΟΝΤΟΥΣ ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ: 0/10
Πρωτάθλημα: 11 συμμετοχές, 447 λεπτά
Κύπελλο: 2 συμμετοχές, 1 γκολ, 180 λεπτά
Europa League: 3 συμμετοχές, 270 λεπτά
Ο άνθρωπος τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να ανατρέψει τις άσχημε πρώτες εντυπώσεις που έδωσε. Ήταν δύσκολος στις διαπραγματεύσεις, ο ΠΑΟΚ για κάποιον λόγω που δεν δικαιολόγησε με την εικόνα του αλλά και τα χαρακτηριστικά του, τον είχε επιλέξει σαν πρώτο στόχο για την θέση του κεντρικού χαφ, τον πλήρωσε πολύ ακριβά, απόφαση που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με τα προσόντα που έδειξε στο γήπεδο ο Σουηδός. Υπερβολικά αργός, με προβληματικό για αθλητή διασκελισμό, ήταν βάση κόστους και προσδοκιών ή μεγαλύτερη απογοήτευση της χρονιάς. Κουλούρα, όπως ο Χατσερίντι.
ΧΟΣΕ ΚΑΝΙΑΣ: 6,5/10
Πρωτάθλημα: 14 συμμετοχές, 950 λεπτά
Κύπελλο: 4 συμμετοχές, 1 γκολ, 279 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 1 γκολ, 505 λεπτά
Europa League: 3 συμμετοχές, 270 λεπτά.
Η λέξη που χαρακτηρίζει τον Κάνιας, είναι τίμιος. Δεν έχει ποιότητα, αν τον πιέσεις με ένταση έχει λανθασμένες μεταβιβάσεις, όμως για το επίπεδο του ποδοσφαίρου πουν έχουμε είναι αξιοπρεπέστατος. Τρέχει όσο αντέχει, πιέζει πρεσάρει, βοηθά στην αμυντική θωράκιση της ομάδας του.
Ήταν στον πρώτο γύρο βασικός και έκανε ένα δίδυμο με χημεία μαζί με τον Μαουρίτσιο, είχε ο Βραζιλιάνος προσόντα που κάλυπταν τις αδυναμίες του. Αποκόμισε ένα πρόβλημα στο ισχίο στοτελευταίο παιχνίδι του 2018 στην Λιβαδειά, και από εκεί και πέρα έχασε την θέση του στην ενδεκάδα.
Έπαιξε ρόλο πως ο Λουτσέσκου από την ημέρα που έχασε τον Πρίγιοβιτς έκανε πιο επιθετική την λογική της ομάδας του, από τις πίσω γραμμές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγράψει μόλις δύο συμμετοχές στο πρωτάθλημα στον δεύτερο γύρο. 17 λεπτά με τον ΟΦΗ και το 90 λεπτό στην τελευταία αγωνιστική στους Ζωσιμάδες.
Ο Λουτσέσκου απέδειξε όμως πως γνώριζε καλά, ότι τον εμπιστεύεται. Ο Ρουμάνος τεχνικός θεώρησε πως ταιριάζει γάντι για το παιχνίδι με την ΆΕΚ, τον ξεκίνησε βασικό στον τελικό και η συμμετοχή του Κάνιας, ήταν καθοριστική στο να έχει ασφάλεια και να θωρακιστεί ο άξονας του ΠΑΟΚ. Αξιοπρεπής βαθμός για τον τίμιο Κάνιας.
ΣΕΡΖΙΟ ΟΛΙΒΕΪΡΑ: 6,5/10
Πρωτάθλημα: 11 συμμετοχές, 3 γκολ, 776 λεπτά
Κύπελλο: 4 συμμετοχές, 251 λεπτά
Ήταν το κερασάκι στην τούρτα, σε μία επίδειξη δύναμης που έκανε η διοίκηση του ΠΑΟΚ, στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Αναμφίβολα ξέρει πολύ μπάλα, είναι ένας ποιοτικός δημιουργός από χαμηλά, που με τον τρόπο που μοιράζει την μπάλα, μπορεί να ομορφύνει την ανάπτυξη της ομάδας και να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του.
Είναι δεδομένο πως αν τον καταφέρει και βρει η διοίκηση τρόπο να τον κρατήσει στην Θεσσαλονίκη, την επόμενη χρονιά θα κάνει διαφορά. Η απόκτηση αποδείχτηκε σημαντική, καθώς πρόσφερε το δικαίωμα στον Λουτσέσκου, να μην ταλαιπωρήσει καθόλου το μυαλό του, όταν έχασε τον Μαουρίτσιο.
Δεν έπαιξε βασικός σε κανένα από τα μεγάλα παιχνίδια του δεύτερου γύρου, μπήκε στο τέλος στον τελικό του κυπέλλου, οπότε δεν γίνεται να πάρει την βαθμολογία που αξίζει λόγο κλάσης.
ΕΒΓΕΝ ΣΑΚΧΟΦ: 7/10
Πρωτάθλημα: 21 συμμετοχές, 5 γκολ, 2 ασίστ, 1508 λεπτά
Κύπελλο: 9 συμμετοχές, 630 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 61 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 301 λεπτά
Ήταν η ευχάριστη έκπληξη του δευτέρου γύρου και η μεγάλη δικαίωση του Λουτσέσκου. Από την στιγμή που το συμβόλαιο του τελείωνε το καλοκαίρι η διοίκηση είχε αποφασίσει να δεχτεί την πρόταση της Βίντι, από την στιγμή που δεν ήταν και βασικός στα πλάνα του Ρουμάνου τεχνικού.
Ο Λουτσέσκου όμως άσκησε βέτο, το οποίο το έκανε σεβαστό η διοίκηση και ήρθαν έτσι τα πράγματα που ο Σάκχοφ στον δεύτερο γύρο ήταν βασικός στα 14 από τα 16 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Η απόφαση του Ρουμάνου τεχνικού, να παίξει χωρίς 6άρι στον δεύτερο γύρο και με τον Σάκχοφ, παρτενέρ είτε του Μαουρίτσιο, είτε του Ολιβέιρα, οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε μεγαλύτερη επιθετικότητα και βοήθησε στο να ξεπεραστεί ανώδυνα η αποχώρηση του Πρίγιοβιτς.
Τα 5 τέρματα που πέτυχε ο Σάκχοφ είναι λίγο παραπλανητικό νούμερο, καθώς τα 2 τα έβαλε στην φιέστα και το ακόμα ένα στο αδιάφορο με τον ΠΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, κέρδισε στον δεύτερο γύρο την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου και πλέον είναι πολύ πιθανό να κερδίσει και την παραμονή του στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Αξίζει κάτι παραπάνω από το ταλέντο του.
ΓΙΟΣΙΠ ΜΙΣΙΤΣ: 4/10
Πρωτάθλημα: 5 παιχνίδια, 134 λεπτά
Κύπελλο: 5 παιχνίδια, 1 γκολ, 231 λεπτά
Αποκτήθηκε νωρίς τον Ιανουάριο από την Σπόρτινκ Λισαβόνας με δανεισμό για 1 ½ χρόνο.Δεν κατάφερε να κερδίσει τον Λουτσέσκου, θα έπαιζε περισσότερο και δεν αποκλείεται να έδειχνε και περισσότερα πράγματα, αν δεν έκλεινε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου τον πιο ποιοτικό Ολιβέιρα.
Έπαιξε μόλις ένα παιχνίδι σαν βασικός στο πρωτάθλημα, το τελευταίο του πρώτου γύρου που ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1 τον ΠΑΣ και από εκεί και πέρα μπήκε 4 φορές από τον πάγκο. Στο κύπελλο πέτυχε στο ντεμπούτο του, το μοναδικό του τέρμα, στην νίκη με 5-0 επι της Παναχαϊκής η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη.
Αυτό που έμεινε περισσότερο ήταν πως τοδικό του σουτ σταμάτησε στο χέρι του Μανθάτη και έδωσε την περιπετειώδη πρόκριση στον ΠΑΟΚ.Η κρίση γίνεται στην λογική πως δεν έπεισε τον Λουτσέσκου πως αξίζει να του δώσει περισσότερες ευκαιρίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ
Κύπελλο: 1 συμμετοχή, 1 ασίστ, 26 λεπτά
Από τα παιδιά της ακαδημίας που ανέβασε στην πρώτη ομάδα ο Λουτσέσκου. Τον είχε στον πάγκο με Αστέρα, Πανιώνιο, Πας για το πρωτάθλημα χωρίς να του δώσει χρόνο συμμετοχής, έπαιξε 26 λεπτά στην επικράτηση με 6-0 επι του Αήττητου Σπάτων. Δεν θα κριθεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΛΚΑΣ: 7/10
Πρωτάθλημα: 22 συμμετοχές, 3 γκολ, 6 ασίστ, 1400 λεπτά.
Κύπελλο 6: συμμετοχές 1 γκολ, 1 ασίστ, 308 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 1 γκολ, 2 ασίστ
Europa League: 5 συμμετοχές, 1 γκολ, 309 λεπτά
Δεν είχε καλή χρόνια. Πέρυσι έβαλε 8 τέρματα, είχε 7 ασιστ στο πρωτάθλημα και άλλα 4 τέρματα και 4 ασίστ στο κύπελλο. Στις εγχώριες διοργανώσεις δηλαδή από τα 12 γκολ έπεσε στα 4 και από τις 11 ασίστ στις 7.
Ο Λουτσέσκου διέγνωσε πως η ομάδα λειτουργεί καλύτερα με τον Μπίσεσβαρ επιτελικό χαφ και στα κρίσιμα ντέρμπι του δεύτερου γύρου, με Ολυμπιακό και ΑΕΛ κράτησε τον Πέλκα στον πάγκο. Δεν γίνεται όμως να αγνοηθεί το γεγονός, πως βγήκε μπροστά όταν τραυματίστηκε ο Βιείρίνια και έδωσε στην ομάδα του την προσωπικότητα που χρειαζόταν όταν έλειψε ο Πορτογάλος.
Ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του τελικού και μία δική του ενέργεια έκρινε τον τίτλο, που έδωσε στον ΠΑΟΚ το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του. Μπορούσε και καλύτερα. Για 6 ήτανε, αλλά το γεγονός πως βγήκε μπροστά στο τέλος βοήθησε ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για να κατακτηθεί το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.
ΟΜΑΡ ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ: 5,5/10
Πρωτάθλημα: 17 συμμετοχές, 1 γκολ, 3 ασίστ, 965 λεπτά
Κύπελλο: 6 συμμετοχές, 341 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 5 συμμετοχές, 1 γκολ, 274 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 318 λεπτά
Λίγα πράγματα. Αυτήν είναι η φράση που χαρακτηρίζει την συνολική παρουσία του Ελ Καντουρί στον ΠΑΟΚ. Και εδώ η διοίκηση είχε αποφασίσει να τον αφήσει τον Ιανουάριο να φύγει, όμως ο Λουτσέσκου δεν ήθελε να αλλάξει το ρόστερ του και τον κράτησε στην Θεσσαλονίκη.
Έκανε καλή προετοιμασία, μπήκε δυνατά σαν βασικός στα προκριματικά και στα τρία πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος, σταδιακά έχασε την θέση του. Αποκτήθηκε για δημιουργός, από πέρυσι φάνηκε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο, ο Λουτσέσκου ήθελε την εμπειρία του και του έδινε χρόνο και παιχνίδια στα άκρα. Στον ρόλο του δημιουργού από τα δεξιά ο Μπίσεσβαρ είναι πολύ ανώτερος. Από την στιγμή που το νταμπλ κατακτήθηκε θα πάρει λίγο παραπάνω από την βάση.
ΑΜΡ ΟΥΑΡΝΤΑ: 5/10
Πρωτάθλημα: 9 συμμετοχές, 485 λεπτά
Κύπελλο: 2 συμμετοχές, 1 ασίστ, 156 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 1 γκολ, 168 λεπτά
Europa League: 5 συμμετοχές, 180 λεπτά
Ο Αιγύπτιος είναι μία περίεργη περίπτωση. Έχει πολύ ποδόσφαιρο, ποιότητα αλλά είναι αυτοκαταστροφικός. Δεν ταίριαξε ποτέ με τον Λουτσέσκου, δεν μπόρεσε να αποδεχτεί πως δεν υπολογίζεται σαν βασικός στα πλάνα του και ο Ρουμάνος τεχνικός κέρδισε την ηρεμία του που απαλλάχτηκε από αυτόν τον Ιανουάριο.
Καθαρά αγωνιστικά πάντως το διάστημα που έπαιξε βοήθησε. Είχε καλά παιχνίδια στα προκριματικά το καλοκαίρι, το γεγονός αυτό τον έκανε βασικό στα δύο πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ήταν καθοριστικός για να γυρίσει το παιχνίδι στο Βικελίδης και μάζεψε την ομάδα στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού στην Λαμία και βοήθησε στο να κρατηθεί μία πολύτιμη νίκη σε ένα παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ υπέφερε.
Έχει ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση και λόγος να συνεργαστεί μαζί του ο Λουτσέσκου. Επειδή βοήθησε στον πρώτο γύρο, να κρατήσει το προβάδισμα των 8 βαθμών ο ΠΑΟΚ, θα πάρειτην βάση, βλέπεται εδώ έχουμε θέμα διαγωγής.
ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ: 9/10
Πρωτάθλημα: 27 συμμετοχές, 8 γκολ, 7 ασίστ, 2090 λεπτά
Κύπελλο: 9 συμμετοχές, 2 γκολ, 3 ασίστ, 646 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 82 λεπτά
Στην περίπτωση του Μπίσεσβαρ αποδεικνύεται πόσο μεγάλο προτέρημα είναι η υπομονή. Θυμίζω πως χρειάστηκε πέρυσι χρόνος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός στο τελευταίο κομμάτι της περσινής σεζόν, κατάλαβε πως έχει αδικήσει τον Μπίσεσβαρ και πως αποδίδει στα αριστερά, σαν επιπλέον δημιουργός καλύτερα από τον Ελ Κανουρί.
Φέτος το πλάνο ήταν έτοιμο, ο Μπίσεσβαρ έχασε λόγω τραυματισμού όλα τα προκριματικά το καλοκαίρι, όταν όμως επέστρεψε η θέση του στα αριστερά του Πέλκα τον περίμενε. Δεν έκανε καλή σεζόν ο Πέλκας, πέταγε ο Μπίσεσβαρ και στα κρίσιμα παιχνίδια του δεύτερου γύρου ο Ολλανδός πήρε τον ρόλο του επιτελικού χαφ.
Με αυτόν σαν δημιουργό, ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερα κάτι που με τις επιλογές του ο Λουτσέσκου έδειξε να το αποδέχεται. Ήταν εκπληκτικός στην δημιουργία, έκανε πιο ελκυστική και αποτελεσματική την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Πλησίασε το άριστα.
ΠΕΝΤΡΟ ΕΝΡΙΚΕ: 6/10
Πρωτάθλημα: 7 συμμετοχές, 3 γκολ, 267 λεπτά
Κύπελλο: 2 συμμετοχές, 177 λεπτά
Ο τρελός Βραζιλιάνος, επέστρεψε για να δώσει ακόμα μία λύση στα άκρα. Παρότι ο Λουτσέσκου δεν τρελαινόταν και δεν ήταν πολύ ζεστός με το ενδεχόμενο επιστροφής του, τον αξιοποίησε και πείρε πράγματα από την ενέργεια τα τρεξίματα και το πάθος του Βραζιλιάνου.
Μπορεί να είναι ατίθασος στο γήπεδο, να παίζει περισσότερο με το ένστικτο από ότι με το μυαλό, μπορεί όμως και βγάζει μεγάλη ένταση κάτι που τον κάνει χρήσιμο. Έδωσε την δυνατότητα στον Λουτσέσκου να κάνει rotation στις πτέρυγες, έπαιξε σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος βασικός με Ατρόμητο εντός, Ξάνθη εκτός, Λαμία εντός και στα δύο από αυτά σε Ξάνθη και με την Λαμία σκόραρε. Η επιστροφή του κρίνεται επιτυχημένη, πέτυχε στον ρόλο του και κρίνεται βάση αυτού.
ΛΕΟ ΖΑΜΠΑ: 7,5/10
Πρωτάθλημα: 24 συμμετοχές, 3 γκολ, 6 ασίστ, 1325 λεπτά
Κύπελλο: 6 συμμετοχές, 2 γκολ, 2 ασιστ, 437 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 4 συμμετοχές, 180 λεπτά
Europa League: 5 συμμετοχές, 2 γκολ, 3 ασίστ, 418 λεπτά
Θηρίο, είναι τρομακτικά τα προσόντα που διαθέτει ο Βραζιλιάνος. Συνδυάζει έναν πολύ δυνατό κορμό, με μία απίθανη ταχύτητα. Είναι υπερβολικά μικρός για τον συνδυασμό προσόντων που διαθέτει. Το πλεονέκτημα των φυσικών δυνάμεων που διαθέτει αυτός και ο Άκπομ, έκαναν την διαφορά στον τελικό με την ΆΕΚ.
Σαν αρνητικό πως ήταν ασταθής, είχε μεγάλα παιχνίδια όπως στο Μπόρισοβ, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, αλλά και αγώνες που δεν έβρισκε ρυθμό. Θεωρώ δεδομένο πως ο χρόνος είναι με το μέρος του, ο ΠΑΟΚ έκανε μία εκπληκτική επιλογή να φέρει στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτά τα προσόντα και να τον δέσει με συμβόλαιο 5 χρόνων.
Έχει προδιαγραφές αν φτιάξει τα νούμερα του να πιάσει πολύ δυνατά νούμερα. Τα 3 τέρματα που πέτυχε είναι ένας πολύ φτωχός απολογισμός για τα προσόντα του, περιμένω του χρόνου να κάνει μεγάλη διαφορά. Τρομερή μεταγραφή είναι, όταν έβρισκε ρυθμό έκανε διαφορά, επειδή βλέπω πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο προόδου, θα πάρει και τον βαθμό, που θα του δίνει ανάλογο περιθώριο εξέλιξης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΗΜΝΙΟΣ: 6/10
Πρωτάθλημα: 20 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ, 1225 λεπτά
Κύπελλο: 7 συμμετοχές, 1 γκολ, 3 ασίστ
Προκριματικά Champions League: 6 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ, 446 λεπτά
Europa League: 4 συμμετοχές, 220 λεπτά
Ο Λημνιός είναι μία επένδυση για τον ΠΑΟΚ. Έχει την τύχη να τον πιστεύει πολύ ο προπονητής του και να του δίνει συνεχώς ευκαιρίες. Η αλήθεια είναι πως τον Ρουμάνο τον βοηθά το γεγονός πως ο Λημνιός είναι σωστός τακτικά, πολλές φορές όμως μένει εκεί.
Δεν επιτρέπεται για έναν εξτρέμ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο να έχει βάλει μόλις 1 γκολ σε 20 συμμετοχές. Δεν προσφέρει επιθετικά στον βαθμό που θα έπρεπε και πιστεύω πως η επόμενη σεζόν θα είναι κομβική για τον ίδιο. Ταλέντο υπάρχει, όμως μένει στο ότι είναι σωστός και ακολουθεί τις εντολές του προπονητή του, η θέση θέλει να κάνεις διαφορά και οι ομάδες που πετυχαίνουν και έχουν χρήμα κοιτάνε να προοδεύουν.
Του χρόνου ο Ζαμπά, θα είναι ακόμα καλύτερος, το πιο πιθανό είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ και άλλον εξτρέμ, αν δεν αρχίζει να απειλεί ο Λημνιός και να προσφέρει σε γκολ και ασίστ, η ομάδα δεν θα τον περιμένει. Κακός δεν ήταν αλλά το 1 γκολ και 1 ασίστ απολογισμός στο πρωτάθλημα είναι υπερβολικά φτωχός απολογισμός.
ΚΑΡΟΛ ΣΒΙΝΤΕΡΣΚΙ: 6,5/10
Πρωτάθλημα: 11 συμμετοχές, 4 γκολ, 2 ασίστ, 369 λεπτά.
Κύπελλο: 4 συμμετοχές, 2 γκολ, 231 λεπτά
Ο Σβιντέρφσκι αποκτήθηκε με ηρεμία, μετά από την νίκη του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη. Από την στιγμή που κράτησε ο ΠΑΟΚ τηνδιαφορά των 8 βαθμών από τον Ολυμπιακό και ο Άκπομ έδειξε πως αξίζει να πάρει αυτός τον ρόλο του αντι- Πρίγιοβιτς, η διοίκηση του ΠΑΟΚ, επέλεξε να πάει σε μία επένδυση για το μέλλον.
Ο Πολωνός Σβιντέρφσκι έδειξε πως μπορεί να προσφέρει στο rotation και είναι αξιόπιστος όταν έρχεται από τον πάγκο. Έδωσε κρίσιμο τέρμα με τον ΠΑΣ στην δεύτερη του συμμετοχή σαν αλλαγή, έδινε γκολ ερχόμενος από τον πάγκο και οδήγησε τον Λουτσέσκου να τον ξεκινήσει στην Ξάνθη και στην Λάρισα, χωρίς όμως να ικανοποιήσει.
Είναι γρήγορος έχει καλό ξεμαρκάρισμα, δίχως να διαθέτει την δύναμη του Άκπομ και τα εντυπωσιακά προσόντα του Άκπομ. Δεν τρελάνει με το ταλέντο του, όμως παίζει σε υψηλές ταχύτητες και είναι χρήσιμος. Συνολικά όμως βοήθησε στον πλουραλισμό που είχε στο σκοράρισμα ο ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο και ανταπηξήλθε στον ρόλο του.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΕΛΗΣ: 2/10
Πρωτάθλημα: 5 συμμετοχές ,134 λεπτά
Κύπελλο: 4 συμμετοχές, 3 γκολ, 273 λεπτά
Europa League: 1 συμμετοχή, 66 λεπτά
Πέρασε γερό τραυματισμό στο Βέλγιο, στηρίζεται περισσότερο στο πάθος που βγάζει στην ψυχή και στην ενέργεια παρά στο ταλέντο του και το γεγονός πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει παίξει λίγα δεν τον έχει βοηθήσει να βρει ρυθμό.
Ο Λουτσέσκου στο ξεκίνημα της σεζόν τον υπολόγιζε περισσότερο από τον Άκπομ. Την δεύτερη αγωνιστική σε ένα παιχνίδι που έλλειπε ο Πρίγιοβιτς, τον είχε επιλέξει για την κορυφή, χωρίς να καταφέρει να μπει στο παιχνίδι.
Δεν τον βοήθησε επίσης που ο Ρουμάνος τεχνικός, τον υπολόγιζε σαν φορ, την καριέρα του, την έφτιαξε στον Παναθηναϊκός παίζοντας στα αριστερά του Μπεργκ. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπόρεσε να δώσει το παραμικρό, έδειξε πως είναι πολλά επίπεδα πιο κάτω από αυτά που χρειαζόταν για να πάρει χρόνο στον ΠΑΟΚ. Με συμπάθεια
ΤΣΟΥΜΠΑ ΑΚΠΟΜ: 9/10
Πρωτάθλημα: 20 συμμετοχές, 6 γκολ, 4 ασίστ, 1265 λεπτά
Κύπελλο: 8 συμμετοχές 2 γκολ 1 ασιστ 556 λεπτά.
Europa League: 3 συμμετοχές, 76 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 2 συμμετοχές, 16 λεπτά
Ο Ακπόμ και ο Ζαμπά δείχνουν τον δρόμο στον μεταγραφικό σχεδιασμό που θα πρέπει να έχει από εδώ και πέρα ο ΠΑΟΚ. Ποδοσφαιριστές που συνδυάζουν ταχύτητα, δύναμη και τεχνική δεν γίνεται να μην κάνουν την διαφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Ακπόμ δεν αξιολογήθηκε σωστά στον πρώτο γύρο, έπαιξε ρόλο πως είναι και η θέση τέτοια, που δεν είναι εύκολο να δοθούν ευκαιρίες όταν ο βασικός κάνει την διαφορά και πετυχαίνει το ένα τέρμα μετά το άλλο. Στον δεύτερο γύρο άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, έκανε σπουδαία παιχνίδια, με κορυφαίο όλων το πάρτι απέναντι στα στόπερ του Ολυμπιακού.
Δεν υπάρχουν πολλά αθλητικά στόπερ στην Ελλάδα να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ικανότητα του Ακπόμ, να βοηθά και να λειτουργεί εκτός περιοχής και να βγαίνει στις πτέρυγες. Με μία μεγάλη εμφάνιση με τον Ολυμπιακό, καθάρισε το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, ένα ανάποδο ψαλίδι και από την αδυναμία που έδειξαν οι Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου να τον αντιμετωπίσουν, κατακτήθηκε σε μεγάλο βαθμό το κύπελλο.
Πλησίασε το άριστα στον δεύτερο γύρο.
ΑΛΕΚΣΑΝΤΑΡ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ: 10/10
Πρωτάθλημα: 13 συμμετοχές, 9 τέρματα, 1116 λεπτά
Κύπελλο: 2 συμμετοχές, 3 τέρματα, 58 λεπτά
Προκριματικά Champions League: 6 συμμέτοχες, 4 τέρματα, 531 λεπτά
Europa League: 6 συμμετοχές, 2 γκολ, 360 λεπτά
Σύμφωνοι, ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερα στο δεύτερο γύρο χωρίς αυτόν, ξεπέρασε ανώδυνα την απουσία του, όμως για αυτό δεν ευθύνεται ο Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος φορ είναι ο κύριος λόγος που ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα 8 βαθμών στον πρώτο γύρο και πάνω σε αυτό το προβάδισμα που πρόσφεραν τα 9 τέρματα που πέτυχεκατάφερε να βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια. Όσο έπαιξε, αγωνίστηκε για άριστα.