X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Ο δρόμος προς τον πρωταθλητισμό είναι συγκεκριμένος

Ο Τσούμπα Άκπομ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ που έχει μείνει σε τροχιά πρωταθλητισμού παρά τις παθογένειες που έχει στο ρόστερ του αλλά και για την ομάδα που θα είναι φαβορί για το πρωτάθλημα μετά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη στην Λεωφόρο που σε έναν βαθμό μοιάζει και με επιβίωσης στην μάχη του πρωταθλήματος. Κράτησε τη βαθμολογία στους τέσσερις βαθμούς από τον Ολυμπιακό, στον έναν από την ΑΕΚ και αν στην επιστροφή στην δράση περάσει από το Περιστέρι, εξασφαλίζει πως θα κερδίσει και άλλο έδαφος.

Ασφαλώς και οι ελπίδες του θα αυξηθούν σε μεγάλο ποσοστό αν δεν κερδίσει ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ.

Τρεις διεκδικητές με χτυπητές αδυναμίες

Στην πράξη έχουμε ένα πρωτάθλημα με φαβορί τον Ολυμπιακό που κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί, πως οι διεκδικητές παραμένουν τρεις. Με την εικόνα που παρουσιάζει ο Άρης στα τελευταία του παιχνίδια, αν δεν είχε το -6 θα έμπαινε και αυτός στην συζήτηση.

Βλέπουμε πάντως ένα πρωτάθλημα που δεν υπάρχει ομάδα η οποία να δημιουργεί φόβο και αίσθημα ανωτερότητας, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Όλα τα παιχνίδια μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για απώλειες βαθμών. Ακόμα και ο Ολυμπιακός κερδίζει τον νεοφώτιστο Ιωνικό στο όριο με 1-0. Στην πράξη οι τρεις διεκδικητές, του τίτλου παίρνουν περισσότερο θάρρος, βλέποντας την εικόνα των αντιπάλων τους, παρά από τα δικά τους παιχνίδια.

Φαβορί η ομάδα που θα αξιοποιήσει καλύτερα την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου

Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες χρειάζονται να κάνουν όσο δυνατόν λιγότερες γκέλες στις 6 αγωνιστικές που απομένουν μέχρι την διακοπή για τις γιορτές. Να μείνουν δηλαδή στην μάχη του τίτλου, μέχρι την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και με στοχευμένη ενίσχυση να καλύψουν τις αδυναμίες τους, ώστε να βρεθούν σε ένα αγωνιστικό επίπεδο ικανό για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τίτλος κρίνεται στα playoffs, μια διαδικασία συνεχόμενων ανταγωνιστικών παιχνιδιών, οπότε υπάρχει περιθώριο χρόνου για να ενσωματωθούν και να προσφέρουν οι προσθήκες του Ιανουαρίου.

Προσθήκες χρειάζεται και ο Ολυμπιακός αλλά ειδικά για τους δύο δικέφαλους αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα από το οποίο μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένες και σε πολλούς χώρους οι παθογένειες στο ρόστερ του ΠΑΟΚ

Με τα προβλήματα που έχει το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικό που έχει πετύχει η ομάδα του Λουτσέσκου να παραμείνει στην μάχη του τίτλου. Δείχνει χαρακτήρα και πως με τον Ρουμάνο προπονητή υπάρχει η νοοτροπία πρωταθλητισμού και οι παίκτες πιάνουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους.

Είναι πάντως ξεκάθαρο πως υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες σε κομβικές θέσεις και αν δεν έρθουν σοβαρές προσθήκες, η διαφορά από την κορυφή κάποια στιγμή θα ανοίξει.

Βλέποντας την φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ είναι να απορείς που αυτή η ομάδα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό.

Είναι στην μάχη του πρωταθλήματος με τερματοφύλακα που είναι ο ορισμός της αστάθειας, με υπερβολικά αργά στόπερ, εξάρι που δεν έχει την μεταβίβαση που επιθυμεί ο Λουτσέσκου και στην πίεση κάνει εύκολα το λάθος.

Ακραία μπακ που έχουν σημαντικό πρόβλημα στο ένας με ένας και χωρίς να μπορεί να πάρει επιδώσεις πρωταθλητισμού από κανέναν από τους δύο φορ του.

Καταλαβαίνεται σε πόσο μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν οι ισορροπίες με προσθήκες ποδοσφαιριστών ικανές να σβήσουν σημαντικές παθογένειες του ρόστερ.

Του ταιριάζει καλύτερα το 4-2-3-1 με τον Μπίσεσβαρ επιτελικό χαφ

Είδαμε τα δύο πρόσφατα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Στο Καραϊσκάκης ειδικά στο πρώτο ημίχρονο τα θέματα που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός ήταν πολλά. Έχοντας στο μυαλό μας αυτά τα δύο παιχνίδια, αλλά και συνολικά την εικόνα του ΠΑΟΚ αποδεικνύεται, πως στο ρόστερ ταιριάζει περισσότερο το 4-2-3-1 από ότι το 4-3-3.

Στο 4-3-3 ο Μπίσεσβαρ μένει στα αριστερά και δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει τόσο πολύ δημιουργικά. Ο Εσίτι παίζοντας πιο κοντά στην περιοχή του είναι πιο εύκολο να απομονωθεί και στην πίεση του αντιπάλου να χάσει την μπάλα, σε χώρο που θα δημιουργήσει σοβαρή ευκαιρία για τον αντίπαλο και επίσης στην πλευρά του Μπίσεσβαρ, δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια στον αριστερό μπακ.

Στην πλευρά που δεν βρίσκεται ο Ζίβκοβιτς, απομονώνεται εύκολα ο μπακ

Στα δύο πρόσφατα ντέρμπι υπήρξε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα στην πλευρά που δεν βρισκόταν ο Ζίβκοβιτς απομονωνόταν ο ακραίος μπακ.

Τα πράγματα ήταν χειρότερα στο Καραϊσκάκης όπου στο πρώτο ημίχρονο έπεφτε ο Ροντρίγκες απευθείας πάνω στον Σίντκλεϊ. Στην Λεωφόρο βοήθησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού που δεν έβαλε καθαρό εξτρέμ, όμως την άμυνα του ΠΑΟΚ την βασάνισε ο Χουανκάρ.

Στην πλευρά που ο Λουτσέσκου δεν έβαλε καθαρό εξτρέμ αλλά τον Μούργκ δεν υπήρχε η σωστή αντιμετώπιση στα ανεβάσματα του Χουανκάρ και ο Τέιλορ ταλαιπωρήθηκε από τα ανεβάσματα του Ισπανού μπακ.

Στον άξονα και με την συμμετοχή του Ζίβκοβιτς, σκότωσε τον Παναθηναϊκό

Η δύναμη του ΠΑΟΚ μοιάζει να είναι οι επιλογές που έχει στον άξονα. Οι Κούρτιτς, Σβαρμπ, Μπίσεσβαρ, μπορούν στο αργό ελληνικό ποδόσφαιρο να ελέγχουν τον ρυθμό και να δημιουργούν συνθήκες για να συνεργάζονται ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Σε αυτό το παιχνίδι σημαντικές βοήθειες και πολύ συχνά και την τελική ποιοτική απόφαση τη δίνει ο Ζίβκοβιτς. Αυτό ήταν και το στοιχείο που είχε σκοτώσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο. Ακόμα και εδώ ο Γιοβάνοβιτς που έκανε απογοητευτικό κοουτσάρισμα είχε φροντίσει να βοηθήσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ, παίζοντας με καθαρό 4-4-2.

Έχει έτσι κι αλλιώς έλλειψη ο Παναθηναϊκός, πρόβλημα στο να παίρνει σωστή αναχαίτιση από τους κεντρικούς του χαφ, χρησιμοποίησε ο προπονητής του και έναν χαφ λιγότερο και με τον τρόπο λειτουργίας του ευφυή ποδοσφαιρικά Ζίβκοβιτς δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες φάσεις συνθήκες, για να παίζουν στο κρίσιμο χώρο του κέντρου με τον ΠΑΟΚ να έχει διαρκώς σοβαρό αριθμητικό πλεονέκτημα.

Ο Εσίτι έμενε στις μάχες που κέρδιζε στον χώρο του κέντρου και οι Κούρτιτς, Μπίσεσβαρ, με τη βοήθεια του Ζίβκοβιτς, είχαν αριθμητικό πλεονέκτημα και έβγαλαν μεταξύ τους συνεργασίες που άνοιξαν την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Δεν έχει φορ πρωταθλητισμού

Μία σημαντική αδυναμία που έχει το ρόστερ του ΠΑΟΚ για να κάνει πρωταθλητισμό έχει να κάνει με την θέση του φορ. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει το δίδυμο Άκπομ - Σβιντέρσκι, με τον Λουτσέσκου να τους χρησιμοποιεί εναλλάξ και να έχει πάντοτε έναν εκ των δύο στην ενδεκάδα.

Οι δύο τους έχουν προσφέρει στις πρώτες 9 αγωνιστικές από 2 τέρματα και δεν δείχνουν πως είναι σε θέση να γράψουν νούμερα σέντερ φορ πρωταθλητισμού. Σε ένα πρωτάθλημα όπως το δικό μας, που οι ομάδες που το διεκδικούν έχουν να ανοίξουν και ένα σημαντικό αριθμό από οργανωμένες άμυνες, είναι σημαντικό να έχεις έναν σέντερ φορ που θα προσφέρει το εύκολο γκολ και θα έχει την ικανότητα να σε τραβήξει.

Στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι πήραν το ρίσκο να επενδύσουν σε έναν ποδοσφαιριστή που είναι επιρρεπής σε θλάσεις, αλλά κούμπωνε στο ποδόσφαιρο του Λουτσέσκου. Ο Ολιβέιρα έπαθε ρήξη χιαστού και η επιλογή ήταν να επιστρέψει ο Άκπομ.

Ο Άγγλος φορ που είχε μία προβληματική σεζόν στην Championship και η καριέρα του έχει παραμείνει στάσιμη. Έχει να προσφέρει αθλητικότητα και τρέξιμο πάνω στα αντίπαλα στόπερ προσόντα που έφεραν και δύο καθαρά τετ-α-τετ στη Λεωφόρο, από εκπληκτικός μεταβιβάσεις του Ζίβκοβιτς, όμως δεν είναι σε θέση, να έχει συμμετοχή στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο του ΠΑΟΚ.

Επίσης τόσο ο Άκπομ όσο και ο Σβιντέρσκι δεν είναι οι φορ, που μπορούν να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να κερδίσει μέτρα και να κρατήσουν την μπάλα μέσα στην περιοχή, όταν προσπαθεί να ανοίξει οργανωμένες άμυνες. Προς το παρόν δεν δείχνουν πως μπορούν να φτάσουν σε νούμερα που χρειάζεται μία ομάδα, από τους δύο επιθετικούς της για να κατακτήσει πρωτάθλημα.

Να κρατηθεί μέχρι τον Ιανουάριο

Επαναλαμβάνω όμως υπάρχουν έξι παιχνίδια μέχρι να έρθει η διακοπή για τις γιορτές. Με Ατρόμητο εκτός, Άρη εντός, Ιωνικό εντός, Λαμία εκτός και Αστέρα εντός.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει πρώτα να φροντίσει να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες ώστε να κρατηθεί στη μάχη του πρωταθλήματος και να αξίζει να ενισχυθεί τον Ιανουάριο, προκειμένου να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πως ο φετινός Ολυμπιακός δεν φοβίζει και είναι αισθητά κατώτερος από ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ