Ο Τάισον έρχεται στον ΠΑΟΚ για να εξελίξει το επιθετικό σχέδιο του Λουτσέσκου
Ο Τσάρλυ γράφει για τον Τάισον που θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ, για τον παίκτη που με την ταχύτητά του, τη ικανότητα στη δημιουργία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα και να εξελίξει το επιθετικό σχέδιο του Ραζβάν Λουτσέσκου.
Την Πέμπτη (12/1) φθάνει στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ένας ποδοσφαιριστής που οι φίλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τον γνωρίζουν καλά. Ο Τάισον από τον Ιανουάριου του 2013 έως τον Απρίλιο του 2021 ήταν μόνιμα ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ.
Με την ταχύτητά του, την σπάνια ικανότητά του στο να χώνεται ανάμεσα στις γραμμές και να μπαίνει ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ έκανε τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο και βοηθούσε την ουκρανική ομάδα να πετυχαίνει εκπλήξεις στις μεγάλες διοργανώσεις.
Εξελίσσει το σχέδιό του
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μία εποχή που εξελίσσεται μέσα από μία αλλαγή τακτικού πλάνου του Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός εφαρμόζει μία ποδοσφαιρική λογική, που μοιάζει κάτι ανάμεσα σε 4-4-2 και 4-4-1-1.
Με τον Αουγκούστο να έχει κατέβει στον φυσικό του χώρο και να παίζει στο δίδυμο του άξονα, τον Κωνσταντέλια να κάνει τη διαφορά με την απλότητά του και να κινείται κοντά στον Ολιβέιρα, που παίζει με πλάτη, τον Ζίβκοβιτς να είναι ο κύριος δημιουργός από τα δεξιά και ο Νάρεϊ στα αριστερά να είναι ο ποδοσφαιριστής που πηγαίνει στις περισσότερες εκτελέσεις.
Δίνει στον ΠΑΟΚ ποιοτικό, επιθετικό ροτέισον
Ο Τάισον έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του σαν αριστερός επιθετικός και έχει πάρει πολύ χρόνο παίζοντας πίσω από τον επιθετικό.
Με λίγα λόγια, έρχεται για να μεγαλώσει το ρότέισον, να δώσει ακόμα μία επιλογή στους χώρους που σήμερα αγωνίζονται οι Κωνσταντέλιας, Νάρεϊ, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι ισάξιο από πίσω τους.
Έρχεται και για να δώσει το δικαίωμα στον Λουτσέσκου να καθιερώσει, να μονιμοποιήσει και να εξελίξει τη συγκεκριμένη λογική.
Λατρεύεται στην Ιντερνασιονάλ
Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ δεν φέρνει τον Τάισον στην νιότη του. Ήταν αδύνατον αυτός ο ποδοσφαιριστής να έρθει στην Ελλάδα σε ηλικία που μπορούσε να βγάλει τον καλύτερο ποδοσφαιρικό του εαυτό.
Στην Ιντερνασιονάλ λατρεύεται. Περίμεναν με λαχτάρα την επιστροφή του, καθώς τα δύο χρόνια που έπαιξε στην πρώτη ομάδα μέχρι να πάρει μεταγραφή για τη Μέταλιστ και στη συνέχεια για τη Σαχτάρ ήταν τα χρυσά χρόνια του συλλόγου.
Το 2009 κατέκτησε το Στουνταμερικάνα, το 2010 το Copa Libertadores και με αυτές τις αναμνήσεις τον έκαναν απευθείας αρχηγό.
Στην επιστροφή του δεν έκανε τη διαφορά που περίμενε ο κόσμος της ομάδας, χωρίς να σημαίνει πως ήταν κακός. Είχε μία θετική πρώτη χρονιά, καθώς ο Αγκίρε τον υπολόγιζε. Ο Μενέζες όμως, τον έκανε αναπληρωματικό.
Το 2022 ήταν πολύ σκληρό
Το 2022 ήταν πολύ σκληρό για τον Τάισον και αν σκεφτεί κανείς τι πέρασε ήταν δύσκολο να δώσει όσα μπορούσε και να μην επηρεαστεί αγωνιστικά.
Τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε ο αδερφός του και τον Οκτώβριο πέθανε από καρκίνο ο πατέρας του. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως κι ο ίδιος είχε ανάγκη να αλλάξει περιβάλλον.
Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που σε όλη του την καριέρα μάζευε τίτλους. Στην Ιντερνασιονάλ, όπως έγραψα και παραπάνω, κατέκτησε Στουνταμερικάνα και Copa Libertadores μέσα σε δύο σεζόν. Πήγε στη Μέταλιστ αντί 6,3 εκατ. ευρώ σε ηλικία 22 ετών κι έμεινε 2,5 σεζόν μέχρι να πάρει μεταγραφή στη Σαχτάρ τον Ιανουάριο του 2023.
Στη Μέταλιστ έπαιξε συνολικά σε 83 παιχνίδια, έβαλε 20 τέρματα και μοίρασε 26 ασίστ και έκανε τη Σαχτάρ του Λουτσέσκου να δώσει 15,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2013.
Τα περισσότερα παιχνίδια τα έχει δώσει με προπονητή τον Μιρτσέα Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συνηθίζει να φέρνει στον ΠΑΟΚ ποδοσφαιριστές που έχουν δουλέψει με τον πατέρα του.
Για τον Τάισον ο Μιρτσέα Λουτσέκσου είναι ο προπονητής με τον οποίο έχει δώσει τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του, 126 και πέτυχε 19 τέρματα και έδωσε 34 ασίστ.
Συνολικά στη Σαχτάρ αγωνίστηκε οκτώ χρόνια και τρεις μήνες, κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα, τέσσερα Σούπερ Καπ, έχοντας συμμετοχή σε 299 παιχνίδια, στα οποία έβαλε 55 τέρματα και έδωσε 78 ασίστ.
Σπάνια ικανότητα στη δημιουργία πάνω στο τρέξιμο
Από τα νούμερά του γίνεται αντιληπτό πως έχει μία σπάνια ικανότητα στη δημιουργία. Παρότι, δεν είναι αυθεντικό δεκάρι και θέλει να παίρνει την μπάλα στο τρέξιμό του για να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα.
Έχει το χάρισμα που κάνει τη διαφορά, την πάσα πάνω στο τρέξιμό του, αλλά και τη ψυχραιμία να παίρνει την σωστή απόφαση σε στιγμές που η μπάλα "καίει".
Φυσικά όλα αυτά ήταν στοιχεία τα οποία τα είχε ανεπτυγμένα στα καλά του χρόνια και πρέπει να αφήσουμε το γήπεδο να αποδείξει ποια από αυτά και σε τι βαθμό θα μπορέσει να τα βγάλει στην Ελλάδα.
Ο ΠΑΟΚ φέρνει τον Τάισον, έναν ποδοσφαιριστή που έκανε μεγάλη διαφορά στη Σαχτάρ και μπορούσε να ορίσει παιχνίδια στο υψηλό επίπεδο.
Όμως, δεν τον πήρε την εποχή που οργίαζε. Τον φέρνει στα 34 του χρόνια, μετά από τη χειρότερη χρονιά της ζωής του σε ανθρώπινο επίπεδο που ήταν λογικό να τον επηρεάσει και στους αγωνιστικούς χώρους.
Τα νούμερα που κατέγραψε ο Τάισον τη διετία επιστροφής του στην Βραζιλία
Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, να κάτσουμε και να αναφέρουμε τα πράγματι εντυπωσιακά νούμερα που κατέγραψε στη Σαχτάρ. Σε εκείνη την κατάσταση δεν θα πάταγε ο συγκεκριμένος παίκτης στην Ελλάδα.
Γι' αυτό είναι προτιμότερο να δούμε αριθμούς και στατιστικά από τις δύο τελευταίες χρονιές που αγωνίστηκε στη Βραζιλία.
Επέστρεψε στην αγαπημένη του Ιντερνασιονάλ τον Απρίλιο του 2021. Την πρώτη χρονιά η ομάδα με τον Αγκίρε στον πάγκο δεν πήγε καλά, τερμάτισε στην 12η θέση.
Ο Τάισον δεν οργίασε, όμως είχε μία αξιοπρεπή παρουσία. Έπαιξε σε 22 παιχνίδια, σε όλα βασικός, συνολικά 1681 λεπτά, πέτυχε τέσσερα γκολ και έδωσε μία ασίστ.
Η δεύτερη σεζόν, που ολοκληρώθηκε με την Ιντερνασιονάλ στη δεύτερη θέση, ο Μενέζες τού έδωσε μικρό ρόλο, όμως όπως είπαμε, ο Τάισον στην προσωπική του ζωή πέρασε έναν Γολγοθά. Έπαιξε πέντε παιχνίδια βασικός, ήρθε σε 15 από τον πάγκο και συνολικά αγωνίστηκε σε 716 λεπτά.
Υπάρχουν στοιχεία, όμως που ο Βραζιλιάνος εξτρέμ δεν τα έχασε. Παίρνοντας τα νούμερά του και βάζοντάς τα ανά 90λεπτό, ο Τάισον στο αμυντικό κομμάτι την πρώτη χρονιά δοκίμαζε 2,8 τάκλιν, επιτυχημένα ήταν τα 1,5.
Τη δεύτερη σεζόν από τα 2,3 επιτυχημένο ήταν το 1,0 από αυτά. Είχε 0,5 κλεψίματα την πρώτη χρονιά, και 0,9 τη δεύτερη.
Ασφαλώς κι ο ΠΑΟΚ περισσότερο τον αποκτά για όσα μπορεί να κάνει με την μπάλα και κυρίως στο τελευταίο τρίτο της επίθεσης που είναι το φόρτε του. Ο Τάισον θέλει να παίρνει την μπάλα ψηλά. Την πρώτη του χρονιά κέρδιζε 1,6 φάουλ κάθε 90λεπτό, τη δεύτερη 3,0.
Δοκιμάζει το πόδι του, χτυπά στην αντεπίθεση, δεν έχει χάσει την ντρίπλα του
Την πρώτη χρονιά είχε 1,8 σουτ, το 1,0 εκτός περιοχής, τη δεύτερη είχε 1,6 σουτ, 0,9 εκτός περιοχής. Προκύπτει λοιπόν, πως δοκιμάζει συχνά το δεξί του πόδι εκτός περιοχής.
Από τα τέσσερα τέρματα πάντως που έβαλε την πρώτη χρονιά της επιστροφής του στην Ιντερνασιονάλ, τα τρία τα πέτυχε σε συνθήκες αντεπίθεσης, σε επίθεση χώρου της ομάδας του.
Η ντρίπλα είναι ένα από τα όπλα του Βραζιλιάνου εξτρέμ και σε έναν βαθμό φαίνεται πως την έχει κρατήσει, δύο ντρίπλες ανά 90 λεπτά δοκίμαζε την πρώτη χρονιά, 1,4 επιτυχημένες, 2,9 τη δεύτερη, από τις οποίες οι 1,8 ήταν επιτυχημένες.
Έχει μειωθεί η τελική δημιουργία του
Ένα από τα όπλα του είναι η ικανότητά του στην τελική δημιουργία που η αλήθεια είναι πως είναι το στοιχείο που είχε τη μεγαλύτερη πτώση σε αυτά τα δύο χρόνια επιστροφής του στην Βραζιλία σε σχέση με τις οργιαστικές χρονιές που έκανε στην Ουκρανία.
Πάντως ακόμα και στα κάτω του, είχε δύο Key Passes την πρώτη χρονιά ανά 90λεπτό και 1,9 τη δεύτερη.
Με λίγα λόγια, ο Ταίσον έχει κρατήσει κάποια από τα στοιχεία που του επέτρεψαν να κάνει τη διαφορά στην Ευρώπη και να κυριαρχήσει στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας.
Θα πρέπει όμως, να ανεβάσει στροφές στον ΠΑΟΚ, να αποδειχτεί πως η αλλαγή περιβάλλοντος τού έκανε καλό, καθώς στην Ιντερνασιονάλ μπορεί να λατρεύεται, όμως πέρασε πολλά την περασμένη χρονιά και πρέπει να τα αφήσει πίσω του.
Οκτώ ολιγόλεπτες συμμετοχές στην εθνική Βραζιλίας
Στην εθνική Βραζιλίας η παρουσία του περιορίζεται σε οκτώ ολιγόλεπτες συμμετοχές, οι έξι από αυτές σε φιλικά και δύο αγώνες προκριματικών για το Μουντιάλ, που συνολικά έπαιξε επτά λεπτά.
Το μοναδικό τέρμα που έχει πετύχει με τη φανέλα της "σελεσάο" ήταν στον αγώνα που έπαιξε περισσότερο, στις 13 Ιουνίου του 2016, που αγωνίστηκε 32 λεπτά στο φιλικό με την Αυστραλία, το οποίο έληξε 4-0.
Το σίγουρο είναι πως ο Τάισον έρχεται για να δώσει βάθος. Στο νέο τακτικό σχέδιο του Λουτσέσκου θα είναι σίγουρα μία επιπλέον ποιοτική επιθετική επιλογή.
Μένει να δούμε τον βαθμό που θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά κι αν θα καταφέρει να βρει τον καλό του εαυτό. Ο πραγματικός Τάισον δεν είναι για το ποδόσφαιρό μας, δεν είναι όμως και εύκολο πως θα επιστρέψει στα 34 του χρόνια.
Δεν μπορεί να αποκλείσει όμως και κανένας πως ακόμα και λίγο να βελτιωθεί σε σχέση με την εικόνα που είχε στην επιστροφή του στη Βραζιλία είναι αρκετό για να κάνει στα δικά μας γήπεδα τη διαφορά.