Πιέρ Κουντέ: Καλό πακέτο φυσικών προσόντων, εμπειριών και ηλικίας
Ο Τσάρλυ γράφει για την επιλογή του Πιέρ Κουντέ, ο οποίος έχει ίδια στοιχεία με τον Καμάρα και για τον Ολυμπιακό που απέκτησε έναν διεθνή χαφ σε περίοδο που η αγοραστική του αξία έχει απότομη πτώση, αλλά ο σύλλογος έχει και το πλάνο και την γνώση να του την εκτοξεύσει ξανά.
Ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Πιερ Κουντέ για την αντικαταστάτη του Καμαρά. Όπως ήταν λογικό ο Μαρτίνς έψαξε για έναν ποδοσφαιριστή που θα καλύψει όσο γίνεται περισσότερα από τα στοιχεία που προσέφερε στην ομάδα του ο υπερπολύτιμος Καμαρά.
Όπως γνωρίζετε, για τον Κουντέ είχε ασχοληθεί άλλες δύο φορές σοβαρά ο Ολυμπιακός, το γεγονός όμως πως είναι διεθνής με την εθνική Καμερούν, τον έκανε να ελπίζει πως θα καθιερωθεί στα μεγάλα πρωταθλήματα.
Η καταστροφική τρίτη χρονιά στη Μάιντς
Τα κατάφερε για δύο χρόνια σε μία μικρομεσαία ομάδα της Bundesliga, έχοντας όμως ένα συμβόλαιο που τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι, η φετινή χρονιά ήταν κρίσιμη και αποδείχτηκε καταστροφική. Ένας τραυματισμός και μία επέμβαση στο γόνατο τις τελευταίες ημέρες του 2020, παρότι δεν τον κράτησε υπερβολικό διάστημα εκτός, στάθηκε αρκετή για να χάσει την θέση του στην Μάιντς.
Φαίνεται πως κατάλαβε ότι η άνοδος στην δική του καριέρα, είναι πιο πιθανό να έρθει σε ένα μικρότερο πρωτάθλημα, σε έναν σύλλογο όμως, που βρίσκεται μόνιμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ξέρει πώς να φτιάχνει τις καριέρες των ποδοσφαιριστών. Ο Κουντέ το Σάββατο έχει τα γενέθλια του, κλείνει τα 26 του χρόνια, είναι σημαντικό στέλεχος στην εθνική Καμερούν και ασφαλώς έχει προοπτικές για να κάνει καριέρα σε καλά πρωταθλήματα.
Θα παίξει στους ίδιους χώρους και στον ίδιο ρόλο με τον Καμαρά
Στον Ολυμπιακό γνωρίζουμε πως ο Μαρτίνς στο δίδυμο του άξονα, ψάχνει την σύνθεση. Χρειάζεται να έχει έναν ποδοσφαιριστή που θα ταξιδεύει σωστά την μπάλα, που θα δίνει ηρεμία και οργάνωση στην ομάδα του από χαμηλά και δίπλα του να τον κουμπώσει με κεντρικό χαφ, που θα παίζει πιο κάθετα και θα προσφέρει ένταση. Οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης, κάνουν καλά την πρώτη δουλειά της σωστής μεταφοράς μπάλας και ο Μαρτίνς από τον Κουντέ αναζητά να καλύψει το κενό ενέργειας που αφήνει ο Καμαρά από τον άξονα του Ολυμπιακού.
Έχει αρκετά κοινά σημεία με τον Καμαρά και τους δύο τους χαρακτηρίζει το κάθετο παιχνίδι και το τρέξιμο με την μπάλα. Η φυσική του δύναμη, η ένταση που έχει και το κάθετο τρέξιμο, του προσφέρει την δυνατότητα παρότι δεν είναι πολύ ψηλός και τόσο σταθερός στην θέση του, να έχει πάρει παιχνίδια στην θέση 6 και παρότι δεν έχει εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση και μεταβίβαση να αγωνίζεται με επιτυχία σαν 8άρι.
Μην το κουράζετε πολύ το μυαλό σας, στον Ολυμπιακό έχει φροντίσει ο Μαρτίνς να μας το κάνει ξεκάθαρο που θα αγωνίζεται ο Κουντέ. Στο δίδυμο του άξονα, θα είναι ο ποδοσφαιριστής που θα δίνει την ένταση, δίπλα σε έναν εκ των Μπουχαλάκη, Εμβιλά.
Φυσικά σε παιχνίδια που ο Ολυμπιακούς, επιζητά αμυντική ασφάλεια και την πίεση στον άξονα, θα δούμε την τριάδα των Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Κουντέ στον άξονα. Ασφαλώς και ένας από τους λόγους που έγινε η συγκεκριμένη επιλογή είναι, γιατί ο Κουντέ, μπορεί να κινηθεί στους ίδιους ακριβώς χώρους, που έπαιζε ο Καμαρά.
Πίτμπουλ
Διαβάζοντας για τον Κουντέ, καταλαβαίνετε πως τα κοινά στοιχεία με τον Καμαρά είναι πολλά. Η κύρια διαφορά, έχει να κάνει με τα τρεξίματα τους. Ο Καμαρά είναι λίγο πιο ψηλός, δύο πόντους τον δίνουν, μοιάζει όμως περισσότερο κυρίως επειδή έχει πιο μακριά πόδια και πιο μακρύ διασκελισμό. Στοιχείο που τον κάνει πιο αέρινο και του είναι πολύ εύκολο να πατά με άνεση και τις δύο περιοχές. Ο Κουντέ δεν είναι τόσο αρχοντικός όσο ο Καμαρά. Φεύγει γρήγορα, έχει επιτάχυνση και κάθετο τρέξιμο, δεν έχει όμως το αεράτο τρέξιμο με το κεφάλι ψηλά.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η δύναμη με την οποία πάει στην μπάλα, κερδίζει την μονομαχία και επιτίθεται. Είναι ταυρί και το παίξιμο του η δύναμη που πάει την μπάλα, παραπέμπει σε πίτμπουλ, που ό,τι υπάρχει στον χώρο του θα το κατασπαράξει.
Σε μία ομάδα που έπαιζε με αντιπάλους που ήθελαν να τις ανοίξουν την άμυνα, το κλέψιμο του Κουντέ και η τάση του να συνεχίζει ευθεία, έβγαζε αντεπιθέσεις.
Δεν έχει σταθερή μεταβίβαση
Έχει παίξει αρκετά παιχνίδια σαν καθαρό 6άρι, κυρίως στο 4-3-3, στο 4-2-3-1 ήταν ο χαφ που έπαιζε κάθετα. Γνωρίζουμε πως από χαμηλά ο Μαρτίνς ψάχνει την ασφαλή μεταβίβαση και ο Κουντέ δεν την έχει, οπότε θα ανέβει σε μέτρα, για να προσφέρει και ένταση και πρεσάρισμα πιο ψηλά.
Δεν έχει σταθερή πάσα, παρότι έχει σαν τάση να είναι δημιουργικός. Δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που παίζει χαμηλά και φτιάχνει καλά νούμερα στις μεταβιβάσεις, δίνοντας την μπάλα δίπλα. Πασάρει με 78,3% ευστοχία, χαμηλό νούμερο για ποδοσφαιριστή που παίζει στο δίδυμο του άξονα και λίγο πάνω από 60% στις μακρινές μεταβιβάσεις.
Αρχικό πέταγμα και υψηλή ένταση
Ο Μαρτίνς, ποδοσφαιριστές στον άξονα, να παίζουν με ηρεμία, να σβήνουν με σίγουρες πάσες τον ρυθμό και να αξιοποιούν με σίγουρη μεγάλη μεταβίβαση την κίνηση των ακραίων έχει, και έψαχνε έναν κάθετο ποδοσφαιριστή και ο Κουντέ έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, χωρίς να σημαίνει όμως πως δεν προσπαθεί να είναι δημιουργικός και να κάνει το εξεζητημένο. Το κακό είναι πως πολλές φορές το κάνει περισσότερο από ότι χρειάζεται.
Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι η ένταση με την οποία πάει στην μπάλα και το κάθετο παιχνίδι που ακολουθεί. Το προσόν με το οποίο κάνει καριέρα, είναι το αρχικό του πέταγμα, τόσο για να κλέψει μία μπάλα, όσο και για να προωθήσει μία επίθεση, χωρίς να φθάνει όμως τόσο βαθιά όσο ο Καμαρά, ανοίγοντας το τρέξιμο του σε διάρκεια.
Θα πρέπει να τον μαζέψει ο Μαρτίνς
Αν πρέπει να κάνει κάτι ο Μαρτίνς, είναι να τον μαζέψει, γιατί συχνά δοκιμάζει περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορεί. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη ποιότητα στην μακρινή μεταβίβαση, αλλά με πολύ μεγάλη συχνότητα, επιχειρεί δύσκολες μεγάλες πάσες, θα βγάλει που και που καμία πάσα, που θα θυμίζει Βραζιλιάνο, θα επιχειρήσει άλλες τρεις στην συνέχεια, που θα τις βγάλει έξω από το γήπεδο. Γενικά αν του δοθεί χώρος, του αρέσει να συμμετέχει στο επιθετικό παιχνίδι και να δοκιμάζει τα δυνατά του πόδια και στις εκτελέσεις και στις μεταβιβάσεις.
Βλέπεται όσο προχωράει η ανάλυση για τον Κουντέ, όλο και βρίσκουμε περισσότερες ομοιότητες με τον Καμαρα. Ποιος θα ξεχάσει τον Καμαρά που το πρώτο διάστημα χαλούσε επιθέσεις με τα υπερβολικά πολλά σουτ, που δοκίμαζε έξω από την περιοχή. Ο Κουντέ έχει δυνατά πόδια και στην Μάιντζ εκτελούσε 1,9 σουτ ανά 90 λεπτό, τα 1,4 εκτός περιοχής. Τεράστιο νούμερο για μία ομάδα, όπως η Μάιντς, που το περισσότερο διάστημα πρέπει να αμύνεται.
Ο Μαρτίνς συνάντησε και τιθάσεψε την ίδια λογική, στον ποδοσφαιριστή που ο Καμερουνέζος έρχεται να αντικαταστήσει και φυσικά ο Καμαρά ήταν πιο ακατέργαστος από τον Κουντέ αλλά και πιο εύπλαστος, καθώς στον Ολυμπιακό έκανε τα πρώτα του βήματα και μάθαινε.
Αν τον μάθει ο Πορτογάλος προπονητής να παίζει περισσότερο με τα προσόντα του, παρά με τις αδυναμίες του, είναι δεδομένο πως και το κενό του Καμαρά θα καλυφτεί και ο Κουντέ θα ανεβάσει ξανά την αγοραστική του αξία. Θέλω να το κάνω κατανοητό, ο Κουντέ δεν είναι άτεχνός, απλά δοκιμάζει πολλές φορές πράγματα που δεν έχει τόσο μεγάλη ποιότητα, για να τα βάζει τόσο συχνά στο ρεπερτόριο του και αυτό το γεγονός, θα πρέπει να του το μαζέψει ο Μάρτινς.
Ο καλός πωλητής ξέρει και πότε να αγοράζει
Ο Ολυμπιακός αποκτά έναν ποδοσφαιριστή, με καλές προοπτικές. Σε καλή ηλικία, το Σάββατο γίνεται 26 ετών, είναι διεθνής με την εθνική Καμερούν. Διαθέτει λοιπόν ένα καλό πακέτο φυσικών προσόντων και ηλικίας.
Ο καλός ο πωλητής ξέρει και πότε να αγοράζει και ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν διεθνή Καμερουνέζο χαφ, που έχει παίξει δύο χρόνια βασικός σε μία μικρομεσαία ομάδα της Bundesliga με 31 συμμετοχές την μία χρονιά και 28 την άλλη, την εποχή που η αγοραστική του αξία, έχει κάνει limit down. Στο transfemarkt η αξία του ήταν στα 10 εκ ευρώ, από το καλοκαίρι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2019.
Έπεσε γιατί είχε μία αποτυχημένη χρονιά, με τραυματισμό και επέμβαση στο γόνατο και φυσικά επειδή είχε και ένα συμβόλαιο που έληγε το επόμενο καλοκαίρι. Ο Ολυμπιακός έχει το πλάνο και την γνώση, για να εκτοξεύσει ξανά την καριέρα του, είναι ξεκάθαρο πως εξαρτάται από τον ίδιο.