Στο ποδόσφαιρο δεν χωράνε συναισθηματισμοί
Ο Βεϊρίνια αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα πως στο ποδόσφαιρο δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Οι αρχικές απαιτήσεις, ο εκνευρισμός και το ερώτημα για την επόμενη σεζόν. Γράφει ο Τσάρλυ.
Ο οπαδός έχει ανάγκη να δημιουργεί ινδάλματα, να φαντάζεται ποδοσφαιριστές δεμένους με την ομάδα, που παίζουν για την φανέλα. Σε όλα τα επίπεδα όμως, είτε μιλάμε για τον Μέσι, είτε για τον Βιεϊρίνια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι μεγάλοι αθλητές ασχολούνται αποκλειστικά με τη ματαιοδοξία τους. Δημιουργούν έναν προσωπικό κόσμο και τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους. Δεν είναι κάτι το οποίο το γράφω με κριτική διάθεση, αλλά σαν μία φυσιολογική πραγματικότητα.
Περισσότερο με ενοχλεί, όταν προσπαθούν να προβάλουν κάποιο άλλο πρόσωπο και όχι όταν λειτουργούν σαν απόλυτοι επαγγελματίες, που προσπαθούν να διατηρήσουν όσο πιο ψηλά γίνεται το προσωπικό τους πρεστίζ, αλλά και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Ο Βιεϊρίνια, για παράδειγμα, υποτίθεται πως ήταν απόλυτα δεμένος και με τον σύλλογο και με την οικογένεια Σαββίδη, όμως όταν ήρθε η ώρα να διαπραγματευτεί μαζί τους, για το τελευταίο του συμβόλαιο, απαίτησε χρήματα που δεν μπορεί να βρει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΟΚΑΡΑ ΚΑΠΤΕΝ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Πριν ξεκινήσουν τα playoffs, ο Ιβάν Σαββίδης, λειτουργώντας συναισθηματικά, ζήτησε να διευθετηθεί έγκαιρα το θέμα με την ανανέωση του συμβολαίου του αρχηγού. Έκανε μία πολύ μεγάλη πρόταση, η οποία είχε απόλυτα συναισθηματική λογική. Πρόταση που φαινόταν αδύνατον να την αρνηθεί η πλευρά του ποδοσφαιριστή και για αυτόν τον λόγο, ο Γιώργος Σαββίδης προέτρεξε και ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram το μήνυμα " για πάντα ΠΑΟΚάρα κάπτεν".
Αυτό συνέβη στις 16 Μαΐου, τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τη λογική. Ο ΠΑΟΚ είχε κάνει μία εξωπραγματική -για τα δεδομένα ειδικά εκείνης της εποχής- πρόταση στον Βιεϊρίνια, κοντά στα 900 χιλιάρικα τον χρόνο, για δύο έτη. Ζήτησε όμως σαν όρο να συμπληρώσει 15 συμμετοχές, ανεξαρτήτου χρονικού διαστήματος, για να ισχύει η άμεση ανανέωση για την μεθεπόμενη σεζόν (το 2021/22). Παρότι η περσινή χρονιά ήταν εντελώς άδεια και δεν μπόρεσε να προσφέρει το παραμικρό, η διοίκηση του συλλόγου αναγνώρισε την τεράστια προσφορά του αρχηγού συνολικά, αλλά και στο ιστορικό πρωτάθλημα που μαζί κατέκτησαν.
Είναι δεδομένο πως τα λεφτά που του πρότειναν, δεν μπορούσε να τα βρει πουθενά αλλού. Ο Βιεϊρίνια όμως θεώρησε πως τον υποτιμά το γεγονός πως του ζητήθηκε να μπορέσει να βγάλει 15 παιχνίδια σε ένα ολόκληρο χρόνο για να του ανανεωθεί το συμβόλαιο, για να ενεργοποιηθεί το +1. Ήθελε δηλαδή να πληρώνεται αστρονομικά ποσά μέχρι και τα 36 του χρόνια, ακόμα και αν δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί.
ΠΑΓΩΣΕ Ο ΙΒΑΝ
Από την στιγμή που αρνήθηκε αυτήν την συναισθηματική πρόταση που του έκανε ο ΠΑΟΚ, όλα άλλαξαν. Η συμπεριφορά του Πορτογάλου στα αποδυτήρια δεν ήταν ίδια και συνέβησαν περιστατικά, που έκαναν τον Ιβάν Σαββίδη να παγώσει σημαντικά μαζί του.
Το κυριότερο είχε να κάνει με την στάση που κράτησε στις μειώσεις, στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Σε αυτήν την διαδικασία, σε αντίθεση με άλλους παλιούς ποδοσφαιριστές της ομάδας όπως ο Βαρέλα, ο Βιεϊρίνια όχι μόνο δεν μπήκε μπροστά, αλλά ήταν ο πιο δύσκολος διαπραγματευτής. Ο τελευταίος που ήρθε σε συμφωνία, κάτι που ενόχλησε σημαντικά και έφερε την μειωμένη στα μισά νέα πρόταση του ΠΑΟΚ προς εκείνον. Μία πρόταση στα 450 χιλιάδες ευρώ, που γνώριζαν εκ των προτέρων οι άνθρωποι του συλλόγου πως θα την αρνηθεί.
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Τις τελευταίες ημέρες, τα ρεπορτάζ της ομάδας λένε πως η πλευρά του ποδοσφαιριστή προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον ΠΑΟΚ και αντιπρότεινε συμβόλαιο με αποδοχές στις 600 χιλιάδες, με τη διοίκηση να μην του έχει δώσει ακόμα κάποια απάντηση.
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας, ο Βιεϊρίνια με το πρόβλημα τραυματισμού που πέρασε και την άδεια χρονιά που έχει πίσω του, είναι δύσκολο να απασχολήσει κάποιον άλλο σύλλογο στην Ευρώπη. Γι' αυτόν φαντάζει μονόδρομος να συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ, η διοίκηση όμως από ένα σημείο και μετά κατάλαβε πως στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν χωράνε οι συναισθηματισμοί. Ο ποδοσφαιριστής είναι σαν το παιδί ποτέ δεν θα καταλάβει πως ο γονιός του δίνει αρκετά. Όσο περισσότερα του προσφέρεις, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του. Όταν όμως η στάση σκληραίνει, μπορεί να βρεθεί μία πιο λογική διέξοδος.
Το σημαντικό ερώτημα είναι αν πράγματι χρειάζεται τον Βιεϊρίνια την επόμενη σεζόν. Το συναίσθημα έχει πάει στην άκρη, στον ΠΑΟΚ πρέπει να καταλήξουν αν αυτά που μπορεί να προσφέρει αξίζουν τα 600 χιλιάρικα που πλέον απαιτούνται για την παραμονή του.
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ
Είναι δεδομένο πως ακόμα κι αν ο αρχηγός δεν μπορέσει να επιστρέψει στο επίπεδο που τον θυμόμασταν, στην ομάδα θα προσφέρει προσωπικότητα. Είναι σε θέση να μιλήσει στους ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια, να τους κάνει να καταλάβουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ και την κρισιμότητα που έχει για τον οργανισμό κάθε παιχνίδι που έχει να δώσει. Λεπτομέρειες που δεν κοστολογούνται εύκολα, όμως πολλές φορές κάνουν μεγάλη διαφορά. Ασφαλώς κι αν βρει το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο, έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Πάνω απ' όλα όμως πως έχει την προσωπικότητα και την ποιότητα να κρίνει παιχνίδια όταν η μπάλα καίει.
ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ 3-4-3
Υπάρχει όμως ακόμα μία δυσκολία, στο 3-4-3 που δουλεύει ο Φερέιρα. Δεν μπορεί να βρει τον παραμικρό ρόλο. Είναι μία διάταξη που δεν του ταιριάζει. Ο Βιεϊρίνια στην Βόλφσμπουργκ έκανε καριέρα ως δεξί μπακ, στον ΠΑΟΚ καθιερώθηκε στα αριστερά και ως μπακ σε σύστημα με δύο παίκτες στην κάθε πλευρά, μπόρεσε να δείξει την ποιότητα του. Η συντηρητική επίσης ποδοσφαιρική προσέγγιση του Ραζβάν Λουτσέσκου τού επέτρεψε να μην στοιχίζουν σημαντικά οι αμυντικές του αδυναμίες.
Στην επιστροφή από τον τραυματισμό του, βρήκε στα αριστερά έναν πιο αθλητικό μπακ τον Δημήτρη Γιαννούλη και ήταν αδύνατον να πάρει τη θέση του. Ο Αμπέλ Φερέιρα προσπάθησε να του βρει χώρο ψηλά, στα άκρα της επίθεσης εκεί που θέλει να αγωνίζεται ο Βιεϊρίνια, δίχως όμως ο Πορτογάλος να καταφέρει να ανταποκριθεί.
Από ένα σημείο και μετά στα playoffs και σε ολόκληρη την προετοιμασία, ο προπονητής του ΠΑΟΚ δουλεύει το 3-4-3. Στην συγκεκριμένη τακτική φοβάμαι πως ο Βιεϊρίνια δεν έχει κάποια θέση, που θα μπορούσε να "κουμπώσει". Οι πλευρές καλύπτονται από έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα πρέπει να έχει φυσική κατάσταση και πολλά τρεξίματα και αυτός είναι και ο λόγος, που ο Πορτογάλος τεχνικός στην απέναντι πλευρά, έχει τον έμπειρο Μάτος ως τρίτη επιλογή. Στην πραγματικότητα τον Μάτος, τον υπολογίζει σαν δεξί στόπερ.
Από την επιθετική τριάδα, όπως είδαμε και στο παιχνίδι με την Μπεσίκτας, αναζητά άμεσες επιθέσεις και ταχύτητα στον χώρο, κάτι που ο Βιείρίνια δεν μπορεί να δώσει. Ασφαλώς και φέτος υπάρχει μία μεγάλη διαφορά, ο ΠΑΟΚ θα παίξει σε ομίλους, οπότε θα χρειαστεί μεγαλύτερο ρόστερ.
Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αρχικά η ανανέωση του συμβολαίου του για την πλευρά της διοίκησης είχε περισσότερο συναισθηματική αξία και ήταν συμβολικού χαρακτήρα. Χωρίς να σημαίνει πως σε πιθανή παραμονή του είναι απίθανο να προσφέρει. Η ποιότητά του άλλωστε είναι πολύ υψηλή για τα δικά μας δεδομένα και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί ξανά σε θέση, να ορίζει την μοίρα σημαντικών παιχνιδιών. Υπάρχει όμως και η σκληρή πραγματικότητα.
Δεν επέστρεψε ο ίδιος μετά από τον τραυματισμό του και με την εικόνα που έδειξε το γήπεδο την περσινή σεζόν, κανένας δεν γίνεται να χτίσει την ομάδα, περιμένοντας από τον Βιεϊρίνια κάτι συγκεκριμένο στον αγωνιστικό χώρο. Είτε μείνει είτε όχι, ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι χωρίς αυτόν. Όσα προσφέρει, θα είναι καλοδεχούμενα.
Πολλές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις όταν έχουν μία ιστορία πίσω τους, χαλάνε και ξαναφτιάχνουν. Δεν αποκλείεται να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας και να λύσουν τις διαφορές τους. Ο Ιβάν Σαββίδης πάντως τον περασμένο Μάιο κατάλαβε πως στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν χωράνε συναισθηματισμοί και στον ΠΑΟΚ εξετάζουν αν αξίζει να προσφέρουν η όχι, το συμβόλαιο που ζητά η πλευρά του αρχηγού.
Photo Credits: Eurokinissi