Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ένας μεγάλος τελικός χωρίς φαβορί και αουτσάιντερ
Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ και οι τρόποι του Παναθηναϊκού για να αντιστρέψει τα δεδομένα που είδαμε στα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ο Τσάρλυ αναλύει τον σαββατιάτικο τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (21/5, 20:00, COSMOTE SPORT 1 HD, LIVE από το SPORT24).
Μετά από οκτώ χρόνια η ΕΠΟ προσπαθεί να οργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου που θα είναι μία γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια γιορτή με 50.000 καλεσμένους, με την ελπίδα να θυμίζει τις παλιές καλές εποχές και να αποτελέσει μία αφετηρία για τα επόμενα χρόνια. Όποια ομάδα και να υποστηρίζει ο καθένας, πιστεύω πως κατανοεί πως η μεγάλη νίκη θα είναι στο τέλος του παιχνιδιού να έχουν πάει όλα καλά. Να απολαύσουμε για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια έναν τελικό, ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός, σε ένα γήπεδο γεμάτο με οπαδούς και των δύο ομάδων, χωρίς να υπάρξουν επεισόδια, δίχως να δημιουργηθεί κάποια αφορμή που να μας οδηγήσει ξανά σε τελικούς σε άδεια καθίσματα.
Το ξύπνημα, του κοιμώμενου γίγαντα
Όποιος κατακτήσει το τρόπαιο θα έχει το δικαίωμα να υπερηφανεύεται πως πραγματοποίησε μία απόλυτα επιτυχημένη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει τον βασικό του στόχο, που ήταν η επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια και αν τον συνδυάσει και με τίτλο, η φετινή χρονιά θα σημάνει το ξύπνημα ενός κοιμώμενου γίγαντα.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, μετά την ήττα από τον ‘Άρη, που ισοφάρισε ένα αρνητικό ρεκόρ 11 αγώνων χωρίς νίκη, που ενόχλησε τον κόσμο και ταρακούνησε την ομάδα, έβγαλε ένα λόγο στήριξης στους παίκτες του στα αποδυτήρια που επικοινωνιακά μοιράστηκε στα ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: "Έχουμε ακόμα να διασφαλίσουμε τη δεύτερη θέση, έχουμε και το Κύπελλο, είναι ένας τίτλος και να θυμάστε τι σας λέω, στο τέλος θα είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες σεζόν στην ιστορία του ΠΑΟΚ".
Για πρώτη φορά θα συνδυάσει τίτλο με πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία
Ο πρώτος στόχος απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που κατέβηκε με πολλές απουσίες, και από επιλογή δεν χτύπησε το παιχνίδι και τη δεύτερη θέση, επετεύχθη. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ενοχλήθηκε από το μεγάλο αρνητικό σερί, όμως αν τα βάλουμε κάτω ο Λουτσέσκου έχει δίκιο. Σε περίπτωση που ο Δικέφαλος κλείσει την εφετινή σεζόν με την κατάκτηση ενός τροπαίου, θα είναι μία από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία του συλλόγου. Για την ακρίβεια θα είναι η πρώτη φορά που θα συνδυάσει κατάκτηση τίτλου, με πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία.
Κυνηγά την πιο επιτυχημένη σεζόν την δεκαετία του Αλαφούζου
Ιστορικά τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό ασφαλώς και είναι διαφορετικά. Έχει κατακτήσει μέχρι και νταμπλ που τα έχει συνδυάσει με πετυχημένες ευρωπαϊκές πορείες. Όμως τα τελευταία χρόνια το μέγεθος του συλλόγου είχε μικρύνει. Ο Παναθηναϊκός έπαψε να διεκδικεί τίτλους, σταμάτησε να έχει το δικαίωμα να μετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η επιστροφή του στην Ευρώπη, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα που συνδυάζεται με τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου.
Αν κατακτήσει το τρόπαιο, θα είναι ο δεύτερος τίτλος στην δεκαετή παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου και ασφαλώς στο τέλος θα μιλάμε για την πιο πετυχημένη σεζόν από την ημέρα που ανέλαβε τον σύλλογο. Ασφαλώς και έχει ακόμη δρόμο να καλύψει μέχρι να φτάσει ο Παναθηναϊκός στο επίπεδο που ανήκει. Υπάρχει η ελπίδα να έχει μάθει από τα λάθη που έγιναν μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2014 και φυσικά η προοπτική που δημιουργεί η λύση που έχει δοθεί στο γηπεδικό.
Μην γελιέστε, η προσφυγή των 59 απλά θα πάει πίσω χρονικά το έργο, δεν πρόκειται όμως να το σταματήσει.
Τελικός χωρίς φαβορί
Ας παραμείνουμε όμως αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο. Πάμε σε έναν τελικό που δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί. Οι εταιρίες δίνουν να κατακτήσει το τρόπαιο ο Παναθηναϊκός από το 1,90-1,95 και τον ΠΑΟΚ τον βρίσκεις από 1,85-1,90.
Ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τελικούς, καθώς από το 2017 και μετά έχει κατακτήσει πέντε τίτλους συνολικά (ένα πρωτάθλημα και τέσσερα κύπελλα). Από το 2017 μέχρι σήμερα δεν ήταν παρών μόνο στον τελικό του 2020, στον οποίο ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΕΚ. Μετρά τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς στα τελευταία πέντε χρόνια και τέσσερις κατακτήσεις. Τρία συνεχόμενα χρονιά, από το 2017-2019, κέρδισε την ΑΕΚ, πέρυσι τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός τελευταία συμμετοχή την είχε το 2014 στο ΟΑΚΑ, όταν νίκησε με 4-1 τον ΠΑΟΚ και τα τελευταία χρόνια δεν άνηκε στις ομάδες που διεκδικούσαν τα τρόπαια.
Με βάση αυτήν την πραγματικότητα, το μέγεθος των ομάδων την τελευταία 5ετία και όσα έχουν πετύχει, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερο προβάδισμα, στην παράσταση νίκης. Το αήττητο ρεκόρ 13 αγώνων οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Ο λόγος που δεν το έχει, είναι επειδή ο Παναθηναϊκός έκλεισε καλύτερα την σεζόν και δείχνει σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Για εμένα αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα του τελικού. Σε ποια αγωνιστική κατάσταση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ; Το ερώτημα θα απαντηθεί στο γήπεδο και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει και το πού θα πάει ο τίτλος.
Ο Παναθηναϊκός έτρεξε εντυπωσιακά plaoffs, έμεινε αήττητος σε όλη την διαδικασία μέχρι και να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για να πετύχει τον στόχο της εξόδου στην Ευρώπη χρειάστηκε να τρέξει ένα ρεκόρ 13 συνεχών παιχνιδιών (9-4-0), βάζοντας μέσα και τα δύο παιχνίδια με την Λαμία για τα ημιτελικά του κυπέλλου. Το τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ αποφάσισε στρατηγικά να μην το παίξει. Ο Γιοβάνοβιτς και δεν ήθελε να κουράσει τους παίκτες που θα δώσουν την μάχη του τελικού και δεν ήθελε να επιτρέψει στον Λουτσέσκου να διαβάσει καλύτερα τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στην ομάδα του.
Με βάση την πορεία που υπήρχε όλη την σεζόν, ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που έπρεπε να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ και να εξασφαλίσει με νίκη επι του Παναθηναϊκού την δεύτερη θέση, όπως και έγινε. Έφθασε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική των playoffs με ένα αρνητικό ρεκόρ 11 αγώνων δίχως νίκη.
Πλασματικό και χωρίς κόστος το αρνητικό ρεκόρ των 11 αγώνων χωρίς νίκη
Ακούγεται μεγάλος ο αριθμός, δεν μπορεί να είναι τυχαίος, όμως σε έναν βαθμό είναι και πλασματικός. Μέσα σε αυτό το ρεκόρ, προσμετρώνται τα δύο ανταγωνιστικά παιχνίδια που έδωσε με την Μαρσέιγ και η μεγάλη πρόκριση επί του Ολυμπιακού, με δύο ισοπαλίες. Επίσης και τα υπόλοιπα παιχνίδια των playoffs ήταν αδιάφορα και σε μία διαδικασία που η ομάδα χρειαζόταν φρεσκάρισμα. Για εμένα ήταν υπερβολικές και άδικες οι αποδοκιμασίες στην Τούμπα μετά το παιχνίδι με τον Άρη.
Ο ΠΑΟΚ τράβηξε πραγματικό κουπί, από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά. Έδινε μόνιμα τρία παιχνίδια την εβδομάδα και δεν γινόταν να μην έχουν αφήσει επιπτώσεις στο ρόστερ. Ο ΠΑΟΚ έκατσε, όταν επι της ουσίας, δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο.
Μπορεί να κόστισαν στο θυμικό του οπαδού οι δύο ήττες από τον Άρη και το σερί χωρίς νίκη, όμως δεν κόστισαν σε κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει η ομάδα. Το αρνητικό ρεκόρ μεγεθύνθηκε, σε μία περίοδο που αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ ήταν αδιάφορος. Δημιουργεί όμως μία πραγματικότητα που φωνάζει πως υπάρχει αγωνιστική πτώση και ένα ερώτημα που περιμένουμε να απαντηθεί στον τελικό. Αν το ντεφορμάρισμα ήταν ελεγχόμενο μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού ή πρόκειται για μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Ακόμα και το κακό σενάριο, για τον ΠΑΟΚ, είναι απόλυτα λογικό με βάση την απαιτητική χρονιά που έχει τρέξει η ομάδα του Λουτσέσκου.
Επίσης υπάρχει ακόμα μία πραγματικότητα, που δεν αποκλείεται να παίξει τον δικό της ρόλο στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος σε όσα παιχνίδια έδωσε με τον Παναθηναϊκό, για το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς μπορεί να έμεινε αήττητη σε μία σειρά από συνεχόμενα ντέρμπι και να κατάφερε να κερδίσει τους πάντες στον τελευταίο κύκλο της σεζόν -πήρε ότι χρειαζόταν από κάθε παιχνίδι, για να πετύχει τον στόχο του- όμως ο ΠΑΟΚ δεν του ταιριάζει.
Δεν εξετάζω καθόλου το παιχνίδι της περασμένης Τρίτης, δεν χρειαζόταν να το χτυπήσει ο Παναθηναϊκός και σωστά δεν το χτύπησε. Και στα τρία όμως παιχνίδια που προηγήθηκαν, ακόμη και σε αυτό που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στα playoffs, ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος. Καμία άλλη ομάδα δεν το πέτυχε αυτό απέναντι στον Παναθηναϊκό. Αν βάλουμε κάτω και τις 10 ήττες που γνώρισε στην κανονική περίοδο, μόνο οι δύο με τον ΠΑΟΚ ήρθαν μέσα από ανωτερότητα του αντιπάλου. Μπορεί στο παιχνίδι του δευτέρου ημιχρόνου της Τούμπας να διαμαρτύρονταν οι φίλοι του Παναθηναϊκού για το πέναλτι που ζήτησε ο Αϊτόρ στο 0-1, η αλήθεια όμως είναι πως ο ΠΑΟΚ, γύρισε το παιχνίδι, επειδή ήταν πολύ καλύτερος και τον πίεσε ασφυκτικά στο δεύτερο ημίχρονο.
Το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ
Ακόμα και στην νίκη που πέτυχε στα playoffs στην Λεωφόρο ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος στο δεύτερο ημίχρονο και σπατάλησε σημαντικές ευκαιρίες. Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τα τρία παιχνίδια από τα τέσσερα που έχει δώσει απέναντι στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και ήταν και σε όλους τους αγώνες ανώτερος.
Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως το ποδόσφαιρο του Λουτσέσκου με του Γιοβάνοβιτς μοιάζουν. Και οι δύο προπονητές ζητούν μεγάλη κατοχή μπάλας, μέσα από αυτήν παίρνουν την αμυντική ασφάλεια και χτίζουν την επίθεση τους, με πολλές σίγουρες πάσες. Θέλουν ασφάλεια στην ανάπτυξη σε χαμηλό τέμπο, που ξεκινά από μία σίγουρη κατοχή, με πολλές πάσες σε χαμηλά μέτρα και έλεγχο από την τριάδα του άξονα. Στα μεταξύ τους παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ έπαιρνε το κέντρο και με αυτόν τον τρόπο αποδιοργάνωνε τον Παναθηναϊκό που του έδινε τον ρόλο του κομπάρσου στο γήπεδο.
Οι τρεις τρόποι για να κατακτήσει το κύπελλο ο Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός για να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα και να είναι ο νικητής του τελικού, θα πρέπει να συμβούν τα εξής πράγματα:
Α) Να αποδειχθεί πως το ντεφορμάρισμα του ΠΑΟΚ είναι μη αναστρέψιμο και να κερδίσει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς επειδή απλά οι παίκτες του είναι σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αυτήν την εποχή.
Β) Ο Παναθηναϊκός, για πρώτη φορά φέτος, απέναντι στον ΠΑΟΚ, να καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του κέντρου και να κερδίσει ως ανώτερος. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσει και η πτώση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο ΠΑΟΚ.
Γ) Να εμφανίσει ο Γιοβάνοβιτς ένα σχέδιο όπως αυτό που έφερε το μεγάλο διπλό στο Καραϊσκάκης. Δηλαδη να παρουσιαστεί με τρεις στόπερ και με ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα τον οδηγήσει να ψάξει την νίκη μέσα από ένα ποδόσφαιρο χώρου. Να αποδειχτεί δηλαδή στο γήπεδο πως η βελτίωσή του στο παιχνίδι χωρίς μπάλα, επιτρέπει στον Παναθηναϊκό να εξασφαλίσει την αμυντική του θωράκιση, αφήνοντας την κατοχή στον Δικεφάλο και του δίνει την δυνατότητα να βρει και να χτυπήσει στις αμυντικές αδυναμίες του ΠΑΟΚ με ποδόσφαιρο χώρου.
Αν δεν συμβεί κάτι από τις παραπάνω εκδοχές, με βάση την εικόνα που έχουμε από τις τρεις μάχες των δύο ομάδων που έγιναν σε κανονικές συνθήκες, η ομάδα του Λουτσέσκου έχει το πλεονέκτημα. Για να είμαι ακριβής, αν ο τελικός γινόταν με τις συνθήκες που υπήρχαν πριν φθάσουμε στα playoffs, το πιθανότερο είναι να τον κατακτούσε ο ΠΑΟΚ. Αυτήν την εποχή υπάρχουν δεδομένα που καθιστούν αμφίρροπη την μεταξύ τους μάχη και τα αφήνουν όλα ανοιχτά.
Ό,τι όμως και να συμβεί, η ελπίδα είναι όταν θα ολοκληρωθεί ο τελικός, να μιλάμε ξανά μόνο για ποδόσφαιρο.