Το ιστορικό ραντεβού του ΠΑΟΚ και τα κλειδιά της πρόκρισης
Ο Τσάρλυ εξηγεί πώς έχει η κατάσταση στον ΠΑΟΚ πριν από την ιστορική συγκυρία απέναντι στη Γάνδη για το Conference League. Γιατί ο Σβαμπ, ο Μίτριτσα και ο Άκπομ είναι τα κλειδιά της πρόκρισης.
Ο ΠΑΟΚ στη Γάνδη έχει ραντεβού με την ιστορία. Το Conference League είναι σίγουρα μία πιο βατή διοργάνωση, όμως για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός και να φθάσεις μακριά στην Ευρώπη, θα πρέπει να είσαι σε πραγματικά καλό αγωνιστικό επίπεδο. Ο Λουτσέσκου απέδειξε πως είναι σπουδαίος προπονητής καταφέρνοντας μέσα στη σεζόν ν' αλλάξει τα κακώς κείμενα στην ομάδα του και να δημιουργήσει ένα σύνολο που να έχει συγκεκριμένη ταυτότητα.
Το Conference League μας δίνει την ευκαιρία να φτιάξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον
Για να φθάσει στους 16 της διοργάνωσης δεν χρειάστηκε να περάσει κάποιο μεγαθήριο. Τη μάχη του για να προκριθεί στα προημιτελικά τη δίνει με αντίπαλο που είναι στα μέτρα του.
Είναι όμως δεδομένο πως για να περάσεις την πρωταθλήτριά Δανίας και να κερδίσεις ομάδα που βρίσκεται στην 5η θέση του βελγικού πρωταθλήματος πρέπει να είσαι καλά. Γιατί έχουμε δει στο παρελθόν πως, αν δε έχεις δημιουργήσει αγωνιστική βάση, αν δεν έχεις χτίσει ένα στέρεο σύνολο, μπορεί να αποκλειστείς ακόμη από την Βελέζ Μόσταρ και από την Αστάνα.
Ως διοργάνωση το Conference League προσφέρει στους ελληνικούς συλλόγους την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση. Είναι μεγάλο πράγμα να δίνεις αγώνα για να πας στα προημιτελικά μιας διεθνούς διοργάνωσης. Επίσης προσφέρει την ευκαιρία στους συλλόγους μας να δημιουργήσουν βάσεις για ένα καλύτερο δικό τους ευρωπαϊκό μέλλον και φυσικά να ανέβουμε στην βαθμολογία της UEFA και να κερδίσουμε ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει ξεκάθαρες αρχές
Η Μίντιλαντ και η Γάνδη είναι ομάδες που μία ελληνική πρέπει να είναι σε θέση να τις αποκλείσει. Για να τα καταφέρει όμως θα πρέπει να έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που να παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο. Να έχει αγωνιστική κατεύθυνση, σταθερές και φυσικά πρωταγωνιστές.
Ο Λουτσέσκου απέδειξε πως δικαιολογημένα η διοίκηση το καλοκαίρι τού έδωσε το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει προσφέρει ποτέ σύλλογος σε προπονητή που δουλεύει στη χώρα μας. Αντιμετώπισε με επιτυχία μία πολύ δύσκολη κατάσταση και κατάφερε να γυρίσει μία σεζόν που φαινόταν χαμένη. Με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στους 16 στην Ευρώπη και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, η σεζόν είναι ανοιχτή για κάποια μεγάλη επιτυχία.
Ότι όμως κι αν συμβεί, ακόμη και να μην προχωρήσει περισσότερο στις δύο διοργανώσεις, ο Ρουμάνος τεχνικός πέτυχε κάτι σπουδαίο αυτήν τη χρονιά. Έχτισε ποδοσφαιρικές αρχές που του επιτρέπουν μέχρι ενός επιπέδου ανταγωνισμού, να επιβάλει τα δικά του θέλω, επίσης με το αγωνιστικό του σχέδιο, επέτρεψε στον Κούρτιτς να αναδειχτεί σε ηγέτης του φετινού ΠΑΟΚ.
Κατάφερε μέσα από ένα ποδόσφαιρο αργού τέμπο και ελεγχόμενης κατοχής να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία του. Πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα από τις αποφάσεις που συνολικά πήρε ο Λουτσέσκου πέτυχε μέσα από την δική του ήρεμη κατοχή μπάλας, να βελτιώσει την άμυνα του.
Επειδή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί πολύ, η γνώση του πώς αξιοποιώ την κατοχή, ο πιο ασφαλής τρόπος για να αμυνθείς με ασφάλεια, είναι να έχεις όσο γίνεται περισσότερο την μπάλα και στη δική σου κατοχή να μην κάνεις λάθη. Ο ΠΑΟΚ παίζοντας με πολλές σίγουρες πάσες έχει τεράστια βελτίωση σε αυτό το κομμάτι.
Δημιούργησε λοιπόν τις βάσεις, ώστε με στοχευμένες μεταγραφές να δημιουργηθεί μία ομάδα το καλοκαίρι που θα μπορέσει να κάνει πρωταθλητισμό.
Αυτά όμως αφορούν την κουβέντα που θα γίνει στο τέλος της σεζόν. Είναι όμως και μία πραγματικότητα πως η δουλειά του Λουτσέσκου έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί ο ΠΑΟΚ να δώσει τη μάχη του με αντίπαλο στο επίπεδο της Γάνδης.
Έχει να διαχειριστεί δύο τεράστιες απουσίες
Με βάση την εικόνα του πρώτου αγώνα και με την ικανότητα που έδειξε ο ΠΑΟΚ να μην επιτρέψει στους Βέλγους να δημιουργήσουν ούτε μία καθαρή ευκαιρία, θα είχε τον τίτλο του φαβορί, αν δεν δεχόταν δύο "χαζές" κίτρινες κάρτες. Είναι σκληρό άδικο και δύσκολα διαχειρίσιμο το γεγονός πως πάει να δώσει αυτόν τον πολύ κρίσιμο αγώνα χωρίς τους δύο πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του. Δίχως τον ηγέτη του (Κούρτιτς) και τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή της επιθετικής τετράδας (Ζίβκοβιτς).
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ετοιμάζει την ομάδα του, χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές που του έχουν λύσει το πρόβλημα στο σκοράρισμα.
Ο φετινός ΠΑΟΚ, παίρνει λίγα γκολ από τη θέση του φορ, ο επιτελικός μέσος είναι ο Αουγκούστο, που η κανονική θέση του είναι ανάμεσα στο 6 και στο 8, στη μία πλευρά παίζει ο δημιουργός Μπίσεσβαρ. Με λίγα λόγια, ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός που το πρόβλημα του γκολ το λύνουν κατά πρώτο λόγο ο Κούρτιτς και στα μεγάλα παιχνίδια και ο Ζίβκοβιτς
Στη Γάνδη ο Λουτσέσκου έχει μεγάλη ανάγκη από νέους πρωταγωνιστές.. Με την εικόνα που είχε το πρώτο παιχνίδι, με την δυσκολία που έδειξε να έχει η Γάνδη να τους ανοίξει την άμυνα και να δημιουργήσει καθαρές ευκαιρίες, θα ήταν δύσκολο να χάσει την πρόκριση ο ΠΑΟΚ. Αυτές όμως οι δύο απουσίες είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμες.
Άλλωστε τις μεγάλες νίκες του φετινού ΠΑΟΚ τις έχει υπογράψει ο Κούρτιτς. Ο Ζίβκοβιτς επίσης είναι με διαφορά ο ποιοτικότερος μεσοεπιθετικός ποδοσφαιριστής που έχει ο Δικέφαλος. Καταλαβαίνετε πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και γεμάτο παιχνίδι από τους αντικαταστάτες του.
Επιβάλλεται να πάρει μεγάλο παιχνίδι από τον Σβαμπ
Όπως έχει δημιουργηθεί ο ΠΑΟΚ είναι απαραίτητο ο ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ανάμεσα στον Αουγκούστο και στον Τσιγγάρα να έχει σημαντική παρουσία. Να κρατά μπάλα, να τη μοιράζει με ασφάλεια, να πατά και στις δύο περιοχές. Ο Σβαμπ είναι καλός ποδοσφαιριστής, απλά κινείται στους ίδιους χώρους με τον Κούρτιτς, ο οποίος είναι ένα επίπεδο πιο πάνω και έχει μία σπάνια αποτελεσματικότητα.
Από τη στιγμή που κατάλαβε ο Λουτσέσκου πως δεν χρειάζεται δίπλα του τον Σβαμπ αλλά ποδοσφαιριστές με διαφορετικά στοιχεία για να τον στηρίξουν, ο Αυστριακός μπήκε σε δεύτερη μοίρα και ο Κούρτιτς πήρε τα πάνω του. Στη Γάνδη όμως ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί μεγάλο παιχνίδι από τον Σβαμπ ώστε να μην φανεί το κενό του ηγέτη Κούρτιτς. Για να πετύχει τον στόχο του και να πάρει την πρόκριση ο ΠΑΟΚ είναι δεδομένο πως έχει μεγάλη ανάγκη έναν σπουδαίο Σβαμπ.
Το βάρος στην επίθεση θα πέσει πάνω στους Άκπομ και Μίτριτσα
Με βάση την εικόνα του πρώτου αγώνα, ο πρώτος στόχος θα είναι να πάρει την πρόκριση στο 0-0.
Αν όμως χρειαστεί γκολ, θα πρέπει να το βρει από κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή. Μακάρι το γκολ που πέτυχε ο Άκπομ στις καθυστερήσεις με τον ΠΑΣ να του δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για το παιχνίδι στο Βέλγιο. Ο Άκπομ δεν κάνει φέτος καλή χρονιά, όμως πολλές φορές οι επιθετικοί αποκτούν ροή και βάζουν συνεχόμενα τέρματα. Ήταν πολύ ευχάριστη συγκυρία το γεγονός πως σκόραρε στις καθυστερήσεις ο Άγγλος στην πρεμιέρα των πλέι οφ, μακάρι να συμβεί κάτι ανάλογο στο Βέλγιο.
Στο ποδόσφαιρο από τις αλλαγές κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Ο ΠΑΟΚ στο σίγουρο κράτημα μπάλας, από πλευράς ποιοτικών εκτελέσεων, απειλής και προσωπικότητα χάνει πολλά από την απουσία του Ζίβκοβιτς. Με τον Ζαμπά να μην είναι στην ευρωπαϊκή λίστα και τον Καντουρί εκτός, ο Μίτριτσα θα πάρει αναγκαστικά τη θέση του Σέρβου. Ο Ρουμάνος έχει διαφορετικά στοιχεία. Είναι πιο γρήγορος και πιο κάθετος από τον Ζίφκοβιτς. Έχει ένα θράσος στο παιχνίδι του, πηγαίνει κάθετα πάνω, τρέχοντας με την μπάλα πάνω στον αντίπαλο.
Ο Λουτσέσκου χρησιμοποιεί αυτό το θράσος που βγάζει στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων, όταν τα αντίπαλα μπακ είναι κουρασμένα και έχει πάρει πολλά ειδικά μέσα στο 2022. Στη Γάνδη όμως θα πρέπει να ξεκινήσει. Θυμίζω πως στη Δανία, με την Μίντιλαντ, η επιλογή να ξεκινήσει τον Μίτριτσα ήταν καταστροφική. Δεν μπορούσε να πάρει τα ανεβάσματα του μπακ-χαφ Άντερσον και από δική του απώλεια κατοχής και από ανέβασμα του μπακ που έπαιζε στην πλευρά του, δέχτηκε το γκολ ο ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου χρειάζεται να αξιοποιήσει την ταχύτητα του ως ένα επιπλέον όπλο, όμως ξέρει καλά πως ο πιο εύκολος τρόπος για να ανοίξει η άμυνα του είναι μέσα από δική τους απώλεια κατοχής. Οπότε θα πρέπει ο Ρουμάνος, που παίζει ένα ποδόσφαιρο, διαφορετικό και πιο θαρραλέο από την υπόλοιπη ομάδα, να είναι προσεχτικός αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνος για τον αντίπαλο.
Ο ΠΑΟΚ στα τρία νοκ άουτ παιχνίδια που έχει δώσει κατάφερε να δημιουργήσει παιχνίδια λίγων φάσεων και να επιβάλει το δικό του αργό τέμπο. Δέχτηκε μόλις δύο τελικές στην εστία στην έδρα της Μίντιλαντ, τέσσερις στην Τούμπα σε παιχνίδι 120 λεπτών, μόλις δύο στο πρώτο παιχνίδι από τη Γάνδη. Είναι σίγουρο πως μέσα από αυτήν την λογική, θα ψάξει στο Βέλγιο τη μεγάλη πρόκριση.