Το Κόπα Άφρικα δημιουργεί πονοκέφαλο σε Ολυμπιακό και Μαρτίνς
Ο Τσάρλυ γράφει για την απουσία του Αγκιμπού Καμαρά που κόστισε στον Ολυμπιακό την απώλεια βαθμών με τον Απόλλωνα.
Με απρόσμενη απώλεια βαθμών στη Ριζούπολη άρχισε το 2022 για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Μαρτίνς έχει πάρει διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους και το λάθος δεν πόνεσε. Όμως είναι πραγματικότητα πως το Κόπα Άφρικα δημιουργεί έναν έξτρα πονοκέφαλο στον Πορτογάλο. Δεν έχει σημασία που δεν είναι όλοι τους βασικοί, καθώς αυτήν την εποχή που η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί ανά πάσα στιγμή να γεννήσει σοβαρές απουσίες, το να χάσεις ταυτόχρονα 5 ποδοσφαιριστές δεν είναι κάτι απλό.
Ο Αγκιμπού είναι σοβαρή απώλεια
Οι Λόπες, Ροντρίγκες κα Ονιεκούρου μπορεί να μην έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά, όμως μειώνουν σοβαρά τις επιλογές στα άκρα της επίθεσης. Επίσης ο Κουντέ είναι μία ακόμα λύση στον άξονα. Ωστόσο η πιο σοβαρή απώλεια είναι ο Αγκιμπού.
Ο 20χρονος μέσος από τη Γουινέα ήρθε αθόρυβα το καλοκαίρι και αποτέλεσε την καλύτερη καλοκαιρινή μεταγραφή του Ολυμπιακού.
Έχει πετύχει ήδη τέσσερα τέρματα και έχει μοιράσει ισάριθμες ασίστ στο πρωτάθλημα, όντας αυτός που κατάφερε να μην επιτρέψει να φανεί αφενός ο τραυματισμός του Φορτούνη αφετέρου ότι χρόνος άρχισε να αφήνει τα σημάδια του στο κορμί και στο παιχνίδι του Βαλμπουενά.
Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι επένδυσε σε ποδοσφαιριστές που παίζουν στα άκρα, αλλά δεν πήρε όσα περίμενε από τις τρεις μεταγραφές που έκανε εκεί. Με συνέπεια να μην είναι σε θέση να αλλάξει φιλοσοφία και να μην μπορεί να γίνεται επιθετικός, στηριζόμενος σε παιχνίδι από τους εξτρέμ. Χρειάζεται κάθετο ποδόσφαιρο για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες.
Η πίεση του Αγκιμπού στον αντίπαλο και το γρήγορο κάθετο παιχνίδι με μπάλα ή χωρίς αυτήν που κάνει ανάμεσα στις γραμμές είναι πολύτιμα στοιχεία που του έφεραν νίκες
Δεν βρήκε το κλειδί
Αν φέρουμε στο μυαλό μας τον τρόπο που κέρδισε ο Ολυμπιακός το τελευταίο εκτός έδρας παιχνίδι στο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο, μπορούμε να καταλάβουμε πως το μεγάλο πρόβλημα στην Ριζούπολη το έφερε η απουσία του Αγκιμπού. Ασφαλώς και η ομάδα του Μαρτίνς έχει τους ποδοσφαιριστές, για να κερδίζει αυτά τα παιχνίδια και με απουσίες, όμως στην πράξη δεν μπόρεσε να βρει το κλειδί για ν' ανοίξει την άμυνα του Απόλλωνα, επειδή δεν υπήρχαν σωστές αποφάσεις στον χώρο. Στοιχείο - κλειδί για να ανοίξεις οργανωμένες άμυνες. Η απουσία του Αγκιμπού, δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό στο να κάνει παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές του Απόλλωνα.
Δεν βγήκαν οι αποφάσεις του Μαρτίνς στο ημίχρονο
Ο Μαρτίνς απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν 31 ημέρες χωρίς παιχνίδι, ταλαιπωρημένος από τον κορονοϊο, δίχως ψυχολογία και με περιορισμένες δυνατότητες, κατέβηκε με τρία κεντρικά χαφ. Βρέθηκε ο Βέρχουλστ σε καλή ημέρα, είχε στο πρώτο ημίχρονο δύο καλές επεμβάσεις και κράτησε το μηδέν.
Στην ανάπαυλα κατάλαβε ο Μαρτίνς πως είναι υπερβολικό να παίζει με τρία καθαρά κεντρικά χαφ απέναντι στο ταμπούρι του αντιπάλου και άλλαξε το σύστημα του σε 4-4-2. Απόφαση που δεν βγήκε, όπως δεν βγήκε η επιλογή να αντικαταστήσει τους Καμαρά και Μασούρα.
Αποστάσεις μεταξύ των χαφ και στο επιθετικό δίδυμο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν πως ξαφνικά δημιουργήθηκαν αποστάσεις, ανάμεσα στις γραμμές του. Ο Μαρτίνς έβγαλε τον Καμαρά για να κρατήσει στο γήπεδο το δίδυμο Μπουχαλάκη - Εμβιλά που είχε καλύτερη μεταβίβαση. Όμως στην πράξη αυτή η απόφαση μεγάλωσε τις αποστάσεις ανάμεσα στην μεσαία και στην επιθετική γραμμή. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μεγάλες πάσες. Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι τεράστια και ακόμα και έτσι βγήκε η σέντρα του Βαλμπουενά που έφερε την ευκαιρία μισό γκολ στον Ελ Αραμπί που την σπατάλησε.
Συνολικά όμως υπήρχε πρόβλημα στο να δημιουργηθεί καθαρή ευκαιρία, καθώς ήταν δύσκολο να βάλει παίκτες από τις πίσω γραμμές στην αντίπαλη περιοχή.
Σε κακή ημέρα ο Ελ Αραμπί
Οι Ελ Αραμπί - Τικίνιο βρέθηκαν σε κακή ημέρα. Ειδικά ο Μαροκινός, όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε με δύο επιθετικούς, ήταν αυτός που έβγαινε εκτός περιοχής και ποτέ δεν κατάφερε, να κρατήσει μπάλα και να λειτουργήσει σαν συνδετικός κρίκος.
Οι ακραίοι επιθετικοί δεν μπόρεσαν να πάνε σε ατομικές ενέργειες και να περάσουν σωστά την μπάλα από τα άκρα. Ο Βρουσάι είχε ένα γεμάτο παιχνίδι σε επαφές, όμως ήταν φτωχός στην τελική απόφαση. Στα δεξιά ο Καρμπόβνικ, έπαιζε την θέση συντηρητικά, κάτι που για τα δεδομένα του αγώνα δημιουργούσε πρόβλημα. Στην πράξη σωστή επιθετικότητα και ανεβάσματα πρόσφερε μόνο ο Ρέαπτσουκ που ήταν η κύρια πυγή κινδύνων.
Είχε δημιουργηθεί μία εικόνα που έκανε να φαίνεται λανθασμένη η έξοδος του Καμαρά και βιαστική η απόφαση για να βγει από το γήπεδο ο -πάντα επικίνδυνος- Μασούρας.
Πολύ απλά γιατί ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να φέρει μέσα στην περιοχή με την μπάλα κάποιον μέσο και οι επιλογές ήταν οι Μπουχαλάκης - Εμβιλά. Το προσπάθησε πολλές φορές ο Μπουχαλάκης και φάνηκε η αδυναμία που έχει να μπει με την μπάλα κάθετα μέσα στην περιοχή. Δεν του ταιριάζει αυτό το παιχνίδι.
Έψαχνε για τυχερό τέρμα
Οπότε δημιουργήθηκε ένας αγώνας με τον Απόλλωνα να παίζει μαζική άμυνα και να κρατά την ισορροπία των γραμμών του, δίχως να έχει πρόβλημα κάθε φορά που η μπάλα ακουμπούσε έξω από την περιοχή του σε έναν από τους δύο αντίπαλους επιθετικούς, κυρίως στον Ελ Αραμπί και να μην δέχεται επιπλέον ποδοσφαιριστή σε ροή αγώνα μέσα στην περιοχή του.
Άφησε τον Ολυμπιακό να γυρνά ακίνδυνα την μπάλα έξω από την περιοχή, να παίζει ένα ρολόι και να ψάχνει ένα τυχερό τέρμα, κυρίως αξιοποιώντας κάποια στιγμή το γεγονός πως ήταν όλη η ομάδα στο μισό γήπεδο του αντιπάλου.
Χρειάζεται να πάρει τα πάνω του ο Ελ Αραμπί και δημιουργία από τον Βαλμπουενά
Βρέθηκε σε καλή ημέρα ο Βέρχουλστ, σε κακή ο Ελ Αραμπί και αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το πρόβλημα δεν είναι οι δύο βαθμοί που χάθηκαν στην Ριζούπολή, αλλά πως οι 5 απουσίες λόγω Κόπα Αμέρικα είναι αριθμητικά πολλές και επίσης πως αυτή του Αγκιμπού είναι σημαντική. Ο Μαρτίνς πρέπει να βρει τον τρόπο να τις καλύψει και είναι δεδομένο πως αυτήν την εποχή έχει ανάγκη να πάρει τα πάνω του ο Ελ Αραμπί και να προσφέρει σοβαρή βοήθεια στο δημιουργικό κομμάτι ο Βαλμπουενά.
Από τα πόδια του έμπειρου Γάλλου περίμενε την τελική που θα έφερνε το γκολ νίκης στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτή βγήκε, αλλά ο Ελ Αραμπί δεν ήταν σε καλή ημέρα και πέταξε, μία ευκαιρία, που σπάνια δεν την κάνει γκολ.