X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Τα 100 γκολ του Κλοπ

100 φορές πανηγύρισαν στο Λίβερπουλ με τον Κλοπ στο τιμόνι. Τις 86 μέσα σε ένα έτος. Αρκεί όμως αυτό για τον τίτλο, αναρωτιέται ο Πάνος Βόγλης...

Επί ημερών Κλοπ στο Άνφιλντ, η Λίβερπουλ έφτασε προχθές τα 100 γκολ στο πρωτάθλημα. Τα 86 μέσα στο 2016, επίδοση που είχε να δει περίπου 30 χρόνια. Αρκετοί διαφορετικοί σκόρερ, ένα σημείο αναφοράς.

Η ομαδικότητα στην επίθεση. Οι κόκκινοι με τον Γερμανό τεχνικό έχουν αλλάξει εντελώς συμπεριφορά και νοοτροπία στο επιθετικό κομμάτι. Δεν ψάχνουν απλώς το γκολ. Αναζητούν τον παίκτη που βρίσκεται στο καλύτερο σημείο για να σκοράρει. Την έξτρα πάσα, που λένε και στο μπάσκετ. Αυτό κάνει τη διαφορά. Υπάρχει το ταλέντο για ατομικά γκολ, ωστόσο αυτά τα θέλει ο Κλοπ μόνο όταν δε βγαίνε το αρχικό πλάνο. Ένα πλάνο που θέλει άπλωμα του παιχνιδιού, μετατόπιση της άμυνας από τη μία πλευρά στην άλλη, κίνηση στα μεσοδιαστήματα όλων των μεσοεπιθετικών και του παίκτη περιοχής, δημιουργία κενών χώρων με την κίνηση των παικτών που δεν έχουν τη μπάλα.

Έχουμε δει και γκολ που προήλθαν αποκλειστικά από το ταλέντο κάποιων παικτών, όπως του Φιρμίνο (που διέπρεψε και με τη Στόουκ), του Κουτίνιο, του Λαλάνα, του Οριτζί. Μάλιστα σε απόλυτα νούμερα το 35% αυτών των 100 γκολ το έχει πετύχει ο Φιρμίνο, το 34% ο Κουτίνιο, το 20% ο Λαλάνα και μόλις το 11% ο κλασικός φορ Οριτζί. Αυτό σημαίνει ότι η Λίβερπουλ του Κλοπ παίζει καλύτερα με ψευτοεννιάρι, σίγουρα δε στηρίζεται στην κολώνα της στη μεγάλη περιοχή και αποδίδει θεαματικό ποδόσφαιρο, όταν η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των δύο Βραζιλιάνων. Φιρμίνο και Κουτίνιο μοιάζουν ίδιοι, όμως διαφέρουν πολύ και έτσι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 27: Daniel Sturridge of Liverpool (15) celebrates with team mates as he scores their fourth goal during the Premier League match between Liverpool and Stoke City at Anfield on December 27, 2016 in Liverpool, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images) GETTY IMAGES

Η σφραγίδα Κλοπ πάντως πέραν της επιθετικής φιλοσοφίας με αρχές και μοντέρνο τρόπο ανάπτυξης, πέρασε και σε έναν άλλον τομέα που δεν παρατηρούμε εύκολα. Το πόσο γρήγορα ανακτά την κατοχή της μπάλας η ομάδα του. Κοινό μυστικό των ημερών του στη Ντόρτμουντ ήταν η ικανότητα να βγαίνει υποδειγματικά στο τρανζίσιον και να τελειώνει τις φάσεις με 3-4 διαφορετικές επιλογές. Τώρα βελτιώνει αυτό το κομμάτι με ασφυκτικό πρέσινγκ τη στιγμή που χάνει τη μπάλα. Δηλαδή δε γυρίζει αμέσως στην άμυνα, αλλά πρώτα επιδιώκει να κλέψει μπάλα στα 3-4 δευτερόλεπτα και φυσικά μετά να περάσει την κάθετη μπαλιά για να βγει παίκτης σε θέση για γκολ.

Μία Λίβερπουλ που σκοράρει πολύ, αρέσει στο κοινό της και χάρη στην επίθεση της παραμένει σε τροχιά τίτλου. Με 6 γκολ περισσότερα από Σίτι και Άρσεναλ, 7 παραπάνω από την Τσέλσι, έχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα και φιλοδοξεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Επόμενο στοίχημα του Κλοπ να φέρει την ίδια αποτελεσματικότητα και στην άμυνα. Εκεί δεν διαπρέπει. Διαθέτει τη χειρότερη επίδοση από τις πρώτες 8 ομάδες της κούρσας μαζί με την Έβερτον, δέχθηκε 21 γκολ σε 18 ματς, παραπάνω από 1 ανά ματς και συνολικά δέκα περισσότερα από την ομάδα που κυνηγάει, την Τσέλσι.

Με σούπερ επίθεση και προβληματική άμυνα, πρωτάθλημα σπανίως παίρνεις. Για την ακρίβεια δεν παίρνεις. Και επειδή στο Λίβερπουλ έχουν κουραστεί να παίζουν κατά περιόδους ωραίο ποδόσφαιρο, με γκολ και λίγο αφέλεια, το ζητούμενο για τον Κλοπ, είναι να πετύχει το αδιανόητο τα τελευταία 26 χρόνια. Να πάρει αποτελέσματα θωρακίζοντας την άμυνα του. Ναι, τα 100 γκολ είναι επίτευγμα. Το οποίο δε θα λέει τίποτα από μόνο του, αν στο τέλος της διαδρομής, σε 5 μήνες από σήμερα, δε φέρει κάτι χειροπιαστό.

Τον τίτλο, την άνετη έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της 15ετίας, κάτι που να ακουμπήσει επάνω του ένα ολόκληρο κλαμπ, με εκατομμύρια οπαδούς και «προπονητές» και να επενδύσει για το μέλλον. Ο Κλοπ πήγε εκεί για τρεις λόγους.

Να πάρει τίτλους, να γίνει με συνέπεια ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και να παίξει η ομάδα καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Το τρίτο αρχίζει και το καταφέρνει με σωστό πλάνο. Τα άλλα δύο θα κρίνουν το πρόσημο της παρουσίας του στο Άνφιλντ. Ως τα επόμενα 100 γκολ, η Λίβερπουλ πρέπει να έχει πάρει τρόπαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Λίβερπουλ του Κλοπ τα 'χει... 100
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ