ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας τρομερός Ναν πήγε στο ΣΕΦ, έκανε τον Ολυμπιακό να χάνει βολές και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Ένας τρομερός Ναν πήγε στο ΣΕΦ, έκανε τον Ολυμπιακό να χάνει βολές και έστειλε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ
INTIME SPORTS

Τα μεγάλα ματς, είναι για τους μεγάλους παίκτες και ο Κέντρικ Ναν, απαγόρευσε στους φιλάθλους να δουν Euro την Παρασκευή. Οι Πειραιώτες με 62% στις βολές, κινδυνεύουν να πάθουν ότι και το 2002 από την ΑΕΚ. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Ο Παναθηναϊκός πήγε με τις συνθήκες εις βάρος του στο ΣΕΦ και κατάφερε να ισοφαρίσει την σειρά. Παράλληλα, κατέκτησε και πάλι το πλεονέκτημα έδρας κι έτσι είναι μια ανάσα από το να κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Σίγουρα το να ...σβήνεις δυο match- ball του "αιωνίου" αντιπάλου σου δεν είναι εύκολο. Και ο Ολυμπιακός εκεί που κέρδιζε 2- 0, τώρα είναι υποχρεωμένος να πάει στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και να κάνει άλλο ένα διπλό, που μόνο εύκολο δεν είναι. Το "τριφύλλι" βρήκε τις λύσεις για να κάνει δεύτερη συνεχόμενη νίκη, η οποία το οδηγεί στην πέμπτη αναμέτρηση. Με δυο λόγια, οι "αιώνιοι" εξάντλησαν και τα πέντε παιχνίδια μιας σειράς που θύμισε άλλες εποχές σε επίπεδο κόντρας και τοξικότητας.

Ο Κέντρικ Ναν ήταν ο άνθρωπος που όρισε την μοίρα της αναμέτρησης. Στο πρώτο μέρος, όλα ήταν κόκκινα. Όμως στο δεύτερο, ο ναν φρόντισε να... πρασινίσουν. Οι παίκτες του Ολυμπιακού προχώρησαν σε ένα ρεσιτάλ αστοχίας από την γραμμή των βολών και έτσι, ο έμπειρος παίκτης που αποκτήθηκε για να αλλάξει την ταχύτητα του Παναθηναϊκού (και το έκανε), βρήκε όλα τα μονοπάτια προς το καλάθι των φιλοξενούμενων. Πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι και τους οδήγησε στην έδρα τους για πέμπτη αναμέτρηση!

Κόκκινος πάγκος, πράσινα λάθη!

Δυο ήταν τα γεγονότα της πρώτης περιόδου και πάντα στέκομαι σε αυτή, γιατί είναι η αρχή των πάντων. Και τα δυο είχαν να κάνουν με τους φιλοξενούμενους. Το πρώτο ήταν, ότι μπήκαν άσχημα στο ματς αναγκάζοντας τον Αταμάν στο 1'24'' να το σταματήσει. Ένα από τα πιο σωστά ταιμ αουτ στο μπάσκετ είναι αυτό. Επηρεασμένοι οι παίκτες του από την έδρα, μπήκαν και δεν μπορούσαν να κάνουν πάσα. Τους μάζεψε τους ηρέμησε και μετά ήρθε το δεύτερος γεγονός. Σούτ στο "μηδέν" των επιθέσεων του ο Παναθηναϊκός. Τα περισσότερα σε ένα 20λεπτο από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη, είμαι σίγουρος. Και εύστοχα. Και σημαντικά. Με κορυφαίο το τρίποντο του Γκράντ στην λήξη. Ναι, έχανε με 5 πόντους στην συμπλήρωση της πρώτης περιόδου, αλλά φανταστείτε να μην είχαν βάλει και αυτά τα πέντε σουτ!

Όταν άρχισε να ανοίγει το rotation των αιωνίων, οι γηπεδούχοι είχαν καλύτερη αντίδραση. Ο Λαρεντζάκης έδωσε σε άμυνα (ατον Σλούκα) και στην επίθεση, ενώ ο Πετρούσεβ μέχρι να βγει με δυο φάουλ είχε δημιουργήσει άπειρα ζητήματα στον Αταμάν. Ο Τούρκος απάντησε με τον Μήτογλου στο "5" και καπάκι ο Ντίνος έβαλε τρίποντο. Ήταν ένα ρίσκο του Αταμάν που είχε πιάσει στο ματς του ΣΕΦ στην κανονική περίοδο. Βέβαια μετά από λίγο έκανε τρίτο φάουλ ο Νάν, όμως ο προπονητής του τον άφησε και χάρη σε δικό του τρίποντο η διαφορά έπεσε στους 6. Όλο το πρώτο μισό του ματς ήταν τα λάθη των ομάδων. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλά περισσότερα (2-6) , και κακά τα ψέματα για τέτοιας σημασίας τελικό, η άμυνα ήταν πολύ εύκολη... Το καλύτερο απ' όλα για το "τριφύλλι" όπως σας έγραψα, ήταν το τρίποντο του Γκράντ με την λήξη του ημιχρόνου που μείωσε στους 7!

Γκράντ, Ναν και τέλος...

Ο Γκράντ, ο αθόρυβος mvp του Βερολίνου, πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην τρίτη περίοδο. Σε ένα διάστημα που ο Πίτερς τα έκανε μαντάρα και η άμυνα του ΠΑΟ είχε βελτιωθεί. Έτσι έσβησε η κόκκινη διαφορά και ο τελικός απέκτησε και πάλι την εικόνα της αμφίροπης αναμέτρησης, όπου κάθε λάθος θα στοίχιζε. Ο Μπαρτζώκας έβγαλε τον Πίτερς όταν ο Παναθηναϊκός πλέον είχε γυρίσει όλο το παιχνίδι. Και πήγε με 4αρι τον Παπανικολάου. Οι βολές του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο ήταν τραγικές. Ο Κάναν κράτησε ολομόναχος την ομάδα του και έτσι έφτασε το ματς να είναι... 0- 0 όταν άρχισε η τελευταία περίοδος. Οι "πράσινοι" είχαν φτιάξει την άμυνά τους και έμενε να μάθουμε αν θα έβρισκαν τις λύσεις ασφαλείας μπροστά ώστε να αρπάξουν το ματς ή οι Πειραιώτες θα έκαναν φινάλε τίτλου. Τελικά έγινε το πρώτο.

Ο Μπαρτζώκας έβαλε μαζί Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ, οι βολές χάνονταν αβέρτα- κουβέρτα και ο Αταμάν σωστά από την πλευρά του έδωσε την μπάλα στα μεγάλα συμβόλαια. Ο Ναν αποφάσιζε και ο Παναθηναϊκός με τον Αμερικανό στα ντουζένια του πήγε στο 71- 77. Και το σημειώνω αυτό, γιατί ήταν το πιο κομβικό σημείο της αναμέτρησης. Εκεί άρχισε για πρώτη φορά να χάνεται το παρκέ από τα κόκκινα πόδια.

Ο Παναθηναϊκός τα πήρε όλα από τον Ναν. Τα πάντα. Ο άνθρωπος έβγαλε το συμβόλαιό του και για φέτος και για την επόμενη σεζόν. Τα έκανε όλα! Τα πάντα. Έβρισκε στόχο για πλάκα και όταν δεν μπορούσε, πάσαρε εύκολα. Η ψυχολογία του Παναθηναϊκού ήταν στα ουράνια. Εδώ ο Λεσόρ έβαλε γκολ- φάουλ πεσμένος στο παρκέ από το πλάι. Ο Κάναν έκανε τα δυο ελεύθερα τρίποντα για την ισοφάριση αλλά απέτυχε... Ο Παναθηναϊκός έχασε σημαντικές βολές στο τέλος για να καθαρίσει λίγο νωρίτερα τον αγώνα, όμως ο Γκράντ δεν έμοιασε σε Λεσόρ και Ναν, τελειώνοντας την αναμέτρηση!

Ο Παναθηναϊκός γίνεται... ΑΕΚ;

Η Ένωση το έκανε μια φορά. Κανείς άλλος από τότε. Το μακρινό 2002. Θύμα ο Ολυμπιακός, ο οποίος κινδυνεύει και πάλι να γίνει θύμα, αυτή την φορά του Παναθηναϊκού. Αναφέρομαι στο να χάσει μια ομάδα την σειρά, από 2- 0. Οι "ερυθρόλευκοι" πνίγηκαν στο άγχος και στην υποχρέωση. Ξεκάθαρα, Οι "πράσινοι" απέκτησαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, όντας πολύ πιο ήρεμοι και πολύ πιο σωστοί στην κρίσιμη στιγμή. Του Ολυμπιακού δεν του φταίει κανείς. Μέσα στο γήπεδό του έπαιζε και έμεινε στο 62% στις βολές.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ