EUROPA LEAGUE

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο

EUROPA LEAGUE 2024-2025  - EUROKINISSI
EUROPA LEAGUE 2024-2025 - EUROKINISSI EUROKINISSI SPORTS

Για τους Πειραιώτες το βάρος δεν είναι η ήττα στην φετινή ευρωπαϊκή τους πρεμιέρα, αλλά το ότι δοκίμασαν ξαφνικά κάτι διαφορετικό όμως και και πάλι βγήκε μαύρος καπνός. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος.

Η Λυόν είχε παρουσιαστεί ως μια πολύ προβληματική ομάδα. Με παίκτες που δεν ακούνε τον προπονητή. Με πρόεδρο να λέει δημόσια ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Με τον κόσμο να γκρινιάζει και τον Λακαζέτ να μην έχει βάλει γκολ.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση ήταν υποχρεωμένοι οι Γάλλοι, να υποδεχθούν τον κάτοχο του Conference. Κι όταν το ματς ξεκίνησε, πήραν την μπάλα στα πόδια τους, πολιόρκησαν και για να ανησυχήσουν σοβαρά έπρεπε πρώτα να βρουν αυτοί δίχτυα.

Δηλαδή τι να ανησυχήσουν; Μετά το 1-0 ο Κωστούλας έκανε ένα ωραίο ψαλιδάκι και στα καπάκι ο Ζάχα με τον Μπενράχμα που μπήκαν αλλαγή, συνεργάστηκαν για το 2-0. Με δυο λόγια, μόλις ξεμύτησε η ομάδα του Πειραιά, έφαγε δεύτερο τέρμα. Δυο γκολ σε έξι λεπτά.

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού για φέτος στην Ευρώπη, δεν ήταν αντάξιο του τίτλου που κουβαλάει. Και το γράφω όχι για την ήττα, αλλά για τον τρόπο που προσπάθησε να παίξει. Ήταν ξεκάθαρο ένα πλάνο κάλυψης αδυναμιών και ψαξίματος της καλης φάσης. Δίχως όμως μεγάλη ποιότητα από την μέση μπροστά, δεν ήταν εύκολο να βρει μπελά η Λυόν.

Γεμάτη μπλε φανέλες!

Ο Μεντιλίμπαρ ήταν ξεκάθαρο ότι με την τριάδα πίσω, ήθελε να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν απέφυγε να βλέπει τους Γάλλους εκτός μεγάλης περιοχής, αλλά αν μη τι άλλο, τους είχε οδηγήσει σε μπελάδες, όταν πάσχιζαν να βάλουν γκολ και έβλεπαν μέσα στην κόκκινη περιοχή πάρα πολλές μπλε φανέλες.

Δίνονταν ολόκληρη πλευρά στους Ροντινέι και Ορτέγκα, περίμενε ειδικά από τον πρώτο να γίνει συνδετικός κρίκος με την επίθεση. Ο Γιάρεμτσουκ είχε εντολή να παίζει πιο κοντά στα τρια χάφ και ο Ελ Καμπί να αγωνίζεται ξεκάθαρα μπροστά από τα στόπερ των Γάλλων.

Η αλήθεια είναι πως ο Τσικίνιο με τον Έσε και τον Ντάνι Γκαρθία, είχαν πάρα πολλά μέτρα να κάνουν. Για πολύ κόσμο φαίνονταν αδύναμοι κρίκοι. Όμως αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η συγκεκριμένη τριάδα είχε να κλείνει διαγώνιους διαδρόμους, να ντουμπλάρει τους δυο πλάγιους και να δίνει όλα τα στηρίγματα στους επιθετικούς της.

Το πλάνο βγήκε στο ημίχρονο γιατί υπήρχαν και οι αντοχές. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όσο αυτές άρχισαν να χάνονται... Κι αν πας με δυο εξάρια και ένα οχτάρι να κάνεις παιχνίδι και ταυτόχρονα να έχουν την κάλυψη στις πλευρές, τότε εύκολα θα χάσουν αντοχές και μέτρα.

Εξάλεπτη ζημιά!

Όταν ο Λακαζέτ σημάδεψε το δοκάρι, στην αρχή του δευτέρου μέρους ήταν η προειδοποίηση, Το γκολ του Τσερκίν ήταν φυσικό επόμενο. Πόσο να αντέχει μια ομάδα σε ομαδική άμυνα; Πόσο να αντέχουν δέκα παίκτες να τρέχουν χωρίς την μπάλα στα πόδια; Πόσο να γλιτώσεις, όταν την μπάλα την έχει συνέχεια ο άλλος και σπάνια εσύ;

Ο Κάρμο με τον Πιρόλα και τον Ρέτσο δίπλα του, προσπαθούσαν να βρεθούν παντού μέσα στην περιοχή τους. Συνήθως το κατάφερναν. Ο Μεντιλίμπαρ ξεκάθαρα ήθελε να μην φάει γκολ, αλλά ο Τσερκί δεν το έχασε. Και πόσα να βγάλει ο Τζολάκης, όταν πριν το 1- 0 είχε ήδη κάνει δυο εξαιρετικές επεμβάσεις σε δέκα λεπτά;

Κι όπως σας έγραψα και στον πρόλογο, μόλις έφαγε το γκολ ο Ολυμπιακός πήγε να βγει μπροστά και έφαγε το δεύτερο σε ανοιχτό γήπεδο. Δεν υπάρχουν παίκτες να κρατάνε την μπάλα, να φέρνουν κοντά τις γραμμές και να κάνουν κάτι παραπάνω. Με την φυγή των Φορτούνη - Όρτα ο Ολυμπιακός δεν έχει και καλά στημένα.

Διοίκηση και προπονητής έφτιαξαν αυτό το ρόστερ το καλοκαίρι, συνεχίζουν να το ενισχύουν και θα πρέπει να δούμε που θα καταλήξουν.

Η ουσία

Η Λυόν σίγουρα είχε ανάγκη το ματς για δικούς της λόγους και ίσως στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας να ηρεμήσουν και λίγο από αυτή τη νίκη. Κακά τα ψέματα, επί της βαθμολογικής ουσίας για τους «ερυθρόλευκους» ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν τους δημιουργεί τεράστιο μπελά.

Αυτό που αποτελεί ουσία, είναι, το κατά πόσο έγιναν σοφότεροι στον Ολυμπιακό. Ο Μεντιλίμπαρ δοκίμασε πρόσφατα το 3-5-2 και το εφάρμοσε. Θα το ξανακάνει; Του άρεσε; Είδε πράγματα που θα του φέρουν κάποια στιγμή αποτέλεσμα; Πλέον μετά την διακοπή των εθνικώ ομάδων, οι Πειραιώτες έχουν το Χ με τον Παναιτωλικό, τις ήττες από Άρη, Λυόν και τώρα μέσα σε μια εβδομάδα θα παίξουν με Ατρόμητο, Μπράγκα, Παναθηναϊκό.

Σίγουρα ρόλο παίζουν και οι απουσίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομάδα ως τώρα δεν έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο και συνεχίζει να ψάχνεται με τον Σεπτέμβριο να φεύγει...

TAGS EUROPA LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ