ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός μαζεύει βαθμούς για τον Ολυμπιακό που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός μαζεύει βαθμούς για τον Ολυμπιακό που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα
Ο Κρίστοφερ Βέλντε πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στην Athens Kallithea EUROKINISSI

Το σύστημα "μάζευε κι ας είναι ρώγες", το αναγκαστικό 4-4-2, ένας Νορβηγός όλο τρέλα και μια ομάδα που δημιουργείται και ταυτόχρονα πρέπει να κερδίζει για να έχει την ησυχία της και τους βαθμούς της. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Τι κι αν η Athens Kallithea μπήκε με φουλ -και λογική- αμυντική στόχευση; Οι κάτοχοι του Conference League φρόντισαν αυτή την διάθεση να την χαλάσουν και τον βήχα να τον κόψουν νωρίς. Ή πιο σωστά να πιστέψουν ότι τον έκοψαν.

Ο Βέλντε έβαλε ένα εντυπωσιακό γκολ και η ζωή στο λιμάνι έδειχνε να γίνεται πολύ πιο εύκολη. Οι Πειραιώτες δεν είχαν καμία όρεξη να πάθουν ότι οι άλλοι τρεις διεκδικητές του τίτλου. Γιατί μπορεί στο τέλος της δεύτερης αγωνιστικής από τους τέσσερις να την πάτησε μόνο η ΑΕΚ, αλλά ούτε το στείρο ημίχρονο του ΠΑΟΚ ήθελαν να επαναλάβουν, ούτε φυσικά να υποστούν όλες τις καρδιακές αρρυθμίες που πέρασε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής. Ημίχρονο με μηδέν δεν έβγαλαν, καρδιά δεν έπαθαν, αλλά σίγουρα έχουν πολλά να φτιάξουν.

Στην τελική, ήταν -μόλις- το δεύτερο επίσημο ματς της ομάδας του λιμανιού που ακόμη έχει δρόμο και για να παίξει όπως μπορεί, αλλά και για να ενισχυθεί όσο θέλει. Στον Πειραιά δικαιολογημένα ζουν στο "μάζευε κι ας είναι ρώγες" γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνεις τα τρίποντα και να αποφεύγεις τις κακοτοπιές, που ως τώρα έχουν αποδείξει όλοι οι μικρομεσαίοι του πρωταθλήματος, ότι μπορούν να εμφανίσουν.

Δεν είχε και πολλούς ο Μεντιλίμπαρ στην διάθεσή του, αφού έλειπαν και οι μικροί που ήταν στην Βραζιλία. Ξεκάθαρα όσο κι αν φαίνεται περίεργο είναι μια άλλη ομάδα από αυτή που θα πάει να πάρει το πρωτάθλημα. Γιατί είναι νωρίς, γιατί εκκρεμούν κινήσεις, γιατί όλα πήγαν πιο αργά από την στιγμή που πριν λίγους μήνες έζησαν το όνειρο...

Βέλντε show

Ο Νορβηγός λοιπόν όχι απλά άνοιξε το σκορ, αλλά για άλλο ένα ματς έδειξε ότι ο Ολυμπιακός έχει στο πλάι δυο ποδοσφαιριστές που με την μπάλα στα πόδια έχουν δέκα διαφορετικούς τρόπους να ταλαιπωρήσουν τους αντιπάλους. Και ο Βέλντε, αλλά και ο Ζέλσον Μάρτινς είναι... υδραυλικοί και αυτούς τους παίκτες στην βραδιά τους, πολύ δύσκολα τους σταματάς.

Η Athens Kallithea σίγουρα δεν είναι κριτήριο "ζύγισης" του ακραιου επιθετικού, αλλά για να φανούν τα στοιχεία ενός παίκτη δεν παίζει ρόλο ποιος είναι απέναντι του. Προσωπικά, ο Βέλντε μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί την ποικιλία για την οποία σας έγραψα λίγο πιο πάνω, ο Νορβηγός την εμφανίζει χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Και αν θέλετε και παράδειγμα, θυμηθείτε τι έκανε λίγο πριν λήξει το ημίχρονο. Βρίσκει την μπάλα έξω από την περιοχή "γεμάτη", παίρνει μέτρα και σουτάρει κατευθείαν με το αριστερό. Ούτε μάζεμα, ούτε προσποίηση, ούτε ντρίμπλα. Όλα αυτά που κάνει ο Βέλντε, πέρα από τις δεξιότητες, δείχνουν και την τρομερή αυτοπεποίθηση που έχει ένας ποδοσφαιριστής...

Δυο φορ και γκολ

Κι όμως, όταν ο Βέλντε έγινε αλλαγή ο Ολυμπιακός δεν κέρδιζε. Η Athens Kallithea μόνο με στημένες μπάλες από τα πόδια του Ματίγια, μπορούσε να απειλήσει με αξιώσεις και σε μια από αυτές, αφού πρώτα το τόπι ταξίδεψε στον αέρα, πέρασε από δυο καλλιθεάτικα κεφάλια και στρώθηκε στον σκόρερ.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε αλλαγές, ήθελε να δει αλλαγή ρυθμού από τους ποδοσφαιριστές του, την ίδια ώρα ο Ντομάτι "φόρτωνε" την ενδεκάδα με ανασταλτικούς και φυσικά στο "Καραϊσκάκης" άρχισαν να ζουν το άγχος που πέρασαν και οι φίλοι των άλλων μεγάλων αυτή την αγωνιστική.

Με Ελ Καμπί και Γιάρεμτσουκ μαζί στην επίθεση ήρθε τελικά το 2- 1 από τον Ουκρανό και μετά από συμβολή των Στάμενιτς- Ελ Καμπί. Ο Γιάρεμτσουκ δεν έχει καμία σχέση με τον Ναβάρο και επιλέχθηκε συν τοις άλλοις γιατί μπορεί να ντουμπλάρει με τον Μαροκινό. Κάτι που φάνηκε στην πρώτη εντός έδρας υποχρέωση. Τα λεπτά που ακολούθησαν είχαν και μπόλικη ανησυχία, αλλά τέλος καλό όλα...

Η ουσία!

Μην αρχίζετε το ελληνικό "θάψιμο" και την βαθυστόχαστη κριτική. Άλλωστε αν υπήρξε μια ομάδα πέρυσι που ξεφτίλισε κάθε προγνωστικό και άποψη, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός της Ευρώπης! Είναι νωρίς για τους Πειραιώτες να κριθούν (εδώ μόλις ήρθε ο Κάρμο), απλά έχουν αρχίσει τα επίσημα και πρέπει να κερδίζουν.

Εκεί που θα ρίξει βάρος ο προπονητής, είναι πάρα πολύ απλά, στο πως θα εκτοξευθεί η δημιουργία. Πέρυσι Φορτούνης- Ποντένσε- Όρτα εξασφαλιζαν μπόλικη... ποίηση και ποδοσφαιρίλα. Κανείς από τους τρεις δεν φοράει τα ερυθρόλευκα , ο Μεντιλίμπαρ ξεκινάει με τον Τσικίνιο που πιέζει, τρέχει, απειλεί, αλλά δημιουργός δεν λέγεται και σίγουρα ο Ισπανός κόουτς θα βρει την άκρη και τα πρόσωπα, προκειμένου να παίξει ακόμη καλύτερα η ομάδα του...

Ο άνθρωπος γυρνώντας στο 4-4-2 για να κερδίσει πήγε με Στάμενιτς-Γκαρσία στην κουλούρα, Μασούρα-Μάρτινς στις πλευρές και τους δυο φορ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ATHENS KALLITHEA STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ