X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Εθνική ομάδα made in USA: Έτσι θα απογειωνόταν

Ο Παντελής Βλαχόπουλος σχολιάζει την οικουμενικότητα της συνέντευξης των Δημήτρη Ιτούδη, Γιώργου Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλου στο Sport24.gr, το επίπεδο των τριών κορυφαίων Ελλήνων προπονητών, τις ψύχραιμες-ουσιαστικές απόψεις τους και την αναγκαιότητα να έρθουν πιο κοντά για το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Όταν έχεις απέναντί σου τους κορυφαίους του είδους, ένα πράγμα πρέπει να κάνεις προκειμένου να έχεις μια επιτυχημένη συνέντευξη. Να μιλάς όσο γίνεται λιγότερο και να ακούς.

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε στο Sport24.gr στη μεγάλη συνάντηση των Ιτούδη, Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλου. Να ανοίξουμε το μυαλό μας και να ακούσουμε. Γιατί μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από μία τέτοια συνάθροιση. Κερδισμένος μπασκετικά, αθλητικά, κοινωνικά, πολιτικά. Και νιώσαμε ευλογία που τρεις άνθρωποι χωρίς ίχνος κόμπλεξ, αλλά με όρεξη για επί της ουσίας συζήτηση έθεσαν σε ένα μεγάλο κύκλο διαλόγου, πολλά και σημαντικά θέματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Με απόλυτο σεβασμό στους συνομιλητές τους, με ισχυρά επιχειρήματα και βαθιά γνώση. Οι τεχνικοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, του Ολυμπιακού και της Μακάμπι Τελ Αβίβ παρέδωσαν με 1 ώρα και 30 λεπτά, μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Βάζοντας τον πήχη αρκετά ψηλά σε σύγκριση με τις εγχώριες κόντρες μας.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Παρακολουθώντας, όμως, με διττό ρόλο την ενδιαφέρουσα συζήτηση, αυθόρμητα πέρασε από τη σκέψη μας, πώς αυτοί οι άνθρωποι με την συγκεκριμένη τεχνογνωσία βρίσκονται εκτός από μία διαδικασία να πάει μπροστά το απαξιωμένο προϊόν που λέγεται Basket League και Εθνική ομάδα. Προφανώς κανείς δεν τους έχει ενοχλήσει ως μία κοινή ομάδα, να δημιουργήσουν ένα report και να κατατεθεί επίσημα στις αρμόδιες αρχές. Αλλά αυτό το εγχείρημα διαθέτει θέληση, πυγμή και γροθιά στο κατεστημένο. Όμως η συνύπαρξη των τριών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μοιάζει πιο εφικτή.

Ποιος δεν θα ήθελε να δει αυτούς τους λαμπρούς προπονητές στον πάγκο της Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Προσεγγίζοντας το αμερικάνικο μοντέλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν "φοβήθηκαν" ποτέ να μοιράσουν τον πάγκο τους στους κορυφαίους. Πρόσφατα στους Γκρεγκ Πόποβιτς, Στιβ Κερ και Λόιντ Πιρς. Και βεβαίως η αυθεντική Dream Team με τους Τσακ Ντέιλι, Λένι Γουίλκενς, Μάικ Σιζέφσκι και Πι Τζέι Καρλέσιμο.

Αυτή η καινοτομία μπορεί να αλλάξει πολλά. Και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Άραγε υπάρχει κάποιος από την υπάρχουσα ομοσπονδία ή από αυτή που θα έρθει να σπάσει αυγά και να βγάλει μπροστά τους Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλο και Ιτούδη; Θέλουν οι παράγοντες του σπορ στη χώρα μας να βγει το μπάσκετ στον αφρό; Θέλουν να φτιάξουν δομές με άτομα που έχουν ξεκινήσει από το μηδέν και έχουν φτάσει στο ανώτερο επίπεδο; Θέλουν να μείνουν μακριά από τις κόντρες "αιωνίων". Αν υπάρχει η διάθεση για όλα αυτά, η λύση είναι μπροστά τους.

Τρεις coach που μπορεί να ξεκινήσουν από την αρχή, να οργανώσουν με πλάνο, συνέπεια, πειθαρχία και να ολοκληρώσουν ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, προς όφελος του ελληνικού μπάσκετ.

Παράλληλα -φάνηκε καθαρά στη συνέντευξη- ότι και οι τρεις είναι αποφορτισμένοι από τις εντάσεις του παρελθόντος (λόγω της παρουσίας τους σε ελληνικούς πάγκους), πιο έμπειροι από ποτέ και με κάψα να βοηθήσουν. Για να μην παρεξηγηθούμε. Είναι μία πρόταση, ιδέα, επιθυμία, σκέψη. Σφαιρόπουλος, Μπαρτώκας και Ιτούδης δεν έχουν εκφράσει ποτέ τέτοια επιθυμία. Τουλάχιστον σε "ανοιχτό διάλογο".

FINAL FOUR Ή PLAY-OFFS ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Σε περίοπτη θέση βρέθηκε και η συζήτηση για το Final Four και τη σειρά αγώνων για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ξεκίνησε από μία βάση... διαφωνίας (ο Δημήτρης Ιτούδης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι υπέρμαχος της σειράς αγώνων, όπως γίνεται στο ΝΒΑ), αλλά ολοκληρώθηκε με συμφωνία εφόσον προκύψουν οι απαραίτητες συνθήκες. Ποιες είναι αυτές; Να εξελιχθεί η Ευρωλίγκα σε κλειστή λίγκα, πράγμα που θα συνεπάγεται λιγότερες υποχρεώσεις στα εθνικά πρωταθλήματα (κι οι τρεις στάθηκαν στη σημασία τους).

Μέχρι το UEFA Champions League έφτασε η επιχειρηματολογία, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να εξηγεί πάνω σ' αυτό πως "στο Champions League, που είναι η κορυφαία διοργάνωση του ποδοσφαίρου, μιλάμε για δεκαπέντε - δεκαέξι παιχνίδια. Στην EuroLeague μιλάμε πλέον για +30 αγώνες στη regular season. Συν τα εθνικά πρωταθλήματα, τα οποία δεν είναι το ίδιο.

Συμφωνώ ότι τα playoffs είναι ωραία. Αν όμως παίξεις τον Ιούνιο στην EuroLeague άλλη μια σειρά επτά αγώνων κι έχεις παίξει μια αντίστοιχη σειρά στα εθνικά πρωταθλήματα, τι γίνεται; Αν πάμε σε κλειστή λίγκα, πολύ ευχαρίστως να γίνουν αυτά. Όταν όμως συμμετέχουμε σε δύο λίγκες, είναι too much τόσα πολλά παιχνίδια".

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Η ποιότητα του λόγου των τριών προπονητών φάνηκε και από τα σχόλια των φιλάθλων, η οποία παρακολουθήσαν την online stremaing συνέντευξη. Και ειδικότερα όταν σχολιάσαμε όλοι μαζί τη συζήτηση μέσω της ζωντανής μετάδοσης στο Facebook. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που τα σχόλια όλων όσοι συμμετείχαν σ' αυτή τη διαδικασία είχαν μπασκετικό-αθλητικό χαρακτήρα και όχι οπαδικό. Αυτό δείχνει και ένα δρόμο. Μία τάση που πρέπει να την εξετάσουμε, για να βγούμε από τη σαπίλα της βίας και της εύκολης κριτικής χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών του Sport24.gr έδειξε ότι "διψάει" για τέτοιες συναντήσεις. Και το εύρημα αυτό μας δίνει ελπίδα.

ΤΑ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

- Πρωταθλητής στην EuroLeague με Final-4 ή Playoffs;

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Προσωπικά διαφωνώ με τον Δημήτρη για αυτό που αναφέρει για σειρές τελικών στην EuroLeague, πιστεύω ότι το Final Four είναι πολύ λαμπερό. Έχω δει σαν φίλαθλος αρκετές φορές. Είναι ένα τετραήμερο για τους μπασκετικούς εμπλεκόμενους πολύ λαμπερό, αξίζει τον κόπο να το ζήσεις. Δε νομίζω όμως ότι ο κορονοϊός θα επισπεύσει κάποιες αλλαγές. Το πρώτο ζητούμενο είναι να επιβιώσουμε όλοι από αυτό, οι χορηγοί, οι παίκτες, οι προπονητές.

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το να κάνουμε κι άλλες αλλαγές σε αυτή την περίοδο το θεωρώ υπερβολικό. Κι εγώ είμαι υπέρ του Final Four, γιατί προσθέτει περισσότερο ενδιαφέρον. Το παρακολουθούν φίλαθλοι κι άλλων αθλημάτων. Οι μόνες αλλαγές που μπορού να γίνουν προς το καλύτερο είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα ταξίδια. Δεν είναι όμως κάτι που θα αποτελεί δραστική αλλαγή άμεσα.

ΙΤΟΥΔΗΣ: Μέσα από τη διαφωνία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Συμφωνούμε συνέχεια και θα νομίζει ο κόσμος ότι το έχουμε στήσει όλο αυτό, καλό είναι να διαφωνούμε για να βγάλουμε μια είδηση ή ένα συμπέρασμα. (γελάει) Το 2000 που πήραμε την EuroLeague με τον Παναθηναϊκό, χρησιμοποιούνταν δέκα παίκτες, είχαμε αφήσει αν θυμάμαι καλά έξι παίκτες εκτός αποστολής. Μετά από εισήγηση έγιναν οι διαθέσιμοι παίκτες έγιναν δώδεκα. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές. Με επιχειρήματα να προτείνουμε τις αλλαγές, κέρδος θα βγει. Σε γενικές γραμμές, δεν μπορώ να γίνω μάντης, θα γίνει μια κλειστή λίγκα στο επίπεδο της EuroLeague. Θα πάμε σε playoffs κάποια στιγμή. Δεν ξέρω κάτι, είναι πεποίθησή μου και αυτό για το οποίο αμύνομαι.

- Για το ότι δεν είμαστε πειθαρχημένοι στη ζωή μας:

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Η αίσθησή μου είναι ότι οι ίδιοι που είμαστε απείθαρχοι στην Ελλάδα, οι ίδιοι άνθρωποι στο εξωτερικό δεν είμαστε απείθαρχοι. Τηρούμε τους κανόνες και τους νόμους. Στη Βαρκελώνη, που έμενα για καιρό, αν περάσεις με κόκκινο θα σου έρθει μια φωτογραφία στο σπίτι με την παράβαση που έκανες και θα πρέπει να πληρώσεις το πρόστιμο.

ΙΤΟΥΔΗΣ: Είμαστε στο μεταίχμιο ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να πειθαρχήσουμε. Είναι εξαιρετικές οι κινήσεις που έγιναν. Το παν όμως έχει να κάνει με την ατομική παιδεία.

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μας λείπει είναι να έχουμε σεβασμό στις αξίες και τις αρχές. Δεν μπορούμε να παρκάρουμε σε θέση για ΑΜΕΑ, δεν γίνεται να μην σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας.

- Για το αν πρέπει να συνεχιστεί η Ευρωλίγκα:

ΙΤΟΥΔΗΣ: Το θέμα όμως είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη για όλο αυτό. Αυτό που πρεσβεύω είναι να γίνουν οι αγώνες, αλλά να είμαστε όλοι ασφαλείς. Αν μπορεί να έρθει κι ο κόσμος, να το κάνουμε. Να μην γίνει απλά για να γίνει.

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αγώνες είναι η ζωή μας. Το θέμα όμως είναι να ακούμε τους επιστήμονες. Θέλουμε να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα αν μη τι άλλο. Αυτή την περίοδο είναι πέρα των δυνατοτήτων μας το να πούμε τι πρέπει να γίνει. Το "πρέπει" το καθορίζουν οι ειδικοί.

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα γίνουν αγώνες. Δεν βλέπω ποιος μπορεί να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο. Αν ένας νοσήσει στην όλη διαδικασία, κάποιος είναι υπεύθυνος. Δεν λέω να πεθάνει, λέω να νοσήσει. Κανείς δεν θα πάρει αυτή την ευθύνη, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη.

- Για την "αλλοίωση" και την πιθανότητα τραυματισμών των αθλητών

ΙΤΟΥΔΗΣ: Οι δύο εβδομάδες που θα δοθούν, αν είναι δύο εβδομάδες, είναι λίγες και αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να επιστρέψουν οι παίκτες σε μια κανονικότητα. Από την άλλη, το κακό σενάριο είναι να μην υπάρχει το πράσινο φως για να ταξιδεύουν οι παίκτες, άρα να πάμε ένα μήνα μετά.

Δηλαδή να προπονηθούν οι παίκτες μέσα στον Ιούνιο και να επιστρέψουμε στους αγώνες τον Ιούλιο. Αυτό επηρεάζει την επόμενη σεζόν. Γι αυτό λέω ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι απλά για να το κάνουμε.

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος θα ρισκάρει έναν τραυματισμό και να μην μπορεί να βρει ένα συμβόλαιο την επόμενη χρονιά; Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η EuroLeague, όπως και το ΝΒΑ, θέλει να συνεχιστούν τα παιχνίδια για να υπάρχουν έσοδα. Δεν μπορούμε όμως να βάζουμε τα χρήματα πάνω από την υγεία και τη συνέχεια της καριέρας των ανθρώπων.

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Ακόμη κι αν γίνουν όλα αυτά, μιλάμε για αλλοίωση του επόμενου πρωταθλήματος. Αν θες την άποψή μου, η Αναντολού Εφές που ήταν πρώτη στην κατάταξη, θα αδικηθεί αν συνεχιστεί η σεζόν γιατί θα μιλάμε για μια πολύ διαφορετική συνθήκη. Όλοι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όλα γίνονται για οικονομικό θέμα, οι ομάδες έχουν ανάγκη τα χρήματα και είναι λογικό. Αλλά ξαναλέω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

- Η κλειστή λίγκα

ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Χωρίς να ξέρω κι εγώ κάτι συγκεκριμένο, η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε κλειστή λίγκα στην EuroLeague. Αυτό από μόνο του θα επηρεάσει το πώς παίζεται το παιχνίδι. Δηλαδή θα δούμε μεγάλη διαφοροποίηση στον τρόπο παιχνιδιού αν είναι κλειστή λίγκα, χωρίς υποχρεώσεις στα εθνικά πρωταθλήματα. Θα υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση των προπονητών στον τρόπο παιχνιδιού. Όσο μειώνονται οι προπονήσεις, πάμε στο μοντέλο του ΝΒΑ.

ΙΤΟΥΔΗΣ: Θεωρώ ότι προς τα εκεί οδεύουμε. Μπορούμε να πάμε σε μια λύση όπου τα σωματεία θα έχουν ένα σάλαρι καπ, το οποίο ορίζει η εκάστοτε φορολογία του κράτους. Για να πορεύονται πάνω κάτω στα ποσά οι ομάδες, να έχουμε όλοι τις ίδιες συνθήκες.

ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο καλεντάρι. Η διαμάχη που υπάρχει μεταξύ της EuroLeague και της FIBA πρέπει να σταματήσει. Οι εθνικές ομάδες είναι πολύ σημαντικές γιατί δίνουν ώθηση στο άθλημα. Έτσι όπως βλέπουμε να γίνονται τα πράγματα, υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί αθλητών λόγω της καταπόνησης. Για μένα, η EuroLeague μπορεί να είναι πάνω από το ΝΒΑ.

Video παραγωγή - trailer: Χρήστος Πανάγος

Photos: 24 Media Creative Team

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Τρίγκας, Γιώργος Οικονόμου

Social Media: Χρήστος Παπαγιάννης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ