ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Κώστας Σλούκας: Μην υποτιμάς ποτέ την καρδιά ενός πρωταθλητή, ενός ηγέτη

Κώστας Σλούκας: Μην υποτιμάς ποτέ την καρδιά ενός πρωταθλητή, ενός ηγέτη
24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον απόλυτο ηγέτη Κώστα Σλούκα, τον άνθρωπο που πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης. Το σουτ-ποίημα, οι δύσκολοι μήνες, η στήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους και η σύγκρισή του πλέον με Σπανούλη, Διαμαντίδη και Παπαλουκά. Η μεταγραφική - βόμβα που αναμένεται από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και η ατάκα "ο Παναθηναϊκός είναι μία σέξι ομάδα".

Κυριακή 26 Μαΐου, Βερολίνο. Τελικός Euroleague. Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 73-71 και στο χρονόμετρο απομένουν 5' και 47'' για τη λήξη του σπουδαίου αγώνα. Η ισπανική ομάδα παίζει την τελευταία ζαριά της για να γυρίσει την ροή του ματς και αμύνεται με ζώνη. Το αμερικάνικο "πολυβόλο" Κέντρικ Ναν προσπαθεί από την δεξιά πλευρά και στις 45 μοίρες -στην γραμμή του τρίποντου- να βρει σουτ. Οι διάδρομοι έχουν κλείσει και πασάρει στον αρχηγό του.

Ο Κώστας Σλούκας κάνει τρεις ντρίμπλες, ζυγίζει τις επιλογές του και θα πάρει το μεγαλύτερο σουτ της ζωής του με αντίπαλο τον Καμπάσο.

Σλούκας για τρεις από τα 9 μέτρα και μέσα.. σπικάρουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι εκφωνητές. Ο 34χρονος γκαρντ χωρίς να τον γνωρίζει εκείνη την ώρα όταν γύριζε πανηγυρίζοντας στην άμυνα, είχε μπει στην πολύ μικρή λίστα των Legend του ελληνικού μπάσκετ.

Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Θοδωρής Παπαλουκάς και τώρα ο Κώστας Σλούκας. Η λίστα έκλεισε. Εκεί συγκαταλέγεται πλέον ο 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τρεις διαφορετικές ομάδες. Και δεν υπάρχει αντίλογος.

Αν θες να θεωρείσαι αντικειμενικός δημοσιογράφος και φίλαθλος που σέβεται τα σπορ και την αξία των αθλητών, τότε βάζεις σε αυτό το κάδρο τον σταρ του Παναθηναϊκού.

Αυτό το σουτ έκανε τους φιλάθλους της ομάδας του να κλάψουν, να συγκινηθούν, να ουρλιάξουν, να ονειρευτούν ξανά. Αυτό το τρίποντο και γενικότερα η εμφάνιση του Σλούκα στον τελικό, έδωσαν το τρόπαιο στον Παναθηναϊκό. Αυτή η προσπάθεια ήταν η απόλυτη δικαίωση για τον αθλητή. Το έκανε με τον δικό του τρόπο. Έτσι το ονειρεύτηκε όταν έβαζε την υπογραφή του το περασμένο καλοκαίρι στην "Βιανέξ" και ταρακουνούσε όλη την μπασκετική Ευρώπη με την επιλογή του.

Στην αρχή της περιόδου αμφισβητήθηκε και η προσαρμογή του στο ΟΑΚΑ δεν ήταν εύκολη. Ύστερα τραυματίστηκε και έχασε τον ρυθμό του. Εκεί έγινε λόγος για την ηλικία του και για το πόσο μπορεί να κουβαλάει στους ώμους τους την ταυτότητα του ηγέτη. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές τον στήριξαν δύο άνθρωποι. Μέσα στα αποδυτήρια ο Εργκίν Αταμάν και όταν έφευγε από το γήπεδο και επέστρεφε στο σπίτι του στη Βούλα, η σύζυγός του Μαρία Δαρσινού.

Επί της ουσίας του έδωσαν την ηρεμία για να βάλει το μυαλό του σε μία τάξη και να επαναφέρει το κορμί του σε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού. Και το έκανε.

Ο Κώστας Σλούκας κατάφερε κάτι που έμοιαζε ανθρωπίνως αδύνατο. Λίγοι τον πίστεψαν, ακόμη λιγότεροι σκεφτόντουσαν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος. Να σηκώσει το κύπελλο στην Γερμανία και να αναδειχθεί ο πολυτιμότερος παίκτης του Final Four. Οι λέξεις αυταπάρνηση, υπεροχή, πείσμα, δουλειά, πάθος, ιδρώτας είναι πλέον συνώνυμες με το ονοματεπώνυμό του.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την καρδιά ενός πρωταθλητή, ενός ηγέτη. Ενός ανθρώπου που πήρε την δύσκολη απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο και τολμήσει να πάει από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Ζήτησε σεβασμό στην ιστορία του και στον τρόπο με τον οποίο θέλει να αγωνίζεται. Δεν το έκρυψε ποτέ.

Θέλει εδώ και χρόνια να ορίζει το παιχνίδι, να βρίσκεται πολλά λεπτά μέσα στο παρκέ, να παίρνει τα τελευταία σουτ και να είναι ο παίκτης που θα ηγείται στα αποδυτήρια. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Εργκίν Αταμάν του είπαν σε όλα "Ναι".

Έτσι γράφτηκε ιστορία, έτσι ο Παναθηναϊκός έγραψε το 7ο αστέρι στην φανέλα του.

*Στις 2 Ιουλίου η Εθνική ομάδα θα μπει στην μάχη του Προολυμπιακού για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Ο Κώστας Σλούκας θα είναι εκεί και μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα ηγηθούν της προσπάθειας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

**Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δικαιώθηκε σε όλες τις επιλογές του. Όμως οι μεταγραφές του Κώστα Σλούκα και του Κέντρικ Ναν άλλαξαν την μοίρα του Παναθηναϊκού και την έκαναν την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Οι δύο παίκτες σε βάθος τριετίας θα κοστίσουν στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό ακούγεται αστρονομικό, αλλά αν θες να χτίσεις σύνολο για τίτλους, πρέπει να αποκτήσεις αθλητές με τέτοιο μπασκετικό υπόβαθρο.

***Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2023 και αφού είχαμε περιγράψει το τουρνουά "Παύλος Γιαννακόπουλος" στο ΟΑΚΑ, είχαμε σχολιάσει στην εκπομπή Show Must Go On του SPORT24, ότι "ο Παναθηναϊκός είναι μία σέξι ομάδα". Μετά από αυτή την τοποθέτηση δέχθηκα χιλιάδες σχόλια στα social media. Είναι εύκολη η κριτική στο Facebook, στο Twitter και στο Tik Tok. Δεν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο σχόλιο για να πούμε ότι δικαιωθήκαμε. Το κάνουμε για να καταδείξουμε στους οπαδούς ότι επαγγελματίες του είδους που ασχολούνται χρόνια με αυτό το επάγγελμα, ενδεχομένως να βλέπουν με μία πιο καθαρή ματιά αυτό που λέγεται προοπτική μίας ομάδας.

****Ο Παναθηναϊκός είναι πλέον μια έτοιμη και δομημένη ομάδα. Θα κάνει τρεις κινήσεις για να ενισχύσει το ρόστερ του για την επόμενη χρονιά. Θα αποκτήσει έναν κοντό, ένα "3" και έναν σέντερ. Ειδικά στον περιφερειακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να ενεργοποιήσει νέα βόμβα, που μπορεί να φτάσει και στα 9 εκατομμύρια για δύο χρόνια. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας θέλει να κάνει μεταγραφή τύπου Μίτσιτς και Μίχαλιουκ, προκειμένου να κάνει τον σύλλογο πιο ισχυρό και με περισσότερες λύσεις.

***** Τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη δεν τους συγκαταλέγουμε στους Legends. Και ο λόγος είναι απλός. Αμφότεροι είναι το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ, πέρα από κάθε σύγκριση και κάθε λίστα. Είναι μία κατηγορία μόνοι τους. Αξεπέραστοι, άπιαστοι και δεν τους ακουμπά κανείς. Απ' αυτούς τους δύο άλλωστε άρχισαν όλα, προκειμένου να πανηγυρίζουμε διεθνείς τίτλους.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE FINAL FOUR 2024 ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ