Ολυμπιακός: Ποιος θα βγάλει τον Σπανούλη από την πεντάδα;
O Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τη διαχείριση του Ντέιβιντ Μπλατ στον Βασίλη Σπανούλη, τον Ζιντάν και τον Ρονάλντο και τα λεπτά που πρέπει να αγωνίζεται ο αρχηγός στον νέο Ολυμπιακό. Τι είδαμε στα πρώτα ματς.
Ο Βασίλης Σπανούλης του νέου Ολυμπιακού και της εποχής Μπλατ. Ο "Kill Bill" έφτασε τα 36 (7 Αυγούστου 1982) και διανύει τις τελευταίες σαιζόν της ένδοξης καριέρας του. Και το ερώτημα πριν αρχίσει η χρονιά ήταν σαφές: Πόσο θα αγωνίζεται ο leader και πώς θα ανταποκριθεί στην αλλαγή του ρόλου του; Ο coach έδωσε αμέσως τις απαντήσεις.
Ο Ντέιβιντ Μπλατ κατέστησε σαφές από την αρχή, πώς θα διαχειριστεί τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι απλό. Όπως αρμόζει σε έναν αρχηγό. Σ' ένα ξεχωριστό παίκτη, ο οποίος ακόμη και σ' αυτή την ηλικία δεν θα κάνει σπιθαμή πίσω για να χάσει τη θέση του και αυτό που αγαπάει τόσο πολύ: να παίζει μπάσκετ.
ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ
Για να βγάλεις τον Βασίλη Σπανούλη από την πεντάδα και να του μειώσεις τον χρόνο συμμετοχής πρέπει να αποδείξεις στην προπόνηση ότι είσαι καλύτερος. Είτε είσαι 18 ετών είτε είσαι 40. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκίνησε σε όλα τα εφετινά παιχνίδια της ομάδας στη βασική πεντάδα, έπαιξε όσο αρκούσε και έδειξε ότι προσαρμόζεται στα νέα ήθη και έθιμα του προπονητή της ομάδας.
Για να τον βγάλει, λοιπόν, κάποιος εκτός εσωτερικού συναγωνισμού, πρέπει να ματώσει και να ιδρώσει. Μόνο που ο Σπανούλης το κάνει αυτό παραπάνω του κανονικού. Γι' αυτό ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δηλώσει ότι είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματίας που έχει δουλέψει σε όλη την καριέρα του. Ο Σπανούλης θέλει να γίνει ο Τζινόμπιλι της Ευρώπης. Να αγωνίζεται έως τα 40. Και με τον τρόπο σκέψης του αλλά κυρίως με τη ζωή που κάνει, είναι πολύ πιθανό να το καταφέρει.
Δεν είναι τυχαίο. Η ζωή του "Kill Bill" περιστρέφεται γύρω από το μπάσκετ. Είναι ένα υπόδειγμα αθλητή παγκόσμιας εμβέλειας. Δεν ξενυχτά, δεν πίνει, προσέχει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τη διατροφή του. Χειμώνα αλλά κυρίως καλοκαίρι δουλεύει όσο κανείς με ατομικές προπονήσεις και έχει την απόλυτη συμπαράσταση της οικογένειάς του και της συζύγου του, Ολυμπίας Χοψονίδου. Αυτό το μείγμα, τον κάνει το Νο1, αυτό το φίλτρο τον κάνεις τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία του Ολυμπιακού.
Αποφεύγει ακόμη και την οδήγηση, ενώ με τους φίλους του μιλά συνεχώς και αδιαλείπτως για μπάσκετ και μόνο για μπάσκετ.
ΜΟΝΟ Ο ΜΠΛΑΤ ΜΠΟΡΕΙ
Ακούσαμε γιατί ο Σπανούλης δεν πήγε στη Χαλκίδα να παίξει με την Κύμη. Γιατί ο Μπλατ ρίσκαρε και γιατί ο Ολυμπιακός πήγε να χάσει το ματς. Η απάντηση και σε αυτά τα ερωτήματα είναι απλή: γιατί έτσι πρέπει. Και μάλιστα να διατυπώνεται με τόσο σαφή τρόπο. "Ο Σπανούλης είναι εκτός αποστολής για λόγους ξεκούρασης". Χωρίς εμμονές ο Ντέιβιντ Μπλατ, χωρίς δεύτερες σκέψεις ήττας και με γνώμονα μόνο το συμφέρον της ίδιας της ομάδας αλλά κυρίως του αρχηγού του, επέλεξε να αγωνιστεί χωρίς τον Σπανούλη σε ένα αντικειμενικά εύκολο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό.
Η λογική του έχει σαφήνεια και βεβαίως πλάνο. Το έκανε και θα το κάνει σε όλη τη διάρκεια της σαιζόν. Θα ξεκουράζει τον 36χρονο γκαρντ για να τον έχει φρέσκο στους αγώνες της Ευρωλίγκας και τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Το έκανε επειδή μπορούσε. Το έκανε γιατί κανένας μέσα από τον Ολυμπιακό, από τους προέδρους μέχρι τους μάνατζερ, δεν θα τολμούσαν να του πουν, που πάμε χωρίς τον Σπανούλη. Αυτό είναι το σκεπτικό Μπλατ και μ' αυτό θα πορευτεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ
Σας θυμίζει κάτι απ'τον χώρο του ποδοσφαίρου; Ο Ζιντεντίν Ζιντάν ήταν αυτός που έκανε το ίδιο με τον Ρονάλντο. Ο Γάλλος μίλησε με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ, τον έπεισε πως χρειάζεται ειδική διαχείριση. Δεν χρειαζόταν πια να "σκοτώνεται" σε κάθε ματς πρωταθλήματος με τη Ρεάλ. Το ζητούμενο ήταν να μπορούν οι "μερένγκες" να κερδίζουν χωρίς αυτόν και ο Ρονάλντο να είναι φρέσκος για τις μεγάλες "μάχες" του Champions League.
Έτσι έγινε τη σεζόν 2016-17. Από την 1η Μαρτίου και μετά ο Ρονάλντο όχι μόνο δεν έπαιξε στα εκτός έδρας ματς της La Liga, αλλά δεν ταξίδευε καν με την ομάδα, έμενε εκτός αποστολής. Το αποτέλεσμα ήταν η Ρεάλ να πάρει και το πρωτάθλημα και το Champions League, με τον Κριστιάνο να οργιάζει στην αγαπημένη του διοργάνωση και να βάζει 10 γκολ σε προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό!
Ο Μπλατ είναι ένας ευέλικτος προπονητής που ξέρει να "αγκαλιάζει" τους παίκτες του και να τους δίνει να καταλάβουν τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτό κάνει και με τη διαχείριση Σπανούλη. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι η πορεία του Ολυμπιακού δεν θα κριθεί από μία αναμέτρηση μόλις στη δεύτερη αγωνιστική. Η Ευρωλίγκα είναι Μαραθώνιος και ο τελικός με τον Παναθηναϊκό είναι το Μάιο. Μέχρι τότε οι δύο "αιώνιοι" θα είναι εντελώς διαφορετικοί.
ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΝΕΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός σε κάθε παιχνίδι παρουσιάζεται διαφορετικός. Θα ήταν λανθασμένη κρίση να πει κάποιος από τώρα ότι οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν σούπερ μπάσκετ και είναι από τα φαβορί για το F4. Η εύκολη νίκη επί της Χίμκι δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους οπαδούς της ομάδας. Ο Ολυμπιακός "χτίζεται" από προπόνηση σε προπόνηση, από ματς σε ματς.
Τα βασικά στοιχεία που θέλει να δώσει ο Μπλατ έχουν φανεί. Παιχνίδι ένας εναντίον ενός, λιγότερο pick and roll, μεγαλύτερο rotation, λεπτομέρεια στις αποστάσεις. Τα ερωτηματικά πάντως παραμένουν. Πώς θα αντιδράσουν οι άπειροι παίκτες σε επίπεδο Ευρωλίγκας στα δύσκολα. Εκεί που επιβιώνουν οι σκληροί, οι πιο δυνατοί και οι πιο έμπειροι.
Γκος και Λεντέι έχουν αρχίσει καλά. Καταλαβαίνουν το παιχνίδι και έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Μπλατ, αλλά δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους μεγάλους παίκτες, τις μεγάλες ομάδες και τους μεγάλους προπονητές. Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν πίστωση χρόνου και υπομονή. Κυρίως από τους φιλάθλους.
* Το τρίποντο του Σπανούλη από τα 9 μέτρα στη Ρωσία δείχνει ποιος θα παίρνει και εφέτος τις επιθέσεις του Ολυμπιακού τα τελευταία δευτερόλεπτα. Ωστόσο ο αρχηγός της ομάδας έχει πλέον την οξυδέρκεια να κοιτάει και την πάσα. Ξέρει ακριβώς πότε θα πασάρει και πότε θα σουτάρει.
** Σπουδαία επιτυχία της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού να προκριθεί στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Πλέον ο Παναγιώτης Φασούλας ψάχνει την υπέρβαση με μία Αμερικανίδα παγκόσμιας κλάσης, με την οποία οι "ερυθρόλευκες" θα αλλάξουν επίπεδο.