Παίκτες, χωρίς μεταπωλητική αξία
Ο Σάββας Λιβάνιος γράφει για τα 150 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα ταμεία, αφού οι παίκτες που αποκτήθηκαν (πλην του Σισέ) δεν έχουν μεταπωλητική αξία.
Από το καλοκαίρι του 2008 ξοδεύτηκαν στον Παναθηναϊκό δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ρόστερ του. Στην Παιανία ήρθαν σχεδόν δύο νέες ενδεκάδες κι αυτό που θα περίμενε κανείς ήταν ότι η ομάδα θα είχε ποδοσφαιριστές με μεγάλη μεταπωλητική αξία.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει και γι’ αυτό το "τριφύλλι" δεν έχει πάρει ακόμα οικονομική ανάσα από την πώληση ποδοσφαιριστών του. Και μάλλον δεν πρόκειται να πάρει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσε η διοικούσα επιτροπή της ΠΑΕ.
Τα πλέι οφ έχουν τελειώσει τρεις εβδομάδες και τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς την μεταγραφή των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού. Κι αυτό αποδεικνύει ότι οι "πράσινοι" δαπάνησαν πολλά χρήματα, χωρίς να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές. Εξαίρεση στον κανόνα αναμένεται να αποτελέσει ο Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά ούτε ο πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας πρόκειται να φέρει πίσω τα λεφτά που δόθηκαν στην Μαρσέιγ για την μεταγραφή του (8 εκατ. ευρώ).
Τα μέλη της διοικούσας ελπίζουν να πουληθεί το συντομότερο δυνατόν ο Τζιμπρίλ Σισέ, προκειμένου να μπει στο ταμείο της ΠΑΕ "ζεστό" χρήμα. Η ρήτρα του Γάλλου επιθετικού είναι 15 εκατ. ευρώ και στο "τριφύλλι" θα είναι ικανοποιημένη αν τους έρθει πρόταση 5 εκατ. ευρώ.
Πολλά (δόθηκαν), λίγα (έφεραν)
Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός ξόδεψε μέσα σε τρία χρόνια περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για να κατακτήσει ένα νταμπλ, ενώ η "κληρονομιά" που αφήνει πίσω του είναι μία… μαύρη τρύπα. Το οικονομικό άνοιγμα την επόμενη περίοδο μπορεί να άγγιζε τα 30 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό αποφασίστηκε το "ξήλωμα" της ομάδας και η δημιουργία μίας νέας που θα έχει μπάτζετ της θα είναι το 1/3 σε σχέση με αυτό της περιόδου 2008-2009. Διαφορετικά η ομάδα δεν θα ήταν βιώσιμη και οι ποδοσφαιριστές θα έμεναν απλήρωτοι.
Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό θα ήταν διαφορετικά αν ο τότε τεχνικός διευθυντής Κώστας Αντωνίου είχε κάνει καλύτερες επιλογές. Διαβάστε και θυμηθείτε ονόματα ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την Παιανία και δεν... ακούμπησαν την μπάλα ή η προσφορά τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη: Ροντρίγκο Σόουζα, Αντε Ρουκάβινα, Χρήστος Μελίσσης, Σίλβα Κλέιτον, Μπράις Μουν, Γιακούμπ Βαβζίνιακ, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Ματίας Μπίαρσμιρ. Γι’ αυτούς τους παίκτες δαπανήθηκαν περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και είναι ζήτημα αν έφεραν πίσω στην ομάδα 1 εκατ. ευρώ. Ακόμα και ο Σεϊταρίδης που ήταν ελεύθερος εισέπραξε από τον Παναθηναϊκό περίπου 1 εκατ. ευρώ για να παίξει 10 παιχνίδια την πρώτη χρονιά και 9 τη δεύτερη!
Χωρίς υπερβάσεις
Ο Παναθηναϊκός καλά κάνει και ψάχνεται για το θέμα του τεχνικού διευθυντή, αλλά και για μία τέτοια πρόσληψη χρειάζονται χρήματα. Οι "πράσινοι" διαθέτουν 150.000 ευρώ για τον αντικαταστάτη του Κάρλος Φρέιτας και ο Ολλανδός Σταν Φαλκς που είναι υποψήφιος ζητάει τα διπλά, 300.000 ευρώ!
Αν η διοικούσα επιτροπή είχε πουλήσει 3-4 ποδοσφαιριστές και είχε ρίξει το μπάτζετ της ομάδας ενδεχομένως να έκανε την υπέρβαση στην πρόσληψη του τεχνικού διευθυντή. Τώρα όμως οι υπερβάσεις είναι απαγορευτικές...
Τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού δεν τους ενδιαφέρουν τα νούμερα και οι προϋπολογισμοί, αλλά θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να ενισχύεται. Σε μία χώρα όμως που η οικονομία της καταρρέει είναι λογικό η κρίση να έχει "χτυπήσει" και τις ομάδες. Στο "τριφύλλι" το πρόβλημα έγινε πιο έντονο όταν αποχώρησαν οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας, ενώ ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιμένει να λειτουργεί ως μέτοχος του 30%. Γι’ αυτό οι φίλαθλοι πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι την μεταγραφική περίοδο.