Ο ΠΑΟΚ πρέπει να παραμείνει σε fight mode
Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ήττα του Δικεφάλου από τον Ολυμπιακό που όπως φαίνεται κρίνει και την φετινή πορεία του στα playoffs του πρωταθλήματος.
Ο ΠΑΟΚ αν και προηγήθηκε δεν κατάφερε να επικρατήσει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και γνωρίζοντας δεύτερη συνεχόμενη ήττα στα playoffs, μοιάζει να έχει εκτροχιαστεί αυτός πρώτος την φετινή κούρσα για τον τίτλο.
Το κακό είναι ότι μπροστά του σε απόσταση πλέον 9 και 6 βαθμών βρίσκονται τρεις ομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι στο "Καραϊσκάκης" ο Δικέφαλος δεν άφησε μόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις πιθανότητες που είχε για το πρωτάθλημα, αλλά και για τη δεύτερη θέση που δίνει εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.
Από την άλλη όμως, είναι δεδομένο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να μείνει σε fight mode ό,τι και αν γίνει από εδώ και πέρα. Καθώς μετά το τέλος των playoffs ακολουθεί ο τελικός του κυπέλλου, στον οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν θα παλέψει μόνο για ένα τρόπαιο, αλλά και το τρίτο "καλό" ευρωπαϊκό εισιτήριο, αυτό του Europa League, για την επόμενη σεζόν.
Το ρίσκο που πήρε με τις επιλογές του ο Ραζβάν Λουτσέσκου
Στα του ντέρμπι πάντως, η πρόθεση του Ραζβάν Λουτσέσκου να πάρει ρίσκα, ανακατεύοντας την τράπουλα, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στην αρχική ενδεκάδα.
Μέσα ο Φιλίπε Σοάρες δίπλα στον Ντόουγκλας Αουγκούστο, στον πάγκο και ο Στέφαν Σβαμπ και ο Τιάγκο Ντάντας. Βασικός ο Τάισον, στον πάγκο ο Κάλεντ Νάρεϊ και δεξιά – στην αγαπημένη του πλευρά-, ο Άντριγια Ζίβκοβιτς. Μόλις δεύτερη φορά σε φετινό ντέρμπι με ομάδα του Big- 4 έμεινε εκτός ενδεκάδας ο Νέλσον Ολιβέιρα και στη θέση του ξεκίνησε ο Μπράντον Τόμας. Η πρώτη ήταν στην νίκη με 2-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα για το κύπελλο.
Τα ρίσκα του Λουτσέσκου, τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, τον δικαίωσαν. Ο Φιλίπε Σοάρες μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, -αντίστοιχο όλου σχεδόν του ΠΑΟΚ εκτός του Κοτάρσκι- πήρε ρυθμό και έκανε καλή δουλειά στα χαφ. Ο Τάισον μπήκε στις μονομαχίες με δυναμισμό, κουβάλησε την μπάλα και έκανε αισθητή την παρουσία του στη ροή του παιχνιδιού, την ώρα που ο Ζίβκοβιτς στη φυσική του θέση έκανε πολύ καλό παιχνίδι.
Και ο Μπράντον; Ο Ισπανός μπορεί να δυσκολεύτηκε πολύ στο να γίνει συμμετοχικός, χάνοντας στη δύναμη και το ύψος τις μονομαχίες του με τον Μπα, ωστόσο στη φάση του γκολ τα έκανε όλα σωστά -όπως και ο Σάστρε που μπήκε εσωτερικά- και ήταν από τους πρωταγωνιστές του Δικεφάλου.
Ο ΠΑΟΚ άντεξε το ορμητικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, κατάφερε να βρει ένα γκολ υπέροχο σε εκτέλεση από τον Μπράντον και έδειχνε ικανός να πάρει αποτέλεσμα στην έδρα του αντιπάλου του για δεύτερη φορά φέτος.
Και θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα από το ντέρμπι, αν εκμεταλλευόταν το ψυχολογικό κυρίως σο, των ερυθρολεύκων όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Δεν τα κατάφερε λόγω Πασχαλάκη. Γιατί αν ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακός δεν έβγαζε το σουτ του Ζίβκοβιτς στο 29' ή το ψηλοκρεμαστό του Αουγκούστο στο 51', τότε το πλήγμα στον αντίπαλο του θα ήταν μεγαλύτερο.
Όπως αυτό που υπέστη ο ίδιος ο Δικέφαλος από την στιγμή που δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης. Από το σημείο εκείνο και μετά το παιχνίδι έφυγε από τον έλεγχο του και με τους παίκτες του να μην αποφεύγουν τα λάθη, δέχθηκε και άλλο τέρμα και στο τέλος έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο με σκυμμένο το κεφάλι και με τις πιθανότητες του να παίξει διεκδικητικό ρόλο στην κούρσα του τίτλου να είναι πλέον από μηδαμινές ως απειροελάχιστες.
Να μην αλλάξει το μοτίβο στα παιχνίδια που απομένουν
Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι από εδώ και πέρα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αλλάξει τη ρότα του. Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του θα πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν να πάρουν τη νίκη στα 7 παιχνίδια που απομένουν μέχρι το τέλος των playoffs και στο τέλος να δει που θα τερματίσει.
Να επιμείνει στο μοτίβο που σε μια μεταβατική σεζόν όπως η φετινή, με μια ομάδα νεανική αλλά δομημένη πάνω σε σωστές ποδοσφαιρικές αρχές, δημιούργησε σε όλους την αίσθηση ότι θα μπορούσε να μείνει ως το τέλος στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Είναι σίγουρο ότι η φετινή προσπάθεια, ακόμη και με λάθη ή παραλείψεις που δεν αποφεύχθηκαν, έστω και σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί.