Πικρός Νοέμβρης...
Ο Νοέμβρης άρχισε άσχημα για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη... Και το τέλος του μήνα θα είναι πικρό για όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ, διότι έρχονται τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.
Δυστυχώς ο Νοέμβρης είναι γλυκός μόνο στην ταινία που εντυπωσιάζουν η Σαρλίζ Θερόν και ο Κιανού Ριβς. Διότι για τους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, θα είναι ένας από τους πικρούς μήνες στην ιστορία. Αυτά που θα συμβούν τις επόμενες μέρες και με αφορμή τα "παράθυρα" της EuroLeague που έρχονται στις 24 και 27/11, θα αποτελέσουν ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα για το άθλημα.
Εννοείται πως ο τίτλος του κειμένου θα ταίριαζε απόλυτα και στην εκκίνηση των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, όμως μέσα σε ένα μήνα πολλά αλλάζουν. Και είναι πολύ νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, να πανηγυρίσει κάποιος ή να στεναχωρηθεί για τις επιδόσεις του, τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν.
Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ και ο Αρης απέτυχαν την Τετάρτη στο Champions League, αλλά δεν είναι έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ έχει βέβαια τις δυνατότητες αλλαγής και περιμένει την επιστροφή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, αλλά ήταν εξ αρχής απίθανο να κάνει υπέρβαση. Μόνο η ΑΕΚ ξεκίνησε με όνειρα και ελπίδες, αλλά η ως τώρα πορεία της φλερτάρει με την απογοήτευση. Τουλάχιστον γλίτωσε το διασυρμό στην παράταση, στο παιχνίδι με την Ρόζα Ράντομ.
Τα ακόμα χειρότερα ήρθαν στην EuroLeague με τον Παναθηναϊκό να χάνει δικό του παιχνίδι στη Βιτόρια και τον Ολυμπιακό να κάνει τη χειρότερή φετινή του εμφάνιση στην Βαρκελώνη. Σύνολο 4 ήττες σε 5 ματς για τις ελληνικές ομάδες και η μόνη νίκη ήρθε με τα χίλια ζόρια απέναντι σε αδύναμο αντίπαλο.
Αρα από κάθε άποψη ο Νοέμβρης ήταν πικρός στην εκκίνησή του, αλλά είπαμε είμαστε στην αρχή. Σαφώς και δύο εκ των τεσσάρων (πλην ΠΑΟΚ) θα ζήσουν άσχημα και την Κυριακή, διότι υπάρχουν οι ημιτελικοί του Κυπέλλου. Ναι μεν τα φαβορί είναι ξεκάθαρα (ο Παναθηναϊκό στο ένα ματς και ο Ολυμπιακός στο δεύτερο), αλλά μην νομίζετε ότι ΑΕΚ και Αρης δεν έχουν όνειρα για πρόκριση στον τελικό. Στην Ενωση θα προκύψουν εξελίξεις σε περίπτωση αποκλεισμού από τον Παναθηναϊκό, στον Αρη δεν θα δεχθεί εύκολα κανείς νέα ήττα στο Αλεξάνδρειο, έστω κι αν αντίπαλος είναι ο Ολυμπιακός. Εννοείται πως αν πέσουν θύμα έκπληξης οι "αιώνιοι", τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.
Αγωνιστικά όμως πολλά μπορούν να αλλάξουν, το παιχνίδι είναι συνεχόμενα, την Παρασκευή έρχεται και το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ για την EuroLeague. Αυτό που δύσκολα θα αλλάξει άμεσα, είναι το σκηνικό και η κόντρα ανάμεσα στη FIBA και τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ζυμώσεις πολλές γίνονται, προσπάθειες να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη στιγμή υπάρχουν, αλλά δύσκολα θα γλιτώσει το διασυρμό το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όποια κι αν είναι η κατάληξη στο τέλος Νοέμβρη.
Η γεύση από κάθε άποψη θα είναι πικρή για το ευρύ κοινό που αγαπά το μπάσκετ. Για παράδειγμα στη Ρωσία το παλεύουν ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μέχρι και η κυβέρνηση έχει παρέμβει, αλλά σοβαρή λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Για παράδειγμα ΤΣΣΚΑ και Χίμκι δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν κάποιους παίκτες - τους αναπληρωματικούς - αλλά κι αυτοί δεν δείχνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι σε αυτή την προοπτική. Κάποιες ομάδες ίσως κινηθούν μεμωνομένα, αλλά ακόμα κι έτσι δύσκολο θα αποφευχθεί το κάζο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Αλλωστε και η EuroLeague ήδη πληρώνει τις δικές της αποφάσεις. Το σύστημα που άρχισε πέρυσι με τις 16 ομάδες στην κανονική περίοδο και τις 30 αγωνιστικές κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον πέρυσι, αλλά φέτος η εικόνα είναι αλλιώτικη. Τα περισσότερα γήπεδα δεν γεμίζουν - με λίγες εξαιρέσεις - οι ομάδες συντηρούν τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες τους για να αντέξουν ως το τέλος της σεζόν, όλοι ξέρουν πως τα πάντα θα κριθούν στα πλέι οφ. Ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι την κούπα την πήρε η 5η ομάδα της κανονικής περιόδου, η Φενέρμπαχτσε, άρα το πιο σημαντικό είναι να βρίσκεται κάποιος στην 8αδα. Ολα τα άλλα...φτιάχνονται.
Ο κόσμος, λοιπόν, ξέρει πλέον τι να περιμένει κι έτσι η τρέλα που επικρατούσε ένα χρόνο πριν δεν υπάρχει. Και φυσικά όλο αυτό το μπέρδεμα με τις Εθνικές ομάδες και τα "παράθυρα", θα έχει συνέπειες σε όλο το οικοδόμημα του μπάσκετ. Οταν φύγει ο Νοέμβρης, θα το έχουν καταλάβει ακόμα και όσοι θεωρούν ότι δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά θα πληρώσουν κι αυτοί το όποιος τίμημα.
ΥΓ: "Θέλουμε, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούμε". Αυτό είπαν οι παίκτες ελληνικής ομάδας της EuroLeague πριν από λίγες ημέρες σε σύσκεψη που έκαναν στα αποδυτήρια. Αλήθεια, ποιος λογαριάζει τους παίκτες σε αυτή την κόντρα; Κανείς, φυσικά.