X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Κορονοϊός: Το πάθημα (της Ιταλίας) και το μάθημα

Μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα της Βαρβακείου Αγοράς την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος μεταφέρει ιατρικά συμπεράσματα και εξηγεί γιατί η Ελλάδα μπορεί να σταθεί όρθια στον κορονοϊό χάρη στα μέτρα προφύλαξης και το μυαλό όλων μας.

Δεν θα έμπαινα ποτέ σε ξένα χωράφια, ιδίως σε ιατρικά, αν δεν θεωρούσα ότι έχω ασφαλή πληροφόρηση. Για να το ξεκαθαρίσω, λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος τα τελευταία τρία χρόνια, οι ιοί, τα μικρόβια, οι μάσκες, τα γάντια, τα αντισηπτικά και η κάθε είδους -σχετική- προφύλαξη δεν μου ήταν, όπως ισχύει για τους περισσότερους, άγνωστες λέξεις που τις έμαθα πρόσφατα λόγω κορονοϊού.

Μέσα από αυτή την περιπέτεια, ωστόσο, ήρθα σε καθημερινή επαφή και δημιούργησα σχέσεις με γιατρούς - εξαιρετικούς στον τομέα τους- που αυτές τις μέρες δίνουν τεράστια μάχη, προκειμένου να βοηθήσουν όλους εμάς, στην πανδημία που πλήττει τις περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Μπαίνω, λοιπόν, στη διαδικασία να μεταφέρω με αίσθημα ευθύνης, τα συμπεράσματα των ειδικών αναφορικά με την Ελλάδα και τη μάχη κόντρα στον κορονοϊό. Είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ, έστω κι αν κάποιες φορές μετέφεραν πληροφορίες σε βαθμό υπερβολής, έπαιξαν σημαντικό ρόλο προκειμένου να μείνουμε στα σπίτια μας, περιορίζοντας έτσι τη διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας ακόμη και 12 μέρες χωρίς να έχει δώσει συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο.

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ

Όπως λένε οι γιατροί που ζουν καθημερινά το πρόβλημα, σωτήριο για την Ελλάδα φαίνεται πως θα αποδειχθεί το παράδειγμα της Ιταλίας. Αν δεν είχαν πιαστεί απροετοίμαστοι οι γείτονες και δεν είχαν αντιμετωπίσει με αβάσταχτη ελαφρότητα τη δύναμη του ιού, όταν τους πρωτοχτύπησε την πόρτα, ενδεχομένως κι εμείς να αντιμετωπίζαμε κάτι αντίστοιχο, σε ανάλογο βαθμό.

Το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε η γειτονική χώρα, ωστόσο, προκάλεσε πιο γρήγορη δική μας αντίδραση και αντανακλαστικά από τους αρμόδιους, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς θα περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, χρειάζεται στην Ελλάδα να κλείσουν σχεδόν όλα, επειδή ακριβώς δεν έχουμε μάθει να υπακούμε στις υποδείξεις.

Μεταξύ μας, σε τέτοιες περιπτώσεις η πολύ… δημοκρατία κάνει κακό, αλλά αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα και πάμε παρακάτω. Ήταν μέγα λάθος για παράδειγμα, ενώ υπήρξε ξεκάθαρη εντολή να μη γίνει το καρναβάλι της Πάτρας, για ευνόητους λόγους, να μαζευτούν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της πόλης, μόνο και μόνο για να τιμήσουν το έθιμο. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει πολύ στη συγκεκριμένη πόλη κι έχω περάσει μεγάλο διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, λόγω του θέματος που προανέφερα, αυτή η συμπεριφορά είναι εκ διαμέτρου διαφορετική με τη στάση των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού στη συγκεκριμένη πόλη που κυριολεκτικά υπερβάλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, μέχρι και σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ "ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ" ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Χρειάστηκε να μας τρομοκρατήσουν και καλά έκαναν, κράτος και μερίδα των ΜΜΕ, για να αποφασίσουμε να κάνουμε το αυτονόητο. Να μείνουμε στα σπίτια μας, προτροπή που πολλοί την αντιμετώπισαν ως ποινή φυλάκισης. Η ουσία είναι πως με αυτό τον τρόπο, αλλά και με τις διαρκείς απαγορεύσεις, φτάσαμε σε ένα σημείο που οι γιατροί αισιοδοξούν ότι μπορούμε να κρατήσουμε την πανδημία σε νορμάλ για τα δεδομένα επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει και κλίνες και τη γνώση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, στο οποίο οι μέρες που διανύουμε και ο επόμενος χρονολογικά μήνας, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Αν, ωστόσο, συνεχίσουμε να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε τον διπλανό μας, υπάρχει αίσθηση στο βαθμό της βεβαιότητας πως θα κρατήσουμε τον ιό σε ελεγχόμενα επίπεδα. Και εξηγούμαι…

Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η άποψη των ειδικών είναι ότι στη χώρα μας κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό μέχρι το 5% του πληθυσμού. Μιλάμε δηλαδή ποσοστιαία για έναν στους 20 ανθρώπους, για έναν συνολικό αριθμό στο μισό εκατομμύριο πάνω-κάτω. Από αυτούς, ωστόσο, η πρόβλεψη είναι ότι θα νοσήσει και θα χρειαστεί περίθαλψη το 5%, με το 3,2% να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες κι ένα 0,2 να κινδυνεύει για τα χειρότερα…

Οι παραπάνω αριθμοί που επαναλαμβάνω αποτελούν σοβαρή ιατρική προσέγγιση κι όχι λόγια του αέρα, ενδεχομένως σε κάποιους να μοιάζουν μεγάλοι, αλλά με βάση την έκταση του προβλήματος διεθνώς, δεν είναι. Αρκεί όλοι να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας κι όχι να τρέχουμε τη μία μέρα στις παραλίες και την άλλη στα βουνά, μαζικά. Ή στις εκκλησίες επειδή η θεία κοινωνία είναι, μεταφορικά, το σώμα και το αίμα του Χριστού. Ήμαρτον…

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ "ΤΡΕΦΕΙ" ΣΤΟΝ ΙΟ

Στην Ιταλία έχουμε μέχρι σήμερα 24747 κρούσματα και 1809 θανάτους, με τα νέα κρούσματα στα 3590. Το πράγμα έχει ξεφύγει, επειδή δεν αντιμετωπίστηκε πρόωρα. Στη Γερμανία αντίστοιχα που ο κόσμος έχει μάθει να ακούει και να ανταποκρίνεται στις οδηγίες τα κρούσματα είναι 7272 και οι θάνατοι μόλις 17! Γιατί; Η απάντηση είναι προφανής! Όπως ακούει, σώζεται! Όποιος δεν ακούει, δίνει… τροφή στον ιό και κινδυνεύει…

Στην Ελλάδα έχουμε ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές 331 κρούσματα, με τα 103 το τελευταίο τριήμερο και 4 απώλειες. Με την τάση να είναι αυξητική, αυτό είναι σίγουρο μιας και υπάρχουν πάνω από 5.000 δείγματα που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί, η κατάσταση στη χώρα μας, κρίνεται πολύ ικανοποιητική τηρουμένων των αναλογιών. Στην Κίνα, για όσους δεν το πρόσεξαν με πάνω από 80.000 κρούσματα συνολικά, τα νέα είναι μόλις 25! Μάζεψαν κι εκεί την κατάσταση επειδή ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες των ειδικών. Όλα τα παραπάνω ας γίνουν και για μας οδηγός για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε.

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ, ΕΜΕΙΣ;

Και κάτι ακόμη. Τα πλαστικά γάντια δεν προστατεύουν ιδιαίτερα όταν πιάνουμε αντικείμενα που έχουν περάσει από πολλά χέρια προηγουμένως. Η λύση για να μη μεταδοθεί ο ιός όταν πηγαίνουμε, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ, είναι το άμεσο πλύσιμο με το πού επιστρέφουμε στο σπίτι. Η μάσκα αντίθετα βοηθά στο να περιοριστεί κατά πολύ η διασπορά του ιού. Και κάτι τελευταίο. Ο κορονοϊός, όπως και κάθε ιός μυαλό δεν έχει, εμείς έχουμε. Ας το αξιοποιήσουμε, αυτή τη φορά για το κοινό καλό. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στα χέρια των ειδικών...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ