Ω Λαλά, ένας παικταράς
Ότι ο Σωκράτης είναι “εγγύηση” το περιμέναμε, ο Χασάν “δολοφόνος” το γνωρίζαμε. Εκείνος, ωστόσο, που έδειξε έτοιμος για πολλά και άφησε υποσχέσεις ήταν ο Κένι Λαλά. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.
Ότι ο Σωκράτης είναι “εγγύηση” το γνωρίζαμε, όπως και ότι ο Αχμέντ Χασάν είναι δολοφόνος μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Εκείνος που δεν γνωρίζαμε καλά κι έδειξε ικανός για μεγάλα… γούστα είναι ο Κένι Λαλά. Ο Γάλλος μπακ έδειξε με το "καλησπέρα" ότι είναι μπακ πολύ υψηλών προδιαγραφών κι αν συνεχίσει έτσι, θα κάνει τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και τον Ραφίνια να ξεχαστούν πολύ γρήγορα.
Για να το πιάσουμε από την αρχή, ήταν λογικό να αντιμετωπίσει δυσκολίες και να έχει θέματα στη χημεία η πειραματική ενδεκάδα που παρέταξε χθες κόντρα στον Άρη ο Πέδρο Μαρτίνς. Ουσιαστικά, ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε τη δεύτερη ενδεκάδα του τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ασφαλώς και δεν θεωρούνται “ρεζέρβες” παίκτες με το επίπεδο του Λαλά, του Σωκράτη, του Χολέμπας, του Μπουχαλάκη, αλλά αυτή την περίοδο φαίνεται πως κάποιοι άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν προτεραιότητα στο πλάνο της τεχνικής ηγεσίας.
ΘΑ ΖΗΛΕΥΕ ΚΙ Ο ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ
Αυτό το 4-4-2, ωστόσο, που παρατάχθηκε στο τερέν του “Καραϊσκάκης” έβγαλε τρομερή ένταση και ενέργεια, τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Από την άμυνα ως την επίθεση, οι… δαίμονες του Πέδρο Μαρτίνς δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον Άρη, την πιο καλοδουλεμένη και σταθερή ομάδα της φετινής σεζόν πίσω από τον Ολυμπιακό. Κάιπερς, Βρουσάι και Ραντζέλοβιτς έβγαζαν φλόγες στο δημιουργικό κομμάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι από συνεργασία των δύο πρώτων έφτασε η μπάλα στα πόδια του Χασάν για το 1-0, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό.
Το δεύτερο γκολ του Αιγύπτιου στην κίνηση και με τις τάπες, προλαβαίνοντας τον αντίπαλο, έπειτα από τη ζυγισμένη σέντρα του Χολέμπας, ήταν εκπληκτικό. Θα το ζήλευε μέχρι και ο Λεβαντόφσκι. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση τον τελευταίο καιρό, το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και βάζει σε σκέψεις τον κόουτς για να τον δούμε στο αρχικό σχήμα σε ένα από τα δύο παιχνίδια που ακολουθούν με τον Παναθηναϊκό και την Αϊντχόβεν. Ο Ελ Αραμπί, άλλωστε, που χθες μπήκε για ένα 10λεπτο και λίγο έλειψε να σκοράρει, χρειάζεται και ανάσες για να μην κλατάρει, έχοντας πατήσει πλέον στα 34.
ΚΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Δεν ξέχασα το γκολ που δέχθηκαν οι “ερυθρόλευκοι” στο ενδιάμεσο, έπειτα από στημένη μπάλα, κακή αντίδραση όλης της άμυνας και λάθος του Μπα, αλλά καλό είναι να σταθούμε συνολικά στην αμυντική τετράδα. Πρώτα απ’ όλα είδαμε τον Σωκράτη σε θέση δεξιού στόπερ, με ρόλο κουμανταδόρου, αντί του Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος δεν θα είναι διαθέσιμος λόγω τιμωρίας για το πρώτο παιχνίδι με την PSV. Ο “Πάπα” έκανε όλα κι όλα δύο λάθη στα 60 λεπτά συμμετοχής του. Το πρώτο όταν βγήκε ψηλά να μαρκάρει τον Μάνο, πάνω από τη σέντρα, και έχασε τον παίκτη που κινήθηκε στην πλάτη του. Το δεύτερο, όταν δεν υπολόγισε σωστά κι ενώ νόμιζε ότι ο Μπερτόγλιο θα βγει άουτ μαζί με τη μπάλα, εκείνος πρόλαβε να τη γυρίσει πριν περάσει την τελική γραμμή.
Σε όλες του τις άλλες παρεμβάσεις ήταν άψογος. Διάβασε άριστα τις φάσεις, έβγαινε πρώτος στη μπάλα, όπου χρειάστηκε έκανε φάουλ, οδήγησε όλη την τετράδα σωστά, παρότι έχουν παίξει όλοι μαζί από ελάχιστα έως καθόλου. Δεν έδειξε να κρατά δυνάμεις, καθώς οι πιο πολλές του άμυνες ήταν επιθετικές. Με τη μπάλα στα πόδια, όποια κι αν ήταν η επιλογή του δεν έκανε μισό λάθος. Μόλις ρολάρει καλύτερα, φτάσει τον αγωνιστικό ρυθμό στο επιθυμητό επίπεδο και μάθει καλύτερα τους διπλανούς του, όλα θα κουμπώσουν ιδανικά. Έχει σημασία ακόμη και το ότι μόλις ένιωσε ότι κουράστηκε, έκανε σινιάλο στον πάγκο, προκειμένου να αντικατασταθεί, καθώς γνωρίζει το κορμί και τις αντοχές του καλύτερα από τον καθένα, όπως εξήγησε στη συνέχεια και ο Πέδρο Μαρτίνς.
ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
Πέρα από το τρίγωνο του διαβόλου που σχημάτισαν οι Βρουσάι, Κάιπερς και Ραντζέλοβιτς, σπουδαία δουλειά σε ρόλο ανάμεσα στο 8 και το 10 έκανε ο Τιάγκο Σίλβα. Με τον σταθερότατο Μπουχαλάκη να παίρνει συνήθως την πρώτη πάσα από την άμυνα και να κάνει παιχνίδι από πίσω, ο Πορτογάλος ήταν ο κατάλληλος για να πάρει τη σκυτάλη, να γυρίσει μέτωπο και να “χτίσει” επιθετικά. Με χαμηλό κέντρο βάρους, γρήγορη αντίληψη και δυναμισμό, ο πρώην παίκτης της Νότιγχαμ αποδεικνύει γιατί στην κούρσα κέρδισε τη θέση από τον συμπατριώτη του Πέπε, ο οποίος κόστισε πολλά περισσότερα το προηγούμενο καλοκαίρι.
Πολύ καλό παιχνίδι και από τον Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος είχε και την ασίστ στη φάση του 2-1. Είτε βασικός, είτε ρεζέρβα δείχνει στα 36 του πόσο αξιόπιστη μονάδα παραμένει, πόσο καλός αθλητής, αλλά και πόσο χρήσιμος συμπαίκτης.
ΑΕΡΙΝΟΣ ΛΑΛΑ
Εκείνος, ωστόσο, που τράβηξε τα πιο πολλά βλέμματα, δεν ήταν άλλος από τον κύριο που μνημονεύσαμε στην εισαγωγή και ακούει στο όνομα Κένι Λαλά. Ο Γάλλος μπακ πέρα από αέρινος, ξέρει και καντάρια μπάλα. Σφαίρα στο χώρο, με στιλ και σιγουριά, γέμισε τη δεξιά πτέρυγα και κάλυψε τον διάδρομο σε χρόνο... dt.
Πήρε προσπάθειες στην επίθεση, κάλυψε ουκ ολίγες φορές στην άμυνα, κλίνοντας και μέσα στην περιοχή, γενικά έδειξε ότι έχει όλο το πακέτο ενός πολύ σύγχρονου και χαρισματικού μπακ – χαφ. Με λίγα λόγια, γουστάρεις να τον βλέπεις μέσα στο γήπεδο. Κι όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να πάει σε εκτελέσεις, καθώς για τα “στημένα” ο κόουτς προτίμησε τον Τιάγκο μέχρι να μπει στο γήπεδο ο Φορτούνης.
ΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ
Η νίκη με 2-1 δεν είναι ασφαλής, όταν αναφερόμαστε σε ένα ματς Κυπέλλου που θα έχει και ρεβάνς στο σπίτι μιας πολύ καλής ομάδας, ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει και την ποιότητα και την εμπειρία και τον τρόπο να διατηρήσει το αήττητό του στη Θεσσαλονίκη και να σφραγίσει το εισιτήριο για τους “4” της διοργάνωσης. Με τις δεδομένες συνθήκες ο Πέδρο Μαρτίνς έπρεπε να πάει σε νέα πρόσωπα κι εκείνα τον δικαίωσαν σε σημαντικό βαθμό, έστω κι αν υπήρξαν λάθη, αστοχίες κι έλλειψη ομοιογένειας.
Σημασία έχει ότι η ομάδα πήρε άλλη μία νίκη, συνεχίζει… τρένο σε όλες τις υποχρεώσεις, πήραν ανάσες βασικά χαρτιά για τα δύσκολα ματς που έρχονται και η διαχείριση απέδωσε για ακόμη μία φορά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα...