Ο speedy Μάριν αλλάζει ταχύτητα στον Ολυμπιακό
Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το πολυεργαλείο, Μάρκο Μάριν και το πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Ποιες είναι οι σκέψεις του Πάουλο Μπέντο για τον 27χρονο Γερμανό.
Αποτελεί κοινό μυστικό στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού ότι ο Πάουλο Μπέντο όταν του τέθηκε στα υπόψη το όνομα του Μάρκο Μάριν, απόρησε και εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια μεταγραφή. Τελικά, ο πρώην παίκτης της Τσέλσι ήθελε, η διοίκηση βρήκε τον σωστό δίαυλο επικοινωνίας με την πλευρά του και ανήκει πλέον στο δυναμικό των πρωταθλητών.
Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όπως σας ενημέρωσε σχετικά το Sport24.gr, ο Πορτογάλος κόουτς δοκίμασε... παντού τον 27χρονο μεσοεπιθετικό. Αριστερά, δεξιά, πίσω από τον σέντερ φορ. Ήταν προφανής η διάθεσή του να τον εντάξει στο σύστημα, να τον "χωρέσει" στην ενδεκάδα, έστω κι αν έχει ακόμη δουλειά μπροστά του στον τομέα της φυσικής κατάστασης.
Ο Μπέντο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μάριν θα ρολάρει καλύτερα μέσα από τους αγώνες και θα βρει πιο γρήγορα τον καλό του εαυτό. Γι' αυτό και τον είχε ενδεκαδάτο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έστω κι αν από πλευράς ετοιμότητας βρίσκεται στο 50-60%. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο παίκτης ζήτησε να αντικατασταθεί στο 70ό λεπτό, ενώ η αρχική σκέψη της τεχνικής ηγεσίας ήταν να βγει ο Ιντέγε για να μπει ο Καρντόσο. Ο Μπράουν έμεινε τελικά στο τερέν και ο Μάριν δεν είχε την ευκαιρία να παίξει έστω και για λίγο με τον περσινό παλιόφιλο από την Τράμπζονσπορ.
Σε μια διαφορετική προσέγγιση, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο 47χρονος κόουτς έβαλε νερό στο κρασί του για να χωρέσει τον Μάριν στο αρχικό σχήμα. Όταν αφήνει άλλους κι άλλους εκτός ως ανέτοιμους, κάτι που συνέβη με τον Φορτούνη, τον Τσόρι, τον Καρντόσο, τον Μάρτινς ή τον Ρομαό, το ότι θέλει τον Μάρκο έστω και με ένα... πόδι, κάτι δείχνει. Τι;
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο speedy Μάρκο δεν παίζει μόνο στις τρεις θέσεις της ενδεκάδας, πίσω από τον επιθετικό, σε διάταξη 4-2-3-1. Από το ξεκίνημα της καριέρας του έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά σε 8 θέσεις μπροστά απ'την τετράδα της άμυνας. Πρόκειται για ένα "πολυεργαλείο" που μπορεί να κάνει τα πάντα από το ημικύκλιο της σέντρας και προς την αντίπαλη περιοχή.
Για όσους δεν το γνωρίζουν η θέση στην οποία έχει αγωνιστεί περισσότερο είναι αυτή του αριστερού εξτρέμ. Μετράει 64 συμμετοχές σε αυτό το ρόλο, ενώ στο άλλο φτερό, το δεξί έχει παίξει σε 49 ματς. Ως επιτελικός μέσος ή περιφερειακός κυνηγός, ρόλο που είχε στον αγώνα με τη Βέροια, έχει παίξει σε 15 παιχνίδια. Μπορεί, λοιπόν, να είναι ένας ρόλος, αυτός του 10αριού που μπορεί να αποδώσει καλά, αλλά οι προπονητές του, έως τώρα τουλάχιστον, πιο πολύ τον υπολόγιζαν για τον ασβέστη...
Έχει σημασία, πάντως, ότι μετράει αρκετές συμμετοχές και ως σέντερ φορ και ως δεύτερος επιθετικός, ως αριστερό και δεξί χαφ, αλλά και ως κεντρικός μέσος. Ποιος προπονητής δεν θέλει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στα πλάνα του, όταν ξέρει ότι είναι από τους πιο γρήγορους που κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ξέρει και πολλά καντάρια μπάλα;
Για όσους δεν το πρόσεξαν, οι δύο ασίστ που έβγαλε στον αγώνα με τη Βέροια ήταν "πάρε-βάλε" σε Ιντέγε και Σεμπά, ενώ στο πρώτο γκολ έχει τρέχει για να εκμεταλλευθεί την ασταθή απόκρουση του τερματοφύλακα προκειμένου να "ταΐσει" τον Μπράουν. Σε μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, που έχει απέναντί της σχεδόν πάντα αντιπάλους που παίζουν "κλειστά", με διπλή ζώνη στην άμυνά τους, η ικανότητά του στο "ένας με έναν" αποτελεί βασικό συστατικό για την επιτυχία.
Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Το ότι ο Μάριν έπαιξε την Κυριακή ως μπαλαντέρ στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, δεν σημαίνει ότι θα τον βλέπουμε συνεχώς εκεί, ούτε ότι ο Μπέντο θα πρέπει να ψάξει να βρει άλλη θέση στον Φορτούνη, όπως κάποιοι -επιπόλαια- υποθέτουν. Όπως πολλοί άλλοι τεχνικοί σε όλο τον πλανήτη, έτσι και ο Μπέντο αρέσκεται να βλέπει τους μεσοεπιθετικούς του να εναλλάσσονται χωρίς να δίνουν σταθερό σημείο αναφοράς, ώστε να δυσκολεύουν και το έργο των αντίπαλων αμυντικών. Μάριν και Φορτούνης, λοιπόν, μπορούν αν συνυπάρξουν, όπως αντίστοιχα μπορεί να συμβεί και με Καρντόσο, Ιντέγε στην επίθεση.
Η ουσία είναι πως, μαζί με τον Ελιουνούσι, ο Ολυμπιακός έχει βάλει στο ρόστερ του και παίκτες της "προσωπικής ενέργειας". Παίκτες που θα πάνε πάνω στον αντίπαλο και θα επιχειρήσουν να τον ντριμπλάρουν με την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την τεχνική τους κατάρτιση. Κι ο καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει πως όταν υπάρχουν παίκτες που μπορούν να προκαλέσουν ρήγματα στις "γραμμές" του αντιπάλου, αυτομάτως οι επιθετικοί έχουν περισσότερους και καλύτερους τρόπους για να σκοράρουν. Όταν, λοιπόν, ο Ιντέγε το έκανε σε ένα ματς τρεις φορές, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τον Καρντόσο που είναι σεσημασμένος... φονιάς!
Photo Credits: Action Images