Πέδρο Μαρτίνς κοίτα τι έκανες
Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για εκείνους που έχουν ακόμη απορίες και αμφιβολίες σχετικά με το αν πρέπει να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Πέδρο Μαρτίνς με τον Ολυμπιακό.
Ξεκινάω από την ανάποδη. Αν κάτι δεν πάει καλά για τον Ολυμπιακό μεθαύριο στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, πολλοί απ' όσους πανηγυρίζουν τώρα, θα το γυρίσουν το μπιφτέκι και θα αρχίσουν τη μουρμούρα σε βάρος του Πέδρο Μαρτίνς και των ποδοσφαιριστών του.
Στην Ελλάδα όσο κι αν λέμε ότι ο κόσμος έχει πάντα δίκιο, είναι γεγονός ότι η μνήμη πολλές φορές αποδεικνύεται κοντή και οι περισσότεροι κρίνουν εκ του αποτελέσματος. Έχοντας καλύψει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού για περισσότερες από δύο δεκαετίες θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη.
Αυτό που έχει πετύχει ο Πέδρο Μαρτίνς από την πρώτη μέρα μέχρι τώρα ισοδυναμεί με μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Μην το πιάσουμε από την αρχή και θυμίσουμε ξανά ότι ανέλαβε την ομάδα από το μηδέν. Είναι λίγο-πολύ γνωστά αυτά και χιλιογραμμένα. Ας πάμε στο σήμερα...
44 ΜΑΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ
Ο Ολυμπιακός έχει παίξει ως τώρα αρχής γενομένης από τον Ιούλιο 44 επίσημα παιχνίδια. Η ομάδα παλεύει μέσα στο γήπεδο οκτώ γεμάτους μήνες κι έχει καταφέρει, κόντρα σε όλους και σε όλα, να βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους.
Πέρασε στους ομίλους του Champions League, μέσα από τρεις προκριματικούς γύρους και από το γκρουπ των αδύναμων με πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν είχε τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή, τον Κώστα Φορτούνη, γεγονός που ανάγκασε τον κόουτς να "γεννήσει" νέους πρωταγωνιστές, να αλλάξει συστήματα, να δουλέψει πράγματα που πέρυσι δεν είχαμε δει στη διάρκεια της σεζόν.
ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Έφυγε αρκετές φορές από το δοκιμασμένο 4-2-3-1 και το μετέτρεψε σε 4-3-3, σε 4-4-2, μέχρι και σε 3-5-2. Σε κάθε πρόβλημα είχε μία λύση, σε κάθε αναποδιά, μια νέα ιδέα και από χθες φτάσαμε στο +7. Πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα που έγερνε προς τα εμπρός. Φέτος έχει μακράν την καλύτερη άμυνα. Σε 26 αγώνες στο πρωτάθλημα δέχθηκε μόλις 9 γκολ, ένα δηλαδή ανά τρία ματς κατά μέσο όσο.
Παράλληλα, απέκτησε ισορροπία και στην άλλη άκρη του γηπέδου. Σημείωσε 53 γκολ, τρία περισσότερα από τον ΠΑΟΚ. Έχει τον πρώτο σκόρερ (Ελ Αραμπί), τον πρώτο σε ασίστ (Βαλμπουενά), τον πρώτο σε πάσες (Μπουχαλάκη), τον κορυφαίο κίπερ (Ζοζέ Σα).
Κλήθηκε από τον Γενάρη και μετά, να διαχειριστεί την πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε, ενώ παράλληλα έχασε με χιαστό τον Σουντανί. Στα δύο ματς με την Άρσεναλ πήγε χωρίς δεύτερο φορ και χωρίς έξτρα χαφ στον πάγκο. Αναγκάστηκε στο ματς του Λονδίνου να έχει αναπληρωματική επιλογή για την επίθεση του Μπουλάρι και στα χαφ τον Ξενιτίδη.
ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
Το ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι πόσα από αυτά τα παιδιά που έφτασαν στον ιστορικό θρίαμβο κόντρα στην Άρσεναλ είναι δικά του δημιουργήματα. Ο Ζοσέ Σα που χθες έπαιζε με ράμματα στο κεφάλι από το πρώτο μισάωρο, ήρθε με δική του εισήγηση, το ίδιο και ο Ρούμπεν Σεμέδο, όπως και ο Γκιλιέρμε. Ο Τσιμίκας γύρισε το καλοκαίρι του 2018 από διαδοχικούς δανεισμούς, μοιράστηκε την πρώτη σεζόν με τον Κούτρη και πλέον είναι από ένας από τους πιο περιζήτητους αριστερούς μπακ της Ευρώπης.
Στα δικά του χέρια αξιοποιήθηκαν σε απόλυτο βαθμό πέρυσι και φέτος παίκτες που ήρθαν από τη Β' κατηγορία της Γαλλίας και μικρομεσαίες ομάδες, όπως ο Καμαρά, ο Σισέ και ο Μπα. Ο Μπουχαλάκης επέστρεψε από τη Νότιγχαμ, πολλοί είχαν την εντύπωση πως γύρισε για να γεμίσει το ρόστερ κι εξελίχθηκε σε κολόνα της μεσαίας γραμμής.
Από πέρυσι που έδωσε το "οκέι" για τη μεταγραφή του Γιώργου Μασούρα, του έχει δώσει 55 συμμετοχές και ο διεθνής κυνηγός ανταπέδωσε με 12 γκολ και 6 ασίστ. Ελ Αραμπί και Σουντανί έκαναν στα χέρια του μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας τους, όπως και ο αναγεννημένος Ματιέ Βαλμπουενά. Ραντζέλοβιτς και Λοβέρα έχουν πάνω από 20 συμμετοχές έκαστος από το ξεκίνημα της σεζόν, κάτι που δεν είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα...
"ΤΡΕΦΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
Παρουσιάζει μια ομάδα που βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς βελτίωσης που δεν επηρεάζεται από κούραση, απουσίες, προβλήματα, αλλά τρέφεται από τις επιτυχίες και... πεινάει όλο και περισσότερο.
Σε όλη αυτή την πορεία, ουδέποτε έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Ποτέ δεν γκρίνιαξε, δεν έψαξε για δικαιολογίες, δεν πίεσε καταστάσεις για να πάρει μια ώρα αρχύτερα νέο συμβόλαιο. Αντίθετα, όσες φορές χρειάστηκε έκανε δυναμικές παρεμβάσεις για να διορθώσει κακές συμπεριφορές. Πέρυσι το έκανε με τον Τουρέ, φέτος με τον Φορτούνη. Δεν δίστασε να χτυπήσει καμπανάκια σε παίκτες πρώτης γραμμής για να κρατήσει ενωμένο το σύνολο και σε ανοδική τροχιά. Καμία σχέση ο Κώστας που είχε μια λάθος αντίδραση, βέβαια, με την συνολικά κακή νοοτροπία του Γιάγια από την ημέρα της επιστροφής του.
ΠΑΝΩ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΕΣΤΟ
Αν αθροίσει κανείς όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη που δεν αναφέρθηκαν σε τούτο εδώ το κείμενο, θα καταλάβει πως ο Πέδρο Μαρτίνς είχε πιο δύσκολο έργο, αλλά πρόσφερε πιο πολλά ακόμη και από τον σπουδαίο Ερνέστο Βαλβέρδε. Μία ματιά στο τι πέτυχε ο ένας και τι ο άλλος στο τιμόνι της ομάδας θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους.
Εν ολίγοις ο Ολυμπιακός βρήκε στο πρόσωπο του 49χρονου τεχνικού τον ιδανικό κόουτς, από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα. Ελάχιστοι προπονητές θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι περισσότερο, σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών. Τα ίδια θα ίσχυαν ακόμη κι αν δεν είχε έρθει το "διπλό" στην Τούμπα ή το Λονδίνο. Στη μπάλα, άλλωστε, παίζει πάντα ρόλο και η τύχη, όπως και το μομέντουμ.
Στο δικό μου μυαλό, ωστόσο, και δεν είμαι ο μόνος, το να συνεχίσει για ακόμη ένα ή δύο χρόνια ο Πορτογάλος στο τιμόνι του Ολυμπιακού, ώστε να μάθουμε τελικά και ποιο είναι το ταβάνι του, αποτελεί μονόδρομο. Νομίζω πως αυτή την άποψη έχουν και στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης του Ολυμπιακού που γνωρίζουν ασφαλώς και πολλά περισσότερα αναφορικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία...
Υ.Γ.: Ο κόουτς του ΠΑΟΚ Αμπέλ Φερέιρα που δημόσια χθες παραδέχθηκε ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει συμβόλαιο με υπερδιπλάσιες αποδοχές...
Υ.Γ.2: Η διαιτησία Τσαγκαράκη ξεπέρασε κι εκείνη του Φωτιά στο Βόλο. Στο όριο της πρόκλησης κι όχι μόνο για την κόκκινη - μαρς στον Μουνιέ που πήγε με τις τάπες στο πρόσωπο του Σα...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: