X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Μπακού: Βόλεϊ, πετρέλαιο και τουρίστες!

Ο Στέφανος Λεμονίδης βρέθηκε στη Μέκκα του γυναικείου βόλεϊ στο Μπακού του Αζερμπαϊτσάν, όπου εργάζεται ο Γιάννης Νικολάκης, το πετρέλαιο ρέει άφθονο και επιτέλους θα γνωρίσει και τι σημαίνει τουρισμός

Tαξιδέψαμε πρόσφατα στο Μπακού του Αζερμπαϊτσάν, όπου είδαμε εκτός από τον πλούτο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας,, χάρη στον φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, την… Μέκκα του βόλεϊ γυναικών και τον συμπατριώτη μας προπονητή Γιάννη Νικολάκη.

Ας ξεκινήσουμε από το αθλητικό κομμάτι του ταξιδιού και να επισημάνουμε ότι στο Μπακού βρίσκεται η αφρόκρεμα του βόλει γυναικών σε παίκτριες (Μοντάνο, Γκρουν, Κρισμάνοβιτς, Κρουζ, Ακινραντέβο, Χαβλίτσκοβα, Κόστα, Ανζανέλο, Φλίερ,Παρχομένκο, Βέσινγκ, Καρίμοβα, Σταμ) και προπονητές (Αμποντάνζα, Κουκαρίνι, Τσιαπίνι) , τρείς ομάδες παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ(Ραμπίτα, Αζεραιλ, Λοκομοτιβ) με στόχο την κατάκτηση του και το χρήμα ρέει άφθονο.

Κορίτσια εκατομμυρίων...

O προυπολογισμός της Ραμπίτα αγγίζει τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και παίκτριες που παίρνουν μέχρι και 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ας επιστρέψουμε στην ιστορία μας και να πούμε ότι το βόλεϊ γυναικών γεννήθηκε εν μια νυκτί στο Αζερμπαιτζαν, το1994, όταν το …πήγε ο Φαίκ Καράεφ, προσωπικός φίλος του προέδρου Αλίεφ. Πήρε μαζί του Ρωσίδες και Ουκρανές που πολιτογραφήθηκαν Αζέρες και η Εθνική στην πρώτη εμφάνιση της, κατέκτησε το Κύπελλο Άνοιξης, στο Κλουζ με νίκη επί της Ελλάδας(προπονητής ο Γιάννης Νικολάκης). Μοναδική ομάδα στον χάρτη του Αζερμπαιτζαν ήταν η Αζερέιλ, που έπαιζε μόνο στην Ευρώπη, ενώ πριν από 6 χρόνια δημιουργήθηκε κλειστή Λίγκα 7 ομάδων.

Οι ομάδες ιδρύθηκαν από Υπουργούς, που δίνουν και τα ονόματα των Υπουργείων τους στο σύλλογο και παίζουν σε ένα πρωτάθλημα, όπου οι ημερομηνίες ορίζονται ανάλογα με το αν βρίσκονται οι πρόεδροι στη χώρα ή στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μεταγραφές, ανά πάσα στιγμή μπορούν να πάνε ξένες, να αντικατασταθούν οι υπάρχουσες και να πολιτογραφηθούν Αζέρες.

Η πανεπιστημιακή ομάδα Ιγκντιάτζι για παράδειγμα, αγόρασε όλη την εθνική Ταϊλάνδης, μαζί με τον προπονητή και τις τελευταίες αγωνιστικές απέκτησε και δυο κουβανές!

Πολύ πετρέλαιο

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν σε πετρέλαιο υπολογίζονται σε επτά δισεκατομμύρια βαρέλια και τα αποθέματά του σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μόλις 5 χιλιόμετρα έξω από το Μπακού, υπάρχουν εκατοντάδες πετρελαιοπηγές, ενώ και μέσα στην πρωτεύουσα βγάζουν πετρέλαιο, γι αυτό και η τιμή της βενζίνης είναι μόλις 0.60 μανάτ (ισοτιμία με ευρώ 1 προς 1).

Τι συμβαίνει στο Μπακού, όπου χρειάζεται βίζα για να το επισκεφτείς και δεν μπορείς να την πάρεις, αν δεν έχεις πρόσκληση στα χέρια σου; Προσπαθούν να αποκτήσουν δυτικό πρόσωπο, έχουν καλέσει τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου και η όψη της πόλης αλλάζει μέρα με τη μέρα, λεπτό με λεπτό. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με... φαβέλες γκρεμίζονται σε χρόνο ρεκόρ και τη θέση τους παίρνουν μεγάλοι ουρανοξύστες. Λεωφόροι των οκτώ λωρίδων, τεράστια πάρκα, μοντέρνοι φωτισμοί, τεχνητός χορτοτάπητας που παίρνει τη θέση της ερήμου, μαγαζιά με την τελευταία λέξη της μόδας, συνθέτουν ένα τοπίο που δεν ταιριάζει με το παλιό Μπακού.

220 εκατ για τη Εurovision!

Η Ζάχα Χαντίντ, κορυφαία αρχιτέκτονας, έχει αναλάβει να κατασκευάσει το φουτουριστικό «Κέντρο Κουλτούρας», που σύμφωνα με τους Αζέρους, το σχέδιο βασίζεται στην υπογραφή του ηγέτη τους Χειντάρ Αλίεφ. Κάθε μέρα, ακόμη και την Κυριακή(ανοιχτά τα μαγαζιά και οι τράπεζες), δουλεύουν χιλιάδες εργάτες για να το ολοκληρώσουν, όπως και το νέο μουσείο Χαλιών, που είναι αναπαράσταση ενός μοντέρνου χαλιού, καθώς και ένα σύμπλεγμα τριών πύργων «Flame Towers», που θα στεγάσει κατοικίες, ξενοδοχείο και μαγαζιά είναι υπό κατασκευή. Το βράδυ μάλιστα έχει φωτισμό LED και διακρίνονται από χιλιόμετρα ανάγλυφες κόκκινες φλόγες να το τυλίγουν. Περίπου 220 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση της Γιουροβίζον, 106 μόνο για το νέο Crystal Hall των 23.000 θέσεων που φιλοξένησε τον τελικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος προς το αεροδρόμιο. Μια τεράστια σημαία 100 επί 50 μέτρων δεσπόζει στην παραλία, δείγμα του μαξιμαλισμού που διακρίνει την ηγεσία της χώρας.

Ηγέτης ορόσημο, ο Χεϊντάρ Αλίεφ, που ήταν επικεφαλής του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν επί 13 χρόνια έως το 1982, κατόπιν του ανεξάρτητου Αζερμπαϊτζάν έως το 2003. Προβλήματα υγείας τον υποχρέωσαν να χρίσει διάδοχο του, τον γιό του Ιλάμ Αλίεφ (ήταν 42 ετών). Τον Οκτώβριο του 2003 εξελέγη πρόεδρος με το 76,84% των ψήφων. Το 2008 επανεξελέγη με το 87%. Το 2009 απέκτησε το δικαίωμα να επανεκλέγεται επ' αόριστον, καταργώντας μέσω δημοψηφίσματος τα συνταγματικά όρια. Οι τεράστιες φωτογραφίες του πατέρα, δεσπόζουν παντού, όπως και του Κεμάλ Ατατούρκ στην Τουρκία, ενώ έχει δοθεί τα όνομα του σε δεκάδες κτίρια, από το αεροδρόμιο, ως το κέντρο κουλτούρας.

Και τουρίστες εν όψει

Η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες σε ένα-δυο χρόνια που θα καταργηθεί και η βίζα, αλλά αυτή την εποχή η λέξη «τουρίστας», δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους. Γι αυτό και σε όλα τα μουσεία της πόλης που επισκεφτήκαμε ήμασταν μόνοι, μαζί με τους υπεράριθμους και ράθυμους υπαλλήλους. Αυτοί θα γευτούν και την κουζίνα τους, που είναι παρεμφερής με την τούρκικη, αφού δεσπόζουν τα κεμπάπ και οι πίτες.

Αζερμπαϊτζάν, το Ντουμπάι της Ευρασίας. μια χώρα 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, μουσουλμανική κατά κύριο λόγο και επισήμως κοσμική, αφού δεν υπάρχουν γυναίκες με τσαντόρ στους δρόμους και δεν ακούς τον ιμάμη να καλεί τους πιστούς, παρότι συνορεύει με το φονταμενταλιστικό Ιράν. Διατηρεί όμως τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία και τις γλώσσες τους μιλούν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Τις χειρότερες με τη γειτονική Αρμενία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης για το θύλακα Νακόρνο Καραμπάχ, αλλά και τη Γαλλία.

Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί το Αζερμπαϊτσάν ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να υπογραφούν επιτέλους οι συμφωνίες για τους αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να δεχθεί εκατομμύρια τουρίστες, με την κατάργηση της βίζας και τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και από Αθήνα , με Αegean.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ