Αναλύοντας τη θέση του πάουερ-φόργουορντ
Οι ιδιαιτερότητες της θέσης "4", το γράφημα περί... τριπόντων, η σύγκριση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού με τις άλλες ομάδες της Ευρωλίγκα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν για την ερυθρόλευκη "αχίλλειο πτέρνα" και την υπεροχή των "πρασίνων".
Το Sport24.gr αρχικά αναλύει τη θέση "4", που ουσιαστικά καθορίζει την ταυτότητα της κάθε ομάδας, στη συνέχεια "ακτινογραφεί" τους πάουερ-φόργουορντ των "αιωνίων", σχολιάζει ένα ενδιαφέρον γράφημα για το ποιοι παίκτες αρέσκονται να... βολτάρουν στην περιφέρεια και ποιοι να σουτάρουν από κοντά και ολοκληρώνει την παρουσίαση της θέσης με τη σύγκριση της θέσης σε επίπεδο Euroleague.
Η θέση "4" είναι από τις πιο παρεξηγημένες στο σύγχρονο μπάσκετ. Άλλοι τη θεωρούν "κλειδί" κι άλλοι ως την πιο εύκολη. Η ουσία είναι ότι το στυλ του πάουερ-φόργουορντ διαμορφώνει την "ταυτότητα" των ομάδων. Άλλες προτιμούν να έχουν έναν καλό σουτέρ για να δημιουργούνται αποστάσεις (Τελέτοβιτς, Φώτσης, Σούμπερτ, Μπλου, Γκαρμπαχόθα, Κριάπα, Λιούνεν), άλλοι κάποιον ευκίνητο παίκτη με ικανότητα στο ένας-εναντίον-ενός (Ελιγιάχου, Σμιθ, Πρίντεζης, Τάκερ), άλλοι έναν "καθαρό" δεύτερο ψηλό (Ρέγιες, Βερεεμένκο, Φρίλαντ, Μπάνιτς, Τόμπσον) κι άλλοι πιο σύνθετους παίκτες που σκοράρουν τόσο με πλάτη, όσο και με πρόσωπο (Σαβάνοβιτς, Λόρμπεκ, Μέι, Μοτεγιούνας, Σούπουτ).
Η θέση, πάντως, προσφέρεται για... εύκολους πόντους. Κυρίως γιατί βρίσκουν αντιπάλους με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ ο Λιούνεν είναι ένας τελείως διαφορετικός παίκτης με τον Ρέγιες σε άμυνα-επίθεση ή ο Φρίλαντ με τον Σούπουτ κοκ) και λόγω θέσης ο προσωπικός τους αντίπαλος συχνά-πυκνά συμμετέχει στις αμυντικές περιστροφές.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι πολλές ομάδες επιλέγουν την αμυντική τους τακτική από το αν σουτάρει ή όχι ο πάουερ-φόργουορντ. Για παράδειγμα τον Παναθηναϊκό του Φώτση καμία ομάδα δεν έπαιζε με πολλές περιστροφές, λόγω της ικανότητας του να σουτάρει και να πασάρει γρήγορα στον αμαρκάριστο συμπαίκτη του. Το αντίθετο συμβαίνει συχνά με τον Ολυμπιακό, ή τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Το παρακάτω ενδιαφέρον γράφημα που δημοσιεύτηκε στη σελίδα "In the Game" και παρουσιάζει το πόσο... περιφερειακά παίζουν τα "4άρια" της Ευρωλίγκα .
Βλέπουμε λοιπόν ( πατήστε εδώ για να δείτε μεγάλο το γράφημα) ποιοι παίκτες το... ρίχνουν στα σουτάκια και ποιοι παλεύουν μες στο καλάθι. Στα δύο άκρα είναι ο Ελιγιάχου (ένα μόλις σουτ τριών πόντων) κι ο Τόμας Ρες της Σιένα, που κάνει σχεδόν το 70% των προσπαθειών του πίσω από τα 6.75.
Στην κατηγορία "σουτέρ" ανήκουν μεταξύ οι Στόουνρουκ (επίσης της Σιένα), Γκαρμπαχόσα, Φώτσης, Ουίλκινσον, Βοροντσέβιτς, Λιούνεν, Άντιτς και Μάρκοτς, ενώ στην κατηγορία "δεύτερος ψηλός" οι Ρέγιες, Μπάνιτς, Τάκερ, Βερεμέενκο, Τόμπσον, Σάμνικ, Σκέκιτς.
Ας δούμε αναλυτικά όμως τι κάνουν οι πάουερ-φόργουορντ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Η σύγκριση βρίσκει κερδισμένους με διαφορά τους Σμιθ-Καϊμακόγλου. Αναλυτικά:
Ολυμπιακός
Στον Ολυμπιακό τη θέση καλύπτουν κυρίως ο Γιώργος Πρίντεζης κι ο Πέρο Άντιτς, ενώ χρόνο συμμετοχής έχουν πάρει ο Ματ Χάουαρντ κι ο Κάιλ Χάινς. Ο τελευταίος, αν και παίζει περισσότερο στο "5", έχει αγωνιστεί σε σχήματα μαζί με τον Παπαδόπουλο (κυρίως) και τον Γλυνιαδάκη. Από αυτή την ανάλυση, ωστόσο, θα μείνει εκτός.
Το ουσιαστικό πρόβλημα των Πειραιωτών προέρχεται από την έλλειψη απειλής από το τρίποντο. Οι Άντιτς-Πρίντεζης έχουν συνολικά 27%, ενώ οι Χάουαρντ-Χάινς δεν έχουν ευστοχήσει ούτε μια φορά από τα 6.75!
Πέρο Άντιτς: Έχει αγωνιστεί βασικός και στα 8 παιχνίδια του Ολυμπιακού, αν κι οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια, καθότι στο Μπιλμπάο προερχόταν από τραυματισμό κι έπαιξε λίγο, ενώ στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στην Πόλη τέθηκε νοκ-άουτ.
Έχει συνολικά 6.5 πόντους και 4.9 ριμπάουντ, σουτάροντας όμως με πολύ άσχημα ποσοστά. Έχει 36% στα δίποντα και μόλις 26% στα τρίποντα. Το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά και το μεγάλο πρόβλημα, καθότι στη θεωρία το μακρινό σουτ είναι το πλεονέκτημα έναντι των άλλων "4αριών" που έχει στη διάθεση του ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Έκανε τα καλύτερα του παιχνίδια με την Κάχα Λαμποράλ στη Βιτόρια και κόντρα στη Μπιλμπάο στην Αθήνα. Με τους Βάσκους είχε ρεκόρ πόντων (14), χρόνου συμεμτοχής (25.34') και ranking (15), ενώ είχε ακόμη 6 ριμπάουντ, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη του επίδοση μετά τα 12 που "κατέβασε" με τη Φενέρμπαχτσε στην Αθήνα (όταν όμως είχε μόλις 1/12 σουτ).
Γιώργος Πρίντεζης: Είναι αρκετά "ανεβασμένος" το τελευταίο διάστημα κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι είναι ο 3ος σκόρερ κι ο 3ος σε χρόνο συμμετοχής στους "ερυθρολεύκους". Μόνο οι Σπανούλης, Χάινς (κι ο Γλυνιαδάκης που έχει παίξει μόλις δύο ματς) έχουν περισσότερους πόντους από τους δικούς του 7.9 ανά παιχνίδι. Ενώ οι δύο προαναφερθέντες είναι αυτοί που μένουν περισσότερη ώρα στο παρκέ από το 19.30. Ο Χάινς συγκεκριμένα παίζει... δύο δευτερόλεπτα παραπάνω, ενώ ο Σπανούλης φτάνει στα 30.46'.
Ο Πρίντεζης έχει 60% στα δίποντα, 83% στις βολές αλλά κι αυτός δεν σουτάρει καλά από το τρίποντο (27%). Ακόμη έχει 3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ.
Έκανε το καλύτερο του παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΣΕΦ (21 πόντοι με μια χαμένη βολή και 31 ranking), ενώ ήταν πολύ θετικός (11 πόντοι, 6 ριμπάουντ) με τη Κάχα Λαμποράλ την περασμένη Πέμπτη. Το ματς που έπαιξε περισσότερο είναι αυτό με τη Νανσί στο ΣΕΦ (9 πόντοι, 5 ριμπάουντ σε 28.16').
Χάουαρντ: Ο απόφοιτος του Μπάτλερ αγωνίστηκε μόλις σε τρία παιχνίδια φέτος, λόγω τραυματισμού. Έχει παίξει στα δύο πρώτα (15 λεπτά στο ένα και 43 δευτερόλεπτα στο άλλο) και στο τελευταίο (3.42). Έχει συνολικά 2 πόντους με 2/2 βολές, 0/5 σουτ εντός πεδιάς και κανένα ριμπάουντ.
Παναθηναϊκός
Οι "πράσινοι" φέτος έχασαν τον... άνθρωπο τους στη θέση "4", μετά την αποχώρηση του Αντώνη Φώτση. Ουσιαστικά ο αντικαταστάτης του είναι ο Στίβεν Σμιθ ένας παίκτης με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (όπως το ένας-εναντίον-ενός), ενώ ο Κώστας Καϊμακόγλου διατηρεί το ρόλο του μπακ-απ έχοντας πάντως αυξημένες αρμοδιότητες.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνήθως χρησιμοποιεί έναν από τους δύο για το ρόλο, καθώς φέτος έχουν αποφευχθεί τα ψηλά σχήματα (με τον Τσαρτσαρή ή τον Μπατίστ παρτενέρ ενός κλασσικού σέντερ).
Στίβεν Σμιθ: Έχει ξεκινήσει και στα 8 φετινά παιχνίδια και παίζει κατά μέσο όρο 19.25'. Έχει 10.9 πόντους κάτι που σημαίνει ότι... ισοβαθμεί στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με τους Διαμαντίδη και Σάτο. Έχει 85% στις βολές, 44% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα! Μέχρι στιγμής σουτάρει 12/26, έχοντας όσα εύστοχα όσα και ο Καϊμακόγλου, που θεωρείται καλύτερος σουτέρ. Ο μοναδικός "πράσινος" με περισσότερα τρίποντα είναι ο Διαμαντίδης (με 19). Έχει ακόμη 9.5 στο ranking.
Το καλύτερο παιχνίδι του Σμιθ ήταν το τελευταίο στο Κάουνας όπου είχε 17 πόντους, 5 ριμπάουντ, 26 λεπτά (ρεκόρ) και 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ακόμη είχε πετύχει διψήφιο νούμερο πόντων με την Ουνικάχα (από 13 στο ΟΑΚΑ και στη Μάλαγα) και στο Ζάγκρεμπ (12).
Ο μικρότερος χρόνος που έπαιξε ήταν με τη Ζαλγκίρις (εντός) όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με φάουλ και έπαιξε μόλις 11 λεπτά.
Κώστας Καϊμακόγλου:
Αν και έρχεται από τον πάγκο μένει στο παρκέ περισσότερη ώρα από τον Σμιθ (22.13'). Ουσιαστικά μόνο οι Διαμαντίδης, Σάτο και Καλάθης παίζουν περισσότερο από τον διεθνή φόργουορντ.
Στην Ευρωλίγκα έχει 7.1 πόντους με 83% στις βολές, 40% στα δίποντα και 57% στα τρίποντα! Συγκεκριμένα έχει 12/21, όσα και ο Σμιθ, αλλά με λιγότερες προσπάθειες. Παράλληλα έχει τα ίδια ριμπάουντ με τον Σμιθ (3.8), 1.1 ασίστ, 1.0 κλέψιμο και 9.5 στο ranking.
Τα καλύτερα του παιχνίδια τα έχει κάνει με τη Μάλαγα (13π, 3ρ, 4ασ και 20 ranking) και με την ΤΣΣΚΑ (13π, 5ρ και 14 ranking). Κόντρα στη Μπάμπεργκ είχε ξανά 13 πόντους, 3 ριμπάουντ παίζοντας περισσότερο από κάθε άλλο ματς (30.19'), ενώ με την ΚΚ Ζάγκρεμπ μέτρησε 5 πόντους και 11 ριμπάουντ, έχοντας 16 στο σύστημα ranking.
Η σύγκριση τους
Το εντυπωσιακό με το δίδυμο του Παναθηναϊκού είναι ότι έχουν τα ίδια νούμερα σε ριμπάουντ (3.8) και ranking. Ο Καϊμακόγλου σουτάρει καλύτερα, αλλά σκοράρει λιγότερο.
Από την άλλη Άντιτς-Πρίντεζης σουτάρουν το ίδιο άσχημα στα τρίποντα, με τον δεύτερο να έχει υψηλά ποσοστά σε βολές-δίποντα. Ο Σκοπιανός, βέβαια, είναι με διαφορά ο καλύτερος ριμπάουντερ της τετράδας.
Το δίδυμο των "πρασίνων" υπερτερεί σε πόντους, βολές, τρίποντα και ranking, ενώ οι Πειραιώτες σε δίποντα και ριμπάουντ.
Δίδυμο | Πόντοι | Βολές | Δίποντα | Τρίποντα | Ριμπάουντ | Ranking |
Άντιτς-Πρίντεζης | 15.3 | 77% | 47% | 26.8% | 7.9 | 6.4 |
Σμιθ-Καϊμακόγλου | 18.0 | 84% | 42% | 51% | 7.2 | 9.5 |
Σύγκριση Ευρωλίγκα
Συγκρίνοντας τα παρακάτω δίδυμα πάουερ-φόργουορντ βλέπουμε ότι αυτό του Παναθηναϊκού είναι το πιο εύστοχο από την περιφέρεια. Οι Σμιθ-Καϊμακόγλου έχουν 51%, ενώ ακολουθεί ο Τελέτοβιτς (καθώς ο Ντόρσεϊ δεν σουτάρει) της Κάχα Λαμποράλ, ο Ουίλκινσον της Ούνιξ Καζάν (ίδια περίπτωση), ο Ματεγιούνας κι ο "σπεσιαλίστας" Φρασούνκιεβιτς (έχει σουτάρει μόνο τρίποντα), οι Κριάπα-Βοροντσέβιτς κι οι Λόρμπεκ-Ουάλας.
Όσο για το 70% της Μακάμπι Τελ Αβίβ; Είναι τελείως πλασματικό, καθώς ο Ελιγιάχου έχει 1/1 προσπάθεια, την ώρα που ο "τρίποντος" Μπλου έχει 41%.
Ο Ολυμπιακός είναι από τις χειρότερες ομάδες στο τρίποντο, όπως φαίνεται από το 27%, δεν μπορεί όμως να συγκριθεί με την... άσφαιρη Μπιλμπάο (0/4 οι Μπάνιτς-Ερβέλ), η Ζαλγκίρις (2/24 συνολικά οι Κλιμαβίτσιους-Γιανκούνας), η Ολίμπια Λουμπλιάνας (μόνο ο Μάρκοτα δηλαδή γιατί ο Τόμπσον δεν σουτάρει για τρεις), η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (ελέω του 1/14 που έχει ο Πρέλζιτς) και το 26% της Μάλαγα και της Μπάμπεργκ (Σούπουτ).
Οι άλλες "πρωτιές"
Το δίδυμο της Εφές (Σαβάνοβιτς-Ιλιασόβα) είναι το ποιοτικότερο της Ευρωλίγκα όπως φαίνεται από το ranking (24.1). Υπάρχει, βέβαια κι αυτό των Φώτση-Γκαλινάρι με την ιδιαιτερότητα ότι ο ΝΒΑερ των Ιταλών παίζει και στο "3", οπότε οι δυο τους βρίσκονται συχνά ταυτόχρονα στο παρκέ.
Για ανάλογο λόγω συγκεντρώνουν πάνω από 20 στο άθροισμα τα "4άρια" της Ολίμπια, της Παρτίζαν και της ΚΚ Ζάγκρεμπ, ενώ το νούμερο είναι πιο ενδεικτικό για τη Ρεάλ των Μίροτιτς-Ρέγιες, για τη Μπάμπεργκ και τη Μπιλμπάο των Μπάνιτς-Ερβέλ που αλληλοσυμπληρώνονται.
Το ranking από την άλλη είναι αμείλικτο για το δίδυμο της Σιένα (9.0), της Γαλατασάραϊ (9.4) και της Ζαλγκίρις (10). Από τα πιο χαμηλά σύνολα κι αυτό του Ολυμπιακού (12.8), που βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος.
Πόντοι - ριμπάουντ
Η ποιότητα των πάουερ-φόργουορντ της Εφές φαίνεται κι από το σκοράρισμα. Οι Σαβάνοβιτς και Ιλιασόβα σκοράρουν 29.4 πόντους ανά παιχνίδι. Ακολουθεί ο... Τελέτοβιτς (24.5 μαζί με τον Ντόρσεϊ), οι Μάτσβαν-Λούτσιτς (22.0), οι Μέι-Χέτφελντ (21.9), οι Μπάνιτς-Ερβέλ (20.1) και φυσικά οι Φώτσης-Γκαλινάρι (24.2).
Τους λιγότερους πόντους πετυχαίνουν τα δίδυμα της Σιένα (6.2), της Ζαλγκίρις (9.5), της Ολίμπια (11.8), της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (14.2) και του Ολυμπιακού (15.3).
Όσο για τα ριμπάουντ; Ξεχωρίζουν οι Μέι-Χέτφελντ (που παίζουν και "5" βέβαια) με 13.5, οι Φρίλαντ-Γκαρμπαχόσα (10.6), οι Μάτσβαν-Λούτσιτς (10.3) κι η Μπάμπεργκ (10.0). Τα λιγότερα μαζεύουν οι... επιθετικοί Ελιγιάχου-Μπλου (4.5) κι οι Ρες-Στόουνρουκ (6.5).
Ομάδα | Δίδυμο | Πόντοι | Βολές | Δίποντα | Τρίποντα | Ριμπάουντ | Ranking |
Εφές | Σαβάνοβιτς Ιλιασόβα |
29.4 | 68% | 49% | 38% | 9.3 | 24.1 |
Προκόμ | Ματεγιούνας Φρασούνκιεβιτς |
17.3 | 45% | 56% | 44% | 9.5 | 19.5 |
Σαρλερουά | Μπέγκιν Γκριν |
17.3 | 68% | 56% | 40% | 7.3 | 14.4 |
Καντού* | Λιούνεν Σκέκιτς |
17.5 | 76% | 53% | 32% | 7.1 | 16.3 |
Μπάμπεργκ** | Σούπουτ Τάκερ |
19.2 | 77% | 51% | 26% | 10.0 | 20.4 |
Κάχα Λαμποράλ*** | Τελέτοβιτς Ντόρσεϊ |
24.5 | 71% | 49% | 45% | 8.0 | 22.6 |
ΤΣΣΚΑ | Κριάπα Βοροντσέβιτς |
16.0 | 61% | 60% | 44% | 8.3 | 17.6 |
Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο**** |
Φώτσης Γκαλινάρι |
24.2 | 71% | 57% | 29% | 8.3 | 26.6 |
Μπαρτσελόνα | Λόρμπεκ Ουάλας |
18 | 52% | 50% | 44% | 6.8 | 19.5 |
Φενέρμπαχτσε Ούλκερ****** |
Γκιστ Πρέλτζιτς |
14.2 | 77% | 45% | 22% | 8.9 | 18.7 |
Μπιλμπάο | Μπάνιτς Ερβέλ |
20.1 | 74% | 72% | - | 7.2 | 20.4 |
Γαλατάσαραϊ ****** |
Σούμπερτ Σονγκάιλα |
17.8 | 73% | 44% | 37% | 6.7 | 9.4 |
Ζάγκρεμπ ******* |
Μέι Χετφελντ |
21.9 | 70% | 56% | 33% | 13.5 | 22.1 |
Μακάμπι | Μπλου Ελιγιάχου |
19.0 | 84% | 55% | 70% | 4.5 | 15.1 |
Σιένα ******** |
Στόουνρουκ Ρες |
6.2 | 93% | 54% | 37% | 6.5 | 9.0 |
Παρτίζαν ********* |
Μάτσβαν Λούσιτς |
22.0 | 91% | 51% | 35% | 10.3 | 22.3 |
Ρεάλ | Μίροτιτς Ρέγιες |
18.6 | 82% | 54% | 38% | 9.6 | 22.7 |
Νανσί | Μόρμαν Σάμνικ |
19.6 | 58% | 53% | 27% | 8.4 | 14.9 |
Ουνικάχα | Φρίλαντ Γκαρμπαχόσα |
19.4 | 76% | 52% | 26% | 10.6 | 19.7 |
Ούνιξ Καζάν ********** |
Ουίλκινσον Βερεεμένκο |
15.8 | 48% | 45% | 44% | 7.4 | 12.9 |
Ολίμπια | Μάρκοτα Τόμπσον |
11.8 | 65% | 61% | 14% | 7.4 | 12.9 |
Ζαλγκίρις | Γιανκούνας Κλιμαβίτσιους |
9.5 | 74% | 45% | 13% | 8.4 | 10 |
Ολυμπιακός | Άντιτς Πρίντεζης |
15.3 | 77% | 47% | 27% | 7.9 | 12.8 |
Παναθηναϊκός | Σμιθ Καϊμακόγλου |
18.0 | 84% | 42% | 51% | 7.2 | 19.0 |
*Καντού: Ο Σκέκιτς είναι τραυματίας και τώρα πίσω από τον Λιούνεν (30 λεπτά συμμετοχής) αγωνίζεται περιφερειακός
**Μπάμπεργκ: Ο Σούπουτ είναι ο βασικός πάουερ-φόργουορντ. Στα άλλα σχήματα είτε χρησιμοποιείται δεύτερο 5άρι (Μάρκους Σλότερ) ή ο Πι Τζέι Τάκερ (πρώην παίκτης του Άρη) που είναι φόργουορντ.
***Κάχα Λαμποράλ: Ο Τελέτοβιτς είναι μια ομάδα μόνος του, καθώς παίζει 35 λεπτά έχοντας 22.9 πόντους, 6.3 ριμπάουντ και 21.4 ranking. Ο Ντόρσεϊ "κλείνει" τη θέση με την ολιγόλεπτη συμμετοχή του. Οπότε το νούμερο των Βάσκων δεν είναι ενδεικτικό.
****Εμπόριο Τζινς Αρμάνι: Δύο οι ιδιαιτερότητες των Μιλανέζων: αφενός ότι ο Γκαλινάρι αποχώρησε για το ΝΒΑ κι αφετέρου ότι πλην του Φώτση τα πράγματα είναι μπερδεμένα κι αυτό γιατί ο Στέφανο Μαντσινέλι που ξεκινά συνήθως στο "3", παίζει την περισσότερη ώρα ουσιαστικά σαν πάουερ-φόργουορντ, με τον Γκαλινάρι να παίζει στην περιφέρεια.
*****Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ: Ο Γκιστ είναι ο βασικός πάουερ-φόργουορντ για τον Νέβεν Σπάχια, που στα περισσότερα ματς βάζει τον all-around Πρέλτζιτς να παίζει στο "4", έστω κι αν επί της ουσίας είναι περιφερειακός. Αυτή είναι η συχνότερη εναλλακτική λύση, χωρίς να αποκλείεται η ταυτόχρονη παρουσία του Πεκέρ με έναν καθαρό σέντερ.
******Γαλατάσαραϊ: Ο Οκτάι Μαχμουτί πέρα από τον σουτέρ Σούμπερτ (που ξεκίνησε στην Ιταλία σαν "3άρι"), χρησιμοποιεί ψηλά σχήματα, είτε με τον Σονγκάιλα, είτε τον 20χρονο Αλντεμίρ. Συχνά βέβαια κάποιος από τους δύο παίζει και το ρόλο του σέντερ.
*******ΚΚ Ζάγκρεμπ: Ουσιαστικά τέσσερις ψηλοί μοιράζονται τις δύο θέσεις. Ο Μέι παίζει 30 λεπτά και όταν απουσιάζει χρησιμοποιείται ένα σχήμα με κάποιον εκ των Ντιά, Χέτφελντ και Κασούν. Βέβαια το δίδυμο Χέτφελντ-Μέι παίζει 50 λεπτά (κι όχι τα 40 της θέσης), κάτι που σημαίνει ότι έχει στατιστικό... αβαντάζ.
********Σιένα: Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι μοιράζει κι αυτός το χρόνο ανάμεσα σε τέσσερις ψηλούς. Οι Στόουνρουκ-Ρες είναι αυτοί που δεν παίζουν στο low-post κι επομένως λογίζονται ως "4άρια", χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι Λαβρίνοβιτς-Άντερσεν είναι καθαρόαιμοι σέντερ.
*********Παρτίζαν: Ο Μάτσβαν μένει για 30 λεπτά στο παρκέ, ενώ συχνά παίζει και στο "5" σε χαμηλότερα σχήματα. Στο "4", δε, χρησιμοποιούνται και περιφερειακοί όπως ο Λούτσιτς, που αγωνίζεται περίπου 20 λεπτά, τόσο στο "3", όσο και ως δεύτερος ψηλός.
**********Ούνιξ Καζάν: Ο Μάικ Ουίλκινσον (παλιός παίκτης του Άρη παίζει 25 λεπτά). Αντ' αυτού παίζει συχνά ο Βλαντιμίρ Βερεεμένκο, ο οποίος όμως είναι 5άρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν τραυματίστηκε ο Τζαγουάι, έπαιξε αυτός αποκλειστικά στο "5". Κι εδώ οι δύο συνδυάζουν παραπάνω από 40 λεπτά.