X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

"Απείθαρχη" αλλά επικίνδυνη η Βοσνία

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει το αγωνιστικό προφίλ της Βοσνίας, της πρώτης αντιπάλου της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Ο Τελέτοβιτς με το "licence to kill", οι ψηλοί που κάνουν το... τρόλεϊ και τρέχουν πάνω-κάτω, η αδυναμία στα ριμπάουντ κι η απειθαρχία σε άμυνα και επίθεση. Διαβάστε αναλυτικά:

Η Βοσνία, λοιπόν, είναι ο πρώτος αντίπαλος της Εθνικής στα λιθουανικά γήπεδα. Μια... παλιά γνώριμος, της οποίας η Ελλάδα έχει πάρει τον αέρα. Ποιο είναι όμως το αγωνιστικό προφίλ της;

Έρχεται στο Ευρωμπάσκετ έχοντας μια μόλις νίκη στις προηγούμενες διοργανώσεις. Στα δύο από τα τρία τελευταία τουρνουά, δε, κατέληξε στην 15η -και προτελευταία- θέση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει χάσει 6 φορές από την Ελλάδα, είτε χρειάστηκαν οι... μπουνιές στην Τουρκία, είτε το μακρινό τρίποντο του Αλβέρτη στην Ισπανία, ή το ξέσπασμα του Ζήση στη Σερβία.

Οι παίκτες

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ήταν ο Μίρζα Τελέτοβιτς ο κορυφαίος "τρίποντος" της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Ο φόργουορντ της Κάχα Λαμποράλ έχει την άδεια να πυροβολεί από παντού. Αυτό είναι και καλό και κακό, καθώς αν βρεθεί στη μέρα του είναι ασταμάτητος και μπορεί να... πάρει ένα παιχνίδι μόνος του. Για του λόγου το αληθές σουτάρει πάνω από 12 σουτ ανά παιχνίδι, όπως "μεταφράζονται" τα στατιστικά του στα φιλικά ματς.

Ακόμη η Βοσνία στηρίζει πολλά στον βετεράνο Χένρι Ντόμερκαντ, που μπορεί να προσφέρει instant scoring, συνήθως από τον πάγκο όπως χρησιμοποιείται από τον προπονητή του. Οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες έχουν τον πρώτο... επιθετικό λόγο στην ομάδα τους, όπως πιστοποιούν τα 28 σουτ που έκαναν - από τα 58 συνολικά της Βοσνίας- στον τελευταίο αγώνα προετοιμασίας.

Ο πλέι-μέικερ Γκόρντιτς αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, διότι είναι ένας παίκτης που δημιουργεί ρήγματα και τελειώνει τις φάσεις μες στο καλάθι. Από την άλλη δεν είναι πλέι-μέικερ με την... ακριβή έννοια του όρου και δεν συνηθίζει να παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση, αλλά σίγουρα είναι μια πηγή κινδύνου για την ελληνική άμυνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Νιχάτ Τζέντοβιτς. Όπως κι ο συμπαίκτης του στη Ρόμα (Γκόρντιντς) είναι πολύ επιθετικός προς το καλάθι, χωρίς όμως να απειλεί από μακριά.

Στο ρόστερ βρίσκουμε ακόμη τον πρώην φόργουορντ του Άρη Εντίν Μπάβσιτς που παίζει στο "4" και στο "5", τον "σβούρα" του Κολοσσού και της ΑΕΚ Σάσα Βασίλιεβιτς, τον παλιό γκαρντ της Ολυμπιάδας Πατρών Αλεξέι Νέσοβιτς και τον άλλοτε σέντερ του Αμαρουσίου και του Ηρακλή, Ερμίν Τζάζβιν.

Οι υπόλοιποι είναι ο δυναμικός (στην καλύτερη) ή ξύλινος (στη χειρότερη) φόργουορντ της Λιέτουβος Ρίτας, Κέναν Μπαϊράμοβιτς (θα παίζει εντός έδρας), ο νεαρός σέντερ Ελμεντίν Κικάνοβιτς, ο Γκόραν Γκόνιτς και τον Μίλαν Μιλόσεβιτς που έπαιξε πέρσι στην Κύπρο.

Το αγωνιστικό στυλ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βοσνίας, όπως φαίνεται στα φιλικά, είναι η πειθαρχία κι η αμυντική συνοχή. Στην επίθεση, ενώ υπάρχουν παίκτες με πολύ ταλέντο, μοιάζουν να μην έχουν ισορροπία (πολλά σουτ τριών πόντων) ή ομαδικότητα. Οι Τελέτοβιτς-Ντόμερκαντ σουτάρουν από όπου και όποτε θέλουν κι οι ψηλοί διαμαρτύρονται ότι δεν... ακουμπούν τη μπάλα ποτέ. Ακόμη και το μοναδικό αυθεντικό "5άρι" της ομάδας, ο Τζάζβιν, έχει περιορισμένο επιθετικά ρόλο.

Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αποχώρησαν οι Χότζιτς και Βάρντα, που εκτός ότι δεν έπαιρναν προσπάθειες, είπαν ότι κουράστηκαν από τα πειράματα του Σαμπίτ Χάτζιτς να δοκιμάζει τους "μικρούς".

Δύο άλλα σημαντικά προβλήματα των Βόσνιων είναι η ασυνέπεια τους στα ριμπάουντ, όπως φάνηκε στα φιλικά παιχνίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φιλικό απέναντι στη δική μας Εθνική έχασαν τη μάχη των αιθέρων με το ευρύ 36-16.

Το τελευταίο στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το συμπέρασμα ότι οι Βόσνιοι δείχνουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο όταν βρίσκονται κοντά στο σκορ και ένα άλλο όταν χάνουν την επαφή τους. Στη δεύτερη περίπτωση συνηθίζουν να παρατούν το παιχνίδι, να γίνονται ακόμη πιο βιαστικοί στην επίθεση και ευάλωτοι στην άμυνα.

Οπότε καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο μάχης της Εθνικής Ελλάδος και πόσο σημαντικό είναι το καλό ξεκίνημα στον αγώνα (και στο τουρνουά).

*Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο επίσημο site του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης ( sepk.gr )

*Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Στέφανο Τριαντάφυλλο στο Twitter ( @Stefanos_Rose )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ