OPINIONS

Χριστουγεννιάτικο Γκι(στ)

Χριστουγεννιάτικο Γκι(στ)

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για το χριστουγεννιάτικο δώρο της Μάλαγα με την ανταλλαγή του Γκιστ με τον Πάνκο. Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκό, τι διαψεύδουν οι αριθμοί και τι αλλάζει στους "πράσινους" με την προσθήκη του σούπερ-αθλητικού Αμερικανού από την Ουνικάχα.

Ο Γιάννης Φιλέρης έδωσε την... ασίστ γράφοντας για τον νέο Παναθηναϊκό , οπότε ας δούμε τι αλλάζει στον Παναθηναϊκό με την ανταλλαγή μεταξύ του Γκιστ και του Πάνκο, μια κίνηση που ξεκίνησε από τη Μάλαγα, αλλά ενδεχομένως να βοηθήσει περισσότερο τον Παναθηναϊκό.

Με τις προσθήκες των Μπανκς, Καπόνο και Γκιστ ο Παναθηναϊκός αλλάζει κατά πολύ πρόσωπο, καθώς μιλάμε για τρεις παίκτες που θα έχουν βασικό ρόλο.

Κι αν ο Μπανκς έχει ήδη αφήσει τα διαπιστευτήρια του, μένει το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους δύο Αμερικάνους. Ο Καπόνο θα αποτελέσει μια προσθήκη στην περιφέρεια και ο Γκιστ, μια αλλαγή, καθώς θα πάρει τη θέση του Άντι Πάνκο.

Τι έχει δώσει ο Μπανκς

Καταρχήν έχει δώσει λύσεις σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού, που ήταν τα αργά πόδια στην περιφέρεια. Οπότε μόνο και μόνη η αμυντική του παρουσία είναι ένα μεγάλο "συν". Πέρα από αυτό έχει αποτελέσει μια "ένεση" στη θέση του πλέι-μέικερ, χάρις στην προσωπικότητα του. Καλύπτει εν μέρει και το "κενό" που αφήνει ο Ούκιτς, ο οποίος δεν είναι η κλασική περίπτωση πλέι-μέικερ. Ο Κροάτης είναι μεν χαρισματικός παίκτης, αλλά απέχει πολύ από το πρότυπο του "άσου" που αρέσει στον κόουτς Πεδουλάκη, αυτό που ξεκινάει και τελειώνει με τη λέξη "διάβασμα". Ο Ούκιτς χωλαίνει στις επιλογές και αυτό όχι μόνο ζημίωσε αρχικά τον Παναθηναϊκό, αλλά επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τον Δημήτρη Διαμαντίδη .

Ο Καπόνο...

Από την άλλη έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους παίκτες στο "πράσινο" ρόστερ που δεν παίζει παραπάνω από μια θέση, αλλά έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο: να ανοίγει το γήπεδο με το περιφερειακό του σουτ.

Ο Αμερικανός, με το φονικό τρίποντο - σήμα κατατεθέν, έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις ως τώρα. Κι αν τα ποσοστά ευστοχίας του είναι κάτι γνωστό, αυτό που έχει εντυπωσιάσει ως τώρα είναι η αντίληψη και η εξαιρετική του πάσα.

Η παρουσία του οπότε θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην εκμετάλλευση του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη (πάσα, σουτ) και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια δημιουργίας και εκτέλεσης στους pick-n-roll παίκτες και πιο συγκεκριμένα στον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Το ερωτηματικό που αφορά την περίπτωση του συμπληρώνει το κουτάκι δίπλα από τη λέξη "άμυνα". Με προβλήματα τραυματισμών τα τελευταία δύο χρόνια, μένει να μάθουμε αν θα μπορέσει (με το μυαλό του) να καλύψει τις αμυντικές του αδυναμίες.

Τι αλλάζει στον Παναθηναϊκό με την προσθήκη του Γκιστ;

Σύμφωνα με τους αριθμούς ο Παναθηναϊκός δεν είχε πρόβλημα στα ριμπάουντ (1η ομάδα στην Ευρωλίγκα στη συγκεκριμένη κατηγορία), ωστόσο, αυτό που χρειαζόταν ήταν να γίνει ακόμη πιο αθλητικός. Και ίσως να μην υπάρχει φόργουορντ με περισσότερα προσόντα στην Ευρωλίγκα από τον συγκεκριμένο παίκτη. Καταλαβαίνει επομένως κανείς πόσο δυνατό γίνεται σε αυτό το κομμάτι το "τριφύλλι" με το δίδυμο Γκιστ-Λάσμε στην 5άδα του.

Και τι θα γίνει με το σουτ;

Είναι η πρώτη εύλογη απορία. Ο Αμερικανός με τη θητεία στην Παρτίζαν, τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και την Ουνικάχα Μάλαγα δεν είναι το "4άρι" που θα ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, αποτελώντας μια απειλή από την περιφέρεια, αλλά μην είμαστε βιαστικοί. Φέτος σουτάρει ακριβώς το ίδιο αποτελεσματικά με τον Άντι Πάνκο. Ο προκάτοχος του ήρθε στην Αθήνα με περγαμηνές εκτελεστή, αλλά η δική του αναποτελεσματικότητα από την περιφέρεια αποτέλεσε ένα σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Πιο συγκεκριμένα ο Γκιστ είχε 35% στο τρίποντο (9/26), ευστοχώντας σε κάτι παραπάνω από τα διπλά τρίποντα από τον Πάνκο (25% δηλαδή 4/16) στην Ευρωλίγκα. Αντίστοιχο ποσοστό είχε ο 35χρονος και στο ελληνικό πρωτάθλημα (25% με 3/12), ενώ ο διάδοχος του είχε με τη Μάλαγα 6/32 (20%). Οπότε... μικρό το κακό.

Η άμυνα

Ο Παναθηναϊκός δεν αποκτά μόνο έναν καλό ριμπάουντ, ή έναν παίκτη που μπορεί να τρέξει και να πηδήξει. Γίνεται πολύ καλύτερος στις περιστροφές και στα close-out, αποκτά μέγεθος, γρηγορότερα πόδια και παράλληλα αποφεύγει για παράδειγμα το δίδυμο Καπόνο-Πάνκο, που σίγουρα θα αντιμετώπιζε αμυντικό πρόβλημα σε μια κοινή παρουσία στην 5άδα.

Η ομάδα του... Πεδουλάκη

Με τις τελευταίες προσθήκες το ρόστερ του Παναθηναϊκού γίνεται "ομάδα Πεδουλάκη": έχει δηλαδή παίκτες που παίζουν σε περισσότερες από μια θέση (εξαίρεση είπαμε ο Καπόνο, ο Ξανθόπουλος και ο Σχορτσιανίτης) και επομένως τη δυνατότητα να "κατεβάζει" διαφορετικά σχήματα ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα, την τακτική και τον αντίπαλο.

Επίσης παράλληλα προστίθεται ένας παίκτης που είναι "oversized" για τη θέση του, όπως ακριβώς τους θέλει ο προπονητής του Παναθηναϊκού (που δικαιώνεται πρόχειρα-πρόχειρα από την κυριαρχία των "πρασίνων" στο ριμπάουντ). Ο Πάνκο ήταν ο μοναδικός από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που δεν κέρδιζε με το μέγεθος του τον προσωπικό του αντίπαλο, όπως συμβαίνει με άλλους παίκτες (Διαμαντίδης, Ούκιτς, Μπράμος, Σχορτσιανίτης, Μασιούλις).

Τα σχήματα

Όπως προκύπτει από τις ανακατατάξεις ο Παναθηναϊκός πλέον θα κινηθεί σε μια διαφορετική λογική. Τη θέση "1" θα καλύψουν οι Μπανκς-Ούκιτς και ο Ξανθόπουλος ως τρίτος, στο "2" θα παίζει ο Δημήτρης Διαμαντίδης που θα παίρνει ανάσες είτε από μια κοινή παρουσία των "άσων" στην ίδια πεντάδα, είτε από τον Μπράμος (όπως γίνεται στα τελευταία ματς), στο "3" θα παίρνουν χρόνο ο Καπόνο, ο Μπράμος και ο Μασιούλις, στο "4" θα παίζουν οι Γκιστ-Τσαρτσαρής και αρκετά ο Μασιούλις και στο "5" οι Σχορτσιανίτης και Λάσμε.

Ο Μασιούλις αναμένεται να βρει αρκετό χρόνο στη θέση "4" για να χωράει στην 5άδα μαζί με τον Καπόνο, ενώ η λογική λέει ότι θα επαναφερθεί η επιλογή του Κώστα Τσαρτσαρή στο "4" όταν θα βρίσκεται στην 5άδα ο Σχορτσιανίτης. Είναι άλλωστε ο ιδανικός παρτενέρ για τέτοιες συνθήκες χάρις στην εμπειρία, την πάσα και το διάβασμα του, καθότι είναι άλλωστε και καλύτερος σουτέρ από τον Γκιστ, που θα προτιμάτε σε σχήματα με τον Λάσμε ως σέντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ