EUROLEAGUE

Εννέα αριθμοί για την άμυνα του Ολυμπιακού

Εννέα αριθμοί για την άμυνα του Ολυμπιακού

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τη μεγάλη διαφορά του φετινού Ολυμπιακού, την "αεροπορία". Πέτγουεϊ ,Ντάνστον, Σίμονς και Μπέγκιτς έχουν αλλάξει το αμυντικό προφίλ των "ερυθρολεύκων" και υπάρχουν εννέα αριθμητικές συγκρίσεις που το αποδεικνύουν.

Θα μπορεί να πει (και να γράψει) κάποιος πολλά για το φετινό καλό πρόσωπο του Ολυμπιακού, αν και το 4-0 μιλάει από μόνο του. Η σημασία της προσθήκης του Ματ Λοτζέσκι έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, οπότε έχει μεγαλύτερη σημασία να γίνει μια ανάλυση στην αμυντική "μεταμόρφωση" της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Αν θα μπορούσε κάποιος εύκολα να διακρίνει κάτι διαφορετικό στον φετινό Ολυμπιακό, αυτό είναι το πόσο δύσκολα "τρώει" καλάθι. Η βελτίωση στα αθλητικά προσόντα της φροντ-λάιν έχει αυξήσει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα της ερυθρόλευκης άμυνας. Και αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς. Χωρίς, βέβαια, να παραβλέπεται η καταλυτική παρουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη, που κάνει ως τώρα πολύ καλή δουλειά στην άμυνα πάνω στη μπάλα (Αρόγιο, Χάκετ κτλ).

Πρώτα, όμως, η θεωρία... Ο Πέτγουεϊ, ο Σίμονς, ο Ντάνστον και ο Μπέγκιτς κατά κύριο λόγο, δημιουργούν ένα τείχος γύρω από τη στεφάνη των Πειραιωτών. Κόβουν σουτ, αλλοιώνουν προσπάθειες, δυσκολεύουν σουτ και έτσι φάσεις που πέρσι θα είχαν γράψει 2 πόντους, τώρα καταλήγουν στο σίδερο. Η "αεροπορία", δηλαδή, κάνει πολύ καλή δουλειά, όπως μπορούσε κανείς να διαγνώσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα με τη Σιένα, όπου οι Ιταλοί αστοχούσαν στη μια προσπάθεια, μετά την άλλη.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχουν γεμίσει ακόμη περισσότερες οθόνες για την αλλαγή στην ερυθρόλευκη φροντ-λάιν, που συνοδευόταν κυρίως με την πρόχειρη προσέγγιση ότι "ο Ολυμπιακός ακολουθεί το παράδειγμα του Παναθηναϊκού", κοπιάροντας δηλαδή το δίδυμο Γκιστ-Λάσμε. Η άποψη αυτή δεν στέκει, αφενός γιατί τη συγκεκριμένη ιδέα δεν την υποστήριξαν ούτε οι "πράσινοι" (που χάλασαν αυτή την ισορροπία με τις μεταγραφές τους) και αφετέρου διότι η βελτίωση των αμυντικών προδιαγραφών ήταν ξεκάθαρη... ανάγκη.

Πέρσι ο Ολυμπιακός δεχόταν με μεγάλη άνεση πόντους από την κακή του περιφερειακή άμυνα. Όποιος περνούσε τον παίκτη του σκόραρε. Οπότε ήταν ξεκάθαρο ότι οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να υποστηρίξουν την περιφερειακή τους γραμμή. Και έτσι φέτος επανήλθε η ισορροπία και βελτιώθηκε συνολικά η άμυνα. Διότι όταν οι "κοντοί" γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι... μπαμπούλες πέρσι, μπορούν να πιέσουν περισσότερο και καλύτερα. Είναι κάτι που συνέβαινε χαρακτηριστικά και την εποχή του Τζόι Ντόρσι, ενός παίκτη που ήταν εξαιρετικός στην ομαδική άμυνα.

Εξάλλου η φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν πάντα αλληλένδετη με την παρουσία καλών αμυντικών ψηλών, όπως ο Τζάρετ Χόμαν στο Μαρούσι, οι Αριγκμπάμπου-Λέισι στην Ολύμπια, ακόμη και ο Στέφενσον (πριν τραυματιστεί στον Πανιώνιο). Οπότε η φετινή φροντ-λάιν του Ολυμπιακού είναι περισσότερο στο στυλ του προπονητή, παρά η "αναγκαστική" περσινή με τους αδύναμους στο αμυντικό κομμάτι Άντιτς και Πάουελ.

Και η στατιστική επιβεβαίωση

- Είναι η ομάδα με τα περισσότερα κοψίματα στην Euroleague (4.8)

- Υποχρεώνει τον αντίπαλο της να σουτάρει με άσχημα ποσοστά. Είναι η 2η ομάδα στη σχετική λίστα με το εντυπωσιακό 42.4%

- Έχει την 4η καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση με 68.3 πόντους παθητικό

- Οι αντίπαλοι του μοιράζουν τις λιγότερες ασίστ. Συγκεκριμένα οι "ερυθρόλευκοι" επιτρέπουν στην άλλη ομάδα ελάχιστες τελικές πάσες (μόλις 10.8), επίδοση που επιβεβαιώνει την αμυντική ποιότητα στις συνεργασίες, αλλά και το πόσο δύσκολα δέχεται εύκολο καλάθι.

- Παράλληλα έχει τη 2η καλύτερη διαφορά ασίστ-λαθών σε σύγκριση με τον αντίπαλο. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός μοιράζει 18.0 ασίστ, ενώ οι αντίπαλοι του μόνο 10.8, ενώ παράλληλα κάνει 10.8 λάθη, ενώ οι αντίπαλοι του 12.5. Πρώτη στη λίστα είναι η Ρεάλ (με 20.8 ασίστ έναντι 14.8 και 11.5 λάθη έναντι 18.5).

Και δεύτερη στατιστική επιβεβαίωση

Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν αν συγκρίνουμε το τι κάνουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην Euroleague σε σχέση με το τι έκαναν απέναντι του.

Δίποντα %

Ομάδα 3 ματς VS ΟΣΦΠ
Μάλαγα 54% 35%
Γαλατάσαραϊ 45% 50%
Μπάγερν 53% 45%
Σιένα 47% 38%

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει "χαλάσει" κατά πολύ το ποσοστό στα σουτ δύο πόντων του αντιπάλου του. Η μόνη ομάδα που έχει σουτάρει καλύτερα ήταν η Γαλατάσαραϊ, που βρήκε πολλές λύσεις στο πικ-εν-ρολ με τον Τζαγουάι. Μόνο που στο συγκεκριμένο ματς οι Τούρκοι είχαν 17% στα τρίποντα, την ώρα που σουτάρουν με 37% στα άλλα τρία παιχνίδια.

Ασίστ

Ομάδα 3 ματς VS ΟΣΦΠ
Μάλαγα 18 10
Γαλατάσαραϊ 16.6 11
Μπάγερν 17.3 11
Σιένα 16.0 11

Παράλληλα οι Πειραιώτες έχουν "κατεβάσει" πολύ το νούμερο στις ασίστ που έχουν οι αντίπαλοι του. Δείγμα του πως "χαλάει" τις συνεργασίες και αποτρέπει τα εύκολα καλάθια.

Λάθη

Ομάδα 3 ματς VS ΟΣΦΠ
Μάλαγα 11 12
Γαλατάσαραϊ 11.6 9
Μπάγερν 13 14
Σιένα 9.6 15

Τα ίδια συμπεράσματα και εδώ. Μοναδική εξαίρεση η Γαλατάσαραϊ.

Ranking

Ομάδα 3 ματς VS ΟΣΦΠ
Μάλαγα 100 68
Γαλατάσαραϊ 79 66
Μπάγερν 103 68
Σιένα 70 60

Άλλα μια τρανταχτή απόδειξη για την καλή αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού: ο ποιοτικός δείκτης των ομάδων, το ranking. Ο Ολυμπιακός έχει μειώσει το συγκεκριμένο τις τιμές στο συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης κατά πολύ στις ομάδες που έχει αντιμετωπίσει, ειδικά στη Μπάγερν και στη Μάλαγα.

Εν κατακλείδι ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι ο Ολυμπιακός και ερμηνεύουν το πολύ καλό του ξεκίνημα, είναι η "αεροπορία" που έχει δημιουργήσει στη φροντ-λάιν και έχει ουσιαστικά βελτιώσει κατά πολύ την αμυντική του λειτουργία.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ