X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Η εικόνα της "νέας Εφές"

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τη "νέα Εφές", αναλύοντας το που (αλλά και το πως) βελτιώθηκε η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου.

Εκ πρώτης όψεως για τον Ολυμπιακό το πραγματικά κομβικό παιχνίδι είναι το επόμενο. Με μια δεύτερη ανάλυση, όμως, μπορεί να πει κανείς ότι το ματς με την Εφές είναι το πιο κρίσιμο. Όχι μόνο επειδή είναι ακριβώς αυτό που λέμε το επόμενο.

Οι "ερυθρόλευκοι" που βρίσκονται πλέον στο 3-2 παίζουν στην έδρα τους απέναντι στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια θα παίξουν στο ΟΑΚΑ σε ένα παιχνίδι με μπόλικο ειδικό βάρος και όταν αλλάξει ο γύρος θα αγωνιστούν ξανά εκτός έδρας αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Οπότε δεν μιλάμε απλά για ένα σημαντικό εντός έδρας παιχνίδι, αλλά έναν αγώνα που η γκέλα δεν καλύπτεται εύκολα.

Πόσο δύσκολο, όμως, είναι πραγματικά το έργο του Ολυμπιακού; Η Εφές, που ξεκίνησε ως η πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ (τίτλο που πήρε γρήγορα η Λαμποράλ Κούτσα), έχει πλέον ρεκόρ 2-3 δείχνοντας (το κυριότερο) σημάδια βελτίωσης. Ας εξετάσουμε αναλυτικότερα:

Η άμυνα

Στα τελευταία πέντε παιχνίδια η Εφές έχει δείξει μια καλύτερη αμυντική εικόνα. Είναι εμφανής η προσπάθεια του Βαγγέλη Αγγέλου να δώσει μια τέτοια ταυτότητα στην ομάδα. Αυτό φαίνεται και από το χρόνο που χρησιμοποιεί τους παίκτες, αφήνοντας περισσότερη ώρα στο παρκέ παίκτες που είναι καλύτερη σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Έχει στείλει, δηλαδή, το μήνυμα ότι "θα παίζει, όποιος προσπαθεί στην άμυνα".

Το ματς που άλλαξε την ιστορία

Το τρίποντο του Ζόραν Πλάνινιτς (στην εκπνοή του αγώνα με την Μιλάνο) δεν άλλαξε μόνο το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά πολλά περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από αυτό το σουτ, ήρθε και το διπλό στη Βιτόρια. Αυτό το σουτ ουσιαστικά έδωσε ψυχολογική ώθηση στην ομάδα, σαν να ήταν το ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν για να πάρει μπρος.

Αδιαφορία... τέλος

Η σημαντικότερη κίνηση σε ότι αφορά την αλλαγή της ψυχολογίας της ομάδας δεν ήταν ούτε το νέο πρόσωπο στον πάγκο, ούτε το σουτ του Πλάνινιτς. Ήταν η απόφαση του Βαγγέλη Αγγέλου να βάλει στον "πάγο" τον Σεμίχ Ερντέν, κίνηση που όπως αποδείχτηκε είχε θετικά αποτελέσματα. Ο Ερντέν, που πέρσι ήταν ένας από τους καλύτερους pick-n-roll αμυντικούς της διοργάνωσης, φέτος ήταν αρκετά κακός (όχι μόνο στα νούμερα του - είχε 8.2 πόνοτυς και 5.6 ριμπάουντ), με συνέπεια η νέα κατάσταση να λειτουργήσει ευεργετικά για τους Τούρκους.

Νέα πρόσωπα

Από την ομάδα της κανονικής περιόδου έχει γίνει μια ουσιαστικά προσθήκη, αυτή του Μίλκο Μπιέλιτσα. Ο Μαυροβούνιος σέντερ με 8.6 πόντους έχει βοηθήσει σημαντικά την Εφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν από τους πρώτους σκόρερ τόσο στο ματς με τη Λαμποράλ, όσο και στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ για το πρωτάθλημα.

Ο Μπιέλιτσα είναι αυτός που παίζει περισσότερο εν τη απουσία του Ερντέν. Ενεργό ρόλο έχει επίσης ο Κοσούτ Εμιρτσάν και ο Ντενίζ Κιλισλί, που παίρνουν ευκαιρίες ανά τακτά διαστήματα.

Αλλαγές στους χρόνους

Ο Βαγγέλης Αγγέλου είπαμε ότι προσπαθεί να δώσει χρόνο σε παίκτες που μπορούν να παίξουν αμυντικό ρόλο. Όπως ο Ντόγκους Μπαλμπάι και ο Μπιρκάν Μπατούκ. Ειδικά ο πρώτος αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα του νέου καθεστώτος. Από τα 9 λεπτά στην κανονική περίοδο, αγωνίζεται 23 λεπτά στο Top-16. Ο Μπατούκ από την άλλη έχει πάει από τα 11' στα 18'.

Παράλληλα σταθερά τον ίδιο χρόνο έχει ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός αυτής της ομάδας (που έπαιζε ούτως ή άλλως πολύ) ο Τζαμόντ Γκόρντον (29'), ενώ παραπάνω παίζει ο Σαβάνοβιτς (28:30 έναντι 25') και ο Γκονλούμ (από τα 15' πήγε στα 20'). Ελαφρά λιγότερο χρησιμοποιείται ο Κώστας Βασιλειάδης (23' από τα 27'), ενώ συνολικά ο νέος προπονητής προσπαθεί να ανοίξει το rotation και να δώσει ρόλο σε άλλους παίκτες.

Η νέα φιλοσοφία

Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τη... νύχτα-μέρα, ο νέος προπονητής προσπαθεί με μικρά βήματα να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, που ήταν κατά καιρούς αποκαρδιωτική. Η στροφή στην άμυνα είναι δεδομένη, ενώ στην επίθεση παραμένουν οι ίδιοι άξονες δημιουργίας, δηλαδή οι Πλάνινιτς-Γκόρντον στην περιφέρεια. Παράλληλα υπάρχουν παιχνίδια για screen για τον Βασιλειάδη και απομονώσεις του Σαβάνοβιτς, στοιχεία που βλέπαμε και επί ημερών Μαχμουτί.

Εκεί όπου επιμένει η νέα Εφές είναι στο κομμάτι των κατοχών. Γνωρίζοντας τις περιορισμένες επιθετικές ικανότητες της ομάδα του ο Βαγγέλης Αγγέλου, προσπαθεί να ρίξει τις επιθέσεις του αντιπάλου και να κρατήσει το σκορ σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Είναι φανερό ότι εδώ και 1.5 μήνα η Εφές έχει αλλάξει πρόσωπο (προς το καλύτερο) με μικρά και σταθερά βήματα. Δεν έγινε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ούτε υπερ-ομάδα, ούτε φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ. Αν και είναι δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Όχι όταν το Top-16 έχει άλλες 9 αγωνιστικές.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ