Κανείς πουθενά και κανέναν
Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος ανοίγει το "μαύρο κουτί" της συντριβής του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη και καταλήγει ότι έτσι δεν θα κέρδιζε κανείς, πουθενά και κανέναν.
Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για τον αγώνα του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη . Το αποτέλεσμα, όμως, είναι αυτό που μετράει έστω κι αν πρέπει να διυλιστεί από το φίλτρο των σημαντικών απουσιών (Γιάνκοβιτς, Κούζμιτς, αλλά ακόμη Παππάς και Μποχωρίδης). Οι "πράσινοι" δεν παρουσιάστηκαν ανταγωνιστικοί απέναντι στους "μπλαουγράνα", αλλά αντίθετα γνώρισαν μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία τους και την δεύτερη σε ισάριθμα παιχνίδια μακριά από το ΟΑΚΑ.
Το -25 συνιστά την 4η μεγαλύτερη ήττα του "τριφυλλιού" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αντίστοιχα οι 52 πόντοι στην επίθεση αποτελούν επίσης μια "μαύρη σελίδα". Συγκεκριμένα είναι η 3η χειρότερη επιθετική συγκομιδή, ή η χειρότερη αν εξαιρέσουμε τα δύο παιχνίδια απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στα προημιτελικά της σεζόν 2013-14. Για να έρθει και το ranking να επιβεβαιώσει τα κακά μαντάτα. Το 47 της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι η 4η χειρότερη στην ιστορία της ομάδας, η 2η χειρότερη σε παιχνίδι κανονικής περιόδου ή η χειρότερη αντίστοιχα από το 2002 και έπειτα.
Ο "Σάλε" μετά το τέλος του αγώνα έλεγε ότι οι παίκτες του δεν ήταν αρκετά μαχητικοί και ανταγωνιστικοί. Κάτι που φαίνεται από τη χαμένη μάχη των ριμπάουντ (41-34), ή από τον τρόπο που οι παίκτες του έβαλαν το κορμί τους στην άμυνα. Η "σκληράδα" στην άμυνα θα είναι το μεγάλο στοίχημα του φετινού Παναθηναϊκού, όπως έχει γραφτεί από το πρώτο παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό. Είναι το σημείο από το οποίο θα κριθεί το πόσο μακριά θα φτάσουν οι "πράσινοι" στην Euroleague.
Την Πέμπτη το βράδυ στη Βαρκελώνη το "τριφύλλι" τα είχε όλα, είδε και το παιχνίδι να "στρβώνει", καθώς στην απουσία του Κούζμιτς ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στα φάουλ. Ο Σέρβος σέντερ χρεώθηκε με 2 στο πρώτο δεκάλεπτο και με τρία στην αρχή της τρίτης με αποτέλεσμα να μείνει μόνο 19 λεπτά στο παρκέ. Και χωρίς αυτόν οι "πράσινοι" ήταν μια διαφορετική ομάδα, κυρίως επιθετικά. Ο Γιώργος Παπαγιάννης υποχρεώθηκε να βουτήξει στα βαθιά (κι ενώ δεν είχε χρόνο συμμετοχής στα ματς με τον Ολυμπιακό ή σ' αυτό με την Λοκομοτίβ Κουμπάν).
Ο Τζόρτζεβιτς προσπάθησε να βρει λύσεις χρησιμοποιώντας την άμυνα ζώνης (που δεν δούλεψε σε βάθος χρόνος απέναντι σε μια ομάδα που διαθέτει εξαιρετικούς σουτέρ και είχε 10 εύστοχα τρίποντα τελικά στο παιχνίδι), ή το καθιερωμένο κοντό σχήμα με τους Γκιστ και Φώτση στη γραμμή των ψηλών. Μόνο που αυτό το κοντό σχήμα αποδείχτηκε πραγματικά... κοντό απέναντι σε μια ομάδα με μέγεθος και αθλητικά προσόντα. Ειδικά η φετινή Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που χρησιμοποιεί συχνά δίδυμο σέντερ στη φροντ-λάιν, δηλαδή τον Σάμιουελς στο "4" και τους Τόμιτς-Λαβάλ στο "5". Έτσι ήρθε να μεταφραστεί αυτή η διαφορά στα ριμπάουντ, αλλά και στις προσωπικές μάχες μες στο καλάθι.
Ο Παναθηναϊκός που έχασε τις μάχες τις ρακέτες βρέθηκε παράλληλα σε κακή ημέρα. Είχε μόλις 2/14 τρίποντα (το 6ο χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του στη διοργάνωση) κι έτσι έδεσε το γλυκό. Παράλληλα κι ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία που ερμηνεύουν την επιθετική εικόνα της ομάδας ήταν το κακό παιχνίδι τόσο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, όσο και από τον Νικ Καλάθη. Οι δύο βασικοί δημιουργοί του "τριφυλλιού" έμειναν σε ρηχά νερά. Ο Καλάθης είχε 4/12 σουτ, 4 ασίστ και 3 λάθη, ενώ ο Διαμαντίδης έμεινε άποντος με 0/4 σουτ, μόλις 2 ασίστ και 3 λάθη.
Κακά τα ψέμματα. Ο Παναθηναϊκός έχει ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσει ένα παιχνίδι στο οποίο οι Διαμαντίδης-Καλάθης θα έχουν συνολικά 8 πόντους με 4/16 σουτ 6 ασίστ και 6 λάθη. Όταν μάλιστα αντίπαλος είναι η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη τότε οι πιθανότητες από ελάχιστες γίνονται μηδενικές. Και αυτό δεν αφορά μόνο κάποια ιδιαιτερότητα του Παναθηναϊκού, αλλά θα ήταν το αποτέλεσμα που θα περίμενε οποιαδήποτε ομάδα αν οι δύο βασικοί δημιουργοί περνούσαν ένα τόσο δύσκολο βράδυ. Μήπως δηλαδή θα κέρδιζε ο Ολυμπιακός με τέτοια εμφάνιση από τους Σπανούλη-Χάκετ, ή η Εφές αν μιλούσαμε για τους Ερτέλ-Γκρέιτζερ; Ή η Ρεάλ αν το αντίστοιχο δίδυμο ήταν οι δύο Σέρχιο;
Αν τέλος σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα 18 λάθη, προϊόν της επιθετικής άμυνας της Μπαρτσελόνα που προτίμησε μια δυναμική αντιμετώπιση στα pick-n-roll, η οποία γινόταν ολοένα και πιο σθεναρή όταν τα σουτ των "πρασίνων" κατέληγαν στο σίδερο, βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα της κακής εμφάνισης του Παναθηναϊκού, σε ένα βράδυ που τίποτα δεν πήγε καλά.