Μονόλογος στον τελικό πριν τον "τελικό"
Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τους δύο άξονες που στηρίχτηκε ο Παναθηναϊκός για να πάρει το κύπελλο και να κάνει περίπατο στον τελικό πριν τον "τελικό".
Σε μονόλογο εξελίχθηκε ο τελικός του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί εύκολα του Απόλλωνα Πατρών (68-53). Χαρακτηριστικό μάλιστα της ευκολίας με την οποία το κατέκτησαν οι "πράσινοι" ήταν το γεγονός ότι έπαιζαν με μια 5άδα που απάρτιζαν οι Βλάντο Γιάνκοβιτς (25), Λευτέρης Μποχωρίδης (21), Γιώργος Διαμαντάκος (20), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (18) και Μιχάλης Λούντζης (17). Ήταν ουσιαστικά και το διάστημα στο οποίο οι Πατρινοί έριξαν τη διαφορά στο σκορ, καθώς από την αρχή έμειναν πίσω πληρώνοντας το κακό του ξεκίνημα. Το αουτσάιντερ δεν έχει την πολυτέλεια να ξεκινά νωθρά ένα παιχνίδι και να δίνει στο φαβορί τη δυνατότητα να πατήσει γερά στα πόδια του και να εξαργυρώσει την υπεροχή του στο φωτεινό ταμπλό.
Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη στο ΟΑΚΑ , ποιος ήταν ο MVP , αλλά και πως διαμορφώνεται πλέον ο πίνακας των κυπελλούχων.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές όψεις: από την μια η κακή επιθετική βραδιά των Πατρινών και από την άλλη η κακή άμυνα του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Νίκου Βετούλα είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Η μια ανάγνωση επικεντρώνονται στο 31% εντός πεδιάς (36% στα δίποντα και 24% στα τρίποντα). Η άλλη επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότητα της "πράσινης" άμυνας, που περικλείεται σε δύο άξονες: α) στην άμυνα πάνω στη μπάλα β) στην πίεση της πρώτης πάσας.
Ο Απόλλωνας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ικανότητα των παικτών του στο ένας-εναντίον-ενός, είτε σε απευθείας φάσεις, είτε μετά από αλλαγή στο σκριν. Οι "πράσινοι" αμύνθηκαν πολύ αποτελεσματικά, δεν επέτρεψαν έτσι τη δημιουργία ρήγματος και επί της ουσίας τα αμαρκάριστα σουτ μετά από πάσα έξω. Παράλληλα ήταν αρκετά πιεστική, καταστρέφοντας κάθε προσπάθεια των "μελανόλευκων" να παίξουν με ταχύτητα στο μισό γήπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις Αμερικανοί περιφερειακοί που τραβούν το κουπί για την ομάδα του Νίκου Βετούλα είχαν συνολικά 9 πόντους και 6 ασίστ: 5 πόντους και 1 ασίστ ο Πεν, 4 πόντους και 3 ασίστ ο Ελ Αμίν και 0 πόντους και 2 ασίστ ο Γκάλογουεϊ. Με άλλα λόγια ο Παναθηναϊκός πήρε άριστα στην επίτευξη των αμυντικών στόχων του.
Από το τρίτο κιόλας δεκάλεπτο ο τελικός είχε λήξει και οι δύο προπονητές πήραν από νωρίς την απόφαση να αδειάσουν τους πάγκους και να δώσουν τη χαρά συμμετοχής σε ένα τέτοιο παιχνίδι στους παίκτες που δεν έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής.
Έτσι ο Χαραλαμπόπουλος έπαιξε 16 λεπτά, ο Μποχωρίδης 19, ο Διαμαντάκος 6 και ο Λούντζης 10. Ταυτόχρονα ένας από τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, που πρόλαβε να σκοράρει 13 πόντους σε 13 λεπτά, "κατεβάζοντας" παράλληλα 7 ριμπάουντ. Όχι μόνο τέλειωσε φάσεις από pick-n-roll, αλλά ήταν αποτελεσματικός παίζοντας με πλάτη στο καλάθι.
Ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε, δηλαδή, να περάσει χωρίς πίεση και φθορά έναν τελικό, πριν τον "τελικό". Όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχε τη δυνατότητα να ξεκουράσει τους βασικούς του παίκτες, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα έχοντας αποφύγει τα ταξίδια και την ταλαιπωρία, μπορεί να προετοιμαστεί απερίσκεπτη για το επόμενο πολύ κρίσιμο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Εξάλλου αυτό το ματς (από τη στιγμή που το "τριφύλλι" δεν μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του στην νίκη της Μακάμπι) είναι το πιο κρίσιμο που έχουν δώσει ως τώρα στον Παναθηναϊκό. Σημαντικότερο κι από έναν κυριολεκτικό τελικό, όπως αυτός της Κυριακής με τον Απόλλωνα.
Διαφορετική διοργάνωση, διαφορετική ατμόσφαιρα, διαφορετικές συνθήκες. Το σημαντικό, ωστόσο, ήταν ότι οι παίκτες του Ιβάνοβιτς ανταποκρίθηκαν ως προς το 100% σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και την προσπάθεια. Έφεραν εις πέρας, δηλαδή, την αποστολή τους και κοιτούν μπροστά. Προς Βελιγράδι μεριά πιο συγκεκριμένα.