X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ο τελικός είναι την Παρασκευή

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τον "άστοχο" προημιτελικό της Εθνικής και τον "τελικό" της Παρασκευής με τη Σερβία.

Σίδερο... Δυστυχώς! Η Ελλάδα προσπάθησε πολύ, διεκδίκησε ως το τέλος την πρόκριση, αλλά στο τέλος "αυτοκτόνησε" με τα δικά της χέρια: την αστοχία στα περιφερειακά σουτ κι ένα χαμένο ριμπάουντ.

Ως το 30' το παιχνίδι ήταν στα μέτρα της: Αργό τέμπο, πολύ καλή άμυνα, παιχνίδι με στόχο και όλα πήγαιναν καλά. Η κούραση βασικών παικτών και κυρίως η έλλειψη στο σκορ, αποδείχτηκαν απροσπέλαστα εμπόδια. Διότι κακά τα ψέμματα αφενός με 56 πόντους είναι δύσκολο να προκριθεί μια χώρα στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ και αφετέρου οι 64 πόντοι ήταν σίγουρα μες στον "στόχο" του προπονητικού τιμ πριν το ματς.

Το σχέδιο του Ηλία Ζούρου με το ψηλό σχήμα (Καϊμακόγλου-Φώτσης στους φόργουορντ) απέδωσε καρπούς για τρία δεκάλεπτα. Ο Φώτσης μάρκαρε τον αθλητικό Μπατούμ κι ο Καϊμακόγλου τον Ντιαό, ενώ αντίθετα ο δεύτερος έπαιζε με πλάτη στο καλάθι κι ο πρώτος περίμενε να σουτάρει. Αυτό το σχήμα μπέρδεψε τον αντιπαλο κι έδωσε ουσιαστικά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο της προβάδισμα μετά το ξεκίνημα του αγώνα (εκείνο το +11, κάνοντας το +7 στο 3ο).

Στη συνέχεια, όμως, η Ελλάδα ήθελε σκορ και εγκαταλείφθηκε αυτή η σκέψη. Ήρθαν δύο άστοχες βολές (από μια Μπουρούσης-Φώτσης) και η 1 1/2 κακή άμυνα του Βασιλειάδη (γιατί η δεύτερη θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση κακή), για να κριθεί ο νικητής.

Είπαμε, όμως, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο "πίσω". Όσο μπροστά... Η Ελλάδα που ξεκίνησε με δύο εύστοχα τρίποντα κατέληξε να έχει 1/18 στο υπόλοιπο παιχνίδι. Στην τελευταία περίοδο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε 2/11 εντός πεδιάς (0/5 τρίποντα), ενώ οι "τρικολόρ" είχε 6/8 από μέση απόσταση ή μετά από ντρίμπλα με 2/4 τρίποντα. Η αστοχία, λοιπόν, ο... εύκολος στόχος.

Ο Ηλίας Ζούρος -από τη μεριά του- δήλωσε "περήφανος" και θα πρέπει να είναι. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε στο τουρνουά, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί: "ανταγωνιστική".

Τα σπουδαία, όμως, είναι την Παρασκευή στις 15.00! Αυτός είναι ο τελικός της. Το ματς με τη Σερβία για την πρόκριση στην 6άδα του τουρνουά και μαζί στο Προλυμπιακό.

Για αυτό το ματς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκινά με ένα μεγάλο αβαντάζ, καθώς οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς θα έχουν μόνο 16 ώρες ξεκούρασης για αυτό το πολύ κρίσιμο παιχνίδι. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι οι αθλητές θα χρειαστούν κάποιες ώρες να διώξουν την υπερένταση πριν καταφέρουν να κλείσουν τα μάτια τους. Δεν θα κοιμηθούν αμέσως σαν σχολιαρόπαιδα.

Για αυτό κι ο Χομίτσιους έλεγε στους δημοσιογράφους ότι οι Λιθουανοί πήραν χάπια για να κοιμηθούν μετά τον αποκλεισμο από την ΠΓΔΜ.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους απολογισμούς και την κριτική μέχρι το αυριανό πολύ κρίσιμο παιχνίδι. Καλό το γόητρο της 4άδας, αλλά η ουσία δεν είναι άλλη από την πρόκριση.

Απέναντι της η Ελλάδα θα βρει έναν δύσκολο αντίπαλο. Τη Σερβία του "τρελού" Τεόντοσιτς (με τις εκτός λογικής αποφάσεις όπως έκανε με τη Ρωσία), του "ογκόλιθου" Νέναντ Κρστιτς και του πληθωρικού Σαβάνοβιτς. Οι τρεις τους είναι οι κινητήριοι μοχλοί για την ομάδα του Ίβκοβιτς που στηρίζεται στη σκληρή άμυνα, στις καλές αποστάσεις, στην παρουσία μεγάλων κορμιών στην άμυνα (με Τέπιτς στο "2", Κέσελι ή Μπιέλιτσα στο "3") και πληθώρα καλών σουτέρ.

Περισσότερα αύριο. Μετά τον "τελικό".

ΥΓ. Άσχετο αλλά: Ισπανία, Γαλλία, ΠΓΔΜ και Ρωσία στους "4". Οι τέσσερις πρώτοι των τεσσάρων ομίλων της Α' Φάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ