OPINIONS

Όλα γίνονται... παράσημα

Όλα γίνονται... παράσημα

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει κάποιες σκόρπιες σκέψεις για το τελευταίο "μάθημα" στο Αλίτους, την πρόκριση με την Κροατία και τη συνέχεια του τουρνουά, που σίγουρα θα κάνει... καλό στους διεθνείς.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από το Άλιτους. Εκπλήρωσε τον στόχο της (την πρόκριση), είχε καλή απόδοση και το κυριότερο είχε τη δυνατότητα να "μάθει" από πολλές καταστάσεις.

Για μια ανανεωμένη ομάδα με τόσα νέα πρόσωπα και άπειρους πρωταγωνιστές η ήττα από τα Σκόπια, το τρίτο δεκάλεπτο από το Μαυροβούνιο ακόμη κι η... απόπειρα αυτοκτονίας κόντρα στην Κροατία είναι "παράσημα" στο πέτο των διεθνών. Είναι τα βήματα που θα τους βοηθήσουν ενόψει της συνέχειας και κυρίως ενόψει της επόμενης ημέρας. Αυτή δεν είναι άλλωστε ο απώτερος στόχος; Αυτό δε σημαίνει ανανέωση;

Δεν έχει να κάνει με μισοάδεια ή μισογεμάτα ποτήρια, αλλά με τον ρεαλισμό. Η ομάδα μας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και παλεύει σκληρά να τις φτάσει σε κάθε παιχνίδι, παρότι τα όπλα της είναι δεδομένα και οι αδυναμίες της χτυπητές.

Όπως και να 'χει κόντρα στην Κροατία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μετά την ήττα από το ΠΓΔΜ. Κι η αντίδραση που έδειξε κατά τη διάρκεια του τουρνουά (το πως έπαιξε μετά από μια οδυνηρή βαθμολογικά αλλά κι από άποψη γοήτρου ήττα) ήταν χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο κέρδος.

Το άλλο "συν" ήταν η δικαίωση του Ηλία Ζούρου στη χρησιμοποίηση και των 12 παικτών του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η διατήρηση της φρεσκάδας, αλλά και το γεγονός ότι διαφορετικοί παίκτες έδωσαν διαφορετικές λύσεις, ήταν σημαντικοί παράγοντες για αυτό το 4-1.

Ο προπονητής της ομάδας προσπάθησε να έχει όλους τους παίκτες "ζεστούς" για αυτό και σε συγκεκριμένα παιχνίδια επέμεινε σε διαφορετικά πρόσωπα, για να τους "κερδίσει".

Σε ότι αφορά το παιχνίδι της Δευτέρας η Ελλάδα με τη σκληρή άμυνα -σήματα κατατεθέν- κατάφερε να πάρει εύκολα μια διαφορά απέναντι στο συνοθύλευμα που ονομάζεται Κροατία και διεκδικεί χωρίς αντίπαλο τον τίτλο της "απογοήτευσης του τουρνουά".

Το παιχνίδι, ωστόσο, γύρισε στο δεύτερο ημίχρονο. Και δεν πιστεύω 100% την παλιομοδίτικη λογική ότι "τη διαφορά την κρατά ο πλέι-μέικερ". Πλέον στο μπάσκετ των 24 δευτερολέπτων όλα είναι ρευστά. Συν του ότι το ρόλο του "πλέι-μέικερ" την παίζουν διαφορετικοί παίκτες κι όχι απλά αυτός που "κατεβάζει" τη μπάλα από τη μια ρακέτα στην άλλη.

Τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ και η αδυναμία (για ακόμη ένα ματς) στην αντιμετώπιση βραχύσωμων παικτών (Πόποβιτς-Ντέιπερ) επέτρεψαν στην Κροατία να επιστρέψει στο ματς. Η Εθνική, ωστόσο, ήταν ψύχραιμη στις βολές και πήρε το ματς.

Τώρα μαζί με την ΠΓΔΜ και την Φινλανδία θα "ταξιδέψει" στο Βίλνιους για τον νέο γκρουπ έχοντας 3 βαθμούς. Άρα με το... καλημέρα βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από τη Ρωσία (4), την ΠΓΔΜ (4) και μαζί με τη Σλοβενία (3), ενώ πιο πίσω ακολουθεί η Γεωργία (2) και η Φινλανδία (2).

Αυτό σημαίνει ότι το αποφασιστικό παιχνίδι είναι αυτό με τους Γεωργιανούς, διότι μην ξεχνάμε ότι από τους 6 προκρίνονται οι 4 στα προημιτελικά.

Περισσότερη ανάλυση όμως για την 1η φάση, αλλά και τους επικείμενους αντιπάλους της Εθνικής, το επόμενο διήμερο του ρεπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ