Τα δεδομένα της κλήρωσης
Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τα δεδομένα της κλήρωσης της Euroleague: ο τυχερός Ολυμπιακός και το σημείο που "κερδίζει" ο Παναθηναϊκός.
Αναλύοντας την κλήρωση της Euroleague πρέπει να κάνεις τρία πράγματα:
α) να παραδεχθείς ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη και ότι όλα τα συμπεράσματα αγγίζουν το όριο του αυθαίρετου, από τη στιγμή που οι ομάδες δεν έχουν συμπληρώσει το ρόστερ τους, πόσο μάλλον να πατήσουν έστω και μια φορά το παρκέ.
β) να αξιολογήσεις κάποια συγκεκριμένα πλαίσια που προκύπτουν σε ότι αφορά την "κλήρωση" των ομάδων από συγκεκριμένα γκρουπ δυναμικότητας. Ποια δηλαδή ομάδα βρέθηκε στο δρόμο από το καθένα.
γ) να μελετήσεις το πρόγραμμα όταν βγει και τον συνδυασμό των αγώνων σε σχέση με τους αγώνες του εγχώριου πρωταθλήματος και πολύ περισσότερο τα ταξίδια
δ) να βάλεις καλά στο κεφάλι σου ότι πέρα από την πρόκριση, η πρώτη φάση δεν δίνει απολύτως τίποτα. Κοινώς είτε πρώτη καταλήξει μια ομάδα, είτε τρίτη δεν υπάρχει καμία πρακτική διαφορά.
Το α) το ξέρουμε. Ας μιλήσουμε για το β), το γ) και το δ).
β) Λιγότερο τυχερός ο Παναθηναϊκός
Οι "πράσινοι" έπεσαν στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης, με άλλες πέντε ομάδες που πέρσι κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους. Σε ένα γκρουπ που κάποια από τις Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Μιλάνο και Μπάγερν θα μείνει εκτός του Top-16.
Η ατυχία κι η δυσκολία στην κλήρωση του "τριφυλλιού" έχει να κάνει κυρίως με το ότι πέτυχε την πιο δύσκολη ομάδα του τρίτου γκρουπ δυναμικότητας, την πιο δύσκολη του τέταρτου και την πιο δύσκολη του πέμπτου: την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ του Ομπράντοβιτς δηλαδή (αντί της Ζαλγκίρις, της Λαμποράλ και της Μάλαγα), την Μιλάνο (αντί της εξίσου δυνατής Γαλατάσαραϊ, της Νίζνι και της Άλμπα) και την ανερχόμενη δύναμη που ονομάζεται Μπάγερν Μονάχου (αντί της πρωτάρας Σάσαρι, της Τσεντεβίτα και του Ερυθρού Αστέρα).
Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήταν τυχερός έχοντας αντίστοιχα την πιο αδύναμη 2η, την πιο αδύναμη 3η και την πιο αδύναμη 6η, δηλαδή την κάτοχο του Eurocup Βαλένθια που έχει χάσει ήδη όμως τους Ντόλμαν και Λαφαγιέτ (αντί της Εφές ή της Μακάμπι), τη Λαμποράλ των οικονομικών προβλημάτων (αντί της Ζαλγκίρις, της Μάλαγα ή της Φενέρ) και την αδύναμη λιθουανική Νεπτούνας αντί πχ του νικητή των προκριματικών (Ούνιξ;).
γ) Κερδισμένοι οι "πράσινοι"
το πρόγραμμα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά τουλάχιστον στον βαθμό δυσκολίας των ταξιδιών ο Παναθηναϊκός μπορεί να αισθάνεται καλύτερα με απευθείας πτήσεις προς Μόναχο-Βαρκελώνη και τα κοντινά ταξίδια προς το Μιλάνο και την Κωνσταντινούπολη, με την Πολωνία να αποτελεί το μοναδικό "αγκάθι". Αντίθετα οι Πειραιώτες θα κάνουν το δύσκολο ταξίδι στη Βασκονία, θα πετάξουν με δύο αεροπλάνα για Βαλένθια και θα πρωταγωνιστήσουν σε μια μικρή Οδύσσεια προς το Κλαϊπέντα. Τα μόνα εύκολα είναι το Βελιγράδι και η Κωνσταντινούπολη.
δ) Η σημασία της πρώτης φάσης
Ειδικότερα οι ομάδες που έχουν κρατήσει τον κορμό τους έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ για τον τρόπο που θα μπουν στη διοργάνωση. Η εκκίνηση, όμως, από μόνη της δεν εγγυάται τίποτα για τη συνέχεια. Υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτό ακριβώς, το ότι τα δύσκολα ξεκινούν στο Top-16.
Πχ. ο Ολυμπιακός πέρσι ξεκίνησε με 10-0 στην Ευρώπη, αλλά οι τραυματισμοί των Σπανούλη-Περπέρογλου-Πρίντεζη τον έφεραν στο χείλος του αποκλεισμού πριν τη ρελάνς στο τέλος και την κατάκτηση της 3ης θέσης, που δεν του έδωσε όμως πλεονέκτημα στα νοκ-άουτ. Αντίθετα το Μιλάνο που ξεκίνησε ασθμαίνοντας τη σεζόν, ενισχύθηκε με τον Χάκετ και πάτησε γκάζι στο Top-16, εξασφαλίζοντας το αβαντάζ της έδρας.
Δεν διαφωνεί κανείς ότι το πράγμα σοβαρεύει μετά την πρώτη φάση και το Top-16 των 14 αγωνιστικών, όπως επίσης για το γεγονός ότι θα υπάρξουν πολλές ομάδες που δεν θα έχουν την πολυτέλεια για άσχημο ξεκίνημα μες στη σεζόν. Οπότε και η πρώτη φάση θα έχει τη χάρη της.