X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Το "γιατί" της μεταμόρφωσης της Φενέρ στο Top-16

Η Φενέρμπαχτσε παρουσιάζεται μεταμορφωμένη προς το χειρότερο στο Top-16 και ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τους αριθμούς που το επιβεβαιώνουν. Το αμυντικό πρόβλημα, η εξαφάνιση του Μπογκντάνοβιτς, οι αλλαγές στο rotation και υποθέσεις για το μέλλον.

Στο αντίστοιχο διάστημα στο Top-16 η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ μετρούσε τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς και φάνταζε ως ένα από τα φαβορί για μια θέση στο φάιναλ-φορ του Μιλάνο. Μετά το τέλος της 4ης αγωνιστικής του Top-16 βρίσκεται στην τελευταία θέση του γκρουπ με ρεκόρ 1-3, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έδειξε στην αρχή.

Έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε τους "διαφορετικούς" αριθμούς που παρουσιάζει η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στις δύο αυτές φάσεις.

Κανονική Περίοδος Στατιστικά Top-16
84.9 Επίθεση 76.7
74.9 Άμυνα 83.0
76% Βολές 71%
57% Δίποντα 53%
38% Τρίποντα 35%
23.6 Αμ. Ριμπάουντ 21.2
10.1 Επιθ. Ριμπάουντ 12.7
16.2 Ασίστ 13.0
11.2 Λάθη 10.7
6.8 Κλεψίματα 4.7
3.0 Κοψίματα 2.2
96.2 Ranking 79.5

Παρατηρούμε, λοιπόν, πως όλοι οι αριθμοί της Φενέρ είναι πεσμένοι, με εξαίρεση το επιθετικό ριμπάουντ (λογικό αφού η μείωση των ποσοστών ισοδυναμεί με περισσότερες μπάλες προς διεκδίκηση) και τα λάθη.

Η τεράστια διαφορά παρατηρείται φυσικά στο Ranking και στις ασσίστ (3.2 λιγότερες). Παράλληλα οι Τούρκοι σκοράρουν περίπου 7 πόντους λιγότερους και δέχονται 8 περισσότερους.

Αμυντικό πρόβλημα

Ο μεγάλος "πονοκέφαλος" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι η άμυνα. Η Φενέρ που δέχεται 83.0 πόντους έχει τη χειρότερη άμυνα από τις ομάδες του Top-16. Αρνητικοί είναι ακόμη και οι άλλοι αμυντικοί δείκτες (αυτοί των αντιπάλων δηλαδή). Συγκεκριμένα οι Τούρκοι βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας με το ranking αντιπάλου (95.0 - 73.3 στην κανονική περίοδο), με το ποσοστό διπόντων αντιπάλου (59% - 52% στην κανονική περίοδο) και συντελεστή ασίστ/λάθη (194% - 116% στην κανονική περίοδο).

Είναι η αριθμητική επιβεβαίωση ότι η Φενέρ αν θέλει να διορθώσει την εικόνα της και να διεκδικήσει το εισιτήριο για τους "8", θα πρέπει να δείξει ένα καλύτερο αμυντικό πρόσωπο.

Rotation και ατομική απόδοση

Όταν οι παίκτες δεν είναι καλά, δεν είναι καλά ούτε η ίδια η ομάδα. Η Φενέρμπαχτσε βλέπει αρκετούς παίκτες της ντεφορμαρισμένους, όπως δηλαδή τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, για τον οποίο το Euroleague έγραψε αναλυτικά. Τα δικά του στατιστικά είναι τα πιο "χτυπητά" σε ότι αφορά την καθίζηση. Από τους 18.1 πόντους στους 11.8 παίζοντας τον ίδιο χρόνο. Ουσιαστικά αυτό που λείπει από τον ίδιο και την ομάδα του είναι η απειλή από το τρίποντο: είναι χαρακτηριστικό ότι ένας καλός σουτέρ του 40% έχει 0/15 στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές του Top-16. Το ένα μάλιστα ήταν ικανό να έχει αλλάξει ολόκληρη τη μοίρα της ομάδας. Ο λόγος για την άστοχη προσπάθεια του στην εκπνοή του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα, ένα σουτ που αν ήταν εύστοχο θα είχε στείλει το ματς στην παράταση.

Εξίσου σημαντική πτώση και αυτή στις ασίστ του Πρέλζιτς. Ο υψηλόσωμος δημιουργός των Τούρκων από τις 5.6 ασίστ έχει πέσει στις 3.5. Αυτές είναι οι δύο από τις τρεις που αναζητούνται στη διαφορά κανονικής περιόδου με Top-16 (16.2 -13.0) στη συγκεκριμένη κατηγορία!

Συνολικά από τους παίκτες του Ομπράντοβιτς μόνο ο Λίνας Κλέιζα (9.8 πόντους έναντι 9.0) έχει καλύτερα νούμερα. Εκτός φυσικά από τον Μελίχ Μαχμούτογλου, που αποτελεί τη μια (και βασική) αλλαγή του "Ζοτς" στο rotation. Σε σχέση με την κανονική περίοδο ο Σέρβος προπονητής χρησιμοποιεί αρκετά τον 24χρονο γκαρντ, ο οποίος έχει διπλό ρόλο: αμυντικό, αλλά και να απλώσει το γήπεδο χάρις στο καλό του τρίποντο (10/23 στο Top-16). O Μαχμούτογλου που έπαιζε 11 λεπτά στα πρώτα 10 ματς, έχει τώρα 18' ανά παιχνίδι με 13.3 πόντους, έναντι των αρχικών 4.6!

Η άλλη διορθωτική κίνηση αφορά τον Ομέρ Ονάν, όπως αποδείχτηκε τουλάχιστον στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ο βετεράνος γκαρντ έμεινε στο παρκέ 20 λεπτά παίζοντας καθοριστικό ρόλο (σημείωσε το πιο κρίσιμο καλάθι της αναμέτρησης, ένα τρίποντο ισοφάρισης), σε σχέση τουλάχιστον με τα άλλα ματς που είχε 10 και 5 λεπτά αντίστοιχα στο παρκέ, χωρίς να σκοράρει. Το ερωτηματικό σε σχέση με τον Ονάν έχει να κάνει με το αν θα παραμείνει στα πλάνα του "Ζοτς", ή η εμφάνιση του κόντρα στο "τριφύλλι" μπορεί να θεωρηθεί... guest.

Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι παίκτες παίζουν πάνω-κάτω το ίδιο. Ο Ζόριτς λίγο παραπάνω (21 λεπτά αντί για 18.20'), ο Μπιέλιτσα λίγο λιγότερο (22 έναντι 24.30').

Η συνέχεια

Τι μπορεί να υπολογίζει; Ότι βρίσκεται μεν στην ουρά της κατάταξης με 1-3, αλλά δεν έχει να καλύψει "γκέλες". Είχε δύσκολο πρόγραμμα (Ολυμπιακό έξω, Μπαρτσελόνα μέσα, Μάλαγα έξω, Παναθηναϊκό μέσα) και τώρα καλείται να καλύψει χαμένο έδαφος, περισσότερο από το άσχημο αποτέλεσμα με τους Ισπανούς και λιγότερο από τη "γκέλα" με τους Καταλανούς.

Τι μπορεί να περιμένει; Ότι τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια είναι τα πιο καθοριστικά. Παίζει στο Μιλάνο, με την Λαμποράλ Κούτσα στην Πόλη, με την Εφές (εκτός) και με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο. Από τη "σούμα" αυτών των αγώνων θα κριθεί αν θα κυνηγήσει ένα καλό πλασάρισμα, την πρόκριση ή το θαύμα.

Τι μπορεί να ελπίζει; Ότι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς θα βρει το... χέρι του, θα ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και θα βοηθήσει επιθετικά με τις προσωπικές φάσεις του. Άλλωστε δημιουργικά οι Τούρκοι είναι αρκετά δυσκοίλιοι, δεδομένου ότι ο Μπο ΜακΚάλεμπ είναι εντός παρκέ, αλλά εκτός επιθετικού πλάνου και ότι ο μοναδικός κατεξοχήν πικ-εν-ρολ παίκτης είναι ο Εμίρ Πρέλζιτς.

Το σημαντικό, βέβαια, είναι να διορθωθεί το αμυντικό πρόβλημα που έχει φέρει τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ σε αυτή τη δύσκολη θέση. Ο Ομπράντοβιτς από τη μεριά του καλείται να βγάλει την ομάδα του από τη δύσκολη θέση, έχοντας να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερο ρόστερ με αρκετό επιθετικό 1on1 ταλέντο, με μεγάλα κορμιά και λιγοστές λύσεις στα γκαρντ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ