Το τρίπτυχο της επιτυχίας
Η στατιστική σύγκριση των "16" δείχνει τη δύναμη της Εθνικής. Ποια είναι τα τρία "όπλα" της Ελλάδας και τι άλλο μας λένε οι αριθμοί για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει.
Στην προκειμένη περίπτωση οι αριθμοί όχι μόνο λένε την αλήθεια, αλλά επιβεβαιώνουν και τα όσα είδαμε στη Σεβίλλη. Η Ελλάδα του 5-0 έπαιξε όμορφο, ομαδικό και ελκυστικό μπάσκετ, πατώντας σε συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού, που εξελίχθηκαν στη δύναμη της.
Η παρακάτω στατιστική σύγκριση επιβεβαιώνει ορισμένα συμπεράσματα, υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της ομάδας του Φώτη Κατσικάρη και δίνει μια νέα ματιά στους "16" που θα συνεχίσουν στην διοργάνωση.
- Ριμπάουντ
Το μεγάλο (κερδισμένο) στοίχημα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο έκανε θραύση σε αυτόν τον τομέα. Ο Φώτης Κατσικάρης είχε εντοπίσει τη σχετική αδυναμία στην προετοιμασία, ωστόσο, οι διεθνείς τα πήγαν περίφημα στα ματς του ομίλου. Κέρδισαν τις μάχες και στα πέντε παιχνίδια (43-31 με τη Σενεγάλη, 45-41 με τις Φιλιππίνες, 37-35 με το Πουέρτο Ρίκο, 37-33 με την Κροατία και 41-25 την Αργεντινή) και διαθέτουν μια από τις καλύτερες επιδόσεις συνολικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Ελλάδα μαζεύει τα περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ (31.2) μετά την Ισπανία (31.8), ενώ στο σύνολο έχει μια από τις καλύτερες συγκομιδές 40.6 μετά την Αμερική (42.0), την Δομινικανή Δημοκρατία (41.0) και την Ισπανία (41.0).
Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεχωρίζει στη λίστα με 10.0 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ ακολουθεί ο Κώστας Καϊμακόγλου με 6.4. Πολύ σημαντική είναι συνεισφορά των υψηλόσωμων περιφερειακών όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (4.8), ο Κώστας Παπανικολάου (3.4) και ο Νικ Καλάθης (3.4).
- Ασίστ / λάθη
Η Εθνική μας παίρνει υψηλό βαθμό και σε αυτόν τον δείκτη ποιότητας, αλλά και ομαδικότητας. Έστω κι αν δεν χρειαζόντουσαν οι αριθμοί για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Η Εθνική έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στις τελικές πάσες, πίσω από τους Αμερικάνους (23.0) και τους Ισπανούς (19.2), μοιράζοντας 18.0 πάσες.
Παράλληλα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κάνει λίγα λάθη και βρίσκεται στην 4η θέση (από το τέλος) της λίστας. Ανά παιχνίδι 12.6 κατοχές καταλήγουν στον αντίπαλο. Λιγότερες "δίνουν" μόνο οι Αργεντίνοι (9.0), οι Βραζιλιάνοι (11.4) και οι Ισπανοί (12.4).
- Αιφνιδιασμός
Ένας από τους κυριότερους στόχους του νέου προπονητή ήταν να επιβάλει έναν γρήγορο ρυθμό στο ελληνικό παιχνίδι. Δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται εύκολα και από τη μια ημέρα στην άλλη, ωστόσο, οι διεθνείς έχουν ανταποκριθεί πλήρως σ' αυτό. Έχουν αλλάξει άλλωστε οι καιροί (και οι προσταγές του σύγχρονου μπάσκετ) κι έτσι οι περισσότεροι παίκτες έχουν μάθει σ' ένα τέτοιο στυλ, όπως δηλαδή οι Καλάθης-Αντετοκούνμπο που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, οι Παπανικολάου-Μπουρούσης που παίζουν στην Ισπανία, καθώς και οι Πρίντεζης-Μάντζαρης-Σλούκας του Ολυμπιακού που αρέσκεται σε ένα παιχνίδι υψηλού τέμπο.
Η ταχύτητα αφορά α) τον αιφνιδιασμό β) την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση γ) την εισαγωγή από έναν αιφνιδιασμό που δεν βγήκε, σε μια επίθεση μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα και δ) το παιχνίδι του μισού γηπέδου. Η Ελλάδα παίρνει πολύ υψηλό βαθμό σε όλους αυτούς τους τομείς και ιδού οι αριθμοί που το αποδεικνύουν.
Οι διεθνείς σκοράρουν 11.0 πόντους στον αιφνιδιασμό. Μόνο οι Αμερικάνοι (26.4), οι Βραζιλιάνοι (16.2), οι Ισπανοί (13.6) και οι Σλοβένοι (12.2) πετυχαίνουν περισσότερους, με την υποσημείωση ότι η "σελεσάο" αύξησε πολύ τα νούμερα της μετά την πολύ άνετη επικράτηση της επί της Αιγύπτου.
Ακόμη σημαντικότερος δείκτης, ωστόσο, είναι το 14% που δείχνει το ποσοστό των πόντων που σημειώνει η Ελλάδα μέσω του αιφνιδιασμού (ΗΠΑ, Ισπανία, Βραζιλία έχουν μεγαλύτερο), αλλά και η εξής σημαντική διαφορά: η Αμερική για παράδειγμα παίρνει πολλούς πόντους από τον αιφνιδιασμό από λάθη αντιπάλου. Αυτό δεν ισχύει για την εθνική μας ομάδα, που τρέχει παρόλα αυτά στο transition όχι μόνο από κλέψιμο, αλλά και από ριμπάουντ.
Χώρα |
Πόντοι στον αιφνιδιασμό |
Ποσοστό πόντων από αιφνιδιασμό |
Πόντοι από λάθη αντιπάλου |
ΗΠΑ |
26.4 |
25% |
34.8 |
Βραζιλία |
16.2 |
24% |
17.6 |
Ισπανία |
13.6 |
15% |
19.4 |
Σλοβενία |
12.2 |
14% |
20.4 |
Ελλάδα |
11.0 |
14% |
10.8 |
Το 10.8 από λάθη αντιπάλου είναι το 2ο μικρότερο μεταξύ των 16 ομάδων που συνεχίζουν και βλέπουμε ότι παρότι υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις άλλες "γρήγορες" ομάδες, τα νούμερα στον πρώτο πίνακα, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να κλέψει μπάλες, αλλά πατάει το γκάζι με κάθε ευκαιρία.
Να σημειωθεί ότι το 11.0 είναι αρκετά μεγάλο νούμερο, την ώρα που η Λιθουανία, η Τουρκία και η Νέα Ζηλανδία σκοράρουν 5.2 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και η Γαλλία και η Κροατία κάτι περισσότερο από 7.
Ας δούμε τώρα αναλυτικά όλες τις ομαδικές στατιστικές κατηγορίες μεταξύ των ομάδων που συνεχίζουν στους "16" και το που στέκεται η Ελλάδα σε αυτή τη σύγκριση
Τέλος, να σημειωθεί ότι στην ειδική στατιστική που κρατούν οι ομάδες προκύπτει ότι η "επίσημη αγαπημένη" πετυχαίνει το 25% των πόντων της στο transition, που περιλαμβάνει δηλαδή και τους αιφνιδιασμούς και τις ενδιάμεσες επιθέσεις. Μίλησε για αυτό ο Φώτης Κατσικάρης στην Super Basketball της Παρασκευής.
Επίθεση
Καλύτερη επίθεση έχουν οι Αμερικάνοι με 102.2 πόντους και ακολουθούν Ισπανία με 88.0, Σλοβενία με 85.0 Αργεντινή με 84.0 και Βραζιλία με 83.2. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 6η θέση με 82.8 πόντους.
Στον αντίποδα την χειρότερη επίθεση έχει η Νέα Ζηλανδία με 69.4, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η Σενεγάλη (69.6). Με το σταγονόμετρο σκοράρουν επίσης Τουρκία (73.0) και Μεξικό (77.4).
Άμυνα
Η Εθνική μας ομάδα έχει από τις καλύτερες άμυνες στο τουρνουά (69.8), πίσω μόνο από την Ισπανία (62.8), τη Λιθουανία (66.2), τη Βραζιλία (66.6) και τις ΗΠΑ (69.0). Χειρότερη άμυνα φυσικά η Σενεγάλη (79.8).
Δίποντα
Η Ελλάδα έχει αρκετά υψηλό ποσοστό, πάνω από το μέσο όρο δηλαδή. Συγκεκριμένα σουτάρει με 56%. Μεγαλύτερο έχουν μόνο οι ΗΠΑ (60%), η Σλοβενία (60%) και η Ισπανία (58%). Το μικρότερο ποσοστό ανήκει στη Σενεγάλη και τη Νέα Ζηλανδία που σουτάρουν κάτω από το 50% (συγκεκριμένα με 46%), όπως συμβαίνει ακόμη με την Αυστραλία (48%), την Τουρκία (48.4%) και την Αργεντινή (49%).
Τρίποντα
Μια από τις αδυναμίες της Ελλάδας η οποία εκτελεί με 34% πίσω από τη γραμμή. Είναι το 5ο χειρότερο ποσοστό μεταξύ των 16 ομάδων, μετά δηλαδή τη Σενεγάλη (28%), τη Νέα Ζηλανδία (31%), την Τουρκία (32%) και τη Γαλλία (33%0). Από την άλλη το καλύτερο ποσοστό ανήκει στην Αυστραλία (52% - πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο), στη Λιθουανία (40.9%), στη Βραζιλία (40.5%) και στη Σλοβενία (39%), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχετικά χαμηλό είναι το νούμερο των ΗΠΑ (34%) και της Ισπανίας (34%).
Από την άλλη η Ελλάδα έχει ευστοχήσει σε 34 τρίποντα, συγκομιδή που δεν είναι κακή τηρουμένων των αναλογιών. Η ομάδα με τα λιγότερα τρίποντα είναι η Σενεγάλη (29), ενώ ακολουθεί - έκπληξη - η Αμερική με μόλις 31 "βόμβες". Η Εθνική βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος, με την Σερβία να έχει 33 εύστοχες προσπάθειες.
Τα περισσότερα τρίποντα από την άλλη έχει πετύχει (53) η Αργεντινή, που έχει σουτάρει και τα περισσότερα όχι μόνο μεταξύ των 16 ομάδων, αλλά συνολικά στο τουρνουά (137). Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ακόμη η Σλοβενία (51), η Κροατία (46) και η Αυστραλία (41), ενώ σε ότι αφορά τις προσπάθειες ξεχωρίζουν πλην των "γκαούτσος" η Σλοβενία (131), η Κροατία (128) και η Γαλλία (109). Τις λιγότερες από την άλλη κάνουν η Αυστραλία (79), η Βραζιλία (84), οι ΗΠΑ (91) και η Σερβία (91).
Τέλος, σε ότι αφορά το ποσοστό επί των συνολικών πόντων. Η Ελλάδα σκοράρει τους 24% των πόντων της από τη γραμμή των 6.75, ποσοστό που είναι και πάλι μικρό. Τους λιγότερους πόντους από τα τρίποντα παίρνει η Αμερική (18%), η Σενεγάλη (20%) και η Γαλλία (22%), ενώ τους περισσότερους πετυχαίνει έτσι η Νέα Ζηλανδία (34%), η Κροατία (33%), το Μεξικό (32%) και η Σλοβενία (31%).
Κλεψίματα
Η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα (16.6) κάνονας τα διπλάσια ή τα τριπλάσια κλεψίματα από άλλες ομάδες, επιβεβαιώνοντας ότι η τακτική της κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η αμέσως επόμενη ομάδα σε κλεψίματα είναι η η Σενεγάλη (9.8), η Βραζιλία (9.2) και η Ισπανία (9.2), ενώ τις λιγότερες μπάλες κλέβει η Νέα Ζηλανδία (3.6), η Δομινικανή Δημοκρατία (5.0), η Κροατία (5.2) και η Ελλάδα (5.4).
Κοψίματα
Πολύ υψηλό νούμερο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που μετράει 4.6 κοψίματα ανά παιχνίδι. Μόνο οι Αμερικάνοι και οι Σενεγαλέζοι κάνουν περισσότερα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις χώρες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση. Η τελευταία ομάδα της λίστας είναι η Σερβία (1.2), ενώ λιγότερο καλύτερη επίδοση έχει η Αυστραλία (1.4) και η Αργεντινή (1.4).
Πόντοι στη ρακέτα
Η συγκεκριμένη κατηγορία συνδέεται φυσικά με την αποτελεσματικότητα από το τρίποντο. Η Ελλάδα παίρνει πολλούς από τους πόντους της μέσα από τη ρακέτα, είτε μέσω παιχνιδιού με πλάτη στο καλάθι, είτε μέσα από φάσεις που τελειώνουν εκεί (διεισδύσεις, κοψίματα κτλ). Συγκεκριμένα οι διεθνείς σκοράρουν 39.2 πόντους από τη ρακέτα, νούμερο εντυπωσιακό που τους φέρνει στην 4η θέση της σχετικής λίστας πίσω από τους Αμερικάνους (58.0), τη Βραζιλία (40.8) και τη Σλοβενία (40.0).
Τους λιγότερους παίρνει η Νέα Ζηλανδία (26.0), η Σενεγάλη (27.2), η Δομινικανή Δημοκρατία (28.8), η Κροατία (30.0) παρά την παρουσία του Άντε Τόμιτς και η Αργεντινή (30.7).
Αξίζει όμως να δούμε τους πόντους μέσα από τη ρακέτα σε σχέση με το σύνολο των πόντων. Η Ελλάδα παίρνει το 48.3 των πόντων της εκεί, που τη φέρνει στην 5η θέση πίσω από την Αμερική (56%), το Μεξικό (49%), τη Λιθουανία (49%) και τη Βραζιλία (47%). Το μικρότερο ποσοστό έχει η Αργεντινή (36%), η Κροατία (36%), η Νέα Ζηλανδία (37%) και η Σενεγάλη (39%).
Πάγκος
Πριν το 4ο ματς η Ελλάδα ήταν 2η στους πόντους από τον πάγκο. Μετά την τελευταία αγωνιστική, το κλειστό rotation του Κατσικάρη και κάποιες εύκολες νίκες των υπολοίπων, η εικόνα άλλαξε. Και πάλι όμως τα νούμερα ήταν υψηλά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που παίρνει 32.2 πόντους από τους αναπληρωματικούς. Είναι δηλαδή ένα ποσοστό 38% επί των συνολικών πόντων.
Μεγαλύτερο πλουραλισμό και βάθος έχουν οι Αμερικάνοι (40.8), οι Βραζιλιάνοι (39.0), οι Σέρβοι (35.8), οι Λιθουανοί (35.4), οι Νεοζηλανδοί (35.2), οι Αυστραλοί (34.4) και οι Γάλλοι (34.2) Τον λιγότερο έχουν οι Σενεγαλέζοι (20.0), οι Δομινικανοί (24.4), οι Σλοβένοι (25.8), οι Κροάτες (26.6) και οι Αργεντίνοι (27.2).