X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Το "βασικό ένστικτο" του Αλεσάντρο Τζεντίλε

Έπαιξε δύο θέσεις και πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Στο ντεμπούτο του ο Τζεντίλε πρόλαβε να δείξει το ένστικτο του, την ανάγκη για χρόνο προσαρμογής (ειδικά στην άμυνα), την πάσα που ήταν στο μυαλό του και τα διαφορετικά πράγματα που μπορεί να κάνει στο παρκέ. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει το πρώτο δείγμα γραφής του Ιταλού σταρ.

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έκανε απέναντι στο Ρέθυμνο το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Σε ένα ματς το οποίο χαρακτηρίστηκε από το εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο των "πρασίνων" ο Ιταλός άσος έδειξε το τι μπορεί να κάνει και περισσότερο έδειξε ότι βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής.

Γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του "τριφυλλιού" αισθανόταν καλύτερα όταν είχε τη μπάλα στα χέρια και "σαστισμένος" βρισκόταν κάπου μακριά από αυτή. Στις φάσεις δηλαδή που μιλούσε το ένστικτο ο Τζεντίλε τα πήγε περίφημα. Στις φάσεις που απαιτείται συνήθεια και διάβασμα φάνηκε ότι έχει αρκετό δρόμο μπροστά του. Κάτι που είναι φυσιολογικό, διότι μπήκε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, σε μια ομάδα με διαφορά rotation σε Ελλάδα και Ευρώπη, που παράλληλα έχει συνεχόμενες υποχρεώσεις και ελάχιστο χρόνο να προπονηθεί. Σε γενικές γραμμές έδειξε την κλάση του, αλλά έδειξε παράλληλα ότι χρειάζεται χρόνο για να παίζει χωρίς να σκέφτεται, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα.

Σε δύο θέσεις

Ο Τζεντίλε χρησιμοποιήθηκε για 18 λεπτά. Έπαιξε 7 λεπτά στο (κλειστό) πρώτο ημίχρονο και άλλα 11 στο δεύτερο όταν το παιχνίδι είχε κριθεί. Επιχείρησε μόνο ένα σουτ (1/1 δίποντο) και αυτό με προσωπική ενέργεια σουτάροντας μετά από αριστερή ντρίμπλα, ενώ παράλληλα είχε ένα ριμπάουντ, ένα κλέψιμο, 5 ασίστ και 2 λάθη.Στο πρώτο διάστημα που αγωνίστηκε έπαιξε ως "3" (αντί του Χαραλαμπόπουλου), ενώ το ίδιο συνέβη όταν πέρασε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο (29'). Στη συνέχεια, βέβαια, πέρασε και στο "2", παίζοντας μαζί με τον Νίκο Παππά (ή τον Μποχωρίδη) στην περιφέρεια με τον Χαραλαμπόπουλο να επιστρέφει στο "3".

Ήταν εξάλλου ένα παιχνίδι που έδωσε τη δυνατότητα στον Τσάβι Πασκουάλ αν δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν αγωνίζονται στην Euroleague, όπως είναι ο Μποχωρίδης (7 λεπτά), ο Πατ Καλάθης (12 λεπτά), ο Χαραλαμπόπουλος (26 λεπτά - περισσότερο από όλους) και φυσικά ο Τζεντίλε που θα έχει δυνατότητα να παίξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με τον δεύτερο γύρο, δηλαδή από το 2017.

Και post-up και pick-n-roll

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε είχε ένα πληθωρικό ρόλο στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του στο ένας-εναντίον-ενός (κάτι που έγινε στη ροή της επίθεσης και όχι ως στόχος), τρυπώντας την άμυνα στη baseline, να παίξει στο post (τρεις διαφορετικές φάσεις από δύο διαφορετικές διατάξεις και plays) και να τρέξει pick-n-roll. Είδαμε τον Τσάβι Πασκουάλ να καλεί 5 φορές το ίδιο παιχνίδι για την ομάδα του: τον Τζεντίλε να δέχεται screen για να πιάσει τη μπάλα στην κορυφή του τριπόντου και να παίξει ο ίδιος pick-n-roll, μια φάση στην οποία ο Ιταλός κατάφερε να δημιουργήσει δύο εύκολα καλάθια για τον Γιάννη Μπουρούση.

Βλέπουμε, λοιπόν, τις προθέσεις του κόουτς Πασκουάλ, ο οποίος θέλει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από τον Τζεντίλε. Να εκμεταλλευτεί δηλαδή το μέγεθος του στο post, αλλά και την ικανότητα του να παίζει με τη μπάλα στα χέρια. Δεν είναι πολλοί εξάλλου οι περιφερειακοί που μπορούν να παίξουν με τέτοια άνεση και με πρόσωπο (iso και PnR) και με πλάτη.

Με διάθεση να πασάρει

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε κουβαλώντας το βάρος του πρωτοεμφανιζόμενου που εισέρχεται σε ένα σύνολο, αλλά προφανώς θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι απλά ένας περιφερειακός που σουτάρει τη μπάλα όπου την πιάσει, είχε στο μυαλό του περισσότερο να πασάρει, παρά να εκτελέσει. Αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά στις πρώτες φάσεις που είχε ξεκάθαρες επιλογές για σουτ, αλλά αυτός προτίμησε να βγάζει τη μπάλα έξω. Χαρακτηριστική η δεύτερη φορά που "τρύπησε" την άμυνα από την τελική γραμμή, έφτασε κάτω από το καλάθι εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα τέλειωνε τη φάση πάνω στον ψηλό (όπως θα έπρεπε να κάνει και εδώ), αλλά εκείνος την έβγαλε έξω στον Μπουρούση για τρίποντο.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό έχει στο μυαλό του. Να πασάρει περισσότερο για να δείξει ότι δεν είναι "ατομιστής", μια ταμπέλα που κουβαλάει από την εποχή του Μιλάνο. Τέλειωσε το παιχνίδι με 5 ασίστ. Έβγαλε σουτ από το low-post στους συμπαίκτες του, τροφοδότησε τον ψηλό μετά από pick-n-roll και έκανε και μια πολύ ωραία τελική πάσα στον αιφνιδιασμό στον Αντώνη Φώτση.

Κανείς δεν αμφιβάλλει για την κλάση ή το ταλέντο του. Και ένας παίκτης που μπορεί να υποχρεώσει την άμυνα να ασχοληθεί μαζί του, έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας πολύ καλός δημιουργός. Ειδικά αν έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να πασάρει με άνεση πάνω από την άμυνα, όπως έχουν οι ψηλοί περιφερειακοί.

Χρειάζεται προσαρμογή στην άμυνα

Ειδικά στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Τζεντίλε αντιμετώπισε αρκετά αμυντικά προβλήματα. Έγινε μάλιστα στόχος άμυνας του Ρεθύμνου, που στο διάστημα που αγωνίστηκε αποφάσισε να τον "χτυπήσει" με τον Χάρη Γιαννόπουλο. Ο παίκτης του πήρε screen μακριά από τη μπάλα και έπαιξε pick-n-roll. Η επιλογή του Παναθηναϊκού σ' αυτό το σημείο δεν ήταν οι αλλαγές. Ο Ιταλός είχε πρόβλημα στο να αποφύγει τα screen, ενώ τον είδαμε σε πολλές φάσεις να προσπαθεί να σκεφτεί την αντιμετώπιση και τις τοποθετήσεις του στην αδύνατη πλευρά.

Η ομαδική τακτική δεν αφορά μόνο την επίθεση, αφορά και την άμυνα και είναι κάτι που χρειάζεται τριβή, προπόνηση, βίντεο και φυσικά παιχνίδια. Οπότε είναι λογικό, ειδικά αν μιλάμε για έναν παίκτη που αγωνίστηκε για τελευταία φορά πριν από ένα περίπου μήνα και μέσα σε όλα πρέπει να αντιμετωπίσει και την έλλειψη ρυθμού. Αυτό που προέχει, ωστόσο, είναι να μπει απευθείας στην λογική του προπονητή και της ομάδας. Με αυτή τη σειρά γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Τσάβι Πασκουάλ είναι ένας coach που του αρέσει να αλλάζει τακτική από παιχνίδι σε παιχνίδι και από αντίπαλο σε αντίπαλο, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο scouting.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ