X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

VIDEO ANALYSIS: Ο Ντάνστον στο "4"

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος εξηγεί με τη βοήθεια του VIDEO την νέα μεταγραφή του Ολυμπιακού: τον Ντάνστον στο "4". Πως υποστήριξαν οι "ερυθρόλευκοι" αυτή την επιλογή και γιατί όμως δεν θα την καθιερώσουν.

Αφού μιλάμε μεταξύ μας να παραδεχτούμε ότι οι φίλαθλοι των ομάδων έχουν ένα φετίχ: για οτιδήποτε νέο, για οτιδήποτε φρέσκο, για οτιδήποτε δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν. Έτσι εξηγούνται πολλές από τις κακές τους συνήθειες: να θέλουν συνεχώς μεταγραφές (και να βρίσκοντα ι σε κατάσταση αμόκ το καλοκαίρι), να αποθεώνουν όποιον δεν παίζει, καθότι ως γνωστόν αυτός που δεν παίζει είναι πάντα ο καλύτερος παίκτης - γνωστό και ως αστείο με το κωδικό όνομα "Λόγκαν" στις εκπομπές Super Basketball και να εξιτάρονται με κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Οι τελευταίες βδομάδες ήταν νομίζω οι καλύτερες της χρονιάς για τους φίλους του Ολυμπιακού. Και όχι τόσο γιατί η ομάδα με δύο εμφατικές εμφανίσεις απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα για την πρόκριση (αλλά και την 3η θέση), όσο γιατί εκπληρώθηκαν οι τρεις παραπάνω απαιτήσεις: απήλαυσαν έναν 20χρονο στην πεντάδα (Παπαπέτρου), μπλέχτηκαν σε μεταγραφικό σίριαλ (και όχι όποιον κι όποιον - αλλά τον περσινό πρώτο σκόρερ της Euroleague) και είδαν κάτι νέο: τον Μπράιαν Ντάνστον να παίζει σε άλλη θέση. Τρία στα τρία. Πάσχα και Χριστούγεννα μαζί. Η καλύτερη εποχή για τους φαν του Ολυμπιακού που δείχνουν να το χαίρονταιμε την καρδιά τους. Περισσότερο και από την αρχή της σεζόν που η ομάδα τους κέρδιζαν το ένα ματς μετά το άλλο σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.

Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος. Αδυνατούσα από μικρός να μπω στη θέση του οπαδού. Περισσότερο το αντιλαμβάνομαι από τα social media, ξέρετε αυτά στα οποία κήρυξε πόλεμο ένας από τους πιο γνωστούς προπονητής του κολεγιακού πρωταθλήματος . Κι αν για τον Παπαπέτρου συμφωνώ -διότι όλοι γουστάρουν να βλέπουν έναν νέο παίκτη να πρωταγωνιστεί σιγά σιγά- και για τον Μπράουν παραμένω ουδέτερος (μιας και το θέμα "πάγωσε"), για τον Ντάνστον έχουμε κουβέντα να κάνουμε...

Ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε να παίξει -με την πλάτη στον τοίχο - απέναντι στη Μπαρτσελόνα, στη Λαμποράλ Κούτσα και τη Μάλαγα, χωρίς τις τρεις από τις τέσσερις επιλογές που έχει για τη θέση "4". Νοκ-άουτ ο Πρίντεζης, νοκ-άουτ ο Περπέρογλου (που έπαιξε αρκετά στο "4" τη φετινή χρονιά καλύπτοντας τρύπες), εκτός ο Αγραβάνης λόγω κανονισμών. Ποιοι έμειναν; Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ που έκανε διπλοβάρδια στη Βαρκελώνη και στη Μάλαγα (29 και 31 λεπτά, τα περισσότερα που έχει παίξει φέτος στην Euroleague) και ο Μπράιαν Ντάνστον. Ναι, αυτός που κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες το αδύνατο: να ακούει το όνομα του στην ίδια πρόταση με αυτό του Κάιλ Χάινς. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Κάιλ Χάινς για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Στα δύο τελευταία ματς ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλά νούμερα. Με τη Λαμποράλ σημείωσε το 3ο καλύτερο ranking (108) μες στο χρονιά. Με τη Μάλαγα έκανε την καλύτερη επίδοση στα δίποντα (72% - 8η καλύτερη με τους Βάσκους), ενώ παράλληλα η ομάδα είχε την μεγαλύτερη παραγωγή σε ασίστ (25 και 22) από την αρχή της χρονιάς.

Βέβαια, πριν μπούμε σε μια επί μέρους ανάλυση θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα δύο τελευταία παιχνίδια οι Πειραιώτες είδαν τον Βασίλη Σπανούλη να επιστρέφει, γεγονός που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην κατακόρυφη βελτίωση της ομάδας. Για τον Σπανούλη, όμως, έχουν γραφτεί τα... πάντα, ας δούμε λίγο εκτενέστερα το ρόλο του ψηλού.

Ο Ντάνστον, λοιπόν, παίζοντας εκτός θέση κατάφερε όχι απλά να διακριθεί, αλλά το δυσκολότερο, να κρατήσει υψηλό το επίπεδο απόδοσης της ομάδας του. Στη Βαρκελώνη έκανε σούπερ εμφάνιση (18 πόντοι, 6 ριμπάουντ 2 κοψίματα σε 28'), με τη Λαμποράλ είχε μια γεμάτη στατιστική (7 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 28') και με τη Μάλαγα άλλους 7 πόντους, 4 ρμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και ένα κόψιμο σε 20'.

Δεν είναι, όμως, ατομικό το θέμα. Η ουσία είναι ότι α) ο Ντάνστον ανταποκρίθηκε στον νέο του ρόλο β) ο Ολυμτπιακός κατάφερε να υποστηρίξει αυτή την επιλογή, αλλάζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον τρόπο που παίζει. Το αποτέλεσμα; Αμυντικά η ταυτόχρονη παρουσία του Σερμαντίνι και του Ντάνστον έκανε τους "ερυθρολεύκους" πιο σκληρούς, τους έδωσε μέγεθος και υπόσταση.

Άλλωστε ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης με γρήγορα πόδια και το κυριότερο εκπληκτικά χέρια, τα οποία εκμεταλλεύεται για να χαλάσει γωνίες πάσας, να αλλοιώσει σουτ και γενικότερα να κάνει τη ζωή του αντιπάλου δυσκολότερη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Αυτό που ουσιαστικά κλήθηκε να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός ήταν την αδυναμία του να σουτάρει από μακριά. Για αυτό και ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστράτευσε συγκεκριμένες τακτικές επίθεσης όσο η ομάδα του έπαιζε με δύο 5άρια στο παρκέ, επιλέγοντας αρκετές επιθέσεις στις οποίες και οι δύο ψηλοί καταλήγουν στο low-post, δηλαδή μες στο καλάθι όπου μπορούν να τελειώσουν καλύτερα τις φάσεις, αλλά και να διεκδικήσουν το επιθετικό ριμπάουντ.

Εδώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από φάσεις που καταλήγουν με τους δύο ψηλούς μες στη ρακέτα.

Η βασικότερη διαφορά αφορά τις καταστάσεις pick-n-roll. Σ' αυτές ο Ολυμπιακός αντί για το συνηθισμένο "τέσσερις έξω - ένας μέσα", προτιμά να βάζει τον "4" στην τελική γραμμή, μια συνεργασία που έχει τελειοποιήσει η Μπαρτσελόνα.

Ιδού

Υπό άλλες συνθήκες όταν οι Πειραιώτες θέλουν να ανοίξουν το γήπεδο τοποθετούν τον Ντάνστον στη δυνατή πλευρά, σ' αυτή της μπάλας, (κάτι βέβαια που κάνουν με όλα τα 4άρια ακόμη και τους Πρίντεζη-Πέτγουεϊ) για να κάνουν πιο δύσκολες τις βοήθειες από τη συγκεκριμένη θέση.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά ας δούμε χαρακτηριστικές επιθέσεις του Ολυμπιακού με τον Ντάνστον στο "5". Φαίνεται χαρακτηριστικά η επιθυμία του Ολυμπιακού να ανοίξει το γήπεδο και να βελτιώσεις τις αποστάσεις του, έχοντας τέσσερις παίκτες στην περιφέρεια.

Άλλη ομάδα με τον Ντάνστον

Πέρα από αυτό που γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού , ότι δηλαδή ο Ολυμπιακός με τον Ντάνστον στο "5" παίζει καλύτερα, το επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Μελετώντας κανείς τους δείκτες του έγκυρου και πολύ χρήσιμου " In the Game " προκύπτει ότι οι δύο παίκτες που βελτιώνουν δραστικά το παιχνίδι της ομάδας με την παρουσία του είναι ο Μπράιαν Ντάνστον και ο Ματ Λοτζέσκι.

Με τον Ντάνστον στο παρκέ ο συντελεστής επίθεσης ανεβαίνει στο 118.2, ενώ χωρίς αυτόν πέφτει στο 99.5, διαφορά που φτάνει στο 19.7! Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι και η διαφορά στον συντελεστή άμυνας (από το 98.2 ανεβαίνει στο 110.6).

Απλά για την ιστορία να αναφερθεί ότι τον καλύτερο επιθετικό συντελεστή "πιάνει" η ομάδα με τον Μάντζαρη στην πεντάδα (110.0 και διαφορά 19.3!), ενώ τη μεγαλύτερη διαφορά παρουσιάζει το "on" του Λοτζέσκι (118.8), έναντι του "off" (97.5), που σημαίνει διαφορά 21.3!

Ο Λοτζέσκι, όμως, χάνει στην άμυνα αφού ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο συντελεστή χωρίς αυτόν (104.3), παρά μ' αυτόν στην 5άδα (101.4). Ο Μάντζαρης από την άλλη βελτιώνει την αμυντική εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά λίγο (το 104.9 γίνεται 101.7).

Τέλος, την καλύτερη αμυντική παρουσία έχουν δύο νεαροί με μικρό χρόνο συμμετοχής (που παίζει είτε στα πρώτα λεπτά, είτε στα τελευταία όταν το ματς έχει κριθεί) ο Αγραβάνης (89.4) και ο Παπαπέτρου (86.9), ενώ πολύ καλό συντελεστή από τους βασικούς παρουσιάζει ο Πέτγουεϊ (97.8 έναντι 106.0).

Το καλύτερο σχήμα του Ολυμπιακού

Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μια λύση ανάγκης. Διότι θα ήταν εντελώς άστοχο μια ομάδα να χρησιμοποιήσει τον καλύτερο της σέντερ σε μια άλλη θέση. Είναι σαν (ζητώ συγχώρεση για την ποδοσφαιρική αναγωγή) σαν να βάζεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην άμυνα, επειδή είναι καλός στις κεφαλιές.

Εξάλλου το λένε και οι αριθμοί, ή τουλάχιστον ένας δείκτης που δίνει ένα στίγμα. Αυτός του συντελεστή επίθεσης-άμυνας ανά πεντάδα. Ανατρέχοντας και πάλι στο "In The Game " προκύπτει ότι οι πεντάδες με τον Ντάνστον και τον Σερμαντίνι έχουν μεν θετικό πρόσημο, αλλά δεν εντυπωσιάσουν.

Έχουμε και λέμε:

1 2 3 4 5 Συντελεστής
Μάντζαρης Σπανούλης Λοτζέσκι Ντάνστον Σερμαντίνι +2
Μάντζαρης Σλούκας Λοτζέσκι Ντάνστον Σερμαντίνι +3
Σλούκας Σπανούλης Παπαπέτρου Ντάνστον Σερμαντίνι 0
Μάντζαρης Σπανούλης Παπαπέτρου Ντάνστον Σερμαντίνι +5
Σλούκας Κατσίβελης Παπαπέτρου Ντάνστον Σερμαντίνι -3
Μάντζαρης Σπανούλης Παπαπέτρου Ντάνστον Σερμαντίνι +5
Μάντζαρης Σλούκας Περπέρογλου Ντάνστον Σερμαντίνι +2

Από την άλλη προκύπτει ότι τα πιο αποδοτικά σχήματα του Ολυμπιακού είναι με τον Ντάνστον στο "5". Πιο ισχυρό δίδυμο στην φροντ-λάιν είναι το Ντάνστον-Πέτγουεϊ, αν και βλέπουμε ότι πολύ καλά νούμερα συνθέτουν και τα άλλα 4άρια (Πρίντεζης-Περπέρογλου), αλλά και όλοι οι περιφερειακοί. Τι διαπιστώνουμε; Ότι ο κοινός παρανομαστής δεν είναι άλλος από τον Μπράιαν Ντάνστον (αλλά και τον Βαγγέλη Μάντζαρη - για αυτόν όμως τα είπε ο προπονητής του).

Καλύτερα σχήματα:

1 2 3 4 5 Συντελεστής
Μάντζαρης Σπανούλης Λοτζέσκι Πέτγουεϊ Ντάνστον 25
Μάντζαρης Σπανούλης Λοτζέσκι Περπέρογλου Ντάνστον 22
Μάντζαρης Σλούκας Περπέρογλου Πρίντεζης Ντάνστον 19

Για ερωτήσεις και απόψεις υπάρχει το Twitter ( @Stefanos_Rose ) και τα σχόλια από κάτω...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ