EUROLEAGUE

VIDEO-ANALYSIS: Οι νέοι του ΠΑΟ και ο νέος ΠΑΟ

VIDEO-ANALYSIS: Οι νέοι του ΠΑΟ και ο νέος ΠΑΟ

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος παρουσιάζει με τη βοήθεια του βίντεο τους "νέους" (Σλότερ, Μπλουμς) και αναλύει τα 5 σημεία που διέκριναν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο τουρνουά "Γκομέλσκι".

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον κύκλο των φιλικών του παιχνιδιών με τα παιχνίδια στο τουρνουά "Γκομέλσκι", όπου νίκησε την Νίζνι και έχασε από την ΤΣΣΚΑ. Το "συν" σε σχέση με τα προηγούμενα ματς και ειδικότερα το τουρνουά "Νικ Γκάλης" στη Θεσσαλονίκη, ήταν η συμμετοχή των δύο νέων περιφερειακών, του Έι Τζέι Σλότερ και του Γιάνις Μπλουμς.

Από εκεί και πέρα οι "πράσινοι" δεν έχουν καταφέρει να παραταχθούν κι επομένως να δοκιμασθούν πλήρεις, το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουμε σαφή εικόνα του Παναθηναϊκού της σεζόν 2014-15. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ δεν έπαιξαν οι Γκιστ και Φώτσης, ενώ δεν έχει παίξει καθόλου ο Μαυροκεφαλίδης και ο Νέλσον. Αυτό είναι και καλό και κακό για τον Παναθηναϊκό. Το καλό είναι ότι δεν έχει δείξει ακόμη τις πραγματικές του δυνατότητες και το κακό, ότι στο παιχνίδι του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και ενδεχομένως στην πρεμιέρα της Euroleague, το πρόσωπο του - βάσει ρόστερ και απουσιών - δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των φιλικών, καθώς δεν θα αγωνιστεί ούτε ο Νέλσον, ούτε ο Μαυροκεφαλίδης.

Από εκεί και πέρα αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο εγκλιματισμός του Έι Τζέι Σλότερ, ο οποίος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην "πράσινη" περιφέρεια. Ο Αμερικανός γκαρντ έδειξε πολύ καλά στοιχεία σε ότι αφορά την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Είναι ένας παίκτης που σουτάρει πολύ καλά μετά από ντρίμπλα, έχει εξαιρετικό ενδιάμεσο παιχνίδι (pull-up, floater) ειδικά από την αριστερή πλευρά, του αρέσει να παίζει στο ανοιχτό γήπεδο και μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Η αδυναμία του; Δεν είναι καλός στο παιχνίδι επαφής, καθώς δεν έχει τη δύναμη ή το μέγεθος, κάτι που τον κάνει επιρρεπή στα λάθη, όταν διεισδύει προς το καλάθι.

Στο "Γκομέλσκι" έδειξε μια επιπολαιότητα στις πάσες και είναι ξεκάθαρο ότι παρά το μικρό του δέμας ο Σλότερ δεν είναι πλέι-μέικερ. Δεν είναι τόσο καλός δημιουργός για τους συμπαίκτες του και του αρέσει περισσότερο να "βλέπει" το καλάθι.

Δείτε εδώ χαρακτηριστικές φάσεις του Σλότερ στα δύο παιχνίδια επί ρωσικού εδάφους

Το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό έκανε ο Γιάνις Μπλουμς, ο Λετονός γκαρντ που θα καλύψει το κενό του ΝτεΜάρκους Νέλσον. Ο Μπλουμς είναι μια παρόμοια περίπτωση με τον Σλότερ, καθώς δεν είναι καθαρός πλέι-μέικερ, σε ότι αφορά την ικανότητα στη δημιουργία. Είναι ένας παίκτης που το κυρίαρχο στοιχείο στο παιχνίδι του είναι το σουτ, ειδικά αυτό των τριών πόντων. Από την άλλη δεν "τρυπάει" την αντίπαλη άμυνα και δεν είναι παίκτης που θα φτάσει στη στεφάνη για να τελειώσει φάσεις ή να κερδίσει φάουλ.

Στα δύο φιλικά προσπάθησε αρκετά συχνά να βρει φάσεις από μακριά και έδειξε δείγμα της ικανότητας του με τη "βόμβα" που σημείωσε στη λήξη του ημιχρόνου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Το μεγάλο "συν" που δίνει είναι ότι μπορεί με αυτή την ικανότητα του να ανοίξει το γήπεδο για τους συμπαίκτες του (ως τρίποντη απειλή από την αδύνατη πλευρά), κάνοντας καλό δίδυμο είτε με τον Παππά, είτε με τον Σλότερ, είτε με τον Διαμαντίδη.

Εδώ χαρακτηριστικές φάσεις του Μπλουμς στο τουρνουά "Γκομέλσκι".

Το να αναλυθεί το rotation του Ιβάνοβιτς δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι ειδικά στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ υπάρχουν σημαντικές απουσίες που άλλαξε λίγο την σύνθεση της ομάδας, ενώ έπρεπε να ξεκουραστεί και ο Διαμαντίδης που είχε παίξει πολύ το Σάββατο.

---> Από εκεί και πέρα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μαυροβούνιος τεχνικός προσπαθεί να βάλει και τον Γκιστ σε θέση "5", διότι είναι ο καλύτερος pick-n-roll ψηλός που διαθέτει, ενώ έχει για... μπαλαντέρ τόσο τον Χαραλαμπόπουλο, όσο και τον Γιάνκοβιτς που εναλλάσσονται στις δύο θέσεις των φόργουορντ.

---> Από εκεί και πέρα ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιφέρεια του Παναθηναϊκού είναι η παρουσία πολλών scoring guards (Παππάς, Σλότερ) και η απουσία κάποιου κλασσικού πλέι-μέικερ, προφίλ στο οποίο δεν ταιριάζει ούτε ο Μποχωρίδης, ούτε ο Μπλουμς. Στο "Γκομέλσκι" οι "πράσινοι" είχαν ως κινητήριους μοχλούς τους Σλότερ-Παππά που πήραν αρκετές φάσεις (1on1, Pick-n-roll, transition) δημιουργώντας κυρίως για τους ίδιους. Χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος είχε 2/12 σουτ και 2 ασίστ, ενώ ο δεύτερος 3/15 και 2 ασίστ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Στον Ιβάνοβιτς αρέσουν οι γκαρντ που μπορούν να σκοράρουν και το μόνο που μένει είναι να βρεθεί η ισορροπία. Είναι ένα στοιχείο που διαφοροποιεί εντελώς τον Παναθηναϊκό της περσινής χρονιάς με αυτόν των δύο τελευταίων ετών. Στην ομάδα του Πεδουλάκη ο μοναδικός παίκτης που έπαιζε 1on1 ήταν ο Ούκιτς, ενώ τώρα υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν έφεση στο σκοράρισμα και στις φάσεις μετά από ντρίμπλα.

---> Ο Εστέμπαν Μπατίστα έδειξε και πάλι ότι αποτελεί το κυρίαρχο σημείο αναφοράς στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι είναι ο πρώτος σκόρερ των "πρασίνων" στα φιλικά. Η ομάδα τον ψάχνει με αρκετούς τρόπους και με αρκετά plays, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του, τις καλές τοποθετήσεις και την επαφή που έχει με το αριστερό χέρι.

Παράλληλα ο Ουρουγουανός επιβεβαιώνει τη φήμη του εξαιρετικού ριμπάουντ, δίνοντας και αρκετούς έξτρα πόντους μετά από επιθετικό ριμπάουντ. Είναι κάτι πολύ χρήσιμο για οποιαδήποτε ομάδα, ειδικά μετά την αλλαγή των κανονισμών και την ανανέωση της επίθεσης για 14'' (και όχι για 24'') μετά από ριμπάουντ.

---> Οι "πράσινοι" έδειξαν και να υπερβάλουν στα σουτ τριών πόντων. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ έκαναν 29 τρίποντα και μόλις 28 δίποντα. Κάποια από αυτά είναι... προϊόν της αντίδρασης της άμυνας, αλλά αρκετά ήταν ενέργειες μετά από ντρίμπλα και νωρίς στη διάρκεια των 24'' της κατοχής. Έχει αναφερθεί ξανά ότι ο Ιβάνοβιτς θέλει τους παίκτες να βγάζουν το "καλό τους" στο παρκέ: αφήνει δηλαδή στους σουτέρ να σουτάρουν και στους παίκτες του 1on1 να παίξουν 1on1.

---> Ο Παναθηναϊκός ψάχνει έναν ακόμη ψηλό, έναν παίκτη με αθλητικά προσόντα όπως έλεγε και ο προπονητής της ομάδας στη Media Day. Το κενό είναι έντονο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, που δεν υπάρχει ο παίκτης να ρολάρει γρήγορα μετά το σκριν (εξαίρεση ο Γκιστ), κάτι που αποδυναμώνει και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που φημίζεται για την ικανότητα του στη συνεργασία δύο παικτών.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ