X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ο υπεράνθρωπος Ραφαέλ Ναδάλ

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ραφαέλ Ναδάλ βρισκόταν αντιμέτωπος με την πιθανότητα να μην αγωνιστεί ποτέ ξανά σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, ο Ισπανός όχι μόνο επέστρεψε στα κορτ μετά από 7μηνη απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού, αλλά δεσπόζει πλέον στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης μετά από ένα μαγικό 2013. Διαβάστε για το ιστορικό comeback του Ισπανού...

Στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας και για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος προσπέρασε τον Νόβακ Τζόκοβιτς κατά 40 βαθμούς (11.160 έναντι 11.120 του Σέρβου).

Ο Ισπανός τενίστας, ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών και ο δεύτερος πιο επιτυχημένος από τους εν ενεργεία, πίσω από τον Ρότζερ Φέντερερ, αποτέλεσε τον βασικό πρωταγωνιστή ενός μικρού θαύματος που συντελέστηκε τον τελευταίο χρόνο.

Μετά από έναν ιδιαίτερα σοβαρό τραυματισμό, όπως είναι η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα, που προήλθε από το σύνδρομο του Hoffa, ο 27χρονος από τη Μανακόρ κινδύνευσε ακόμα και με πρόωρη "συνταξιοδότηση". Έμεινε επτά μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης, αλλά τελικά επανήλθε δριμύτερος, με όλη τη σημασία της λέξης, αφού το 2013 είναι η χρονιά του.

Κατέκτησε και πάλι την κορυφή του κόσμου πραγματοποιώντας συγκλονιστικές εμφανίσεις, καθώς έχει νικήσει στα 10 από τα 14 τουρνουά που έχει λάβει μέρος, συν τρεις παρουσίες σε (χαμένους) τελικούς και μοναδική παραφωνία το Γουίμπλεντον, το οποίο αποχαιρέτησε νωρίς.

Το χρονικό του τραυματισμού

15 Ιανουαρίου 2012

Την παραμονή του πρώτου του αγώνα στο Αυστραλιανό Όπεν του 2012, ο Ναδάλ αισθάνεται τις πρώτες ενοχλήσεις στο δεξί του γόνατο, ενώ βρίσκεται στο ξενοδοχείο. " Καθόμουν σε μία καρέκλα στο ξενοδοχείο κι αισθάνθηκα ένα «κρακ» στο γόνατο. Σηκώθηκα. Αισθάνθηκα το γόνατό μου πολύ περίεργα. Κούνησα το πόδι μου δύο φορές προσπαθώντας να το νιώσω. Τη δεύτερη φορά, το γόνατο έμεινε ακίνητο με έναν απίστευτο πόνο. Δεν μπορούσα να το κουνήσω. Δεν ήμουν 100% σίγουρος αν θα μπορούσα να αγωνιστώ". (Έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε σε πέντε σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.)

30 Μαρτίου 2012

Κι άλλα σημάδια του προβλήματος. Αφού ξεκούρασε τα γόνατά του όλο το Φεβρουάριο και μετά την ήττα του από τον Φέντερερ στα ημιτελικά του Indian Wells, ο Ναδάλ αναγκάζεται να αποσυρθεί από το Sony Open του Μαϊάμι, λόγω ενόχλησης στο αριστερό γόνατο κι ενώ έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. " Φαίνεται πως δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που μου έχει ξανασυμβεί μερικές φορές στο παρελθόν. Ελπίζω πως με μερικές μέρες ξεκούρασης και τη σωστή θεραπεία, θα είμαι έτοιμος να ξεκινήσω προπονήσεις για τα τουρνουά στο χώμα".

11 Ιουνίου 2012

Πόσο δίκιο είχε! Ο Απρίλιος κι ο Μάιος περνούν με τρεις τίτλους στο χώμα, σε Μόντε Κάρλο, Βαρκελώνη και Ρώμη, ενώ κατακτά και τον 7ο τίτλο του στο Ρολάν Γκαρός, χάνοντας μόλις ένα σετ, από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό. Το μοναδικό σετ που έχασε και στους 23 αγώνες του στο χώμα μέσα στη σεζόν. " Ειλικρινά δεν γνωρίζω για πόσα χρόνια ακόμα θα αγωνίζομαι εδώ. Είναι απίθανο να προβλέψεις το μέλλον. Θα είμαι εδώ όσο μου το επιτρέπει το σώμα μου, μέχρι να έρθουν οι τραυματισμοί".

4 Ιουλίου 2012

Ο Ναδάλ αποσύρεται από έναν αγώνα επίδειξης με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Το αριστερό του γόνατο τον ενοχλεί ξανά. " Οι γιατροί είδαν το γόνατό μου κι έχω υποστεί τενοντίτιδα, που θα με κρατήσει εκτός προπόνησης και αγώνων για 15 ημέρες".

19 Ιουλίου 2012

Η χειρότερη ημέρα της καριέρας του. Ο Ναδάλ αποσύρει τη συμμετοχή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο θείος του και προπονητής του, Τόνι Ναδάλ, λέει πως φταίνε τα προβληματικά του γόνατα.

15 Αυγούστου 2012

Ο Ναδάλ τουιτάρει πως δεν θα αγωνιστεί στο US Open. Απών για δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση. Ο Τζόκοβιτς και ο Μάρεϊ επισημαίνουν πως πρέπει να πρόκειται για κάτι σοβαρό. Ο μεγάλος του αντίπαλος και πολύ καλός του φίλος, Ρότζερ Φέντερερ, δηλώνει: " Μου προκαλεί έκπληξη, διότι δεν φαινόταν κάτι πριν έλθει ο τραυματισμός. Έπαιξε τόσο καλά στο χώμα, ενώ φαινόταν καλά και στο Γουίμπλεντον. Είχε αρκετό χρονικό διάστημα μπροστά του λόγω του πρόωρου αποκλεισμού στο Γουίμπλεντον. Οπότε μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη τώρα η διπλή του απόσυρση. Στενοχωριέμαι γι' αυτόν".

17 Αυγούστου 2012

Ο γιατρός του Ναδάλ δηλώνει ότι ο Ισπανός υποφέρει από το σύνδρομο του Hoffa (όταν ένα στρώμα λίπους βρίσκεται μεταξύ του μηριαίου οστού και της επιγονατίδας). Το χαρακτηρίζει ενοχλητικό και επίπονο, αλλά όχι τόσο ανησυχητικό.

3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Ναδάλ ανακοινώνει ότι θα βρίσκεται εκτός δράσης για άλλους δύο μήνες, λόγω ρήξης επιγονατιδικού τένοντα. Η αποθεραπεία του πάει καλά και δεν θα χρειαστεί εγχείριση.

24 Σεπτεμβρίου 2012

Σε συνέντευξή του στην Daily Mail, ο Ναδάλ αποκαλύπτει πως τα γόνατά του τον πονούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. " Αν ήταν λάθος να αγωνιστώ στο Γουίμπλεντον; Ίσως, αλλά όταν παίζεις καλά είναι δύσκολο να σταματήσεις. Στο Ρολάν Γκαρός έπρεπε να αγωνιστώ με αντιφλεγμονώδη για να αντέξω. Μετά από αυτό δεν αισθανόμουν καλά. Η προετοιμασία μου για το Γουίμπλεντον ήταν τραγική. Έπαιξα στον πρώτο γύρο με ενέσεις, αλλιώς θα μου ήταν αδύνατο να αγωνιστώ. Αυτό δεν βοηθάει το γόνατο".

21 Δεκεμβρίου 2012

Έχουμε μπει στο χειμώνα και δεν υπάρχει ακόμα καμία ένδειξη ότι ο Ναδάλ θα επιστρέψει. Δεν έχει πειστεί γι' αυτό. " Έχω τις αμφιβολίες μου. Είναι φυσιολογικό. Μιλάμε για ένα γόνατο, οπότε εννοείται πως φοβάμαι να δω πώς θα ανταποκριθεί. Είμαι προετοιμασμένος να δεχθώ ότι στην αρχή το γόνατό μου μπορεί να μην ανταποκριθεί καλά και δεν θα πρέπει να το ζορίσω. Για τους τρεις πρώτους μήνες θα πρέπει να συνδυάσω κάποιες περιόδους αγώνων με κάποιες περιόδους ξεκούρασης. Πρέπει να προσέχω, να είμαι συγκεντρωμένος κάθε μέρα στο πώς εξελίσσεται η κατάσταση του γονάτου μου και να μην κάνω κάποιο λάθος που μπορεί να αποβεί μοιραίο για το μέλλον μου".

25 Δεκεμβρίου 2012

Αποσύρεται από το τουρνουά του Άμπου Ντάμπι, στο οποίο περίμενε πώς και πώς να επιστρέψει. Αυτή τη φορά όμως δεν φταίει το γόνατό του, αλλά ένας φρικτός.... στομαχόπονος. " Η αποθεραπεία μου πήγε καλά, νιώθω καλά το γόνατό μου και περίμενα με ανυπομονησία να αγωνιστώ. Δυστυχώς, οι γιατροί με ενημέρωσαν ότι το σώμα μου χρειάζεται ξεκούραση προκειμένου να ξεπεράσω το πρόβλημα στο στομάχι".

29 Δεκεμβρίου 2012

Πόνοι στην κοιλιακή χώρα και "όχι" στο Αυστραλιανό Όπεν του 2013. Ο επικεφαλής γιατρός, Άνχελ Ρουίθ-Κοτόρο, τονίζει: " Ο Ράφα Ναδάλ υπέφερε την περασμένη εβδομάδα από γαστρεντερίτιδα και υψηλό πυρετό για 4-5 ημέρες".

5 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ναδάλ επιστρέφει επιτέλους στην αγωνιστική δράση μετά από επτά μήνες! Κι ας έχασε στον τελικό του Όπεν της Χιλής.

18 Φεβρουαρίου 2013

Μόλις στο δεύτερο του τουρνουά, στη Βραζιλία, καταφέρνει να πάρει τον τίτλο. Και τα γόνατά του είναι καλά. " Όταν το γόνατό μου είναι καλύτερα, όπως σήμερα, νιώθω πως μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα απ' όσα έκανα σε ολόκληρη τη ζωή μου. Αν ο πόνος είναι υποφερτός, όπως σήμερα, τότε δεν έχω πρόβλημα".

3 Μαρτίου 2013

Όλα φαίνονται καλύτερα. Ο Ναδάλ πηγαίνει στην παραλία και κάνει τζετ σκι μαζί με τη σύντροφό του. Και λίγο αργότερα δεν δυσκολεύεται να διαλύσει το Νο4 του κόσμου, τον Νταβίδ Φερέρ στον τελικό του Ακαπούλκο.

18 Μαρτίου 2013

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το τελευταίο του τουρνουά σε σκληρή επιφάνεια, ο Ναδάλ φτάνει στον τίτλο στο Indian Wells. Έχει επιστρέψει για τα καλά...

Τρίτη θητεία στο Νο1

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Ραφαέλ Ναδάλ βρίσκεται στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η αρχή έγινε το 2008 και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου, όταν και έγινε ο τρίτος Ισπανός μετά τους Κάρλος Μογιά και Χουάν Κάρλος Φερέρο που ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου. Ήταν η χρονιά που κατέκτησε το τέταρτό του Ρολάν Γκαρός, που κέρδισε τη μεγάλη μάχη με τον Ρότζερ Φέντερερ στο Γουίμπλεντον για πρώτη φορά, αλλά και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο. Κράτησε το Νο1 για 46 εβδομάδες, μέχρι τον Ιούλιο του 2009, όταν και το ξαναπήρε ο Φέντερερ μετά το Γουίμπλεντον.

Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, αν και βρισκόταν στην 4η θέση το Μάρτιο του 2010, στις 7 Ιουνίου κατάφερε να σκαρφαλώσει και πάλι στην κορυφή, ολοκληρώνοντας ένα εξαιρετικό τρίμηνο στο χώμα με αποκορύφωμα την πέμπτη νίκη του στο Ρολάν Γκαρός, ενώ ακολούθησε και για δεύτερη φορά η κατάκτηση του Γουίμπλεντον. Αργότερα, μάλιστα, κατέκτησε και το πρώτο του US Open για να κλείσει ιδανικά τη χρονιά. Υπερασπίστηκε το Νο1 για 56 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2011, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Κι ερχόμαστε στο μαγικό 2013, μετά από απουσία 7 μηνών λόγω του τραυματισμού του. Από την πέμπτη θέση που βρισκόταν στην αρχή της σεζόν, καταφέρνει μέχρι πριν το Ρολάν Γκαρός να ανέβει 4ος, χάρη στις νίκες του στο Σάο Πάουλο, στο Ακαπούλκο, στο Ίντιαν Γουέλς, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη και στη Ρώμη. Ακολουθούν το Ρολάν Γκαρός για 8η φορά, αλλά και όλοι οι τίτλοι στη Βόρεια Αμερική (Μόντρεαλ, Σινσινάτι, US Open).

Στο σύνολο: 10 τίτλοι μέσα σε μία σεζόν, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Επομένως, στο Νο1 από τις 7 Οκτωβρίου για την 103η εβδομάδα της καριέρας του, δηλαδή στην 7η θέση όλων των εποχών, οριακά πάνω από τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Αντρέ Άγκασι (101) και μόλις έξι εβδομάδες πίσω από τον σπουδαίο Μπιορν Μποργκ (109).

Αρκετά μπροστά στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κορυφαίος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος, Ρότζερ Φέντερερ, με 302 εβδομάδες, ενώ ακολουθούν οι Πιτ Σάμπρας (286), Ιβάν Λεντλ (270), Τζίμι Κόνορς (268) και Τζον ΜάκΕνροου (170).

Οι αριθμοί του Ναδάλ το 2013

Chile Open (Βίνια ντελ Μαρ, Χιλή, ATP 250): Φιναλίστ

Brasil Open (Σάο Πάουλο, Βραζιλία, ATP 250): Νικητής

Abierto Mexicano Telcel (Ακαπούλκο, Μεξικό, ATP 500): Νικητής

BNP Paribas Open (Ίντιαν Γουέλς, ΗΠΑ, ATP Masters 1000): Νικητής

Monte Carlo Rolex Masters (Μόντε Κάρλο, Μονακό, ATP Masters 1000): Φιναλίστ

Barcelona Open Banco Sabadell (Βαρκελώνη, Ισπανία, ATP 500): Νικητής

Mutua Madrid Open (Μαδρίτη, Ισπανία, ATP Masters 1000): Νικητής

Internazionali BNL d'Italia (Ρώμη, Ιταλία, ATP Masters 1000): Νικητής

French Open (Παρίσι, Γαλλία, Grand Slam): Νικητής

Wimbledon Championships (Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία, Grand Slam): Ήττα στον 1ο γύρο

Rogers Cup (Μόντρεαλ, Καναδάς, ATP Masters 1000): Νικητής

Western & Southern Open (Σινσινάτι, ΗΠΑ, ATP Masters 1000): Νικητής

US Open (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Grand Slam): Νικητής

China Open (Πεκίνο, Κίνα, ATP 500): Φιναλίστ

Μόνο τρεις τενίστες κατάφεραν να νικήσουν τον Ναδάλ μέσα στο 2013. Στο πρώτο τουρνουά της χρονιάς, στη Χιλή, όταν ακόμα έψαχνε τα πατήματά του, ο Ισπανός ηττήθηκε από τον Αργεντίνο Οράσιο Σεμπάλος, ενώ τον Απρίλιο γνώρισε τη μοναδική του φετινή ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, στον τελικό του Μόντε Κάρλο. Η πιο απρόσμενη, ήρθε από τον Στιβ Νταρσίς, μόλις στον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον, ενώ η τέταρτη και τελευταία ήταν και πάλι από τον Τζόκοβιτς στον τελικό του China Open.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως φέτος νίκησε 40 διαφορετικούς αντιπάλους, έχοντας το καλύτερο ρεκόρ με τους Νταβίδ Φερέρ και Τόμας Μπέρντιχ (4-0), ενώ τρεις νίκες πέτυχε επί των Ρότζερ Φέντερερ, Φίλιπ Κολσράιμπερ και Φάμπιο Φονίνι, αλλά και επί του Τζόκοβιτς, από τον οποίο όμως ηττήθηκε και δύο φορές, όπως προαναφέραμε. Μιλάμε δηλαδή για ένα ρεκόρ 64-4, δέκα τίτλους, κι ενώ απομένουν άλλα τέσσερα μεγάλα τουρνουά στα οποία θα λάβει μέρος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής φέτος έχει συγκεντρώσει 11.160 βαθμούς και είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους (Τζόκοβιτς, Μάρεϊ, Φέντερερ οι άλλοι τρεις) που έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε μαζέψει μόλις 6.600 βαθμούς. Βέβαια, το 2012 έχασε σχεδόν τη μισή σεζόν, καθώς δεν συμμετείχε σε κανένα τουρνουά μετά το Γουίμπλεντον, δηλαδή από τον Ιούλιο κι έπειτα, ενώ απουσίασε και από το φετινό Αυστραλιανό Όπεν.

Το εντυπωσιακό είναι πως έχει περιθώριο μέχρι το τέλος της σεζόν να συγκεντρώσει άλλους 4.000 βαθμούς (αν κατακτήσει όλα τα τουρνουά στα οποία θα λάβει μέρος) και να φτάσει τους 15.160! Δηλαδή πού θα είχε φτάσει αν δεν προερχόταν από τόσο σοβαρό τραυματισμό και είχε λάβει μέρος και στο Αυστραλιανό Όπεν, που χαρίζει 2.000 βαθμούς στο νικητή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ