Η "μεγάλη απόδραση" του CR7
Η "βασίλισσα" που αρνείται να παραδώσει το στέμμα της, ο σεληνιασμένος Κριστιάνο που "πέταξε" στα δυο μέτρα για να αντιγράψει τον Πελέ της "μεγάλης απόδρασης των 11" και η "γηραιά κυρία" που έζησε ξανά τον εφιάλτη του Κάρντιφ. Τί είδαμε στο Γιουβέντους - Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, μετά από μια πραγματική ποδοσφαιρική παράσταση, βρίσκεται πολύ κοντά στην όγδοη συνεχόμενη παρουσία της στην ημιτελική φάση του Champions League. Οι "μερένγκες", στον δρόμο προς το Κίεβο, αφού πρώτα διέλυσαν τις ελπίδες των "δελφίνων" της Παρί Σεν Ζερμέν, χθες υποχρέωσαν την περσινή φιναλίστ να ζήσει τη δική της μέρα της μαρμότας, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το 4-1 του Κάρντιφ. Η "βασίλισσα" της Ευρώπης είναι ξεκάθαρο ότι αρνείται να παραδώσει τα σκήπτρα που κρατάει από το 2016 και μετά την χθεσινή της εμφάνιση, όλοι πλέον αναρωτιούνται αν υπάρχει αντίπαλος που θα μπορέσει να τη ρίξει στο καναβάτσο. Οι "μπλάνκος", θέμα συζήτησης για τις γκέλες τους στις εγχώριες διοργανώσεις μέχρι πριν από δυο μήνες, παρουσιάζονται τελείως μεταμορφωμένοι και με μπροστάρη έναν Κριστιάνο από άλλο πλανήτη, προελαύνουν ακάθεκτοι και αποφασισμένοι να κατακτήσουν το μοναδικό τρόπαιο που τους απόμεινε προς διεκδίκηση μέσα στη σεζόν.
Το περίφημο BBC μπορεί πλέον να μην υφίσταται, αφού ο Μπέιλ έμεινε για μια ακόμα φορά στον πάγκο (αυτή τη φορά δεν μπήκε καν σαν αλλαγή) και ο Μπενζεμά ήταν εκτός τόπου και χρόνου μέχρι το 58' που ο Ζιντάν τον απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο, όμως η Ρεάλ φροντίζει να βρίσκει λύσεις - και μάλιστα απόλυτα αξιόπιστες - από παντού. Ο Ζιζού κέρδισε πολλά στη μάχη της ψυχολογίας πριν καν γίνει η σέντρα, αφού αποφάσισε να παρατάξει την ίδια ακριβώς ενδεκάδα που τον περασμένο Ιούνιο διέλυσε τη Γιούβε στον τελικό του "Millennium". Οι παίκτες του λειτούργησαν υποδειγματικά, άντεξαν στην πίεση της Γιούβε μετά το 0-1 και στην επανάληψη - όπως ακριβώς και πέρυσι - φρόντισαν να εξαφανίσουν τους αντιπάλους τους, μετατρέποντας τη ρεβάνς του "Μπερναμπέου" σε τυπική διαδικασία. Από την άλλη μεριά, η "Vecchia Signora" μπορεί να κυριαρχεί στην Ιταλία και να βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση του έβδομου σερί πρωταθλήματος, όμως στην Ευρώπη - και ειδικότερα απέναντι σε αντίπαλους όπως η Ρεάλ - είναι φανερό ότι της λείπουν αρκετά πράγματα, όπως η ταχύτητα, η φρεσκάδα, το καθαρό μυαλό, προφανώς και οι μεγάλοι σταρ. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες τί έγινε χθες βράδυ στο "Juventus Stadium" του Τορίνο.
ΠΩΣ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι επέλεξε ένα σύστημα 4-4-2 (ή 4-4-1-1), "ξεφεύγοντας" από τα πιο συνηθισμένα 4-2-3-1 και 3-5-2 (που χρησιμοποίησε εναντίον της Μίλαν). Ο Ιταλός κόουτς έκανε κάποιες εσωτερικές αλλαγές στο αρχικό - αρκετά συντηρητικό - σχήμα, μετακινώντας καταρχήν τον Ντόουγκλας Κόστα δεξιά (κανονικά αγωνίζεται αριστερά), στη θέση του Κουαδράδο, ώστε να απασχολεί όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μαρσέλο, ενώ χρησιμοποίησε ως αριστερό μπακ τον Ασαμόα, τοποθετώντας τον Άλεξ Σάντρο μπροστά του, για να έχει περισσότερα "ανεβάσματα". Έτσι λοιπόν, μπροστά από τον Μπουφόν, είχαμε στόπερ τους Μπαρτσάλι και Κιελίνι, δεξί μπακ τον Ντε Σίλιο και αριστερό τον Ασαμόα. Στο κέντρο είχαμε τον Κεντίρα στη θέση του αμυντικού χαφ, λίγο μπροστά του τον Μπεντανκούρ (για να δημιουργεί στη θέση του τιμωρημένου Πιάνιτς), αριστερά τον Σάντρο και δεξιά τον Κόστα. Στη θέση του σέντερ φορ βρέθηκε κλασικά ο Ιγουαΐν, ενώ πίσω από τον Πιπίτα, σε πιο ελεύθερο ρόλο, ο Πάουλο Ντιμπάλα.
Ο Ζιντάν από τη μεριά του, επέλεξε ένα σύστημα 4-3-1-2, με τον Ίσκο να κερδίζει τη "μάχη" από τους Μπέιλ, Ασένσιο και Λούκας Βάθκεθ για τη μοναδική θέση, στην οποία υπήρχε ερωτηματικό. Έτσι λοιπόν, μπροστά από τον Κέιλορ Νάβας, είχαμε την γνωστή τετράδα στην άμυνα, με τον Καρβαχάλ δεξιά, τον Μαρσέλο αριστερά και τους Σέρχιο Ράμος και Βαράν στα στόπερ. Στο κέντρο παρατάχθηκε η "αγία τριάδα" των χαφ με τους Κασεμίρο, Κρόος και Μόντριτς και λίγο πιο μπροστά τους, σε θέση μεσοεπιθετικού και δημιουργικού χαφ, ο Ίσκο. Και φυσικά, ως επιθετικό δίδυμο, οι Κριστιάνο και Μπενζεμά. Ο Ζιζού άφησε για ένα ακόμα παιχνίδι εκτός ενδεκάδας τον Μπέιλ (παρά την πολύ καλή εμφάνιση και τα δυο γκολ του στα Κανάρια), ενώ έδειξε πως όταν οι τρεις του κέντρου είναι υγιείς και ετοιμοπόλεμοι, δε χάνουν με τίποτα τη θέση τους στο αρχικό σχήμα, τουλάχιστον στα μεγάλα και κρίσιμα παιχνίδια. Στον πάγκο λοιπόν έμειναν οι πρωταγωνιστές του φετινού Plan B, Ασένσιο, Λούκας Βάθκεθ και Κόβατσιτς.
ΠΩΣ ΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του χθεσινού ματς, πανηγυρίζει το πρώτο του γκολ απέναντι στη Γιουβέντους (AP Photo/Antonio Calanni)
Ό,τι μπορεί να είχε σχεδιάσει ο Αλέγκρι, τουλάχιστον για το πάντα κρίσιμο ξεκίνημα τέτοιων αγώνων, πήγε τελείως στράφι, αφού μόλις στο τρίτο λεπτό της συνάντησης, οι "μπιανκονέρι" βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Ο Μαρσέλο τράβηξε πανέξυπνα πάνω του τη μισή άμυνα της Γιούβε, πάσαρε αριστοτεχνικά στον Ίσκο, ο οποίος βρέθηκε τελείως μόνος του στην αριστερή πλευρά, περπάτησε πάνω στο "κόκκινο χαλί" που του έστρωσαν οι Γιουβεντίνοι και με όλη του την άνεση έβγαλε ασίστ στον Κριστιάνο, ο οποίος την έσπρωξε στα δίχτυα χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την υπόλοιπη μισή άμυνα των Ιταλών που πιάστηκε στον ύπνο ή εξουδετερώθηκε από το "σκριν" του Μπενζεμά. Ο Ίσκο, με αυτόν τον τρόπο, δικαίωσε τον προπονητή του για την επιλογή του, έτσι κι αλλιώς χθες ήταν αλάνθαστος, αφού πέραν όλων των άλλων, είχε 100% στις μεταβιβάσεις του (57/57 σωστές πάσες). Η Γιούβε - παρά το γεγονός ότι βρέθηκε τόσο νωρίς πίσω στο σκορ - αντέδρασε ψύχραιμα, οργανώθηκε και άρχισε να πιέζει την αντίπαλό της, πρώτα στον χώρο του κέντρου και στη συνέχεια έξω από την περιοχή του Νάβας.
Οι ευκαιρίες άρχισαν να δημιουργούνται από τους γηπεδούχους, όμως εκεί ήταν παρόντες είτε ο Σέρχιο Ράμος, είτε ο Βαράν, είτε ο Κέιλορ Νάβας με την εκπληκτική του επέμβαση στο πλασέ του Ιγουαΐν στο 22' του αγώνα. Η Ρεάλ υπέφερε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο από τους Ιταλούς, όμως κατάφερε να ξεπεράσει ανώδυνα όλους τους κινδύνους και να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια. Παρά λίγο να τελειώσει από το πρώτο μέρος την υπόθεση πρόκριση, αλλά η βολίδα του Κρόος στο 35' σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπουφόν. Αμέσως μετά, ο Κιελίνι βρέθηκε μόνος του στην περιοχή των "μπλάνκος", όμως δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά όπως θα ήθελε. Η ανάπαυλα του ημιχρόνου ήταν ανακούφιση για τη Ρεάλ, η οποία πήρε ανάσες για να αντιμετωπίσει την συνεχόμενη πίεση των Ιταλών, που δεν το έβαλαν κάτω, προσπαθώντας να φτάσουν στην ισοφάριση. Ο Σέρχιο Ράμος είδε την κίτρινη κάρτα (με την οποία χάνει τη ρεβάνς) και το φάουλ του Ντιμπάλα δεν κατέληξε στα δίχτυα του Νάβας από θαύμα.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ ΤΟ 64'...
Ο Ρονάλντο έχει προσγειωθεί μετά την πτήση του, ο Μπουφόν παρακολουθεί τη μπάλα ανήμπορος να αντιδράσει και το ποδόσφαιρο ευγνωμονεί τον Πορτογάλο...
Και μετά ήρθε το 64' της συνάντησης και το πραγματικό θαύμα. Ύστερα από κακή συνεννόηση μεταξύ Μπουφόν και Κιελίνι, ο Κριστιάνο έκλεψε τη μπάλα και τη γύρισε στον Λούκας Βάθκεθ, ο οποίος σούταρε δυνατά, αλλά απέκρουσε ο Ιταλός γκολκίπερ. Η μπάλα κατέληξε στον Καρβαχάλ, ο οποίος έκανε σέντρα μέσα στην περιοχή. Εκεί απογειώθηκε (χωρίς εισαγωγικά) ο Ρονάλντο, έπιασε ένα εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι και πέτυχε το 0-2, βάζοντας τέλος στις φιλοδοξίες της Γιουβέντους. Το γκολ ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα, τόσο για την άψογη εκτέλεσή του, όσο και για το εντυπωσιακό ύψος στο οποίο βρέθηκε το σώμα του Πορτογάλου (το πόδι του μετρήθηκε στα 2.38 μ.!), σε ένα από τα κορυφαία τέρματα της καριέρας του, αλλά και της ιστορίας του Champions League. Ο Ζιντάν έπιασε με τα δυο του χέρια το κεφάλι του, αδυνατώντας να πιστέψει το τί ακριβώς είχε δει, ενώ οι φίλαθλοι της Γιούβε υποκλίθηκαν στη μαγεία του Ρονάλντο, χειροκροτώντας τον, για να εισπράξουν το "ευχαριστώ" του σκόρερ.
Είχαμε να δούμε κάτι παρόμοιο από το 1981 και την ταινία "Η μεγάλη απόδραση των 11", εκεί όπου ο Πελέ είχε πετύχει μια αντίστοιχη "ομορφιά", όμως πόσο διαφορετικό είναι να το βλέπεις όχι στον κινηματογράφο, αλλά στη ροή ενός τόσο σημαντικού αγώνα, από έναν εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του αθλήματος! Ο Κριστιάνο το κυνηγούσε πολλά χρόνια, το είχε προσπαθήσει αμέτρητες φορές, προκαλώντας μάλιστα ακόμα και τη θυμηδία των "εχθρών" του, όμως από χθες μπορεί να καμαρώνει ότι πρόσθεσε ένα τέτοιο έργο τέχνης στη συλλογή του, ένα γκολ που ονειρεύονται να ζήσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές στην καριέρα τους. Κάπου εκεί "τελείωσε" το παιχνίδι, αφού ένα λεπτό μετά αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Ντιμπάλα και μαζί εξαφανίστηκε και κάθε ελπίδα της Γιούβε για αντίδραση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο 72', όταν μετά από έναν υπέροχο συνδυασμό ανάμεσα σε Ίσκο, Κριστιάνο και Μαρσέλο, η μπάλα χάθηκε, για να καταλήξει τελικά στον αριστερό μπακ της Ρεάλ, ο οποίος πρόλαβε την έξοδο του Μπουφόν και διαμόρφωσε το 0-3, τελικό αποτέλεσμα του αγώνα, παρά τις δυο-τρεις ευκαιρίες που είχαν οι Ιταλοί στα τελευταία λεπτά για να πετύχουν το γκολ της τιμής.
Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Η αρχική ενδεκάδα της Ρεάλ Μαδρίτης
Ας δούμε τώρα τί έκαναν οι παίκτες των δυο ομάδων στο χθεσινό παιχνίδι, ξεκινώντας από τους θριαμβευτές του ισπανικού συλλόγου. Ξεκινάμε με τον σεληνιασμένο Κριστιάνο, για τον οποίο τα γράψαμε αναλυτικά στο κείμενο. Μέσα στο 2018 είναι ασταμάτητος, σκόραρε για δέκατο σερί ματς στο Champions League και φυσικά πέτυχε ένα γκολ για την αιωνιότητα. Ο Ίσκο ήταν από τους κορυφαίους, έτρεξε, έδωσε μια ασίστ, πήρε μέρος στη μαγεία του τρίτου γκολ, ήταν αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του. Από κοντά ο Μαρσέλο, εκπληκτικός για μια ακόμα φορά στις προωθήσεις του, χόρεψε την ιταλική άμυνα στη φάση του πρώτου γκολ, πέτυχε το τρίτο και απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος αριστερός μπακ στον κόσμο. Πολύ καλός ο Σέρχιο Ράμος στις τοποθετήσεις του και τις επεμβάσεις του, τελικά του "βγήκε" η κίτρινη κάρτα και θα μπει "καθαρός" στα ημιτελικά.
Σταθερός ο Νάβας, εκπληκτική η επέμβασή του στο πλασέ του Ιγουαΐν. Πολύτιμος και ο Βαράν, με την ταχύτητά του έδωσε πολλές λύσεις στην άμυνα, με αποκορύφωμα το τάκλιν στον Ντιμπάλα, σε μια φάση που ήταν μισό γκολ για την Γιούβε. Στα χαφ, απροσπέλαστος ο Κασεμίρο, ηγέτης ο Μόντριτς με την ψυχραιμία και την κλάση του, με λίγα λάθη ο Κρόος. Ο Καρβαχάλ δεν τα πήγε τόσο καλά, ειδικά όταν πίεζαν οι Ιταλοί. Ο Μπενζεμά προσπάθησε, αλλά δεν φάνηκε, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί. Οι τρεις αλλαγές, Λούκας, Ασένσιο και Κόβατσιτς (είχε δοκάρι), τα πήγαν αρκετά καλά, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη στο βάθος του πάγκου της Ρεάλ. Τέλος, ο Ζιντάν προσέγγισε επιτυχημένα το παιχνίδι, εμπιστεύτηκε τους καλύτερους, βοήθησε με τις αλλαγές και κέρδισε ακόμα περισσότερους πόντους με το τελικό αποτέλεσμα.
Η αρχική ενδεκάδα της Γιουβέντους (AP Photo/Antonio Calanni)
Περνάμε τώρα στους γηπεδούχους, ξεκινώντας από τον Μπουφόν, που είχε ευθύνη μόνο στο τρίτο γκολ, τότε όμως που το ματς είχε ουσιαστικά "τελειώσει". Ο Ντε Σίλιο άφησε τελείως εκτεθειμένη τη ζώνη ευθύνης του στο πρώτο γκολ, επιτρέποντας στον Ίσκο να βγάλει ανενόχλητος την ασίστ στον Κριστιάνο. Από εκεί και μετά ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ο Μπαρτσάλι ασχολήθηκε στο πρώτο γκολ με τον Μπενζεμά, αφήνοντας ελεύθερο τον Ρονάλντο, αλλά στη συνέχεια ήταν αρκετά καλός. Ο Κιελίνι δεν τα πήγε καθόλου καλά, είχε κακή τοποθέτηση στο πρώτο γκολ και από δικό του λάθος ξεκίνησε η φάση του δεύτερου τέρματος των "μερένγκες". Ο Ασαμόα, από τις εκπλήξεις του Αλέγκρι, ήταν ίσως ο κορυφαίος της ιταλικής άμυνας, αφού είχε σωστές επεμβάσεις και βοήθησε την ομάδα του να βγάλει αρκετές αντεπιθέσεις. Ο Ντόουγκλας Κόστα δεν φάνηκε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο, βελτιώθηκε στην επανάληψη, αλλά και πάλι δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα.
Ο άπειρος Μπεντανκούρ, στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στο Champions League, έδειξε καλά στοιχεία, έκλεψε μπάλες και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Κεντίρα προσπάθησε να "δημιουργήσει" στο κέντρο, αντικαθιστώντας τον Πιάνιτς, αλλά δε μπόρεσε να βρει διαδρόμους προς τους επιθετικούς. Ο Άλεξ Σάντρο κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ ο Ντιμπάλα μάλλον βρέθηκε στη χειρότερη ευρωπαϊκή του βραδιά. Δέχτηκε μια κίτρινη για θέατρο, σούταρε άστοχα δυο φάουλ και αποβλήθηκε μετά το σκληρό φάουλ στον Καρβαχάλ. Ο Ιγουαΐν είχε τη σημαντικότερη ευκαιρία της Γιούβε, αλλά ο Νάβας σήκωσε απαγορευτικό. Ο Αργεντίνος προσπάθησε και στο τέλος λίγο έλειψε να πετύχει το γκολ της τιμής για τους Ιταλούς. Από τις αλλαγές, ο Κουαδράδο ήταν δραστήριος και αρκετά καλός, εγείροντας ερωτηματικά για τη μη χρησιμοποίησή του στο αρχικό σχήμα. Ο Αλέγκρι ρισκάρισε με το 4-4-2 και το πλήρωσε ακριβά και αυτός και η ομάδα του. Επίσης άφησε εκτός τους Κουαδράδο και Ματουιντί, προτιμώντας επιλογές οι οποίες δεν τον δικαίωσαν.
Βίντεο: Highlights από το Γιουβέντους - Ρεάλ Μαδρίτης 0-3