Mession (Im)possible
Ο Μέσι σε "νιρβάνα", το "Καμπ Νόου" σε έκσταση, η Μπαρτσελόνα για ενδέκατη σερί σεζόν στους "8", η Τσέλσι αξιοπρεπέστατη αλλά εκτός διοργάνωσης, ο Βαλβέρδε στον δρόμο του "τρεμπλ" (video)
Η Μπαρτσελόνα είναι για ενδέκατη συνεχόμενη σεζόν στις 8 καλύτερες ομάδες του Champions League, αφού απέκλεισε την Τσέλσι με το εμφατικό 3-0, ένα σκορ πάντως που δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα του αγώνα, αφού οι "blues" έπαιξαν ωραία μπάλα, δημιούργησαν ευκαιρίες, είχαν δυο δοκάρια και διαμαρτυρήθηκαν για ένα πέναλτι. Από την άλλη, όταν η μια από τις δυο ομάδες διαθέτει στις τάξεις της τον Μέσι, όλα γίνονται πιο εύκολα, ειδικότερα όταν ο Αργεντίνος αποφασίζει να θυμίσει ότι είναι από άλλο πλανήτη, οπότε τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις εμπνεύσεις του. Ο Λέο πραγματοποίησε μια ακόμα εξωπραγματική εμφάνιση, πέτυχε δυο γκολ, έδωσε μια ασίστ και γενικότερα έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του στον επαναληπτικό του "Καμπ Νόου". Οι culés είχαν φροντίσει να τον "φτιάξουν" με το πανό που έγραφε "God save the King" και ο ίδιος θέλησε να τους το ανταποδώσει με την "βασιλική" του παρουσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πλέον έφτασε τα 100 γκολ στο Champions League και συνεχίζει τη φανταστική του χρονιά.
Η Τσέλσι στάθηκε με αξιοπρέπεια, ο Κόντε της έδωσε επιθετικό προσανατολισμό, προσεγγίζοντας το παιχνίδι με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο ομόλογός του, Μουρίνιο, 24 ώρες πριν, στο "Ολντ Τράφορντ" απέναντι στη Σεβίγια. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρακολουθήσαμε συνολικά ωραίο ποδόσφαιρο, με τους "blues", ακόμα και όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0, να μην υποκύπτουν και να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, δείχνοντας ότι πίστευαν πως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο, ακόμα και την πρόκριση. Οι Λονδρέζοι δεν μας απογοήτευσαν, κάθε άλλο, όμως ο παράγοντας Μέσι αποδείχτηκε απόλυτα καθοριστικός στα 180 λεπτά με τα τρία του τέρματα και την ασίστ στον Ντεμπελέ. Ας θυμηθούμε όμως πιο αναλυτικά όσα συνέβησαν χθες βράδυ στην καταλανική πρωτεύουσα.
Ο Βαλβέρδε παρουσίασε στο αρχικό του σχήμα δυο μικρές εκπλήξεις. Πρώτα τον Ινιέστα που είχε τραυματιστεί στο ματς με την Ατλέτικο και υπολογιζόταν ότι θα επέστρεφε μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά τελικά κατάφερε να είναι έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού. Και στη συνέχεια τον Ντεμπελέ, που μετά τη δική του επανεμφάνιση από τον τραυματισμό του, δεν είχε καταφέρει να βρει ρυθμό, εκτός ίσως από το πιο πρόσφατο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, το περασμένο Σάββατο στη Μάλαγα, εκεί όπου ο Γάλλος έδειξε κάποια καλά στοιχεία. Ήταν φανερό ότι ο Ερνέστο ήθελε από τη μια να έχει στη διάθεσή του τον πιο δημιουργικό του παίκτη στα χαφ και από την άλλη, τα τρεξίματα του Ντεμπελέ όχι μόνο στην επίθεση, αλλά και στο ανασταλτικό κομμάτι, για να απασχολεί όσο το δυνατόν περισσότερο τον Μάρκος Αλόνσο.
ΠΩΣ ΠΑΡΑΤΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Ντεμπελέ πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της Μπαρτσελόνα και το πρώτο του με τη "μπλαουγκράνα" φανέλα (AP Photo/Manu Fernandez)
Ο Txingurri δεν θέλησε να ρίξει από την αρχή στο ματς τον Παουλίνιο, τον οποίο τώρα τελευταία προσπαθεί να ξεκουράσει, αφού ο Βραζιλιάνος παίζει ασταμάτητα εδώ και έναν χρόνο. Έτσι λοιπόν, στο δίλημμα Αντρέ Γκόμες ή Ντεμπελέ, προτίμησε τον Γάλλο. Οι "μπλαουγκράνα" άλλαξαν το 4-4-2 των τελευταίων παιχνιδιών και κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο με διάταξη 4-3-3. Με τον Τερ Στέγκεν στην εστία, τους Πικέ και Ουμτιτί στα στόπερ, τον Τζόρντι Άλμπα στο αριστερό άκρο της άμυνας και τον Σέρτζι Ρομπέρτο στο δεξί. Στο κέντρο τους Μπουσκέτς, Ράκιτιτς και Ινιέστα, τον Ντεμπελέ προωθημένο δεξιά, τον Λουίς Σουάρες αριστερά και τον ξεκούραστο Μέσι στον γνωστό ελεύθερο ρόλο του, μετά την σαββατιάτικη απουσία του από το ματς της "Ροσαλέδα" λόγω της γέννησης του τρίτου του παιδιού.
Από την άλλη μεριά, ο Κόντε παρουσιάστηκε πιο "τολμηρός" σε σχέση με το παιχνίδι του Λονδίνου, αφού αποφάσισε να αγωνιστεί με καθαρόαιμο φορ (Ζιρού), κάτι που δεν είχε κάνει στο πρώτο ματς, όταν είχε βάλει τον Αζάρ ως "ψευτοεννιάρι". Ο Ιταλός τεχνικός κατέβασε την ομάδα του στο "Καμπ Νόου" με διάταξη 3-4-2-1. Ο Κουρτουά στην εστία, με τα τρία στόπερ μπροστά του, δηλαδή τους Αθπιλικουέτα δεξιά, Ρίντιγκερ αριστερά και Κρίστενσεν στη μέση. Οι Μόουζες (δεξιά) και Μάρκος Αλόνσο (αριστερά) στις δυο θέσεις των full back, ο Καντέ στη θέση του αμυντικού χαφ με τον Φάμπρεγας λίγο πιο μπροστά του, οι Γουίλιαν (δεξιά) και Αζάρ (αριστερά) στα δυο άκρα της επίθεσης και ο Ζιρού στη θέση του σέντερ φορ, που προτιμήθηκε από τον Μοράτα.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με γκολ, αφού ο Μέσι φρόντισε από πολύ νωρίς να δείξει τις προθέσεις του. Το χρονόμετρο έδειχνε το τρίτο λεπτό της συνάντησης, όταν ο Αργεντίνος μπήκε μέσα στην περιοχή της Τσέλσι, απέτυχε να παίξει το ένα-δύο με τον Ντεμπελέ, όμως ο Σουάρες του έβγαλε εκπληκτική πάσα με τακουνάκι και ο Λέο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από μια απίστευτα δύσκολη γωνία, περνώντας την κάτω από τα πόδια του Κουρτουά. Ήταν το πιο γρήγορο γκολ στην καριέρα του Λέο, ο οποίος χρειάστηκε μόλις 129 δευτερόλεπτα για να σκοράρει, βελτιώνοντας έτσι τα 156 δεύτερα από τις 29 Αυγούστου του 2010 απέναντι στην Ράθινγκ του Σανταντέρ για την ισπανική Λίγκα. Η Τσέλσι δεν φάνηκε να πτοείται ιδιαίτερα από το τέρμα και έμεινε πιστή στο αρχικό της πλάνο. Οργανωμένα και δυναμικά έψαξε την ισοφάριση, με βασικούς μοχλούς τους Γουίλιαν και Αζάρ, που ταλαιπώρησαν αρκετά τα άκρα της Μπαρτσελόνα.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Ο Γουίλιαν ήταν και πάλι ο κορυφαίος της Τσέλσι (AP Photo/Emilio Morenatti)
Ο "κοντός" όμως ήταν αποφασισμένος, βρισκόταν σε κατάσταση "νιρβάνα", σαν να μην καταλάβαινε τίποτα από όσα προσπαθούσαν οι Άγγλοι μέσα στο γήπεδο. Ήταν το 20ο λεπτό της συνάντησης, όταν έκλεψε τη μπάλα από τον Σεσκ στο κέντρο, έκανε ένα από τα δικά του σλάλομ, αποφεύγοντας δυο ακόμα παίκτες της Τσέλσι και όταν μπήκε στην περιοχή, έψαξε και βρήκε τελείως μόνο του τον Ντεμπελέ από την αντίθετη μεριά, ο οποίος με εντυπωσιακό, δυνατό σουτ, παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Κουρτουά. Ήταν το πρώτο γκολ του νεαρού Γάλλου με την "μπλαουγκράνα" φανέλα και όλα φάνηκε να τελειώνουν από πολύ νωρίς. Όμως οι "blues" δεν κατέθεσαν τα όπλα, συνέχισαν να φτιάχνουν ευκαιρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάποιο τέρμα στο πρώτο ημίχρονο, που θα άλλαζε την εικόνα του ματς, αφού ατύχησαν να δουν στο 45' τη μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι του Τερ Στέγκεν και να φεύγει άουτ, μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Μάρκος Αλόνσο.
Η παρουσία του Ράκιτιτς στο πρώτο ημίχρονο, ήταν συγκλονιστική, αφού ο Κροάτης βρισκόταν κυριολεκτικά παντού, συνεχίζοντας την καλύτερη ίσως σεζόν του από τότε που πήγε στη Βαρκελώνη. Το ίδιο καλός ήταν ο Ουμτιτί, που εξελίσσεται σε "λίρα εκατό" για τους culés, οι οποίοι φαίνεται ότι βρήκαν στόπερ για τα επόμενα δέκα χρόνια. Για την Τσέλσι, για ένα ακόμα παιχνίδι, ο Γουίλιαν ήταν ο κορυφαίος του πρώτου μέρους και η μόνιμη πηγή κινδύνων για την Μπάρτσα, μαζί με τον εντυπωσιακό Μάρκος Αλόνσο. Ο Ινιέστα, χωρίς να βρίσκεται στην καλύτερη βραδιά του, ήταν εκείνος που - μαζί με τον δημιουργικά δραστήριο Μπουσκέτς - έδωσε το τέμπο, όμως ο Βαλβέρδε αποφάσισε να τον αποσύρει στο ξεκίνημα της επανάληψης, για να μην ρισκάρει, αφού ο Αντρεσίτο είχε κάνει αγώνα δρόμου για να δώσει το παρών μετά τον τραυματισμό του.
Οι Άγγλοι συνέχισαν να προσπαθούν και να πιέζουν την εστία του Τερ Στέγκεν, όμως το γκολ δεν ερχόταν, παρά τις ενέργειες του Γουίλιαν και το καλό παιχνίδι του Ζιρού, που υποδεχόταν τη μπάλα με πλάτη προς το τέρμα και την μοίραζε είτε αριστερά, είτε δεξιά, στους συμπαίκτες του. Στο ξεκίνημα της επανάληψης, η Τσέλσι ζήτησε πέναλτι για ένα μαρκάρισμα του Πικέ στον Μάρκος Αλόνσο μέσα στην περιοχή, όμως ο Σλοβένος διαιτητής έδειξε "παίξτε" και στη συνέχεια κιτρίνισε τον Ζιρού για διαμαρτυρία. Με την έξοδο από το γήπεδο του Ινιέστα στο 55' και την είσοδο του Παουλίνιο, το σύστημα άλλαξε σε 4-4-2 και η Μπαρτσελόνα έχασε σε δημιουργία. Το παιχνίδι "άνοιξε" και οι Λονδρέζοι συνέχισαν να πιέζουν, όμως για μια ακόμα φορά έκανε την εμφάνισή του ο Μέσι. Ο Άλμπα έκλεψε στο κέντρο, έδωσε στον Σουάρες, εκείνος βρήκε τον Αργεντίνο έξω από την περιοχή και ο Λέο, με εκπληκτική επιτάχυνση, άφησε πίσω του τρεις παίκτες της Τσέλσι και πλάσαρε τον Κουρτουά, στέλνοντας τη μπάλα για δεύτερη φορά κάτω από τα πόδια του και για τρίτη φορά στα δίχτυα του.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Κόντε και Βαλβέρδε στη δική τους "μάχη" (AP Photo/Emilio Morenatti)
Ήταν το εκατοστό τέρμα του Μέσι στη διοργάνωση και εκείνο που έβαλε τέλος στην όποια φιλοδοξία των φιλοξενούμενων. Ο Κόντε έκανε αμέσως διπλή αλλαγή, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Μοράτα και Ζαπακόστα, όμως η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος. Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικά, ξεχώρισε πάντως το ζεστό χειροκρότημα του "Καμπ Νόου" στον Αντρέ Γκόμες, όταν πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι και το ίδιο στον Πέδρο, όταν αντικατέστησε τον Αζάρ. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους "μπλαουγκράνα" στην επόμενη φάση με συνολικό σκορ 4-1. Από την ομάδα του Βαλβέρδε, για μια ακόμα φορά κορυφαίος ήταν φυσικά ο Μέσι, ενώ το "μαγικό τετράγωνο" (Πικέ, Ουμτιτί, Ράκιτιτς και Μπουσκέτς) κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, δίνοντας σιγουριά τόσο στην άμυνα όσο και στο κέντρο. Ο Τερ Στέγκεν είχε θετικές επεμβάσεις και δυο φορές σύμμαχο το δοκάρι (όπως και στο Λονδίνο). Τα δυο ακραία μπακ, Άλμπα και Σέρτζι Ρομπέρτο, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από τους Αζάρ και Γουίλιαν.
Ο Ινιέστα βοήθησε όσο μπορούσε, έχοντας μερικές πολύ καλές στιγμές, όπως η πάσα τακουνάκι στον Σουάρες. Ο Ουρουγουανός έτρεξε, προσπάθησε και έδωσε την υπέροχη πάσα στον Μέσι στη φάση του πρώτου γκολ. Ο Ντεμπελέ έκανε την καλύτερη εμφάνισή του, σκόραρε και αποθεώθηκε όταν πρόλαβε τον Μάρκος Αλόνσο με ένα εξαιρετικό τάκλιν, πριν ο Ισπανός βάλει δύσκολα στον Τερ Στέγκεν. Τέλος, ο Αντρέ Γκόμες έδειξε να απολαμβάνει την "συμφιλίωσή" του με την εξέδρα, έχοντας μια θετική παρουσία στο μισάωρο που αγωνίστηκε. Για τον Μέσι τα είπαμε ήδη, ήταν απλά εκπληκτικός και με τέτοιες εμφανίσεις, μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του πολύ μακριά στη διοργάνωση. Στο άλλο στρατόπεδο τώρα, ο Κουρτουά ήταν αρνητικός, αφού δέχτηκε τρία τέρματα, τα δυο εκ των οποίων με "ποδιές". Σίγουρα θα μπορούσε να έχει αντιδράσει καλύτερα.
Ο Μόουζες δεν μπόρεσε να ανέβει πολλές φορές την δεξιά πλευρά, αφού είχε περισσότερο το μυαλό του στον Άλμπα, ενώ ο Αθπιλικουέτα "έχασε" τον Μέσι στις φάσεις του πρώτου και του τρίτου γκολ. Κρίστενσεν και Ρίντιγκερ ήταν μέτριοι, με τον Γερμανό να στέλνει τη μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά λίγο πριν τη λήξη. Ο Μάρκος Αλόνσο έκανε αισθητή την παρουσία του στην επίθεση, όμως δεν μπόρεσε να περιορίσει αμυντικά τον Ντεμπελέ. Ο Καντέ ήταν και πάλι από τους καλύτερους, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, αν και δεν βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τους συμπαίκτες του. Ο Σεσκ δεν φάνηκε καθόλου, σε αντίθεση με τον Γουίλιαν που για μια ακόμα φορά, ήταν ο κορυφαίος των "blues", προβληματίζοντας αρκετές φορές την άμυνα της Μπαρτσελόνα. Τέλος, Ζιρού και Αζάρ, προσπάθησαν μεν, χωρίς όμως να μπορέσουν να δημιουργήσουν καθοριστικές φάσεις.
Η Τσέλσι μπορεί να αποκλείστηκε, αλλά το έκανε με το κεφάλι ψηλά. Ο Κόντε και στα δυο παιχνίδια, επέλεξε να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να καταφύγει σε αμυντικές τακτικές. Αυτό βοήθησε στο να δούμε δυο ωραία παιχνίδια, με φάσεις και γκολ και ο Ιταλός θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από τη συνολική εμφάνιση της ομάδας του. Ο Βαλβέρδε έκανε την έκπληξη με τον Ντεμπελέ, η οποία του βγήκε, αφού ο Γάλλος σκόραρε και έκανε αισθητή την παρουσία του στο γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα δείχνει να ξεπερνάει σιγά-σιγά την κούραση του Γενάρη και του Φλεβάρη, επιστρέφοντας στα προ Χριστουγέννων επίπεδα. Οι "μπαλουγκράνα" συνεχίζουν αήττητοι για όγδοο ματς στη διοργάνωση, με την εστία τους να παραμένει απαραβίαστη για 29ο ματς σε αυτή τη σεζόν. Ο Txingurri σίγουρα έμεινε ικανοποιημένος από το χειροκρότημα στον Αντρέ Γκόμες και πλέον έχει το μυαλό του στην αυριανή κλήρωση. Ο δρόμος για το "triplete" συνεχίζει να είναι ανοιχτός και με τον Μέσι σε τέτοια δαιμονιώδη φόρμα, οι φιλοδοξίες της Μπάρτσα φτάνουν πολύ μακριά. Ίδωμεν...
* Κεντρική φωτογραφία: (AP Photo/Emilio Morenatti)
Βίντεο: Highlights από το Μπαρτσελόνα - Τσέλσι