ΑΕΚ: Σαν Λέστερ το πήρε, σαν Λέστερ πέφτει
Όταν θριαμβεύεις ως αουτσάιντερ κι το αρνείσαι, τότε συνήθως καταρρέεις ως τέτοιο. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για την εικόνα της ΑΕΚ και την εφήμερη χαρά του πρωταθλήματος.
Πέρυσι τον Ιανουάριο έγινε το θέμα που έλεγε πως η ΑΕΚ κάνει πρωταθήτισμό με υπέρβαση. Ο τίτλος "Τελικά η Λέστερ είναι η ΑΕΚ" ενόχλησε κάποιους, που θεώρησαν πως συγκρίνει τα ποδοσφαιρικά μεγέθη, ενώ το θέμα αφορούσε καθαρά τον τρόπο παιχνιδιού και τον πρωταθλητισμό ως αουτσάιντερ, με όπλο την άμυνα και την αποτελεσματικότητα, απέναντι σε μεγάλους που δεν είναι στα καλύτερά τους.
Τελικά η ΑΕΚ τα κατάφερε, όπως και η Λέστερ. Πήρε το πρωτάθλημα, σε μια εκπληκτική σεζόν υπέρβασης. Όμως για κάποιο λόγο η τελευταία λέξη, η υπέρβαση, δεν ήταν εύκολα αποδεκτή. Λες και μείωνε την επιτυχία της Ένωσης η διαπίστωση πως δεν το πήρε ως ανώτερη, αλλά υπερβατικά.
ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΛΙΓΑ ΓΚΟΛ
Προφανώς και ήταν καλή η ΑΕΚ. Αλλά δεν ήταν ανώτερη, δεν ήταν η καλύτερη. Εννέα πρωταθλήματα Super League έχουν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο το 2010, η ΑΕΚ το περσινό, ο Ολυμπιακός τα επτά ενδιάμεσα. Πάμε να δούμε αριθμούς;
Καμία πρωταθλήτρια ομάδα σ'αυτήν την δεκαετία δεν έβαλε λιγότερα γκολ από την περσινή ΑΕΚ. Καμία πρωταθλήτρια ομάδα δεν έβαλε λιγότερα non-penalty γκολ από την περσινή ΑΕΚ. Καμία πρωταθλήτρια ομάδα δεν έκανε λιγότερα σουτ εντός περιοχής από την περσινή ΑΕΚ. Είναι αρκετά "Λέστερ";
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ
Η Ένωση δεν το πήρε "όπως συνήθως", όπως το παίρνουν οι ομάδες στη χώρα μας. Το πήρε με λίγα γκολ, με πολύ λίγα σουτ εντός περιοχής, με χαμηλούς δείκτες στα xGoals Υπέρ. Είχε μεν την καλύτερη αμυντική λειτουργία, αλλά στην επίθεση ήταν αρκετά πίσω και από ΠΑΟΚ και από Ολυμπιακό.
Έτσι δεν γίνεται να το πάρεις, αλλά ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες και το "δεν γίνεται" έγινε πραγματικότητα. Δεν της αφαιρείς τον τίτλο όταν το διαπιστώνεις, αλλά εξηγείς το πως έγινε.
ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕ
Μια ομάδα που έκανε υπέρβαση και ένα καλοκαίρι στο οποίο έγινε χειρότερη και όχι καλύτερη. Συνδυασμός που νομοτελειακά θα οδηγούσε σε δύσκολη χρονιά. Και ίδια να έμενε, θα ήταν πολύ δύσκολο να επαναλάβει τα περσινά. Ούτως ή άλλως θα πήγαινε χειρότερα και σαν μην έφτανε αυτό, χαμήλωσε κι άλλο τον πήχη το καλοκαίρι.
Κι ήρθαν οι αγώνες του Champions League να τον χαμηλώσουν περισσότερο: σε ξεζουμίζουν, σε αδειάζουν, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη χρονιά όταν δεν έχεις το ρόστερ να ανταποκριθείς.
ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ Η ΤΣΕΛΣΙ
Σας ενοχλεί ακόμα ο παραλληλισμός με τη Λέστερ; ΟΚ, πάμε σε άλλη ομάδα. "Λέστερ" έκανε και άλλη ομάδα στην Αγγλία. Η Τσέλσι του 2017.
Όταν το πήρε στην πρώτη χρονιά του Κόντε είχε την 4η(!) καλύτερη επίθεση και μόλις την 3η καλύτερη άμυνα. Η αγωνιστική της εικόνα ήταν παρόμοια με αυτή της Γιουνάιτεντ, όμως η ομάδα του Μουρίνιο βγήκε 6η, ενώ η Τσέλσι με όλη τη ρέντα του πλανήτη πήρε το πρωτάθλημα. Άξια, αλλά με υπέβαση, ως αουτσάιντερ σε μια χρονιά που ο τίτλος θα παιζόταν ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Σίτι.
Και την επόμενη χρονιά ήρθε η κανονικότητα και η Τσέλσι τερμάτισε 5η, μένοντας εκτός Champions League. Όπως έγινε και με τη Λέστερ, την υπέρβαση την ακολούθησε η κατάρρευση.
Η ΑΕΚ ΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
Αυτό ζει η ΑΕΚ. Πρώτευσε ως αουτσάιντερ και φέτος καταρρέει ως τέτοιο. Γιατί αυτό έρχεται όταν μετά την υπέρβαση όχι μόνο δεν έρχεται βελτίωση, αλλά η ομάδα χειροτερεύει. Έρχεται κατάρρευση. Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι Prermier League, ούτε 12η θα τερματίσει όπως η Λέστερ, ούτε 5η όπως η Τσέλσι.
Αλλά θα κατεβάσει ρολά από τον Νοέμβριο κιόλας, θα παίξει στο Champions League με ρόστερ για το Europa και ήδη θα έχει διαλύσει την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Θα ζήσει τα δικά μας, τα ελληνικά: τις επισκέψεις στα Σπάτα, το πογκρόμ απέναντι στους ήρωες που πήραν το πρωτάθλημα και τώρα είναι οι μισθοφόροι φταίχτες, αλλά και το μπάχαλο στην κερκίδα με τα καλόπαιδα να ξεφτιλίζουν τον σύλλογο στην επιστροφή του στα σαλόνια.
Ο ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ
Κάπου ενδιάμεσα και ένας προπονητής που παίζει τη Γιόκο Όνο. Όπως η Γιαπωνέζα με τους Beatles, έτσι και ο Ουζουνίδης με την ΑΕΚ. Ανέβηκε τελευταίος στο καράβι που ήδη έμπαζε νερά, έκανε τα πράγματα χειρότερα, φταίει, αλλά του καταλογίζονται περισσότερες ευθύνες απ'όσες του αναλογούν.
Το πράγμα ούτως ή άλλως θα πήγαινε χειρότερα από πέρυσι, είτε με αυτόν, είτε χωρίς αυτόν. Κι ο Ουζουνίδης φταίει, αλλά περισσότερο πληρώνει το timing, παρά το δικό του φταίξιμο.
COMING DOWN FAST
Στην ουσία κι αυτός είναι θύμα της λανθασμένης διαχείρισης. Ήρθε πιστεύοντας πως η δουλειά του θα είναι να καλυτερεύσει ένα φαβορί. Στην πραγματικότητα η δουλειά του είναι να κάνει damage control στην κατάρρευση ενός αουτσάιντερ.
Ήρθε στην Ένωση για το "Ob-La-Di, Ob-La-Da" και τελικά ζει το "Helter Skelter". Και μετά το πογκρόμ και τους τρεις κομμένους, μετά τα αίσχη στον αγώνα με τον Άγιαξ, ο στίχος είναι σε πλήρη εξέλιξη. "AEK is coming down fast".
ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΗ ΧΑΡΑ
Γιατι άλλωστε τι είναι ένα πρωτάθλημα; Μια εφήμερη χαρά. Κάποτε οι φίλοι της ΑΕΚ ήταν έξαλλοι με εκείνη την "προκλητική" ατάκα του Ντέμη. Τώρα, ίσως να την καταλαβαίνουν λίγο περισσότερο.