Fast and Furious
Η Λίβερπουλ υπέφερε στη Ρώμη γιατί το ντεπόζιτο έχει αδειάσει. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει το επίτευγμα του Κλοπ και εξηγεί γιατί δεν δόθηκε το πέναλτι-κόκκινη στη Ρόμα.
"Αν είναι έκπληξη και για εμάς η πρόκριση στον τελικό; Ε, δεν το είχαμε σχεδιάσει, δεν μπορείς να σχεδιάσεις να παίξεις στον τελικό του Champions League, αν δεν είσαι η Ρεάλ, η Μπάγερν ή η Μπαρτσελόνα. Εμείς έπρεπε να παίξουμε προκριματικά για να βρεθούμε στην τελική φάση".
Ο Κλοπ ήταν ξανά σωστός στη συνέντευξη Τύπου μετά το 4-2 της Ρόμα με τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του το καλοκαίρι έπαιξε προκριματικά για να μπει στους ομίλους. Και είχε και κακή κλήρωση, αφού στα play-offs αντιμετώπισε ομάδα απ’το Top5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, έπαιξε με την 4η της Γερμανίας, Χόφενχαϊμ.
ΠΑΛΕΥΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Αλήθεια, που ήταν η φετινή φιναλίστ Λίβερπουλ πέρυσι τέτοια εποχή; Δεν ήταν άνετη, πάλευε με νύχια και με δόντια να βγει στην πρώτη τετράδα της Αγγλίας και το κατάφερε την τελευταία αγωνιστική. Ήταν λόγος πανηγυρισμών και μόνο η παρουσία στα προκριματικά του επόμενου Champions League.
Ο Κάριους ήταν αναπληρωματικός του Μινιολέ. Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έπαιζε με την U23 της Λίβερπουλ και είχε ξεκινήσει μόνο σε δύο αγώνες της Premier League. Ο Ρόμπερτσον ήταν στην Χαλ, που υποβιβαζόταν στην Championship. Ο Λόβρεν ήταν ο ορισμός του "που πας με αυτόν" κι ο Φαν Ντάικ ήταν ο τραυματίας Ολλανδός στόπερ της Σαουθάμπτον, που είχε παίξει μόνο έξι φορές σε επίσημο αγώνα της Εθνικής του.
Χέντερσον, Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ ήταν οι "τίμιοι, που είναι για συμπληρωματικοί". Ο Μανέ ήταν η καλή μεταγραφή, την ώρα που ο Φιρμίνο ήταν ο "καλός μωρέ, αλλά η Λίβερπουλ χρειάζεται έναν καθαρό φορ των 20+ γκολ, δεν μπορεί χωρίς καθαρό γκολτζή".
"ΓΡΗΓΟΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΧΑΣΟΓΚΟΛΗΣ"
Κι ο Σαλάχ ήταν ο "γρήγορος, αλλά χασογκόλης της Ρόμα, δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά". Το θέμα του Sport24.gr βέβαια τον είχε στην 13η θέση των 50 κορυφαίων επιθετικών της σεζόν κι ο Αιγύπτιος ήταν ο 1ος ανάμεσα στους παίκτες που παίζουν στο άκρο της επίθεσης.
Αλλά δεν έχουν σημασία οι αριθμοί, το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, κτλ, κτλ.
ΤΡΙΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΚΛΟΠ
Με αυτούς και τους Τζαν-Τσάμπερλεϊν που χάθηκαν στην πορεία, η Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό του Champions League. Με το 3ο πιο νεανικό ρόστερ των 32 ομάδων που μπήκαν στους ομίλους, με τον Κουτίνιο να αποχωρεί τον Ιανουάριο.
Ένας τελικός που θα είναι ο τρίτος του Κλοπ στις δυόμισι σεζόν που βρίσκεται στο τιμόνι.
ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ
Και εννοείται πως δεν θα ήταν εύκολο το βράδυ στη Ρώμη, παρά το 5-2 του πρώτου αγώνα. Δεν θα ήταν εύκολο γιατί φέτος έχουν μιλήσει οι μουγκοί στο Champions League, γιατί σχεδόν σε κάθε ζευγάρι είδαμε μάχη: δεν αντιμετωπίζεται εύκολα στη ρεβάνς αυτός που έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο μετά το 1ο ματς.
Και δεν θα ήταν εύκολο για τους λόγους που συζητήσαμε αρκετές φορές σ’αυτά τα νοκ-άουτ του Champions League. Η Λίβερπουλ φτάνει ασθμαίνοντας στο φινάλε της σεζόν. Όταν έχει ένταση, τα πλεονεκτήματά της είναι πολύ περισσότερα απ’τα μειονεκτήματα.
"ΥΠΟΦΕΡΕΙ" ΌΤΑΝ ΤΟ ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ ΑΔΕΙΑΖΕΙ
Όμως η ένταση κουράζει και η Λίβερπουλ δεν μπορεί ούτε να κάνει ροτέισον, ούτε να φέρει φρέσκα πόδια απ’τον πάγκο. Έχει τρεις επιθετικούς για τις τρεις θέσεις μπροστά, τρεις μέσους για τις θέσεις στο κέντρο. Οι ίδιοι παίζουν συνέχεια κι όταν γίνονται έστω λίγες αλλαγές, όταν η ένταση πέφτει, η Λίβερπουλ έρχεται 2-2 με τη Γουέστ Μπρομ και 0-0 με τη Στόουκ.
Ακόμα κι όταν η Λίβερπουλ είναι καλή, το ντεπόζιτο αδειάζει και "υποφέρει" στο τελευταίο κομμάτι των αγώνων, όπως έκανε στο Άνφιλντ με τη Σίτι και στα δύο παιχνίδια με τη Ρόμα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΜΑΝΕ
Η διαφορά στο Ολίμπικο ήταν πως η Λίβερπουλ δεν μπορούσε να έχει ένταση ούτε στο ξεκίνημα του αγώνα. Ευτυχώς για εκείνη βρήκε δύο γκολ, γιατί ήταν σαφές απ’τη σέντρα πως η ομάδα του Κλοπ είχε αποφασίσει να πάει σε ματς διαχείρισης, ελπίζοντας πως δεν θα χρειαστεί να παλέψει στο τέλος.
Ο Μανέ ήταν εκπληκτικός και δικαίωσε το σχέδιο που έλεγε "πάμε απ’την άλλη πλευρά, αφού η Ρόμα θα έχει όλα τα μάτια στον Σαλάχ". Οι μέσοι έδωσαν ξανά ο,τι είχαν και η Λίβερπουλ κράτησε.
ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕ
Και ναι, η φάση του Αλεξάντερ-Άρνολντ ήταν πέναλτι και αποβολή. Γιατί δεν δόθηκε; Η απάντηση είναι στο βίντεο με την κανονική ροή της φάσης. Δεν δόθηκε, γιατί κανείς δεν πρόλαβε να το δει. Η μπάλα φεύγει κόρνερ και κανείς εκ των παικτών της Ρόμα δεν διαμαρτύρεται για πέναλτι.
Μισώ αυτούς που λένε "δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς" ως επιχείρημα για το αν μια φάση ήταν πέναλτι ή όχι, αλλά εδώ δεν συζητάμε αυτό. Η φάση είναι ξεκάθαρη, όμως η απάθεια των γηπεδούχων καθρεφτίζει πόσο γρήγορα έγινε το σουτ και η "απόκρουση": τόσο γρήγορα, που κανείς δεν είδε το χέρι με τη σιγουριά που το είδαμε όλοι στο ριπλέι.
Ο Ντε Ρόσι μετά το ματς είπε "εγώ κι ο Τζέκο δεν το καταλάβαμε, οπότε μπορεί να συμβεί να μην το δουν οι διαιτητές". Οι παίκτες το βλέπουν στην ταχύτητα που γίνεται, οι πρόεδροι, οι τεχνικοί διευθυντές το βλέπουν σε replay.
Τέσσερα πέναλτι ζητήθηκαν για χέρι. Δεν δόθηκε το πιο κραυγαλέο, γιατί κανείς δεν το είδε, δεν δόθηκε ένα αμφισβητούμενο (Μαρσέλο) και δόθηκαν τα άλλα δύο (Μίλνερ, Κλάβαν). Αυτά που δόθηκαν μας δίνουν την απάντηση: ήταν αυτά που οι διαιτητές είχαν το πιο καθαρό πεδίο, άσχετα αν και σ’αυτά θα μπορούσαν να μην σφυρίξουν.
ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ στον φετινό τελικό. Για τους Κόκκινους μια τεράστια επιτυχία, σφραγίδα εκπληκτικής προόδου με τον Κλοπ στο τιμόνι του συλλόγου. Για τη Ρεάλ, μια ακόμη σεζόν: η ομάδα του Ζιντάν έχει κάνει το Champions League ένα πάρκο στο οποίο βγαίνει για βόλτα.
Όπως κι αν παίζει, όσο καλή κι αν είναι, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος, η Ρεάλ είναι αυτή που πανηγυρίζει στο τέλος. Ο Κλοπ το δήλωσε από χθες κιόλας "σχεδόν όλοι οι παίκτες της Ρεάλ είναι οι ίδιοι που έχουν πάρει τρεις τελικούς και πάνε για τον τέταρτο. Είναι έμπειροι, αλλά εμείς θα είμαστε on fire".
Photo Credits: AP Photo/Andrew Medichini