X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Κορονοϊός, η μαύρη τρύπα των τεσσάρων δισ. που απειλεί το ποδόσφαιρο

Real Madrid's Sergio Ramos reacts during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Celta de Vigo at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Sunday, Feb. 16, 2020. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις θα αρχίσουν πάλι γιατί το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό κραχ με το οποίο το απειλεί ο κορονοϊός. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί θα συνεχιστεί το σόου.

Η αρχή της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια πίσω μας. Η σύγχρονη, που έσκασε με τη μορφή του κορονοϊού, βρίσκεται μόλις στα πρώτα της βήματα. Κι αυτή τη φορά η κρίση απειλεί άμεσα ένα από τα ελάχιστα πράγματα που δεν άγγιξε η προηγούμενη: το ποδόσφαιρο.

Η κρίση για το ποδόσφαιρο ήταν "πέρασε και δεν ακούμπησε". Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο σπορ στον κόσμο όχι μόνο δεν ηττήθηκε από την κρίση, αλλά δεν έφαγε ούτε ένα γκολ, δεν απειλήθηκε ποτέ. Κάτι μακρινά σουτ της απελπισίας, κανένα δεν πήγε στην εστία, όλα έφυγαν ψηλά άουτ.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΚΡΙΣΗ

Στα χρόνια που παντού γύρω μας ακούγαμε για ύφεση και πτώση, το ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν έζησε κάμψη, αλλά συνέχισε να έχει διαρκή άνοδο. Όλα πήγαιναν προς τα πάνω. Πιο ακριβά εισιτήρια, πιο μεγάλα τηλεοπτικά συμβόλαια, πιο ακριβές μεταγραφές, μεγαλύτερα μπόνους στις τσέπες των ατζέντηδων, άνοδος στα εμπορικά έσοδα, μεγαλύτερα κέρδη για τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη.

Μπορεί σε χώρες όπως η δική μας η κρίση να επηρέασε το χρήμα που πέφτει στον αθλητισμό γενικά και να έριξε συνολικά τα μπάτζετ, αλλά εμείς είμαστε απλώς ένα μικρό, σχεδόν μέρος της μεγάλης εικόνας. Και αυτή έλεγε πως η μηχανή όχι μόνο δεν σταμάτησε ποτέ να κόβει χρήμα, αλλά αύξησε και τους ρυθμούς.

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΧ

Για μια δεκαετία, UEFA και FIFA ήταν Apple και Amazon μαζί, οι κότες με χρυσά αυγά, παρέα φυσικά και με τις μεγάλες λίγκες και τις μεγάλες ομάδες.

Και τώρα, με την εμφάνιση του κορονοϊού, το ποδόσφαιρο βρίσκεται για πρώτη φορά φάτσα με ένα τεράστιο οικονομικό κραχ.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΑΣΕΙ ΣΑΝ ΦΟΥΣΚΑ

Μην έχετε αμφιβολίες. Το μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από το "δεν ακυρώνεται τίποτα, θα παίξουμε και βλέπουμε" που αποφάσισαν όλοι μαζί την Τρίτη δεν είναι το "κάποιοι πρέπει να πέσουν, για να ανέβουν κάποιοι άλλοι, τα πρωταθλήματα πρέπει να τελειώσουν για πάρουν και κάποιες ομάδες τα εισιτήρια για την Ευρώπη και την επόμενη σεζόν". Είναι σημαντικό αυτό το θέμα, αλλά είναι λεπτομέρεια.

Το Νο1 ζητούμενο είναι το οικονομικό. Η αποφυγή του κραχ, η προσπάθεια με κάθε τρόπο να μην σκάσει σαν φούσκα το ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΩΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Πλήγμα έχει δεχθεί ήδη, αυτό δεν αλλάζει. Οι αγώνες χωρίς θεατές θα στερήσουν τα έσοδα που έχουν οι ομάδες από τα ματς στις έδρες τους. Για τους γίγαντες του αθλήματος η ζημιά αυτή είναι υπαρκτή, αλλά όχι θανάσιμη: τα έσοδα από το γήπεδο είναι απλώς ένα ποσοστό στη μεγάλη πίτα των ετήσιων εσόδων τους.

Το πλήγμα των κεκλεισμένων θα είναι σοβαρότερο όσο κατεβαίνει κανείς επίπεδα στην ποδοσφαιρική πυραμίδα, στις μικρομεσαίες ομάδες και στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό βέβαια ισχύει για τις χώρες που τα γήπεδα έχουν κόσμο ακόμα και κάτω από την 1η κατηγορία και τα εισιτήρια αποτελούν πνεύμονα των ομάδων: όχι για τη χώρα μας που οι ομάδες παίζουν σε άδεια γήπεδα και ζουν από το στοίχημα.

ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ

Ακόμα όμως και οι αγώνες κεκλεισμένων δεν είναι αρκετοί για ένα ποδοσφαιρικό κραχ. Αυτό θα έρθει μόνο μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων και αυτά είναι, μακράν του δευτέρου, ο λόγος που όλοι συμφώνησαν ότι το σόου πρέπει να συνεχιστεί. Όχι γιατί η ζωή συνεχίζεται, αλλά γιατί το σόου απειλείται με καταστροφή.

Οι λίγκες και οι ομάδες εισπράττουν αστρονομικά ποσά από τα κανάλια που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα των μεταδόσεων. Αν τα ματς δεν γίνουν, τότε δεν υπάρχουν μεταδόσεις και χωρίς μεταδόσεις οι ομάδες δεν πληρώνονται και τα κανάλια μπορούν επιπλέον να ενεργοποιήσουν ρήτρες και να ζητήσουν αποζημιώσεις.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΣ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ TOP5 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Τα νούμερα που υπολογίζει η KPMG τρομάζουν. Αν δεν γίνουν τα 92 ματς της Premier League που απομένουν, οι ομάδες θα χάσουν 700-800 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια. Μόνο έτσι καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι "λίγα" τα 180 εκατομμύρια που θα χάσουν από το γεγονός πως οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Η απώλεια από τα τηλεοπτικά συμβόλαια για τις ομαδες της La Liga θα είναι ανάμεσα στα 500 και τα 600 εκατομμύρια ευρώ, αν δεν γίνουν τα 110 παιχνίδια που απομένουν. Για τις ομάδες της Bundesliga το κόστος υπολογίζεται στα 300-400 εκατομμύρια, για αυτές της Serie A στα 350-450 εκατομμύρια και γι’αυτές της Ligue 1 στα 150-200 εκατομμύρια.

Αν κάποιος συγκεντρώσει ζημιά από τα κεκλεισμένων, τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά έσοδα, η τρύπα γίνεται μαύρη κι απειλεί να “ρουφήξει” το ποδόσφαιρο. Η συνολική ζημιά αγγίζει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ και σκεφτείτε πως μιλάμε μόνο για τα Top5 πρωταθλήματα της Ευρώπης και για εκτιμήσεις που αφορούν μόνο τη δική μας ήπειρο.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πόσο μπορεί να είναι το κόστος για την UEFA αν δεν προχωρήσουν το Champions League και το Europa.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΟΟΥ

Γι’αυτό και τα πράγματα είναι απλά και οι αποφάσεις της Τρίτης ήταν ομόφωνες. Όποτε είναι δυνατόν, όπως είναι δυνατόν, το ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί και τα ματς θα γίνουν.

Όχι γιατί οι διοργανώσεις και οι σεζόν είναι αλληλεξαρτώμενες, ούτε γιατί ο κόσμος θέλει ποδόσφαιρο όσο χάλια και αν είναι τα πράγματα γύρω του.Θα γίνουν γιατί υπάρχουν δισεκατομμύρια να χαθούν.

Το σόου θα συνεχιστεί για να εξακολουθήσει να υπάρχει, για να μη γονατίσει.

Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Είναι δεδομένο πως θα χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια από τα εισιτήρια και το μεγάλο στοίχημα είναι να μην φτάσει στα δις η ζημιά σε τηλεοπτικά και εμπορικά έσοδα.

Το έλλειμμα από τις άδειες κερκίδες θα πλήξει μικρομεσαίες ομάδες και μικρότερες κατηγορίες. Θα είναι σημαντικό, για κάποιους συλλόγους ίσως τεθεί θέμα επιβίωσης. Για τις μεγάλες λίγκες είναι μάλλον δεδομένο πως το πλήγμα θα επηρεάσει κυρίως τη μεταγραφική αγορά, ίσως και τα συμβόλαια των παικτών, που θα κληθούν να δεχθούν μειώσεις.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΚΡΙΣΗ

Πάνω από μια δεκαετία πέρασε από την αρχική της οικονομικής κρίσης που μας γονάτισε όλους και πήραμε τελικά την απάντηση στο ερώτημα “τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει οικονομική κρίση στο ποδόσφαιρο”.

Να σταματήσει να παίζεται σε γεμάτα γήπεδα, αυτή είναι η απάντηση. Αυτό θα φέρει την κρίση και για να μη εξελιχθεί η κρίση σε καταστροφή, οι αγώνες θα γίνουν.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ

Μέχρι τότε, στη χώρα μας θα πρέπει να μείνουμε μέσα, ανεξαρτήτως αν είναι καλά ή άσχημα τα νέα που μαθαίνουμε για την εντός των συνόρων εξάπλωση του κορονοϊου. Θα είναι τραγικό αν η αισιοδοξία μετατραπεί σε χαλαρότητα και κλίμα "εντάξει, πάμε καλά, τζάμπα τα μέτρα".

Δυστυχώς, τη νέα οικονομική καταστροφή δεν μπορούμε να τη γλιτώσουμε. Ας κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά αυτό που πρέπει για μετριάσουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Photo credits: AP Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ